Πύργος: Συναγερμός στις Αρχές για απόδραση πέντε κρατουμένων από την Α.Δ. Ηλείας

Του Γιάννη Σπυρούνη

Οι αστυνομικοί από την πρώτη μέρα που μετακόμισαν στο Αστυνομικό Μέγαρο της Α.Δ. Ηλείας πριν από έξι χρόνια είχαν επισημάνει το έλλειμμα ασφάλειας στο χώρο των κρατητηρίων. Χώρος που κατασκευάστηκε στο ισόγειο του κτιρίου και έδειχνε τρωτός σε πιθανά περιστατικά απόδρασης. Τα ξημερώματα της Κυριακής οι χειρότεροι φόβοι των αστυνομικών που υπηρετούν στις υπηρεσίες της έδρας, επιβεβαιώθηκαν όταν δραπέτευσαν πέντε άτομα. Δύο αστυνομικοί της βάρδιας τέθηκαν με απόφαση του Αρχηγείου σε διαθεσιμότητα και μέχρι αργά χθες το βράδυ – μετά από έρευνες και καταδιώξεις – είχαν συλληφθεί τρεις από τους δραπέτες.

Η απόδραση
Οι πέντε δράστες βρίσκονταν αρκετές ημέρες στα κρατητήρια της Α.Δ. Ηλείας που είναι γνωστό πως από χώρο ολιγόωρης κράτησης, έχουν μετατραπεί σε πολυήμερης διαμονής. Οι δραπέτες δεν άνηκαν στην ίδια ομάδα και εκτιμάται πως οι δύο εξ αυτών εκμεταλλεύτηκαν το σχέδιο που ετοίμασαν οι άλλοι τρεις. Οι τρεις είναι ΡΟΜΑ ηλικίας 21, 17 και 14 ετών που κρατούνταν για ποινικά αδικήματα, προκειμένου να μεταφερθούν σε σωφρονιστικό κατάστημα. Οι άλλοι δύο είναι ένας 25χρονος έλληνας από το Επιτάλιο που κρατείται για περιπτώσεις κλοπών και διαρρήξεων, επίσης πολλές ημέρες και ο τελευταίος ένας 27χρονος Πακιστανός που είχε συλληφθεί για παράνομη είσοδο και παραμονή στη χώρα και σε βάρος του θα εφαρμοζόταν το μέτρο της διοικητικής απέλασης. Την ευθύνη του χώρου των κρατητηρίων είχαν σύμφωνα με πληροφορίες ο αξιωματικός υπηρεσίας του Αστυνομικού Τμήματος και ο σκοπός κρατητηρίων. Οι τρεις ΡΟΜΑ εκτιμάται πως είναι αυτοί που σχεδίασαν την απόδραση. Εξασφάλισαν ένα κομμάτι σίδερο μήκους σαράντα και πλάτους πέντε εκατοστών το οποίο χρησιμοποίησαν ως κόντρα για να βγάλουν το πλαίσιο του παραθύρου, ενώ νωρίτερα είχαν σκάψει περιμετρικά τον τοίχο με άλλο αιχμηρό αντικείμενο και είχαν αποκολλήσει σύρτη στην πόρτα των κρατητηρίων. Οι τρεις δράστες έβγαλαν το παράθυρο από τον τοίχο του διαδρόμου των κρατητηρίων και πήδηξαν από εκεί έξω. Ακολούθησαν και οι άλλοι δύο ο έλληνας και ο πακιστανός. Στη συνέχεια πήδηξαν την εξωτερική μάντρα της Αστυνομικής Διεύθυνσης και για λίγο κρύφτηκαν μέσα στην πυκνή βλάστηση σε κοντινά οικόπεδα. Στη συνέχεια και ενώ η απόδραση τους είχε γίνει αντιληπτοί και οι αστυνομικοί τους αναζητούσαν, εκμεταλλεύτηκαν το σκοτάδι και σιγά – σιγά απομακρύνθηκαν.

Οι έρευνες και οι συλλήψεις
Οι τρεις ΡΟΜΑ μη έχοντας άλλη επαφή με τους ομόφυλούς τους επέλεξαν να πάνε στους καταυλισμούς όπου μένουν οι οικογένειές τους ή συγγενικά τους πρόσωπα. Οι αστυνομικοί από την πρώτη στιγμή έστησαν μπλόκα σε πολλά σημεία και με το πρώτο φως της ημέρας έκαναν έφοδο σε όλους τους καταυλισμούς της περιοχής. Εκεί διαπιστώθηκε πως οι δραπέτες είχαν ενημερώσει και εκτιμήθηκε πως ήταν κρυμμένοι κοντά στους καταυλισμούς. Έτσι συνεχίστηκαν οι έρευνες που είχαν αποτέλεσμα το μεσημέρι. Περίπου στις δύο εντοπίστηκε και συνελήφθη ο πρώτος από τους ΡΟΜΑ δραπέτες, στην περιοχή του Βουνάργου. Ο δεύτερος συνελήφθη στην περιοχή Βιδιά κοντά στην Κεραία Πύργου, ενώ ο τρίτος στην προσπάθειά του να φτάσει μέσα από τα χωράφια από την περιοχή του Βουνάργου προς τα Χανάκια. Οι αστυνομικοί αναζήτησαν τους άλλους δύο, τον Έλληνα και τον Πακιστανό, για ώρες. Για αυτούς εκτιμάται πως οι ΡΟΜΑ δεν τους αποδέχθηκαν να φύγουν μαζί, τους άφησαν πίσω και μαζί παραμένουν καθώς κρυμμένοι κοντά στον Πύργο ή μέσα στην πόλη.  

Σε διαθεσιμότητα σκοπός και αξιωματικός υπηρεσίας
Για το περιστατικό σχηματίστηκε δικογραφία αυτόφωρης διαδικασίας σε βάρος δύο αστυνομικών (αξιωματικού υπηρεσίας και σκοπού κρατητηρίων) για το αδίκημα της ελευθέρωσης κρατουμένων από αμέλεια. Με Απόφαση του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας τέθηκαν σε διαθεσιμότητα ο  Αξιωματικός υπηρεσίας Αστυφύλακας  και ο σκοπός κρατητηρίων Υπαρχιφύλακας - ενώ παράλληλα διατάχθηκε η διενέργεια Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης (Ε.Δ.Ε.).

Ακατάλληλος χώρος
Η Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Ηλείας με πολλαπλές αναφορές ανά συχνά χρονικά διαστήματα έχει επισημάνει τους κινδύνους για τα κρατητήρια που παρουσιάζουν ελλείψεις σε θέματα ασφάλειας από την κατασκευή τους. Στο παρελθόν είχε σημειωθεί προ διετίας και άλλο περιστατικό απόδρασης, τριών ΡΟΜΑ, με παρόμοιο τρόπο και τότε είχε ζητηθεί κονδύλι από το υπουργείο για την βελτίωση σε θέματα ασφάλειας του χώρου. Φαίνεται μετά και το χθεσινό περιστατικό πως οι βελτιώσεις που έγιναν πριν μερικούς μήνες δεν ήταν ουσιαστικές. Σύμφωνα με πληροφορίες οι κάμερες που επιτηρούν το χώρο και δίνουν εικόνα στο γραφείο του αξιωματικού υπηρεσίας σύμφωνα με πληροφορίες δεν λειτουργούν αξιόπιστα, ενώ τα παράθυρα του κτιρίου είναι πολύ εύκολο να αποκολληθούν όπως έχει συμβεί στο παρελθόν με παράθυρο δεύτερου ορόφου, που αποκολλήθηκε μόνο του.

Πρώτη ανάρτηση 08:02 11/05

Τελευταία ενημέρωση: 08:44 12/05

Πηγή

ilialive.gr
Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος. Μέλος του emedia logo

ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ