Ψήφισμα της Γ.Σ της Ένωσης Βιοκαλλιεργητών Ν. Ηλείας: "Διάλογος με τους αγρότες από μηδενική βάση"

Οι βιοκαλλιεργητές της Ηλείας με αφορμή τις κινητοποιήσεις των αγροτών, κατά την γενική συνέλευση που πραγματοποιήθηκε στον Πύργο την Κυριακή 7 Φεβρουαρίου εξέδωσαν το ακόλουθο Ψήφισμα.
-Εμείς οι βιοκαλλιεργητές της Ηλείας θεωρούμε ότι ο συμβατικός βιομηχανοποιημένος τρόπος παραγωγής που έχει επικρατήσει τις τελευταίες δεκαετίες έχει εξαντλήσει τα όρια του. Η έμφαση στην ποσότητα και όχι στην ποιότητα έχει οδηγήσει σε κατασπατάληση των πόρων και στη δημιουργία πλήθους προβλημάτων περιβαλλοντικών, οικονομικών, κοινωνικών.
-Το έδαφος υποβαθμίζεται και καταστρέφεται, το νερό εξαιτίας της αλόγιστης χρήσης του εξαντλείται, η ενέργεια που καταναλώνεται για την παραγωγή της τροφής είναι πολλαπλάσια από την ενέργεια που περιέχεται σε αυτή, τα φυτοφάρμακα παρά την εκτεταμένη χρήση τους, αντί να λύσουν τα προβλήματα τα έχουν πολλαπλασιάσει και έχουν δημιουργήσει και άλλα. τα τρόφιμα έχουν χάσει το μεγαλύτερο μέρος της θρεπτικής τους αξίας σε σχέση με αυτά πριν την εφαρμογή της σύγχρονης γεωργίας.
-Το κόστος παραγωγής αυξάνει συνεχώς ενώ το εισόδημα του παραγωγού συμπιέζεται.
-Οι αγρότες αγοράζουν τις εισροές λιανικής και μετρητοίς και πωλούν τα προϊόντα τους χονδρικής και με πίστωση.
-Οι αγρότες είναι ο μόνος παραγωγικός κλάδος που του επιβάλλονται οι τιμές χωρίς να μπορούν να τις προσδιορίζουν αυτοί.
-Ο αγρότης βρίσκεται ανάμεσα σε συμπληγάδες, αφού από μεγάλες εταιρίες αγοράζει τις εισροές του και σε μεγάλες εταιρίες πουλά τα προϊόντα του.
-Ο αγρότης λαμβάνει το 1/3 της τιμής που πληρώνει ο καταναλωτής και μόνο το 1/10 μένει σε αυτόν.
Αυτός ο τρόπος παραγωγής δεν είναι αειφόρος, δημιουργεί άρρωστα φυτά, άρρωστα ζώα, άρρωστους ανθρώπους, άρρωστο πλανήτη. Γι’ αυτό και εμείς έχουμε επιλέξει έναν άλλο τρόπο παραγωγής και κατανάλωσης.
Καλούμε την πολιτεία να λάβει υπόψη της ότι,
-Ο αγρότης σαν παραγωγός της τροφής μας και σαν φύλακας του φυσικού περιβάλλοντος, ασκεί την πιο σπουδαία δραστηριότητα, χωρίς καμία βοήθεια και στήριξη.
-Ο πρωτογενής τομέας έχει το μεγαλύτερο πολλαπλασιαστικό αποτέλεσμα στην αύξηση του εθνικού εισοδήματος από όλους τους τομείς της οικονομίας.
Επειδή θεωρούμε ότι τα μέτρα που πρόκειται να πάρει η κυβέρνηση θα είναι η ταφόπλακα του πρωτογενή τομέα και της οικονομίας γενικότερα,
Καλούμε την Κυβέρνηση,
αντί να συκοφαντεί τους αγρότες, να αρχίσει διάλογο από μηδενική βάση για το παρόν και το μέλλον του πρωτογενή τομέα, ο οποίος είναι η ατμομηχανή της οικονομίας.

Πηγή

ilialive.gr
Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος. Μέλος του emedia logo

Studio Μαθηματικών