"Ψήνεται" ο ακατάσχετος λογαριασμός για τις επιχειρήσεις

Από το βήμα της ΔΕΘ θέλει η κυβέρνηση να ανακοινωθεί η νομοθέτηση ειδικού, ακατάσχετου λογαριασμού για τις επιχειρήσεις, κάτι που αφενός είναι προϋπόθεση για την υποχρεωτική χρήση “πλαστικού” χρήματος αφετέρου θα διευκολύνει την αποπληρωμή των τρεχουσών οφειλών.

Σε ευρεία σύσκεψη στο υπουργείο Οικονομικών, που προκάλεσε η ΕΣΕΕ, σύμφωνα με πληροφορίες αναφέρθηκε ότι οι δανειστές συζητάνε, πλέον, υπό προϋποθέσεις την πρόταση, διατηρώντας πάντα την επιφύλαξη του να δοθεί αμνηστία στις παλιές οφειλές. Επί της ουσίας αυτό που σχεδιάζεται είναι να προβλεφθεί μια κλιμάκωση του ακατάσχετου, ανάλογα με το τζίρο των επιχειρήσεων και το ύψος των οφειλών προς εφορίες, Ταμεία και προμηθευτές, έτσι ώστε όσο μεγαλύτερες είναι αυτές οι υποχρεώσεις τόσο μεγαλύτερο να είναι το ακατάσχετο.

Πρακτικά το σύστημα θα λειτουργεί ως εξής: σε αυτόν το λογαριασμό θα μπαίνουν οι εισπράξεις- από POS και λοιπές συναλλαγές- και με πάγια εντολή θα πληρώνονται μηνιαίως οι υποχρεώσεις της επιχείρησης για μισθοδοσία, προμηθευτές, ταμεία, εφορίες. Η πρόβλεψη ακατάσχετου, έστω σε κάποιο ποσοστό, θα λειτουργεί ως ασπίδα έναντι των παλαιότερων ληξιπρόθεσμων οφειλών και θα εξασφαλίζει την καταβολή των τρεχουσών υποχρεώσεων.

Θετική είναι, σύμφωνα με πληροφορίες, η ανταπόκριση του Επιτρόπου Μοσκοβισί και στην πρόταση της ΕΣΕΕ για “πάγωμα” των παλαιών ληξιπρόθεσμων, με αντίβαρο στις μελλοντικές συντάξεις των ενδιαφερομένων, αφού δεν υπάρχει δυνατότητα εξόφλησης και των παλιών και των τρεχουσών υποχρεώσεων. Αυτό που έχει προτείνει η ΕΣΕΕ είναι αυτές οι παλαιές οφειλές να “παγώνουν” και να κεφαλαιοποιούνται, με αντάλλαγμα ασφαλιστικό χρόνο, δηλαδή στην πραγματικότητα με μελλοντική επιβάρυνση του συνταξιοδοτικού φακέλου του επιτηδευματία.

“Κλειδί” χαρακτηρίζεται από την ΕΣΕΕ και η διάσωση της ρύθμισης των 100 δόσεων, καθώς είναι κοινή η διαπίστωση πως δεν μπορεί να υπάρξει μια νέα ρύθμιση τέτοιου εύρους. Όπως ήδη προβλέπει σχετική εγκύκλιος, το βάρος θα πέσει στην επανένταξη επιτηδευματιών που απώλεσαν τη ρύθμιση λόγω αποδεδειγμένης αδυναμίας καταβολής των δόσεων.

 

Πηγή

iefimerida.gr
Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος. Μέλος του emedia logo

ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ