Ανησυχία στην Ολυμπία για το νέο αθλητικό νόμο

"Απροστάτευτη" η Ολυμπιακή Φλόγα

Φωτιές ανάβει στην Ηλεία και ιδιαίτερα στην Αρχαία Ολυμπία το νέο αθλητικό νομοσχέδιο που τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση. Επίμαχο άρθρο του, είναι το πέμπτο που αναφέρεται στον καθορισμό του πλαισίου διοργάνωσης της τελετής αφής κάθε τέσσερα χρόνια στην Αρχαία Ολυμπία πριν από την έναρξη των Θερινών ή Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων. Οι φόβοι που εκφράζονται στην τοπική κοινωνία αφορούν στα κενά που διαφαίνονται μέσα στο νομοσχέδιο σχετικά με τις υπόλοιπες διοργανώσεις που έως τώρα χρησιμοποιείται η φλόγα, όπως οι Ολυμπιακοί Αγώνες Νέων. Επί της ουσίας για τις διοργανώσεις πέραν των Θερινών και Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων, η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή θα καθορίζει όλο το οργανωτικό πλαίσιο και τον τόπο διεξαγωγής της εκάστοτε τελετής.

Κοτζιάς: «Εκκρεμότητα οι Ολυμπιακοί Αγώνες Νέων»
Ο δήμαρχος Αρχαίας Ολυμπίας Θύμιος Κοτζιάς αναφέρθηκε στο θέμα που χαρακτήρισε και τόνισε πως αφορά κυρίως τους Ολυμπιακούς Αγώνες Νέων, όπου στο παρελθόν η τελετή αφής δεν έγινε στην Ολυμπία, αλλά στην Αθήνα. Έκανε λόγο για εκκρεμότητα σε αυτό το ζήτημα, καθώς υποστήριξε πως κάθε σχετική εκδήλωση που φέρει την ονομασία «Ολυμπιακό – Ολυμπιακή» θα πρέπει να πραγματοποιείται στην Ολυμπία. «Ο νέος αθλητικός νόμος βρίσκεται σε διαβούλευση και αναφέρεται στην Ολυμπιακή Φλόγα. Εκεί είναι ξεκάθαρο στο θέμα για τους Θερινούς και Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες. Όμως υπάρχει ζήτημα για τους Ολυμπιακούς Αγώνες Νέων. Αναφέρονται ως Ολυμπιακοί Αγώνες και για αυτό θα πρέπει η τελετή αφής να γίνεται στην Ολυμπία» είπε ο κ. Κοτζιάς και στάθηκε στις δράσεις που δήμου και της περιοχής για το θέμα. «Μας έχουν πει πως δεν θα υπάρχουν άλλες τελετές αφής πλην των θερινών και χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων. Όμως υπάρχει ακόμα το κενό για τους Αγώνες των Νέων. Εφόσον καλούνται ως Ολυμπιακοί, η τελετή θα πρέπει να γίνεται στην Ολυμπίας. Αυτή η εκκρεμότητα μένει και μέσα από τη διαβούλευση θα επιδιώξουμε να περάσουμε μια διάταξη που θα συμπεριλαμβάνει τη θεσμοθέτηση και για τους Ολυμπιακούς Αγώνες Νέων».

Αηδόνης: Να αναλάβουμε εμείς την διοργάνωση
Σε αυστηρό τόνο ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης του Δημοτικού Συμβουλίου Αρχαίας Ολυμπίας, Γιώργος Αηδόνης, έκανε λόγο για ολιγωρία της δημοτικής αρχής. Πρότεινε να συνεδριάσει το δημοτικό συμβούλιο άμεσα και να ληφθούν αποφάσεις για το θέμα. Παράλληλα κατέθεσε τις προτάσεις του για την αφή της Ολυμπιακής Φλόγας.
«Παρακολουθούμε με ανησυχία τη διαβούλευση για το νέο αθλητικό νόμο. Θέλουμε να επισημάνουμε την ολιγωρία της δημοτικής αρχής και την άποψη του δημάρχου για ψυχραιμία. Αντί να σπεύσει η δημοτική αρχή και να κάνουμε δημοτικό συμβούλιο για να διεκδικήσουμε αυτά που ιστορικά ανήκουν στην Αρχαία Ολυμπία εμείς «περί άλλων άδωμε». Άμεσα πρέπει να συνεδριάσει το ΔΣ που θα ληφθούν αποφάσεις διεκδίκησης όπου θα στηρίξουν και οι βουλευτές του νομού. Διεκδικούμε πως ότι έχει σχέση με θεσμοθετημένα Ολυμπιακός – Ολυμπιακή – Ολυμπιάδα, θα πρέπει να γίνεται εδώ και να δημιουργηθεί ένα πλαίσιο προστασίας που δεν θα επιτρέπει αφές σε όλο τον κόσμο ή την Ελλάδα. Η αφή ιστορικά και πολιτισμικά ανήκει μόνο στην αυθεντική τοποθεσία που λέγεται Αρχαία Ολυμπία. Είναι κάτι που θα διεκδικήσουμε και δεν δεχόμαστε καμία διαπραγμάτευση» είπε ο κ. Αηδόνης. Παράλληλα κατέθεσε μια τολμηρή πρόταση προς διεκδίκηση. «Από το 1936 που θεσμοθετήθηκε η Ολυμπιακή Φλόγα και το κράτος ανέθεσε την τελετή στην ΕΟΕ επειδή ο δήμος ήταν εδώ ένα μικρό χωριό, σήμερα που υπάρχει συντεταγμένος δήμος και πολυπληθής με υποδομές και τεχνογνωσία, απαιτούμε η τελετή αφής και η λαμπαδηδρομία επί ηλειακού εδάφους να ανατεθεί στο δήμο. Δικαιούμαστε να έχουμε την προετοιμασία για το γεγονός αυτό» δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Αηδόνης.

Πηγή

ilialive.gr
Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος. Μέλος του emedia logo

Beauvoir

Studio Μαθηματικών