Ηλεία: Σε 2 μήνες ξεκινά το εργοστάσιο διαχείρισης στερεών αποβλήτων!

Αναδείχτηκε χθες ο προσωρινός ανάδοχος του έργου – Ήδη έχει ολοκληρωθεί η αξιολόγηση για τον ΧΥΤΥ - Στην τελική "ευθεία" για την υπογραφή της προγραμματικής σύμβασης

Λέγοντας την φράση «αμ΄ έπος αμ΄ έργον», ο δήμαρχος Ήλιδας Γιάννης Λυμπέρης, ανακοίνωσε κατά τη χθεσινή συνέντευξη Τύπου την ανάδειξη του προσωρινού αναδόχου για την κατασκευή του έργου του εργοστασίου διαχείρισης στερεών αποβλήτων στην θέση «Τριανταφυλλιά». Η ανάδειξη του προσωρινού αναδόχου είχε γίνει λίγα λεπτά νωρίτερα ενώπιον της επιτροπής διαγωνισμού στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου και πρόκειται για την κοινοπραξία «J & P ΑΒΑΞ – ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ – ΑΑΓΗΣ». Μέχρι το Πάσχα, όπως ανέφερε, αναμένεται να ξεκινήσουν ταυτόχρονα τα έργα, τόσο για το εργοστάσιο όσο και για τον ΧΥΤΥ και τις σύνοδες εργασίες, ενώ εξέφρασε την πεποίθηση ότι το έργο θα παραδοθεί εντός του 2015, ώστε να λυθεί το θέμα της ορθής διαχείρισης των απορριμμάτων που ταλανίζει την Ηλεία.

«Κλειδώνουμε και μπαίνουμε στην τελική «ευθεία» για την υπογραφή της σύμβασης και πρόκειται για μια σημαντική στιγμή, γιατί ο νομός Ηλείας είναι ο πρώτος που επιτυγχάνει διαχείριση απορριμμάτων και το οποίο θα καταγραφεί ως ένα από τα μεγαλύτερα έργα», είπε ο κ. Λυμπέρης, ενώ συνεχίζοντας πρόσθεσε: «Δεν είναι η τελική εκδήλωση. Θα γίνει με τον τρόπο που πρέπει σε λίγες εβδομάδες. Πιστεύω σε 1 – 2 μήνες θα υπογραφεί η σύμβαση και θα έχουμε την έναρξη των έργων».

«Μέθοδος αναγνωρισμένη και από οικολογικές οργανώσεις»
Στη συνέχεια ο δήμαρχος Ήλιδας στάθηκε στους όρους λειτουργίας που θα διέπουν το εργοστάσιο και  γενικότερα στην διαχείριση των απορριμμάτων με την συγκεκριμένη μέθοδο, λέγοντας ότι οι πολίτες θα διαπιστώσουν όχι μόνο με λόγια αλλά και στην πράξη ότι πρόκειται όχι μόνο για μια ασφαλή μέθοδο, αλλά και για μια διαδικασία επεξεργασίας που θα προστατεύει το περιβάλλον και την υγεία των πολιτών.

«Σήμερα (σ.σ. χθες), έχουμε ανάδοχο για ένα εργοστάσιο που δεν έχει καμία σχέση με καύσεις, πυρολύσεις κ.λ.π. και όλα αυτά που λέγονται. Όλες οι οικολογικές οργανώσεις σε Ελλάδα και Ευρώπη, προκρίνουν αυτόν  σαν τον καταλληλότερο τρόπο διαχείρισης. Αυτό πρέπει όλοι οι κάτοικοι να το κρατήσουν στο μυαλό τους και θα το δουν…», τόνισε.

«Να έχει ολοκληρωθεί εντός του 2015»
Ο δήμαρχος Ήλιδας μίλησε και για την επιλογή αυτής της μεθόδου διαχείρισης, με τις όποιες καθυστερήσεις στην αντιμετώπιση του προβλήματος διαχείρισης των απορριμμάτων, ρίχνοντας τα «βέλη» σε πονηρές βλέψεις, σύμφωνα με τις οποίες κάποιοι θα αρκούνταν στη δημιουργία ενός ΧΥΤΥ, που θα είχε ουσιαστικά την μορφή ενός «αναβαθμισμένου» ΧΥΤΑ.

«Είχαμε δεχτεί πολλές πιέσεις να προχωρήσουμε σε έναν ΧΥΤΥ και το ήθελαν κάποιοι εκ του πονηρού, ώστε όλοι εκεί να φέρνουν τα σκουπίδια και το εργοστάσιο να μην γίνονταν ποτέ. Μέχρι το Πάσχα, λοιπόν, ίσως έχουν μπει οι μπουλντόζες για την έναρξη και των δύο έργων, ώστε εντός του 2015 να έχει ολοκληρωθεί αυτό το σημαντικό έργο.
Η προάσπιση του περιβάλλοντος που εξασφαλίζουμε, θα στηρίζεται  στην ανακύκλωση και στα οργανικά, δηλαδή στα βιοαποδομήσιμα.

Αμ΄ έπος αμ΄ έργον…», κατέληξε χαρακτηριστικά ο κ. Λυμπέρης, ο οποίος στη συνέχεια ανακοίνωσε και την εκ νέου υποψηφιότητα του για την διεκδίκηση του δημαρχιακού «θώκου».
«Περιβαλλοντικά και οικονομικά συμφέρουσα προσφορά»

Για το έργο, σχετικά με τις προδιαγραφές του και τη διασφάλιση των περιβαλλοντικών και οικονομικών όρων, μίλησε ο σύμβουλος του δήμου Ήλιδας Βαγγέλης  Μιχαλόπουλος. Ο κ. Μιχαλόπουλος, χαρακτήρισε την προσφορά της προσωρινής αναδόχου κοινοπραξίας ως την πιο περιβαλλοντικά αλλά και οικονομικά συμφέρουσα, πετυχαίνοντας μάλιστα και μικρότερη τιμή από αυτή που αρχικά είχε ζητηθεί.

«Είναι ένα έργο με αυστηρούς περιβαλλοντικούς όρους, που θα λειτουργήσει προς όφελος της Περιφέρειας. Είχαμε τρεις προσφορές, κάτι που δεν είναι σύνηθες, και αποτελεί επιτυχία της δημοτικής αρχής η ολοκλήρωση του διαγωνισμού. Πρόκειται για ένα έργο με χαμηλή τιμή και μεγάλο περιβαλλοντικό αποτέλεσμα», πρόσθεσε ο κ. Μιχαλόπουλος.

Τέλος, η νομική σύμβουλος του δήμου Έλσα Παπαγεωργίου εξέφρασε την ικανοποίησή της που ένα τόσο μεγάλο και σημαντικό έργο βαίνει στην ολοκλήρωσή του, ως προς το στάδιο του διαγωνισμού και την έναρξή του, επισημαίνοντας ότι πλέον ξεκινά η διαδικασία οριστικοποίησης, ώστε σύντομα να υπογραφεί και η προγραμματική σύμβαση.

Πηγή

ilialive.gr
Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος. Μέλος του emedia logo

ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ