Νέες κυρώσεις στη Ρωσία και αποφάσεις για την κρίση στη Μέση Ανατολή

Στο επίκεντρο των συζητήσεων θα βρεθεί επίσης η οικονομική κατάσταση στην Ευρώπη, καθώς και τα πρόσωπα που θα διαδεχθούν Φαν Ρομπέι και Άστον

Τα πρόσωπα που θα διαδεχθούν τον Χέρμαν φαν Ρομπέι στην προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και την Κάθριν Άστον στην κορυφή της ευρωπαϊκής διπλωματίας, η κρίση στην Ουκρανία και τη Μέση Ανατολή και η οικονομική κατάσταση της Ε.Ε είναι τα βασικά θέματα της ατζέντας του σημερινού έκτακτου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου (αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων) που θα λάβει χώρα στις Βρυξέλλες.
 
Με τους «28» να αναζητούν τις ισορροπίες ανάμεσα στα κράτη-μέλη της Δύσης και της Ανατολής και του Βορρά και του Νότου της Ε.Ε., αλλά και ανάμεσα σε κεντροδεξιούς και κεντροαριστερούς πολιτικούς, τα ονόματα που εμφανίζονται ως φαβορί για τις δύο αυτές υψηλές θέσεις της Ε.Ε. είναι αυτά του πρωθυπουργού της Πολωνίας Ντόναλντ Τουσκ, του πρώην πρωθυπουργού της Λετονίας Βάλντις Ντομπρόβσκις και της πρωθυπουργού της Δανίας Χέλε Τόρνινγκ-Σμιτ για τη θέση του Χέρμαν φαν Ρομπέι και της υπουργού Εξωτερικών της Ιταλίας Φεντερίκα Μογκερίνι ως Ύπατη Εκπρόσωπος της Ένωσης για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφαλείας.
 
Μέχρι στιγμής τις μεγαλύτερες πιθανότητες συγκεντρώνει ο Ντόλαντ Τουσκ ο οποίος συναντήθηκε ήδη στις Βρυξέλλες τόσο με τον απερχόμενο Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο όσο και με τον επόμενο, Ζαν – Κλοντ Γιουνκέρ καθώς και με τον πρόεδρο της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο ο οποίος προσεκλήθη στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.
 
Η ενδεχόμενη επιλογή του Ντόναλντ Τουσκ ο οποίος στηρίζεται και από το Λονδίνο και από το Βερολίνο θα είναι μια συμβολική κίνηση για την Πολωνία η οποία συμπληρώνει μια δεκαετία από την ένταξή της στην Ε.Ε και η οποία επιθυμεί να διαδραματίσει αναβαθμισμένο ρόλο στην Ένωση και αργότερα στην Ευρωζώνη. Ο πρωθυπουργός της Πολωνίας έχει ταχθεί ανοιχτά μάλιστα υπέρ της ευρωπαϊκής πορείας της Ουκρανίας και έχει ασκήσει σκληρή κριτική απέναντι στον Βλαντιμιρ Πούτιν.
 
Στο πλαίσιο αυτών των συμβιβασμών για τις κορυφαίες θέσεις της Ε.Ε ο υπουργός Οικονομικών της Ισπανίας Λουις ντε Γκίντος εμφανίζεται ως το απόλυτο φαβορί για να διαδεχθεί τον υπουργό Οικονομικών των Κάτω Χωρών Γερούν Ντάισελμπλουμ στην προεδρία του Eurogroup αν και ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας Μαρκ Ρούτε επιθυμεί να διατηρήσει την προεδρία του κονκλαβίου των χωρών της Ευρωζώνης μέχρι το 2015 ο κ. Ντάισελμπλουμ.
 
Εν τω μεταξύ ο Ζαν – Κλοντ Γιουνκέρ αναμένει τις αποφάσεις των «28» για τις δύο αυτές θέσεις της Ε.Ε πριν ανακοινώσει τη σύνθεση της νέας Επιτροπής, κάτι που αναμένεται να γίνει μέσα στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Σεπτεμβρίου, καθώς θα χρειαστεί να λάβει την έγκριση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου μέσα στον Οκτώβριο.
 
Σύνοδος Κορυφής στη Ρώμη για την ανάπτυξη στις 6 Οκτωβρίου
 
Την ίδια στιγμή από το Παρίσι ο Πρόεδρος Φρασνουά Ολάντ ο οποίος είχε συνάντηση με Σοσιαλιστές ομολόγους τους από την Ε.Ε τόνισε πως υποστηρίζει την υποψηφιότητα της Ιταλίδας Φεντερίκα Μογκερίνι για τη θέση της Κάθριν Άστον και υπογράμμισε πως θα ζητήσει μαζί με τον πρωθυπουργό της Ιταλίας Ματέο Ρέντσι τη διεξαγωγή ενός έκτακτου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις 6 Οκτωβρίου στη Ρώμη το οποίο θα ασχοληθεί με την ανάπτυξη και την απασχόληση. Ο Πρόεδρος Ολάντ λίγες ώρες πριν μεταβεί στις Βρυξέλλες, επανέλαβε τη στήριξή του στον πρώην υπουργό Οικονομικών της χώρας Περι Μοσκοβισί για τη θέση του Επιτρόπου οικονομικών και νομισματικών υποθέσεων, παρά τις έντονες αντιρρήσεις του Βερολίνου, τονίζοντας πως ο «κ. Γιουνκέρ είχε υποσχεθεί πως ο νέος Επίτροπος οικονομικών και νομισματικών υποθέσεων θα προέρχεται από τον χώρο των Σοσιαλιστών».
 
 
Κρίση στην Ουκρανία 
 
Κατά τη συνάντησή του νωρίτερα με τον Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο χαρακτήρισε την κατάσταση στην Ουκρανία εξαιρετικά δύσκολη και υπογράμμισε πως σήμερα κινδυνεύει η Ουκρανία αλλά στο μέλλον μπορεί να κινδυνέψει ολόκληρη η Ε.Ε. και τόνισε πως ευελπιστεί για νέα δυναμική δράση της Ένωσης. Ωστόσο θεωρείται εξαιρετικά δύσκολο να ληφθούν σήμερα αποφάσεις για νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας λόγω των διαφορετικών προσεγγίσεων πολλών κρατών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Πηγή

protothema.gr
Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος. Μέλος του emedia logo

Studio Μαθηματικών