Νέος Υγειονομικός Χάρτης Ηλείας: Διορθωτικές παρεμβάσεις πριν σταλεί στο Υπουργείο Υγείας

Επανεξετάζει ο Διοικητής της 6ης ΥΠΕ τις προτάσεις για Πρωτοβάθμια περίθαλψη στην Αμαλιάδα και Κ.Υ Ζαχάρως - Θα ενημερωθούν όλοι οι συμμετέχοντες στη διαβούλευση για τις αλλαγές που θα γίνουν

Γράφει η Ελένη Παπαδοπούλου


Σοβαρά υπόψη του θα λάβει τις προτάσεις που έγιναν εκ μέρους τοπικών φορέων της αυτοδιοίκησης, γιατρών και κοινωνικών φορέων από την περιοχή της Αμαλιάδας και της Ζαχάρως όπου υπήρξαν και οι μεγαλύτερες αντιδράσεις, με σκοπό να προβεί σε ορισμένες τροποποιήσεις,  ο Διοικητής της 6ης ΥΠΕ κ. Γιώργος Γιαννόπουλος που την Δευτέρα το βράδυ παρουσίασε στον Πύργο το Σχέδιο Αναδιοργάνωσης των Υπηρεσιών Υγείας της Ηλείας. Μάλιστα ο κ. Γιαννόπουλος σε χθεσινή του δήλωση στην «Πρωϊνή» επισήμανε ότι σκοπεύει να αποστείλει ενημερωτικά σε όλους όσους πήραν μέρος στην διαβούλευση της Δευτέρας το νέο σχέδιο με τις τροποποιήσεις που θα κάνει η 6η ΥΠΕ για να ενημερωθούν, πριν το καταθέσει στο Υπουργείο Υγείας. Ωστόσο, επειδή ακούστηκαν κάποιες παρατηρήσεις σε ότι αφορά την φιλοσοφία του σχεδιασμού που κάνει λόγο για την νοσοκομειακή περίθαλψη που θα παρέχεται από 3 δομές ( την ΝΜ Πύργου (220 κλίνες) , ΝΜ Αμαλιάδας (100 κλίνες)  και την Α.Μ των Κρεστένων) που αποτελούν ενιαίο νομικό πρόσωπο  με ενιαίο οργανισμό, δεν επιδέχεται διόρθωση διότι όπως επισήμανε ο κ. Γιαννόπουλος θεωρούν ότι η θέση αυτή είναι σωστή για να υπάρχει μια ολοκληρωμένη δευτεροβάθμια περίθαλψη αξιοποιώντας τις 330 κλίνες που προβλέπονται προς όφελος των πολιτών του νομού.  Διορθώσεις καθώς είπε θα γίνουν κυρίως σε ότι αφορά την Πρωτοβάθμια περίθαλψη στην Αμαλιάδας και θα εξετάσουν και το θέμα του Κ.Υ Ζαχάρως.  
 
Η πολύωρη διαβούλευση – όπως παρουσίασε και κατέγραψε η ‘Πρωϊνή’ το απόγευμα της Δευτέρας, πραγματοποιήθηκε σε κλίμα έντασης με πολλές αντιδράσεις σε ότι αφορούσε αφενός το Νοσοκομείο Αμαλιάδας και αφετέρου το Κ.Υ Ζαχάρως.
Για το μεν Κ. Υ Ζαχάρως, οι φορείς της περιοχής ζήτησαν ισότιμη μεταχείριση με τα άλλα Κ.Υ και 24ωρη λειτουργία και δήλωσαν αποφασισμένοι να μην δεχθούν οποιαδήποτε άλλη διορθωτική παρέμβαση, 8ωρη η 12ωρη λειτουργία τους καλοκαιρινούς μήνες όπως πρότεινε στην πορεία της συζήτησης ο κ. Γιαννόπουλος.
Για την Αμαλιάδα,  οι ενστάσεις που διατυπώθηκαν από όλες τις πλευρές αφορούσαν την δημιουργία Κ.Υ Αστικού Τύπου στην Αμαλιάδα παράλληλα και συμπληρωματικά της λειτουργίας της Νοσηλευτικής Μονάδας για να υπάρχει πρωτοβάθμια περίθαλψη, όπως και την επανεξέταση για την ένταξη στην πρόταση της λειτουργίας των δύο κλινικών Μαιευτικής- Γυναικολογίας και Ορθοπεδικής που ενώ είναι σε λειτουργία σήμερα, στον νέο σχεδιασμό καταργούνται. Στην δευτερολογία του ο κ. Γιαννόπουλος που υπήρξε αρκετά συγκαταβατικός, τόνισε όταν ολοκληρώθηκαν όλες οι παρεμβάσεις και τοποθετήσεις, ότι δεσμεύεται να εξετάσει όλες τις παραπάνω παρατηρήσεις, γιατί άλλωστε ο σκοπός της διαβούλευσης ήταν ακριβώς να καταγράψει τις παρατηρήσεις των φορέων και της τοπικής κοινωνίας εφόσον κινούνται βέβαια σε ένα πλαίσιο λογικής και δεν ξεμακραίνουν από τον στρατηγικό στόχο του σχεδίου.

Χ. Χριστοδουλόπουλος «Μιλάμε για υποβάθμιση και όχι αναβάθμιση της Υγείας στην Αμαλιάδα»


Για υποβάθμιση των δομών υγείας της Αμαλιάδας και όχι για αναβάθμιση, έκανε λόγο και ο δήμαρχος Ήλιδας κ. Χρίστος Χριστοδουλόπουλος στην τοποθέτησή του που κινήθηκε στο ίδιο μήκος κύματος με εκείνη των γιατρών της Αμαλιάδας, όπως του προέδρου του Ιατρικού Συλλόγου κ. Κώστα Τσαούση και του γιατρού και πρώην δημάρχου Αμαλιάδας κ. Γ. Ράλλη. Ο κ. Χριστοδουλόπουλος τόνισε ότι θα ήταν βεβαίως χρησιμότερο στην παρούσα φάση να δουν την σημερινή κατάσταση στην υγεία στο νομό που είναι σε τραγική κατάσταση, παρά να σχεδιάζουν μακροπρόθεσμα τη στιγμή που η χώρα θέλει πολλά χρόνια να βγει από τα μνημόνια, άρα η πολιτική που ακολουθείται δύσκολα θα δεχθεί υλοποίηση ενός τόσο φιλόδοξου σχεδίου, ακόμα κι αν έβρισκε σύμφωνες όλες τις πλευρές και ήταν άψογο. Ωστόσο επειδή ευθύς εξαρχής ο διοικητής της 6ης ΥΠΕ είχε ζητήσει να μην αναλωθούν σε κριτικές της σημερινής κατάστασης αφού δεν ήταν αυτός ο στόχος της παρουσίασης, ο κ. Χριστοδουλόπουλος τόνισε ότι η Αμαλιάδα βγαίνει ζημιωμένη από το σχέδιο, ότι όλοι οι φορείς του δήμου με τους οποίους είχαν σύσκεψη μια μέρα πριν είχαν την ίδια άποψη, ότι δηλαδή δεν υπάρχει Πρωτοβάθμια Περίθαλψη αφενός και αφετέρου κλινικές που σήμερα λειτουργούν, όπως η Μαιευτική για την οποία έγινε αγώνας να διασωθεί, αλλά και η Ορθοπεδική, με το παρών σχέδιο καταργούνται. Επίσης έθεσε το θέμα της απουσίας ΤΕΠ ( τμήμα επειγόντων περιστατικών) από το Νοσοκομείο, ζητώντας να λάβει σοβαρά υπόψη του αυτές τις παρατηρήσεις.

Ν. Μοράντ: « Να ενισχυθεί το Κ.Υ Βάρδας»

Παρέμβαση έκανε ακόμα ο δήμαρχος Ανδραβίδας- Κυλλήνης κ. Ναμπίλ Μοράντ σε ότι αφορά το Κ.Υ Βάρδας, ζητώντας την ενίσχυσή του με την πλήρη στελέχωση σε προσωπικό ιατρικό και νοσηλευτικό, καθώς βρίσκεται 35 χιλιόμετρα από το Νοσοκομείο Αμαλιάδας και 45 χιλιόμετρα από την Πάτρα που σημαίνει ότι η πρόσβαση σε αυτές τις δομές υγείας δεν είναι εύκολη και άμεση. Επισης τόνισε ότι εξυπηρετεί και περίπου 4000 αλλοδαπούς εργάτες του Ηλειακού κάμπου. Τέλος ανέφερε ότι αν και σε λίγες μέρες παραδίδεται τα Πολυδύναμο Π.Ι Λεχαινών, εν τούτοις δεν γίνεται καμία αναφορά στην λειτουργία του και την στελέχωσή του.
Όσον αφορά το Νοσοκομείο Κρεστένων η επικεφαλής της αντιπολίτευσης κ. Α. Κουσκουρή ζήτησε να μην υλοποιηθεί η μετατροπή του σε Αποκεντρωμένη Δομή της Νοσηλευτικής Μονάδας Πύργου, να παραμείνει ως έχει και να ενισχυθεί ο Παθολογικός τομέας. Το ίδιο είχε ζητήσει με παρέμβασή του και ο Σύλλογος Εργαζομένων του Ν. Κρεστένων.

Πηγή

εφημερίδα Πρωινή
Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος. Μέλος του emedia logo

ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ