Ξεσηκωμός στην Αμαλιάδα για το νοσοκομείο - Συλλαλητήριο στις 11 Δεκέμβρη

Πρόταση για γενική απεργία στην πόλη

Του Γιάννη Σπυρούνη

Στους δρόμους βγαίνει η πόλη της Αμαλιάδας για να αντισταθεί στην απόπειρα υποβάθμισης του νοσοκομείου, ζητώντας την ενίσχυσή του για να καλύψει τις ανάγκες της ευρύτερης περιοχής στη βόρεια Ηλεία. Το συλλαλητήριο θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 11 Δεκέμβρη μετά τις 11 το πρωί, όπου πιθανότατα θα κλείσει και η αγορά την ίδια ώρα, για να υποστηρίξουν όλοι τον αγώνα που δίνει η τοπική κοινωνία. Αυτό αποφασίστηκε μετά τη χθεσινή συγκέντρωση, εργαζομένων φορέων και κατοίκων που έγινε σε αίθουσα του νοσοκομείου, αντί συγκέντρωσης στην κεντρική πύλη, που ματαιώθηκε λόγω κακοκαιρίας.

nosok1

Όπως τόνισε σε δηλώσεις του ο πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων στο νοσοκομείο Βασίλης Μιχαλόπουλος, «είμαστε εδώ για να ενημερώσουμε το λαό της πόλης και της Ηλείας πως το νοσοκομείο της Αμαλιάδας, όπως και πολλά άλλα νοσηλευτικά ιδρύματα της χώρας, βρίσκονται στο τελευταίο στάδιο της ζωής τους. Οι μέχρι τώρα εφαρμοζόμενες πολιτικές, το τρίτο μνημόνιο που ψήφισε πρόσφατα η Κυβέρνηση, προβλέπουν μέτρα που υποβαθμίζουν την δημόσια υγεία, το δικό μας νοσοκομείο και ως στόχο έχουν σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, η υποτυπώδης λειτουργία του να φτάσει μέχρι και το κλείσιμο των δομών του. Η έλλειψη προσωπικού, κυρίως ιατρικού, αλλά και νοσηλευτικού και παραϊατρικού είναι τεράστια και παίζει σημαντικό ρόλο όχι στην εύρυθμη λειτουργία του αλλά ακόμα και στην υποτυπώδη». Αναφέρθηκε στις ελλείψεις και στις υποσχέσεις που κατά καιρούς έχουν δοθεί χωρίς στην ουσία να υπάρξει λύση και σχολιάζοντας την πρόταση του νέου υγειονομικού χάρτη είπε: «Δεν μπορεί ένα τέτοιο νοσοκομείο να μην έχει τμήμα επειγόντων περιστατικών, δεν μπορεί να μην έχει ορθοπεδική κλινική και ιατρείο, μαιευτική κλινική και ιατρείο, να μην προβλέπεται θέση παιδιάτρου, να προβλέπεται η παροχή πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας από το νοσοκομείο και όχι από ξεχωριστή μονάδα του ΠΕΔΥ, όπως γίνεται αντίστοιχα στον Πύργο. Είναι σαφής η κατεύθυνση της πολιτικής που υποβαθμίζει την δημόσια υγεία και αναδεικνύει την ιδιωτική υγεία. Φτάνει πια, εμείς οι εργαζόμενοι θα είμαστε συνέχεια στο δρόμο απέναντι τους να αναδεικνύουμε και να παλεύουμε για την επίλυση αυτών των προβλημάτων. Το νοσοκομείο της Αμαλιάδας έχει ιστορία, παρόν και μέλλον, είτε το θέλουν είτε δεν το θέλουν».

Το μέλος του ΔΣ του συλλόγου εργαζομένων Γ.Ν. Αμαλιάδας και γενικός σύμβουλος της ΠΟΕΔΗΝ, Σωκράτης Σωτηρόπουλος, τόνισε σε δηλώσεις του πως στο πλαίσιο των στάσεων εργασίας το τελευταίο διήμερο κλήθηκε ο κόσμος να συμμετάσχει και να εκφραστεί για το θέμα του νοσοκομείου. «Η προοπτική που βλέπουμε μπροστά μας είναι δυσοίωνη. Τα προβλήματα που έχουμε αυτή τη στιγμή με την έλλειψη του ιατρικού προσωπικού κυρίως και νοσηλευτικού δευτερευόντως είναι τεράστια. Πράγμα το οποίο καθιστά τη λειτουργία του νοσοκομείου προβληματική έως ανύπαρκτη. Σε αυτό το πλαίσιο ζητάμε τη στήριξη της τοπικής κοινωνίας, τη στήριξη των φορέων, να αγκαλιάσουμε το νοσοκομείο και μέσα από μια δυναμική κινητοποίηση που διοργανώνουμε στις 11 Δεκεμβρίου, να διαδηλώσουμε για την υγεία στην περιοχή της Αμαλιάδας. Τέλος να πούμε ότι ο νέος υγειονομικός χάρτης που εκπονήθηκε από την 6η ΥΠΕ, αδικεί το νοσοκομείο της Αμαλιάδας, εφόσον αφαιρεί την ορθοπεδική και γυναικολογική κλινική και την εφημερία του παιδιάτρου. Είναι κάτι που πρέπει να εξετάσει η πολιτεία και να επαναπροσδιοριστεί ο ρόλος του νοσοκομείου στη νέα περίοδο».

nosok2 

Τοποθετήσεις των φορέων
Ο δήμαρχος Ήλιδας Χρήστος Χριστοδουλόπουλος αναφέρθηκε στη γενικότερη προσπάθεια που γίνεται για την ανασυγκρότηση σημαντικών υπηρεσιών στο χώρο της Αστυνομίας και της Υγείας και σχολίασε πως στην πρόσφατη παρουσίαση του νέου υγειονομικού χάρτη υπήρξαν σφοδρές αντιδράσεις συνολικά από τη βόρεια Ηλεία για την απόπειρα υποβάθμισης του νοσοκομείου Αμαλιάδας. Παράλληλα ανέφερε πως το συγκεκριμένο σχέδιο έχει εφαρμογή όταν βγει η χώρα από την κρίση και όχι σήμερα. «Το θέμα είναι πως θα αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα που υπάρχουν σήμερα. Και σε ότι ζητήσαμε είδαμε κωλυσιεργίες που δεν θεωρώ πως ήταν τυχαίες» είπε ο κ. Χριστοδουλόπουλος που σχολίασε και άλλα ζητήματα σχετικά με την πρόσφατη παρουσίαση του υγειονομικού χάρτη. Παράλληλα ζήτησε περαιτέρω βοήθεια για την επίλυση των προβλημάτων, ενώ ακόμα σχολίασε πως το νοσοκομείο λειτουργεί γιατί βάζουν πλάτη οι γιατροί και το προσωπικό για να βγουν οι εφημερίες, ενώ κάποιοι άλλοι με τη στάση τους αποδυναμώνουν αυτή την προσπάθεια. Σημείωσε δε πως ο δήμος θα αντισταθεί σε κάθε προσπάθεια υποβάθμισης του νοσοκομείου.
Καυστικός ήταν ο πρώην δήμαρχος Ήλιδας Γιάννης Λυμπέρης λέγοντας πως κάθε λίγο και λιγάκι ερχόμαστε εδώ «για να κάνουμε τα σαράντα». «Η μαιευτική έφυγε χωρίς να ανοίξει «μύτη» στην πόλη, ένα σχέδιο έρχεται το οποίο δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα. Σήμερα δεν ξέρω αν είναι νοσοκομείο, έρχομαι και η ψυχή μου πιάνεται όταν έρχομαι εδώ. Θυμίζει εγκαταλελειμμένο στρατόπεδο ή κάτι τέτοιο…» λέγοντας πως όσα  αναφέρονται στο σχέδιο για το νοσοκομείο της Αμαλιάδας είναι για γέλια.
Ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης στο ΔΣ Ήλιδας Άγγελος Κολόσακας, σχολίασε γενικότερα τις πολιτικές που εφαρμόζονται στο χώρο των παροχών υγείας και ανέφερε μεταξύ άλλων πως «είναι αυταπάτη να πιστεύουμε πως μέσα σε αυτή την έρημο, εμείς θα φτιάξουμε μια όαση στο σύστημα Υγείας, δηλαδή να σώσουμε το νοσοκομείο της Αμαλιάδας. Υπάρχουν σκοτεινά μυαλά στο νομό, όμως δεν είναι αυτό που φταίει. Εκείνο που φταίει είναι η πολιτική που εφαρμοζόταν και εφαρμόζεται. Εκείνο που λείπει τελικά είναι ένα γραφείο τελετών, πάντα βέβαια στη λογική της ανταποδοτικότητας. Η αναβάθμιση του νοσοκομείου θα περάσει μέσα από την ανατροπή αυτής της πολιτικής» σχολίασε…
Μεταξύ άλλων τοποθετήθηκαν ακόμα ο επικεφαλής της παράταξης της ελάσσονος μειοψηφίας Τάσος Σμέρος, ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Αμαλιάδας Νατάσα Παναγιωτάρα, η εκπρόσωπος της ΛΑΕ Αγγελική Γάσπαρη, ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου κ. Σαψάλης, εργαζόμενοι του νοσοκομείου κ.α.

Πηγή

ilialive.gr
Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος. Μέλος του emedia logo

Στασινόπουλος Fruits

VENDRAS STYL - ΠΥΡΟΤΕΧΝΗΜΑΤΑ