Ζάλη στον ΣΥΡΙΖΑ για τις ιδιωτικοποιήσεις: Ο . . . Ιησούς και οι αντάρτες

Η μεταφορά των ΔΕΚΟ (ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ, ΕΛΤΑ, ΔΕΗ, Αττικό Μετρό, ΕΛΒΟ και Κτιριακές Υποδομές) στο Υπερταμείο (του οποίου νέος πρόεδρος είναι ο «κολλητός» της Λαγκάρντ Ζακ Λε Παπ) έχει προκαλέσει γκρίνιες και αντιδράσεις στο εσωτερικό της κυβέρνησης, όσο και στον ΣΥΡΙΖΑ.

Ακόμη και ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο οποίος εισήγαγε το νομοσχέδιο στη βουλή και το ψήφισε, φάνηκε να μην το πιστεύει. Παρότι παραδέχτηκε χθες ότι μπορεί στο μέλλον αυτές οι ΔΕΚΟ να ιδιωτικοποιηθούν, είπε χαρακτηριστικά:

«Εχει δίκιο ο κ.Γεωργιάδης ότι δεν αποκλείεται να γίνει στο μέλλον ιδιωτικοποίηση. Αλλά όσο εγώ θα είμαι υπουργός δεν πρόκειται να γίνει ιδιωτικοποίηση του νερού και των άλλων ΔΕΚΟ. Εμείς δεν πρόκειται να βάλουμε ποτέ την υπογραφή μας σε κάτι τέτοιο τώρα εάν η Νέα Δημοκρατία έρθει στην κυβέρνηση και αποφασίσει ιδιωτικοποιήσεις θα πάρει και την ευθύνη».

Οι πεταλούδες

Νωρίτερα Σπίρτζης και Σκουρλέτης προσπάθησαν να πείσουν ότι η μεταβίβαση των ΔΕΚΟ δεν σημαίνει και ιδιωτικοποίηση.

Μάλιστα ο κ. Σπίρτζης επικαλέσθηκε ακόμη και τον Ιησού λέγοντας χαρακτηριστικά "δεν υπάρχει ιδιώτης που θα ενδιαφερθεί για έναν φορέα που έχει 800 εκατομμύρια ευρώ δάνειο ΚΑΙ δεν έχει περιουσία, εκτός αν κατέβει ο Ιησούς Χριστός να την αγοράσει.

Από την πλευρά του ο κ. Σκουρλέτης έκανε λόγο για προπαγάνδα της αντιπολίτευσης, αφήνοντας να εννοηθεί ότι οι εκπρόσωποι των εργαζομένων στις ΔΕΚΟ καθοδηγούνται από πολιτικές σκοπιμότητες.

Είχε προηγηθεί η τοποθέτηση του Κωστή Χατζηδάκη από την ΝΔ ο οποίος κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι στο μόνο που πιστεύει είναι στον «πολιτικό χαμελαιοντισμό».

Μάλιστα διερωτήθηκε ειρωνικά «λέτε δεν θα κάνετε ιδιωτικοποιήσεις αλλά αξιοποίηση. Τι θα κάνετε δηλαδή; Θα βάλετε πεταλούδες να πετάνε και θα φτιάξετε παιδικές χαρές;».

Σκουρλέτης: Δεν είναι ιδιωτικοποιήσεις, αναδιοργανώνεται η αγορά ενέργειας 
Ο πιο σκληρός από όλους εμφανίστηκε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Πάνος Σκουρλέτης, ο οποίος επέμεινε στη γνωστή γραμμή ΣΥΡΙΖΑ «η μεταφορά των ΔΕΚΟ στο υπερταμείο δεν σημαίνει αποκρατικοποίηση ή ιδιωτικοποίηση απλά βοηθά να αναδιοργανωθεί η αγορά ενέργειας» και πρόσθεσε οτι έτσι  όλα εναρμονίζονται  με τους ευρωπαϊκούς κανόνες.

Ο υπουργός περιβάλλοντος κατηγόρησε τη ΝΔ για υπονόμευση και στρατηγική αμηχανία , ανέφερε ότι αν σε μια κυβέρνηση Μητσοτάκη ο Άδωνις Γεωργιάδης έχει στρατηγική θέση σε υπουργείο θα ξεπουλήσει τα πάντα  ενώ  χρησιμοποίησε σκληρή γλώσσα για το θέμα των μέσων ενημέρωσης αλλά και για το πως παρουσιάζουν το τελευταίο διάστημα τις ειδήσεις περί  του διαγωνισμού των τηλεοπτικών αδειών: « οι φράσεις έχουν χάσει το νόημα τους, διατυπώνονται μόνο ψεύδη όπως αυτά που παρακολουθούμε στα ΜΜΕ από το πρωί μέχρι το βράδυ. Εκτελεστές συμβολαίων κάνουν επίθεση στην κυβέρνηση και στηρίζουν τη διαπλοκή», είπε.

Σπίρτζης: Μόνο ο Ιησούς θα αγόραζε ΔΕΚΟ με χρέη
Από την πλευρά του ο υπουργός Υποδομών, Χρήστος Σπίρτζης επικαλέστηκε τον Ιησού τονίζοντας ότι οι δημόσιοι οργανισμοί που θα μεταβιβαστούν στο Υπερταμείο δεν πωλούνται.
«Δεν μπορεί με τους κανόνες της αγοράς που επικαλείται η νεοφιλελεύθερη πτέρυγα της Βουλής κι όσες την αβαντάρουν να υπάρξει ιδιώτης που θα ενδιαφερθεί για έναν φορέα που έχει 800 εκατομμύρια ευρώ δάνειο, δεν έχει περιουσία κι έχει πολλά εκατομμύρια διεκδικήσεις, εκτός αν κατέβει ο Ιησούς Χριστός να την αγοράσει. Άρα οι καταγγελίες ότι πάνε αυτοί οι φορείς για πώληση δεν ισχύει. Αυτοί οι φορείς δεν πάνε για πώληση. Δεν πάνε για ιδιωτικοποίηση» σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Σπίρτζης.

Αντάρτικο λίγων ωρών των Οικολόγων-Πράσινων
Το πιο ισχυρό μήνυμα έστειλαν, ωστόσο, οι βουλευτές-μέλη των Οικολόγων Πράσινων οι οποίοι δήλωσαν αποφασισμενοι να καταψηφίσουν το άρθρο του πολυνομοσχεδίου για τη μεταβίβαση ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ στο νέο υπερταμείο προκαλώντας πανικό στο Μέγαρο Μαξίμου.
Γι' αυτό δόθηκε εντολή στον υπουργό Επικρατείας Αλέκο Φλαμπουράρη να κάνει πολιτικό «μασάζ» στον αναπληρωτή υπουργό Περιβάλλοντος Γιάννη Τσιρώνη και στον βουλευτή Γιώργο Δημαρά προκειμένου να μην προχωρήσουν σε αντάρτικο. Στις 12:00 την Τρίτη, πραγματοποιήθηκε συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου των Οικολόγων (Τσιρώνη, Δημαρά και κάποιων άλλων προσώπων από τους Οικολόγους) με τον Αλέκο Φλαμπουράρη, για να βρεθεί λύση.
«Η κυβέρνηση διασφαλίζει τον δημόσιο χαρακτήρα του νερού» είναι η γραμμή του Μεγάρου Μαξίμου.

Τελικά, τόσο ο κ. Τσιρώνης όσο και ο κ. Δημαράς πείστηκαν από τις διαβεβαιώσεις του Μεγάρου Μαξίμου ότι οι εν λόγω ΔΕΚΟ δεν πρόκειται να ιδιωτικοποιηθούν από την παρούσα κυβέρνηση.
Σε άτυπη συζήτηση που έγινε χθες, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος εξήγησε στους Οικολόγους τι ακριβώς γίνεται. «Δεν είναι βούληση δική μας» τους είπε. «Ο ΟΤΕ, για παράδειγμα, πουλήθηκε χωρίς να είναι στο υπερταμείο».

 

Πηγή

iefimerida.gr
Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος. Μέλος του emedia logo

ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ