Οι Ρώσοι "ανακάλυψαν" διακοπή των τουρκικών παραβιάσεων στο Αιγαίο

Επικαλούμενοι ελληνική διπλωματική πηγή, λένε ότι οι γείτονες παραβίασαν για τελευταία φορά τον ελληνικό εναέριο χώρο στις 25 του μήνα - Τα στοιχεία από το ΓΕΕΘΑ τους διαψεύδουν

Σταμάτησαν οι παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου από τα τουρκικά αεροσκάφη; Αυτό υποστηρίζει σε δημοσίευμά του το Russia Today, παρατηρώντας ότι η τελευταία τέτοια περίπτωση που καταγράφηκε στα ραντάρ της Πολεμικής Αεροπορίας, ήταν στις 25 Νοεμβρίου, όταν έξι μαχητικά της γείτονος, τα δύο εκ των οποίων ήταν οπλισμένα, πραγματοποίησαν υπερπτήσεις στο Αιγαίο.

Σύμφωνα, δε, με το πρακτορείο RIA Novosti, η παραπάνω είδηση «βγαίνει» από διπλωματική πηγή στην Αθήνα.

Υπενθυμίζεται ότι, μετά την κατάρριψη του ρωσικού Σουκχόι από τους Τούρκους και την αποκάλυψη ότι το αεροσκάφος είχε παραβιάσει τον εναέριο χώρο της Τουρκίας μόλις για 17 δευτερόλεπτα, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, είχε επικοινωνήσει με τον Ρώσο ομόλογό του, Σεργκέι Λαβρόφ, και, πέρα από τη συμπαράστασή του, είχε θίξει και το ζήτημα των 1.500, ετησίως, τουρκικών παραβιάσεων στο Αιγαίο, στο οποίο εν συνεχεία αναφέρθηκε και ο ίδιος ο Ρώσος ΥΠΕΞ, σε συνέντευξη Τύπου.

Ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας, προσπαθώντας να αναδείξει το υπερβολικό της αντίδρασης των Τούρκων, επικαλέστηκε το παράδειγμα της τουρκικής πρακτικής των συνεχών παραβιάσεων πάνω από το Αιγαίο.

Με τον τρόπο αυτό, θέλησε να υπερτονίσει την υπερβολική δυσανεξία που επέδειξε, για μια παραβίαση λίγων δευτερολέπτων, μια χώρα, η οποία επιδίδεται συστηματικά στην παραβίαση του ελληνικού, αλλά και του συριακού εναέριου χώρου.

Στο σημείο αυτό, ο κ. Λαβρόφ αναφέρθηκε στην «επίμαχη» συνομιλία που είχε με τον υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας, Νίκο Κοτζιά, στην οποία ο τελευταίος του έθεσε υπόψη τις 1.500 τουρκικές παραβιάσεις σε ετήσια βάση (σ.σ. 1.633 το 2015, 2.244 το 2014, σύμφωνα με τα συγκεντρωτικά στοιχεία του ΓΕΕΘΑ).

Διαβάστε περισσότερα εδώ

Το ρωσικό δημοσίευμα συνδέει τη διακοπή της πάγιας τακτικής των Τούρκων να παραβιάζουν τον εναέριο χώρο της Ελλάδας, με τα όσα ακολούθησαν την κατάρριψη του ρωσικού μαχητικού, καθώς και με την ανάπτυξη, από τη Ρωσία, των πυραύλων S-400 στη βάση στη Λαττάκεια της Συρίας, απ' όπου συνεχίζονται τα χτυπήματα κατά των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους.

Κι όμως, οι παραβιάσεις συνεχίζονται

Η αλήθεια, ωστόσο, είναι μάλλον πολύ διαφορετική, από αυτήν που παρουσιάζουν τα ρωσικά ΜΜΕ.

Και αυτό, γιατί, με βάση τα επίσημα στοιχεία του ΓΕΕΘΑ, τα τουρκικά πολεμικά αεροσκάφη συνεχίζουν την πάγια τακτική των παραβιάσεων.

Με εξαίρεση, λοιπόν, την περασμένη Τρίτη, ημέρα κατάρριψης του ρωσικού Σουκχόι, οπότε και η τουρκική πτητική δραστηριότητα στο FIR Αθηνών υπήρξε μηδενική, τις ημέρες που ακολούθησαν έως και την 27η Νοεμβρίου υπήρξαν συνολικά επτά παραβιάσεις και τέσσερις παραβάσεις στο βορειοανατολικό και νοτιοανατολικό Αιγαίο από τουρκικά αεροσκάφη, εκ των οποίων τα τέσσερα ήταν οπλισμένα.

Τα αεροσκάφη αυτά αναγνωρίστηκαν και αναχαιτίστηκαν σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες, κατά πάγια πρακτική.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΓΕΕΘΑ οι παραβιάσεις έχουν ως εξής:

ΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΠΑΡΑΒΑΣΕΙΣ Κ.Ε.Κ. ΣΤΟ F.I.R. ΑΘΗΝΩΝ - ΠΑΡΑΒΙΑΣΕΙΣ Ε.Ε.Χ. ΤΗΝ 25η ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2015
ΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΙ : 1 (6 α/φ)

ΜΕΜΟΝΩΜΕΝΑ : –

ΣΥΝΟΛΟ Α/Φ : 6

ΟΠΛΙΣΜΕΝΑ : 2

ΠΑΡΑΒΑΣΕΙΣ : 1

ΠΑΡΑΒΙΑΣΕΙΣ : 1

ΕΜΠΛΟΚΕΣ : –

ΠΕΡΙΟΧΗ : ΒΟΡΕΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΟ ΑΙΓΑΙΟ

ΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΠΑΡΑΒΑΣΕΙΣ Κ.Ε.Κ. ΣΤΟ F.I.R. ΑΘΗΝΩΝ – ΠΑΡΑΒΙΑΣΕΙΣ Ε.Ε.Χ. ΤΗΝ 26η ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2015
ΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΙ : 1 (6 α/φ)

ΜΕΜΟΝΩΜΕΝΑ : –

ΣΥΝΟΛΟ Α/Φ : 6

ΟΠΛΙΣΜΕΝΑ : 2

ΠΑΡΑΒΑΣΕΙΣ : 1

ΠΑΡΑΒΙΑΣΕΙΣ : 4

ΕΜΠΛΟΚΕΣ : –

ΠΕΡΙΟΧΗ : ΒΟΡΕΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΟ ΑΙΓΑΙΟ

ΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΠΑΡΑΒΑΣΕΙΣ Κ.Ε.Κ. ΣΤΟ F.I.R. ΑΘΗΝΩΝ – ΠΑΡΑΒΙΑΣΕΙΣ Ε.Ε.Χ. ΤΗΝ 27η ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2015
ΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΙ : –

ΜΕΜΟΝΩΜΕΝΑ : 1 CN-235

ΣΥΝΟΛΟ Α/Φ : 1

ΟΠΛΙΣΜΕΝΑ : –

ΠΑΡΑΒΑΣΕΙΣ : 2

ΠΑΡΑΒΙΑΣΕΙΣ : 2

ΕΜΠΛΟΚΕΣ : –

ΠΕΡΙΟΧΗ : ΝΟΤΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΟ ΑΙΓΑΙΟ

Πηγή

protothema.gr
Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος. Μέλος του emedia logo

ΚΟΜΙΩΤΗΣ Δ ΙΩΑΝΝΗΣ - ΜΑΙΕΥΤΗΡΑΣ - ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ - ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΣ