Ηλεία: Το πάθημα δεν έγινε μάθημα - Ξανακαιγόμαστε! (photos & video)

Στάχτη 70 στρέμματα στο φράγμα του Φλόκα - Η φωτιά πέρασε τον Αλφειό
   
Του Γιάννη Σπυρούνη

Γράφαμε μετά τη φωτιά στον Πύργο, πως δέκα χρόνια μετά δεν βάλαμε μυαλό στην Ηλεία. Δυστυχώς αυτό επιβεβαιώνεται πλέον σχεδόν καθημερινά. Γιατί χθες ξέσπασε πυρκαγιά σε ένα από τα τελευταία παρθένα δάση της Ηλείας στο τμήμα ανάμεσα στην Αλφειούσα και τα Μακρίσια. Και σα να μην έφτανε το συγκεκριμένο γεγονός, λόγω των ισχυρών ανέμων καύτρες φούντωσαν στα ξερά χόρτα σε πλαγιά ακριβώς απέναντι από την πλευρά της Ολυμπίας. Οι συνειρμοί που έγιναν αστραπιαία για πιθανή απειλή της Ολυμπίας, δεν άφησε πολλά περιθώρια αντίδρασης σε εθελοντές και πυροσβέστες που σταμάτησαν άμεσα την πορεία αυτής της φωτιάς.

Εβδομήντα στρέμματα έγιναν στάχτη στην περιοχή του φράγματος Φλόκα, στην πυρκαγιά που ξέσπασε στις 17:36 στην περιοχή. Μια φωτιά που σύμφωνα με ανεπίσημες πληροφορίες ξεκίνησε από σκουπίδια στην άκρη του δρόμου και επεκτάθηκε γρήγορα στο παρθένο δάσος και έπειτα σε καλλιεργήσιμες εκτάσεις. Είκοσι στρέμματα με πεύκα κάηκαν και άλλα 50 με αγροτικές καλλιέργειες. Στην περιοχή επιχείρησαν 80 πυροσβέστες και με πεζοπόρο όχημα, 28 οχήματα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας από την Ηλεία, την Αχαΐα και την Αιτωλοακαρνανία και οχήματα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και από αέρος δύο Canadair CL215. Επικεφαλής ήταν ο διοικητής Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Ηλείας και Πύργου Γιάννης Πετρούτσος, ενώ γρήγορα έφτασε στην περιοχή και ο προκάτοχός του και νυν Περιφερειακός Διοικητής Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Δυτ. Ελλάδας Κώστας Κυριακόπουλος. Ο κόσμος στην περιοχή έσπευσε άμεσα για να δει και να βοηθήσει όπου μπορεί, στη μάχη με τις φλόγες. Άλλωστε και οι τρεις περιοχές, Αλφειούσα, Μακρίσια και Ολυμπία, έχουν δείξει πολλάκις στο παρελθόν ιδιαίτερη ευαισθησία τόσο σε θέματα πυρκαγιών, όσο και σε θέματα περιβάλλοντος ευρύτερα. Ήταν ευτύχημα που η πυρκαγιά δεν έφτασε στον πρώην ΧΑΔΑ των Λιμνών γιατί τότε η κατάσταση θα ήταν μη αντιμετωπίσιμη

Οργή για τις ελλείψεις

IMG 2189

Λάβρος ήταν σε δηλώσεις του ο Αντιπεριφερειάρχης Ηλείας Γιώργος Γεωργιόπουλος, σχετικά με το θέμα της πυρκαγιάς που ξέσπασε στην περιοχή και λίγο έλλειψε να επεκταθεί επικίνδυνα προς την Ολυμπία. Ευχαρίστησε τις δυνάμεις που επιχείρησαν και τόνισε πως «…όσα λέγαμε το προηγούμενο για την αναγκαιότητα ύπαρξης εδώ στην Ανδραβίδα του ελικοπτέρου Ericsson, σήμερα δυστυχώς επιβεβαιωνόμαστε σε όλους τους φόβους και τις ανησυχίες που είχαμε εκφράσει. Και θέλω να στείλω το μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση. Πριν από λίγο η φωτιά πέρασε το ποτάμι και αν εθελοντές και πεζοπόρα τμήματα της Πυροσβεστικής δεν την προλάβαιναν στην εκδήλωσή της, αυτή τη στιγμή μπορεί να βρισκόταν στον αρχαιολογικό χώρο της Ολυμπίας. Επικοινώνησε μαζί μου η Έφορος Αρχαιοτήτων κα Κόλλια η οποία είναι ιδιαίτερα ανήσυχη. Θέλω να στείλω ένα μήνυμα ότι αυτή τη φορά αν στην Ηλεία και ιδιαίτερα στην Ολυμπία κινδυνέψει ο αρχαιολογικός χώρος, το εθνικό έγκλημα δεν θα είναι από αμέλεια. Αυτό το μήνυμα πρέπει να το πάρουν για να καταλάβουν για τι μιλάμε. Η Ηλεία δεν είναι μια περίπτωση συνήθης. Το έχουμε πει, το ανάγλυφο, η χλωρίδα, τα αρχαιολογικά μνημεία, ο δυτικός άνεμος πολλές φορές είναι ιδιαίτερα δυνατός και δημιουργεί συνθήκες αναζωπύρωσης εστιών και επικίνδυνων καταστάσεων. Εκτός από τα Canadair, χρειαζόμαστε τα PZL και χρειαζόμαστε σε κάθε περίπτωση το Ericsson. Εδώ δίπλα βλέπετε είναι το φράγμα. Αν το Ericsson ήταν εδώ η φωτιά θα είχε σβήσει εν τη γεννέσει της. Αυτή τη στιγμή δεν ξέρουμε αν η φωτιά επεκταθεί και απειληθεί ο αρχαιολογικός χώρος» τόνισε. Παράλληλα είπε πως όλα δείχνουν ότι δεν μάθαμε από την καταστροφή του 2007, έχουν γίνει ελάχιστα και πρέπει να γίνουν πολλά περισσότερα, ώστε να μην θρηνήσουμε και πάλι θύματα και περιουσίες στις στάχτες…»

IMG 2265

Παρών στην περιοχή ήταν και ο δήμαρχος Πύργου Γαβρίλης Λιατσής που στάθηκε στην επικοινωνία που είχε με τον Αρχηγό του Πυροσβεστικού Σώματος, προκειμένου να υπάρξει προστασία για την Ολυμπία και την ευρύτερη περιοχή.
«Το μέρος είναι εξαιρετικά δύσκολο, είναι ένας χώρος που δεν έχει πιάσει φωτιά εδώ και 50 χρόνια και να κάνουμε το σταυρό μας να μην έχουμε κάποια μη προβλέψιμη εξέλιξη. Ο δήμος Πύργου είναι εδώ με την Πολιτική Προστασία είμαστε εδώ και παρεμβαίνουμε και στα μικρά δίπλα. Μακάρι να πάνε όλα καλά. Σίγουρα μπορούμε να μιλήσουμε για ένα θαύμα και το μεγαλύτερο θαύμα είναι ότι κατάφεραν να μην περάσει η φωτιά και έχουμε μία δεύτερη τραγωδία για την Αρχαία Ολυμπία. Θα ήταν τραγωδία πραγματική. Η Πυροσβεστική κάνει το μέγιστο. Όλη η Πολιτική Προστασία και οι αντιδήμαρχοι είναι εδώ από το πρώτο δευτερόλεπτο. Δεν αιφνιδιαστήκαμε και παραμένουμε σε επιφυλακή» δήλωσε.

Τέλος ο Δασάρχης Ολυμπίας Βασίλης Γιακουμής ανέφερε πως «… οι πυροσβεστικές δυνάμεις του νομού επενέβησαν γρήγορα και ταχύτατα και πρόλαβαν τα χειρότερα, διότι στο νότιο μέρος υπάρχει το δάσος Μακρισίων και Αλφειούσας. Το μέτωπο έχει περιοριστεί, ρίχνουν και τα αεροπλάνα, είναι δύσκολο το μέτωπο του νότου, βοηθούν και τα πεζοπόρα, η ζημιά στο δάσος είναι σε αυτό το κομμάτι είναι μπροστά στο δρόμο, αλλά έχουμε και πίσω πολλά λιοστάσια. Με μια πρώτη πρόχειρη εκτίμηση πιστεύουμε ότι έχουν καεί 20-30 στρέμματα δάσους και πάνω από 50 στρέμματα λιοστάσια προς την περιοχή της Αλφειούσας» δήλωσε.

DSC 6635

DSC 6640

DSC 6642

DSC 6664

DSC 6676

DSC 6681

DSC 6695

DSC 6701

IMG 2200

IMG 2219

JAS 1312

JAS 1325

JAS 1336

JAS 1338

JAS 1379

JAS 1399

JAS 1443

JAS 1453

JAS 1454

JAS 1466

IMG 2115

Πηγή

ilialive.gr

Video

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος. Μέλος του emedia logo

ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ