Εντονη διαμαρτυρία για τον αποκλεισμό του Πύργου από το "εγγυημένο εισόδημα" από το Γιάννη Αργυρόπουλο

Ζητά δυναμική παρέμβαση βουλευτών – περιφέρειας και άμεση σύγκληση του Δημοτικού Συμβουλίου 

Από την παράταξη «ΟΡΑΜΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ» εξεδόθη η ακόλουθη ανακοίνωση με αφορμή προχθεσινό δημοσίευμα για τους δήμους που θα εφαρμοστεί πιλοτικά το  «εγγυημένο εισόδημα»:
«Έκπληξη και οργή μας προκαλεί ο επικείμενος αποκλεισμός του δήμου Πύργου και γενικότερα όλων των δήμων της Ηλείας από την πιλοτική εφαρμογή του νέου θεσμού του «εγγυημένου εισοδήματος» που θα υλοποιηθεί σε 13 δήμους της χώρας. Πιο συγκεκριμένα,  σύμφωνα με προχθεσινό δημοσίευμα αθηναικής εφημερίδας  οι δήμοι που θα εφαρμοστεί το μέτρο είναι οι: Δράμας, Έδεσσας, Γρεβενών, Ιωαννίνων, Καρδίτσας, Λευκάδας, Ι.Π. Μεσολογγίου, Χαλκίδας, Καλλιθέας, Μαλεβιζίου, Τρίπολης, Σύρου, Σάμου. Ο συντάκτης του σχετικού ρεπορτάζ  που επικαλείται έγκυρες πηγές του Υπουργείου Εργασίας  αναφέρει ότι οι  επίσημες ανακοινώσεις θα γίνουν στις 17 του μήνα από τον υπουργό Εργασίας, Γιάννη Βρούτση, τον υφυπουργό Βασίλη Κεγκέρογλου και τον διευθύνοντα σύμβουλο της Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Χρήστο Χάλαρη, παρουσία δημάρχων, εκπροσώπων της Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής και άλλων φορέων. Σημειώνεται πως το πρόγραμμα αρχικά επρόκειτο να εφαρμοστεί σε δύο μόνο δήμους, αλλά το υπουργείο προχώρησε στην επέκτασή του, ώστε να καλυφθεί ένας δήμος σε κάθε περιφέρεια. Είναι απορίας άξιον,  πως μεταξύ των 13 δήμων συμπεριλαμβάνεται από τη Δυτική Ελλάδα ο δήμος Μεσολογγίου και όχι  κάποιος δήμος της Ηλείας η οποία τα τελευταία χρόνια έχει δεχθεί αλλεπάλληλα χτυπήματα (πυρκαγιές  2007, σεισμός 2008, πλημμύρες 2012 – 13), με συνέπεια το εισόδημα των συμπολιτών μας να έχει μειωθεί δραματικά και ένα μεγάλο μέρος της κοινωνίας μας να ζει κάτω από τα όρια της φτώχιας.
•          Με ποια κριτήρια έγινε η συγκεκριμένη επιλογή;
•         Υπήρξε εισήγηση από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας;
•         Ήταν γνώστες οι εκπρόσωποι της Ηλείας στο Περιφερειακό Συμβούλιο;
 
Είναι μερικά ερωτήματα που εύλογα προκαλούνται στον κάθε πολίτη αυτού του τόπου, για αυτό και απαιτούνται καθαρές και υπεύθυνες απαντήσεις από τα χείλη των αρμοδίων
 
Τι είναι – ποιοι το δικαιούνται
 
Αναλυτικά η υπουργική απόφαση προβλέπει για το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα:
 
Οι δικαιούχοι θα πρέπει να μένουν μόνιμα στους δήμους τα τελευταία 2 χρόνια
 
Όσοι δεν έχουν άλλο εισόδημα θα παίρνουν το σύνολο του ποσού, που ξεκινά από 200€ το μήνα για μεμονωμένα άτομα και κλιμακώνεται ανάλογα με τα παιδιά. προβλέπεται ενίσχυση και για τα ενήλικα παιδιά της οικογένειας (πχ. ζευγάρι με ενήλικο και ανήλικο παιδί θα παίρνει 450€ το μήνα)
 
Η υποβολή των αιτήσεων θα γίνεται ηλεκτρονικά ενώ θα λαμβάνονται υπόψη τα εισοδήματα σε πραγματικό χρόνο και δεν θα υπολογίζεται μόνο με βάση περσινές φορολογικές δηλώσεις.
 
Σε περίπτωση 4μελούς οικογένειας με 2 ανήλικα παιδιά το ποσό πάει στα 400€ το μήνα (4.800€ το χρόνο). Για 4 μελή οικογένεια με ένα ανήλικο και ένα ενήλικο τέκνο το ποσό ανέρχεται στα 5.400€ το χρόνο (αν δεν υπάρχουν άλλα εισοδήματα).
 
Παράλληλα προβλέπεται μεταξύ άλλων, η χορήγηση επιδόματος θέρμανσης, ενταξη στο κοινωνικό τιμολόγιο της ΔΕΗ, χορήγηση βιβλιαρίου ανασφάλιστου κ.α
 
Εκτακτο ΔΣ
Με την ελπίδα ότι δεν βρισκόμαστε προ τετελεσμένων γεγονότων και ότι υπάρχει ακόμη χρόνος  για αλλαγές στη λίστα των επιλεγέντων δήμων,  καλούμε:
1.       Τους βουλευτές του νομού να παρέμβουν άμεσα και να απαιτήσουν από τον υπουργό Εργασίας την ένταξη του δήμου Πύργου στο νέο θεσμό του «εγγυημένου εισοδήματος».
2.       Τον αντιπεριφερειάρχη και τους Ηλείους περιφερειακούς συμβούλους να διεκδικήσουν δυναμικά σχετική πρόταση της Περιφέρειας  προς  του Υπουργείο
3.       Το Δήμαρχο Πύργου να συγκαλέσει έκτακτη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου για να απαιτήσουμε συντεταγμένα την αποκατάσταση της κατάφορης αδικίας για το δήμο και τους συμπολίτες μας.»

Πηγή

ilialive.gr
Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος. Μέλος του emedia logo

ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ