Μεγάλη Πανευρωπαϊκή άσκηση "ΔΙΑ ΠΥΡΟΣ 2015" το Μάιο στην Ολυμπία

Για δασικές πυρκαγιές και σεισμούς συνεδρίασε χθες στον Πύργο το Σ.Ο.Π.Π της Π.Ε Ηλείας – Κεντρικό θέμα και η εκκένωση οικισμών απόφαση που ανήκει στους δήμους - Διημερίδα με εμπειρογνώμονες από 7 κράτη που θα δώσουν απαντήσεις για τα αίτια των καταστροφικών πυρκαγιών στην Ηλεία το 2007

Ρεπορτάζ  Ελένη Παπαδοπούλου
Με αφορμή την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου την 1η Μαίου 2015, συνεδρίασε χθες στο μικρό συνεδριακό της ΠΕ Ηλείας, το Συντονιστικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας της ΠΕ Ηλείας με την παρουσία όλων των μελών του, Λιμενικό, Αστυνομία και Στρατός, , δασαρχεία, δήμοι, Εκκλησία, φορείς, εθελοντικές και διασωστικές οργανώσεις κλπ και βεβαίως με την έντονη παρουσία της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας που ‘χρεώνεται’ πάντα το βασικό έργο της πυρόσβεσης δασικών πυρκαγιών. Παρών ήταν και ο κ. Νίκος Νικολακόπουλος, υποστράτηγος-  Συντονιστής Επιχειρήσεων Περιφερειακών Πυροσβεστικών Διοικήσεων Πελοποννήσου- Ιονίων Νήσων και Δυτικής Ελλάδος, ο οποίος μάλιστα ανακοίνωσε την διοργάνωση της μεγάλης Πανευρωπαϊκής αντιπυρικής άσκησης  με την κωδική ονομασία «ΔΙΑ ΠΥΡΟΣ 2015» που φέτος θα γίνει στην Αρχαία Ολυμπία  στις 21 Μαίου και μιας διημερίδας με προσκεκλημένους εμπειρογνώμονες από άλλες ευρωπαϊκές χώρες πάνω στις δασικές πυρκαγιές όπου και θα αναζητηθούν μέσα από την εμπειρία τους τα αίτια των δασικών πυρκαγιών, οι ενέργειες που πρέπει να γίνονται σε επίπεδο πρόληψης και βεβαίως θα τεθούν επί τάπητος οι καταστροφικές πυρκαγιές του 2007  που άφησαν πίσω τους νεκρούς αλλά και εκατομμύρια στρέμματα καμένης γης.   
 Τα δύο βασικά θέματα της χθεσινής συνεδρίασης του ΣΟΠΠ της ΠΕ Ηλείας, ήταν αφενός ο συντονισμός  δράσεων, ενεργειών και συνεργασία των φορέων στην εκτέλεση έργων & δράσεων πρόληψης & ετοιμότητας που έχουν άμεση & καθοριστική προτεραιότητα στην αντιμετώπιση κινδύνων λόγω των δασικών πυρκαγιών» και αφετέρου ο  «Συντονισμός και συνεργασία των φορέων σε θέματα επιχειρησιακού και επικοινωνιακού σχεδιασμού, σε προσεισμικό στάδιο». Ειδικά για το θέμα των σεισμών, υπήρξε και μια συνεργασία με τον αντιπεριφερειάρχη Ηλείας κ. Γ. Γεωργιόπουλος με το Τεχνικό Επιμελητήριο, όπου ξεκινούν μια συνεργασία για να ελεγχθούν από μηχανικούς  παλαιά δημόσια κτίρια με πρώτα τα σχολεία και επίσης να οργανωθεί μια εκστρατεία ενημέρωσης για την πρόληψη των σεισμών στα σχολεία.
Από την πλευρά του ο κ. Γεωργιόπουλος επισήμανε ότι είναι θετικό το ότι γίνεται μια πολύ εμπεριστατωμένη συζήτηση και δεν μένουν μόνο σε διαπιστώσεις.
« Στόχος δεν είναι μόνο να καταθέσαμε αιτήματα στο επίπεδο της χρηματοδότησης πράγμα το οποίο οι δήμοι και τα δασαρχεία  αντιμετωπίζουν πρόβλημα σοβαρό για την προετοιμασία τους, γιατί η χρηματοδότηση τα τελευταία χρόνια είναι ισχνή. Ο  φετινός χειμώνας έκανε πολύ μεγάλες ζημιές στο οδικό και δασικό δίκτυο, άρα ακόμα και η πυρόσβεση θα αντιμετωπίσει δυσκολίες. Επειδή χρήματα για να αποκαταστήσουμε τα πάντα δεν θα υπάρχουν, θα πρέπει να υπάρξει μεταξύ των εμπλεκομένων, δήμων, δασαρχείων και περιφέρειας  μια πολύ καλή συνεργασία προκειμένου σε δεύτερο επίπεδο να δει ο καθένας ποιο κομμάτι αναλαμβάνει σε μια αξιολόγηση των προτεραιοτήτων του.
Παράλληλα θα πρέπει να δούμε σημείο προς σημείο τι αιτήματα έχουμε απέναντι στο κεντρικό κράτος, από την πρόσληψη προσωπικού μέχρι και την ενίσχυση ακόμα περισσότερο της Πολιτικής Προστασίας, τι μέσα δασοπυρόσβεσης υπάρχουν. Η Πυροσβεστική έθεσε θέμα σε σχέση με τα δικά της μέσα πυρόσβεσης, τα οχήματά της και να αιτηθούμε η Πολιτεία να καλύψει τουλάχιστον τις βασικές μας ανάγκες σε έναν νομό όπως η Ηλεία που έχει υποστεί τεράστια καταστροφή από τις πυρκαγιές, να κάνουμε το καλύτερο δυνατό. Φέτος λόγω του βροχερού χειμώνα ακόμα και η βλάστηση προοιωνίζεται μεγάλη και έντονη ώστε να καθιστά το έργο δυσκολότερο».  
Όσον αφορά την τακτική χρηματοδότηση που έρχεται κάθε χρόνο τέτοια εποχή για την προετοιμασία των δήμων  για τις πυρκαγιές, ο κ. Γεωργιόπουλος επισήμανε πως θα την αιτηθούν αλλά δεν ξέρει αν θα υπάρξουν χρήματα, αλλά ειδικά για την Ηλεία αναλογικά θα πρέπει να είναι πολύ μεγαλύτερη από άλλες περιοχές.

Εκκένωση οικισμών σε περίπτωση φωτιάς
Για τις ενέργειες που πρέπει να γίνουν για την προετοιμασία της ΠΕ Ηλείας  για την αντιπυρική περίοδο μίλησε ο αναπληρωτής  Γενικός Διευθυντής Πολιτικής Προστασίας της ΠΔΕ κ. Γυφτάκης που έδωσε και τις βασικές κατευθύνσεις, ενώ επικεντρώθηκε ιδιαίτερα σε ένα πολύ κρίσιμο σημείο, που είναι οι εκκενώσεις οικισμών, πότε και πώς γίνονται και ξεκαθάρισε ότι η ευθύνη για την εκκένωση οικισμών επειδή ρωτήθηκε, ανήκει στους δήμους.

Ν. Νικολακόπουλος:  «Δίνουμε μεγάλο βάρος στην πρόληψη»
Από την πλευρά του ο Συντονιστής Επιχειρήσεων Περιφερειακών Πυροσβεστικών Διοικήσεων Πελοποννήσου- Ιονίων Νήσων και Δυτικής Ελλάδος κ. Ν.Νικολακόπουλος επισήμανε ότι βασικός στόχος είναι η πρόληψη των δασικών πυρκαγιών γιατί αυτό είναι το κομβικό σημείο για να μην εξαπλωθεί μια δασική πυρκαγιά και πέρυσι αν και υπήρχαν πολλές η επέμβαση της Π.Υ ήταν άμεση και γι αυτό πέρασαν απαρατήρητες. Τόνισε ότι αν και βρίσκεται στην Πάτρα, γνωρίζει πολύ καλά την Ηλεία και πάντα θα την στηρίζει με όλες του τις δυνάμεις για να μην υπάρξουν ποτέ πια καταστροφές σαν εκείνη το 2007. Επίσης απευθυνόμενους προς τους δημάρχους- αφού σχολίασε ότι ο Πύργος είναι δυστυχώς σκουπιδότοπος- θα πρέπει να φροντίσουν να μην υπάρχουν περιμετρικά σκουπίδια κοντά σε δασικές περιοχές, γιατί υπάρχει μεγάλος κίνδυνος πυρκαγιάς και ο Εισαγγελέας θα βρίσκεται απέναντί τους. Επίσης ζήτησε την βοήθειά τους σε μηχανήματα για να  ενισχύσουν όπου χρειαστεί το έργο πυρόσβεσης της Π.Υ και τέλος αναφέρθηκε στην Πανευρωπαϊκή άσκηση ΔΙΑ ΠΥΡΟΣ 2015 που όπως τόνισε θα γίνει στην Αρχαία Ολυμπία, το κατάφεραν αυτό τελικώς με μεγάλη δυσκολία, αφού πρώτον μέτρησε το όνομα της Ολυμπίας και δεύτερον η τεράστια καταστροφή που έχει υποστεί από τις δασικές πυρκαγιές του 2007.

Πανευρωπαϊκή άσκηση ΔΙΑ ΠΥΡΟΣ 2015 στην Ολυμπία
Η μεγάλη άσκηση ΔΙΑ ΠΥΡΟΣ 2015, θα πραγματοποιηθεί με την συμμετοχή 7 κρατών της Ευρώπης, με επίκεντρο την Αρχαία Ολυμπία, στις 21 Μαίου 2015, θα διαρκέσει όλη τη νύχτα, με επίγεια και εναέρια μέσα και έχιε επιλεγεί τμήμα 1500 στρεμμάτων στην περιοχή Λάλα. Μάλιστα θα είναι όσο το δυνατόν πιο ρεαλιστική γίνεται και πιθανόν θα περιλαμβάνει και εκκένωση ολόκληρων οικισμών. Η διημερίδα που προαναφέραμε με την συμμετοχή εμπειρογνωμόνων θα πραγματοποιηθεί 19 και 20 Μαίου και θα έχει εξαιρετικό ενδιαφέρον, αφού στόχος είναι να βγουν ασφαλή συμπεράσματα για τα αίτια των πυρκαγιών έτσι ώστε να αποφευχθούν καταστροφικές πυρκαγιές μεγάλης έκτασης.
Η ΠΕ Ηλείας όπως δήλωσε και ο αντιπεριφεριάρχης κ. Γ. Γεωργιόπουλος, θα συνδιοργανώσει ένα κομμάτι της και αναλαμβάνει όλα τα έξοδα να μετακαλέσουν από τις τέσσερις χώρες της Ν. Ευρώπης, Ιταλία, Γαλλία, Πορτογαλία και Ισπανία ( πέρα από την Νορβηγία, την Κύπρο και την Ολλανδία) εμπειρογνώμονες από το χώρο της δασοπυρόσβεσης προκειμένου να μεταφέρουν τις εμπειρίες τους από τις δικές τους χώρες και στην οποία η ΠΕ Ηλείας θα συμμετάσχει ως συνδιοργανωτές με  καθηγητές Παν/μίου, γεωλόγους, δασολόγους και άλλους επιστήμονες..
Δήλωσε δε, ότι αυτό το αποφάσισαν διότι «8 χρόνια μετά  τις φωτιές δεν έχει γίνει καμία συζήτηση, καμία αξιολόγηση για το τι έφταιξε και καήκαμε και πρέπει να βγάλουμε συμπεράσματα.  Θέλουμε λοιπόν να ευαισθητοποιήσουμε και το αρχηγείο της Πυροσβεστικής και το Υπουργείο που θέλουμε να είναι εδώ για να γίνει μια εμπεριστατωμένη συζήτηση προκειμένου να μην ξαναγίνουν ποτέ τα ίδια σφάλματα. Ως βασικό θέμα θέσαμε και στο σημερινό ΣΟΠΠ τις εκκενώσεις οικισμών, γιατί ακόμα δεν έχουμε καταλήξει αν το 2007 βοήθησε ή όχι το ότι εκκενώθηκαν όπως – όπως οικισμοί, θα είχαμε περισσότερα ή λιγότερα θύματα; Η πρώτη εκτίμηση λέει πως αν δεν είχαν φύγει, μπορεί και να είχαν σωθεί. Άρα τι λέμε; Ανασχεδιάζουμε; Βάζουμε τα πράγματα σε νέα βάση; Αυτά έπρεπε να είχαν αποτιμηθεί και είναι εγκληματικό κατά την άποψή μου από την αρχή. Διότι προσωπικά πιστεύω πως ευθύνεται η αμέλεια του κεντρικού κράτους και όσο υπήρχε στην μέση η Δικαιοσύνη δεν κατέληξαν σε συμπεράσματα γιατί θα έπρεπε να δείξουν με το δάχτυλο υψηλά ιστάμενους και όχι αυτούς που έστειλαν στο δικαστήριο! Γι αυτό το λόγο και αυτή η ημερίδα πρέπει να γίνει στην Αρχαία Ολυμπία για να δοθούν επιτέλους απαντήσεις».

Πηγή

εφημερίδα Πρωινή
Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος. Μέλος του emedia logo

ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ