Για ένατη χρονιά το Φεστιβάλ Δημιουργίας και Έκφρασης στην Κρέστενα

Οι μαθητές συνεχίζουν να δημιουργούν - Συμμετέχουν περισσότερα απο 40 σχολεία

Του Γιάννη Σπυρούνη

Το μεγάλο μαθητικό ραντεβού της χρονιάς έχει κλειστεί για την ερχόμενη Παρασκευή 4 Απριλίου στην Κρέστενα. Πρόκειται για το 9ο Φεστιβάλ Δημιουργίας και Έκφρασης όπου συμμετέχουν κάθε χρόνο οι μαθητές των σχολείων της Ηλείας, προβάλλοντας και αναδεικνύοντας το ταλέντο τους στις τέχνες και την τεχνολογία. Για άλλη μια χρονιά η Κρέστενα φιλοξενεί εκατοντάδες μαθητές στο χώρο της Γιορτής Σταφίδας, που χωρίς καμία διάθεση ανταγωνισμού αλλά με πολύ όρεξη για δημιουργία θα δείξουν στο κοινό τις ικανότητες, στη μουσική, το χορό, το θέατρο, τις δεξιότητές τους στην κομμωτική, το μακιγιάζ, την ευφυΐα τους στις κατασκευές. Χθες παραχώρησαν συνέντευξη Τύπου στο δημαρχείο της Κρέστενας ο δήμαρχος Ανδρίτσαινας – Κρεστένων Σάκης Μπαλιούκος, ο προϊστάμενος Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Βασίλης Δημητρέλλος και οι καθηγητές των σχολείων που έχουν αναλάβει την οργάνωση.

krestena2

Σχολείο και κοινωνία μαζί…
Ο κ. Μπαλιούκος τόνισε πως ο Φεστιβάλ αυτό αποτελεί την ευκαιρία και ανοίγει το σχολείο στην κοινωνία. «Είναι κάτι που επιδιώκαμε και για το οποίο καμαρώνουμε, μια ημέρα, στον φιλόξενο χώρο της Γιορτής Σταφίδας και απευθύνουμε κάλεσμα στο λαό της Ηλείας, να έρθει και να καμαρώσει τα παιδιά και τις δημιουργίες τους. Να δουν πως πέρα από τις συνήθεις δραστηριότητές τους επιδεικνύουν ευαισθησία και δυνατότητες δημιουργίες, τις οποίες αγκαλιάζουμε και ενισχύουμε με όποιο τρόπο μπορούμε». Ο δήμαρχος δεν παρέλειψε να επισημάνει πως αυτή η προσπάθεια ξεκίνησε δειλά – δειλά μέσα από τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ηλείας και την κα Φωτεινή Παπαντωνοπούλου και έφτασε να γίνει κορυφαίο πολιτιστικό γεγονός στο χώρο της εκπαίδευσης. Έτσι ευχαρίστησε δημόσια το διευθυντή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ηλείας και τους διευθυντές του Γυμνασίου, του Λυκείου και του ΕΠΑΛ Κρεστένων, για την συνεχή προσπάθεια για τη βελτίωση φεστιβάλ.
«Αρχίζουν να μπαίνουν οι βάσεις για διεκδίκηση αντίστοιχων δράσεων με συμμετοχή μαθητών και να τους καμαρώσουμε και σε αθλητικές δράσεις και στην Αρχαία Ολυμπία. Πρέπει να το επιδιώξουμε ως νομός και να δημιουργούμε τέτοιες δυνατότητες διεξόδου για τους νέους μας.  Αυτή η προσπάθεια που ξεκινά από την αρχή της χρονιάς για να φτάσει στην παρουσίαση, τείνει να γίνει τρόπος ζωής γιατί βλέπουμε ότι από εκεί που ξεκίνησαν τα παιδιά να παρουσιάσουν κάτι, να δημιουργούν αξιόλογα σχήματα στην πορεία και εκτός σχολείου» κατέληξε.
Ο Διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ηλείας, Βασίλης Δημητρέλλος, επισήμανε πως από την πρώτη στιγμή που ανέλαβε τα καθήκοντά του στο νομό, διαπίστωσε ότι πρόκειται για ένα σημαντικό και ουσιαστικό θεσμό. «Το 9ο Φεστιβάλ, αποτελεί το κορυφαίο πολιτιστικό γεγονός της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης γιατί έχει καταφέρει να αποκτήσει πανηλειακό χαρακτήρα. Θα συμμετάσχουν πάνω από 45 σχολεία από όλη την Ηλεία, σ’ ένα ποσοστό που φτάνει γύρω στο 70% των σχολείων. Είναι μια μεγάλη γιορτή των μαθητών που μέσα από τη δημιουργία τους επικοινωνούν, εκφράζονται, δημιουργούν, συνθέτουν και παρουσιάζουν, τεχνολογικού και καλλιτεχνικού χαρακτήρα δημιουργήματα, μουσική, χορούς παραδοσιακούς και μοντέρνους» ανέφερε και κάλεσε την εκπαιδευτική κοινότητα   να τιμήσει και να παρακολουθήσει αυτή την εκδήλωση. «Είναι ένα πάντρεμα της εκπαιδευτικής κοινότητας με την κοινωνία, σχολείο και κοινωνία μαζί» τόνισε και ευχαρίστησε μαθητές και καθηγητές για την προσπάθεια που κάνουν.

krestena3

«Προσπαθούμε να βγάλουμε από τη γυάλα τα παιδιά»
Η διευθύντρια του ΓΕΛ Κρεστένων Σοφία Πανταζοπούλου, τόνισε πως οι μαθητές έχουν αγκαλιάσει το θεσμό και περιμένουν κάθε χρόνο με ανυπομονησία τη στιγμή αυτή. «Στους ετήσιους σχεδιασμούς της σχολικής χρονιάς η συμμετοχή στο φεστιβάλ είναι κορυφαίος στόχος. Χωρίς να χρειάζονται παρότρυνση ή υπόδειξη ξεκινούν μόνοι τους, φτιάχνουν τα έργα που θέλουν να παρουσιάσουν, κάνουν δικές τους χορογραφίες, επιλέγουν μουσικές, κάνουν πρόβες σε μουσικά όργανα που τυχόν ξέρουν και βέβαια πρέπει να επισημάνω και τη μεγάλη συμβολή των συναδέλφων εκπαιδευτικών γιατί όποια βοήθεια θέλουν τα παιδιά, όποια καθοδήγηση, όποια συμπλήρωση, κάποια διόρθωση στα έργα που θέλουν να παρουσιάσουν, οι εκπαιδευτικοί μας είναι πρόθυμοι να βοηθήσουν τα παιδιά και πέρα από το ωράριό τους και πέρα από τις τυπικές υποχρεώσεις που έχουν ως εκπαιδευτικοί. Για αυτό και τους ευχαριστώ ως διευθύντρια και τους συγχαίρω γιατί χωρίς την βοήθεια και των εκπαιδευτικών μας, δεν θα γινόταν αυτό το πολύ σπουδαίο γεγονός, που έχει γίνει πανηλειακό, που κάθε χρόνο παρουσιάζει και καινούργιες δραστηριότητες». Ακόμα ανέφερε μεταξύ άλλων πως αρκετά σχολεία θα συμμετάσχουν για πρώτη φορά.

Η διευθύντρια του Γυμνασίου Κρεστένων, Ρούσα Μωραϊτου, ανέλυσε την εικόνα της αφίσας της διοργάνωσης που επιμελήθηκε η καθηγήτρια καλλιτεχνικών του σχολείου Παναγιώτα Αποστολοπούλου. «Προσπαθούμε να βγάλουμε από τη γυάλα τα παιδιά. Από το ασφυκτικό περιβάλλον του σχολείου που «πνίγονται» από τα μαθήματα, να βρουν κάποιες διεξόδους με τη μουσική, το χορό, τη ζωγραφική, την τεχνολογία» ανέφερε και συνέχισε. «Ο χαρακτήρας αυτής της εκδήλωσης είναι καθαρά συμμετοχικός. Δεν υπάρχει ανταγωνισμός, ποιος είναι καλύτερος, ποιο έργο. Μετρά η συμμετοχή. Αυτό έχουμε καταφέρει και είναι ξεχωριστό και μοναδικό στην Ηλεία και σε όλη την Ελλάδα. Να ευχαριστήσω τους συναδέλφους, τον κ. Νικολόπουλο το γυμναστή μας που έχει επωμιστεί το έργο των παραδοσιακών χορών, τον κ. Ασημακόπουλου που είναι υπεύθυνος της τεχνολογίας, εύχομαι καλή επιτυχία και καλώ τους πολίτες και τους γονείς να έρθουν και να απολαύσουν σε ένα ειδυλλιακό περιβάλλον του τους μαθητές μας».

Τέλος ο διευθυντής του ΕΠΑΛ Κρεστένων, Νίκος Κονδύλης, τόνισε πως «αυτό το κορυφαίο πολιτιστικό και εκπαιδευτικό γεγονός της χρονιάς, οφείλεται στην αγαστή συνεργασία σχολείου και κοινωνίας. Είναι ένα γεγονός που πιστεύω ότι πρέπει να γενικευτεί στον τόπο και στη χώρα μας για το καλό όλων μας, των παιδιών, του σχολείου, της κοινωνίας. Προς αυτή την κατεύθυνση θα ήθελα ιδιαίτερα να ευχαριστήσω το δήμαρχο, για τη διαρκή συμπαράσταση και συμπόρευση με τα σχολεία του δήμου και εύχομαι έτσι να συνεχίσουμε όλοι».
Στη συνέντευξη Τύπου ήταν παρόντες ακόμα η αντιδήμαρχος Ντίνα Στρουμπάκου, ο πρόεδρος Δευτεροβάθμιας Επιτροπής Παιδείας Παναγιώτης Καραντώνης, ο πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Κρεστένων Κώστας Δρακόπουλος και ο ειδικός συνεργάτης του δήμου, αρμόδιος για θέματα πολιτισμού και αθλητισμού Κώστας Θανάσουλας.

krestena4

Πηγή

ilialive.gr
Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ