Οι Φυσικές και Κοινωνικές επιστήμες μέσα από τα μάτια των παιδιών στο 2ο Μαθητικό Συνέδριο

Οι μαθητές στο βήμα - Συμμετείχαν μαθητές της Στ’ τάξης, δέκα Δημοτικών Σχολείων της Ηλείας
 
 Τις φυσικές και κοινωνικές επιστήμες, μέσα από τη δική τους οπτική, παρουσίασαν χθες δεκάδες μαθητές της Στ’ τάξης, δέκα Δημοτικών Σχολείων της Ηλείας, που συμμετείχαν στο 2ο Μαθητικό Συνέδριο που πραγματοποιήθηκε στο συνεδριακό κέντρο της Π.Ε. στον Πύργο.
Οι μαθητές, από το βήμα, παρουσίασαν ως μικροί επιστήμονες τα πρότζεκτ και τα σχέδια εργασίας που είχαν προετοιμάσει στη διάρκεια της χρονιάς, από το χώρο των κοινωνικών επιστημών αλλά και από το φυσικό περιβάλλον, ενώ έστειλαν και τα δικά τους μηνύματα επαγρύπνησης για πολλά και σημαντικά θέματα όπως του ρατσισμού, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της ασφαλούς πλοήγησης στο διαδίκτυο.
Τα Δημοτικά Σχολεία που συμμετείχαν ήταν: 6ο, 7ο, 8ο και 10ο Πύργου, Αγίου Γεωργίου Πύργου, Πελοπίου, Λάλα, Καρδαμά, Βαρβάσαινας και Αρχαίας Ολυμπίας.
Ο Διευθυντής Α/θμιας Εκπαίδευσης Ηλείας κ. Παναγιώτης Ζεύλας, εξήρε την προσπάθεια των μαθητών και εξέφρασε την ελπίδα, το Μαθητικό Συνέδριο να γίνει θεσμός. «Οι μαθητές μας, ως μικροί επιστήμονες ανέβηκαν στο βήμα και παρουσίασαν τα θέματα που είχαν δουλέψει με τη μορφή του Project και των σχεδίων εργασίας. Έτσι με τον τρόπο αυτό, γίνονται μικροί ερευνητές, ανακαλύπτουν την επιστήμη, συνεργάζονται για να ανακαλύψουν τα δεδομένα τα οποία αναζητούν και μέσα από αυτή τη προσπάθεια μαθαίνουν την αξία της συνεργασίας και προσεγγίζουν τη διαθεματικότητα αφού, πιάνουν ένα αντικείμενο και το εξετάζουν σε όλες τις πλευρές. Μέσα από την εμπειρία αυτή, αποκτούν το θάρρος της γνώμης και κυρίως στάση και θέση ζωής απέναντι στα πράγματα. Το μήνυμα που μας έδωσαν τα παιδιά, ήταν πολύ ελπιδοφόρο και αισιόδοξο. Ελπίζω το μαθητικό συνέριο να έχει συνέχεια, γιατί θεωρώ πως αυτό που λείπει από τον τόπο μας, είναι οι θεσμοί».
Εξαιρετική χαρακτήρισε την πρωτοβουλία διοργάνωσης του Μαθητικού Συνεδρίου, ο προϊστάμενος Επιστημονικής και Παιδαγωγικής Καθοδήγησης Α/θμιας Εκπαίδευσης Δυτικής Ελλάδας κ. Θεόδωρος Μπαρής, τονίζοντας ότι προσφέρει τη δυνατότητα στους μαθητές να παρουσιάσουν τη δουλειά τους και ταυτόχρονα να εκφραστούν μέσα από δημόσιο διάλογο. «Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό γιατί βοηθάει τους σημερινούς μαθητές, αυριανούς πολίτες, να αποκτήσουν τέτοια χαρακτηριστικά, προκειμένου να είναι ενεργοί πολίτες, στο μέλλον. Συγχαίρω λοιπόν τους Σχολικούς Συμβούλους της Περιφέρειας, τους Διευθυντές και τους εκπαιδευτικούς των σχολείων για την πρωτοβουλία τους».
 
«Η γνώση δεν εγκλωβίζεται…»
«Βασικός στόχος του Μαθητικού Συνεδρίου είναι η ανάδειξη όλων των δράσεων και των ενεργειών που έκαναν οι μαθητές με τους δασκάλους τους, και η διάχυση αυτών των πρακτικών και των ενεργειών» επισήμανε ο Σχολικός Σύμβουλος κ. Δημήτρης Αλεξόπουλος, τονίζοντας ότι με αυτό τον τρόπο, δείχνουν στους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς ότι η γνώση δεν εγκλωβίζεται μέσα στους τέσσερις τοίχους της αίθουσας αλλά αποκτιέται μέσα από τη γνώση της εμπειρίας, της καινοτομίας και το σπάσιμο της ρουτίνας. «Σκοπός μας, είναι οι μαθητές να επικοινωνήσουν μεταξύ τους και πάνω από όλα να αποκτήσουν, δεξιότητα συμμετοχής στο συνέδριο. Για αυτό και με το συνάδελφο κ. Χολέβα, το σχολικό σύμβουλο της 2η Εκπαιδευτικής περιφέρειας συνδιοργανώσαμε για 2η χρονιά φέτος το Μαθητικό Συνέδριο. Αισιοδοξούμε να γίνει θεσμός και να έχουμε και το 3ο μαθητικό συνέδριο, με ευρύτερη θεματολογία. Φυσικά θα πρέπει να ευχαριστήσουμε, τους διευθυντές, οι οποίοι βοήθησαν πάρα πολύ στην οργάνωση καθώς και τους αφανείς ήρωες, που είναι οι δάσκαλοι, οι οποίοι καταθέτουν τη ψυχή τους μέσα στη τάξη και στα δρώμενα της πόλης μας».
«Το Μαθητικό Συνέδριο, είναι μια συμβολή στη ποιότητα της εκπαίδευσης γιατί δεν αρκεί να έρχονται απλά τα παιδιά στο σχολείο αλλά σημασία έχει το τι μαθαίνουν, πόσο καλά το μαθαίνουν και πόσο η εκπαίδευση λειτουργεί εποικοδομητικά έτσι ώστε να ανταποκριθούν ως αυριανοί πολίτες στην αποστολή τους που πρέπει να έχει ένα κοινωνικό χαρακτήρα» δήλωσε ο Σχολικός Σύμβουλος κ. Νίκος Χολέβας και ανανέωσε το ραντεβού για του χρόνου, με στόχο όπως είπε, να συμμετέχουν περισσότερα σχολεία έτσι ώστε το σχολείο να είναι ανοιχτό με όραμα και προοπτική.
Κική Κολοβέρου
[email protected]

Πηγή

ilialive.gr
Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ