Ηλεία: Παίρνουν θέση . . . μάχης για το δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου

ΣΥΡΙΖΑ- ΝΟΔΕ- ΑΝΕΛ- ΠΑΣΟΚ- ΚΚΕ- ΠΟΤΑΜΙ Ηλείας αναλύουν τις θέσεις τους στην "Πρωϊνή"

Ρεπορτάζ Ελένη Παπαδοπούλου

Τα δικά τους «όπλα» ετοιμάζουν για το επόμενο διάστημα που απομένει ως την Κυριακή, οι Νομαρχιακές και Συντονιστικές Επιτροπές των κομμάτων και στην Ηλεία, αφού  ενταγμένοι στο γενικότερο προεκλογικό θα το χαρακτηρίζαμε κλίμα που επικρατεί ενόψει του δημοψηφίσματος της 5η Ιουλίου, οργανώνονται σε τοπικό επίπεδο για να στηρίξουν το δικό τους ΟΧΙ ή ΝΑΙ. Οι πρόεδροι, γραμματείς και συντονιστές των Ν.Ε Ηλείας, τοποθετούνται σήμερα στην «Πρωϊνή» μιλώντας για το δημοψήφισμα και το διακύβευμα της 5ης Ιουλίου.

Τάκης Γεωργόπουλος- Συντονιστής της Ν.Ε ΣΥΡΙΖΑ Ηλείας: «Παραμένουμε αποφασισμένοι για το μεγάλο και δυνατό ΟΧΙ»

Στις 5 Ιουλίου ο λαός μας καλείται να πάρει μία απόφαση ιστορικής σημασίας . μία απόφαση καθοριστική για τον τόπο μας , τη ζωή μας το μέλλον των παιδιών μας . Στις 5 Ιουλίου καλούμαστε με απόλυτα δημοκρατικό τρόπο , να πούμε «ναι» ή «όχι» στην πρόταση που επιχειρούν να επιβάλουν στην Ελλάδα οι δανειστές της . Πρόκειται για πρόταση που επιβάλει ένα ασφυκτικό πρόγραμμα που επιβαρύνει μονομερώς τους φτωχότερους , φορολογεί εξοντωτικά τα μικρά και μεσαία εισοδήματα και οδηγεί στην καταστροφή τους αγρότες. Είναι προφανές ότι η πρόταση αυτή , που επιδόθηκε σαν τελεσίγραφο διαιωνίζει τη λιτότητα και υπονομεύει οποιαδήποτε δυνατότητα κοινωνικής ανακούφισης και οικονομικής ανάκαμψης των λαϊκών τάξεων  Για αυτό δεν θέλουν να γίνει κουβέντα για μείωση του χρέους  ή για ρήτρα ανάπτυξης , που θα μας έβγαζαν από τον φαύλο κύκλο της ύφεσης . ( Πρακτικές που εφαρμόστηκαν παλαιότερα για αρκετούς που μας το αρνούνται σήμερα  , π.χ. Γερμανία). Οι δανειστές  παρά τις παραχωρήσεις και υποχωρήσεις της Ελληνικής κυβέρνησης πέρα των κόκκινων γραμμών που έθετε η λαϊκή εντολή της 25ης Γεννάρη , απαίτησαν την ολοκληρωτική υποταγή του Λαού και της χώρας μας . Η εξαθλίωση των πολλών και η εξασφάλιση της οικονομικής ευμάρειας λίγων ( πολυεθνικών & μεγάλων επιχειρήσεων , καναλαρχών , κερδοσκόπων του χρηματοπιστωτικού τομέα κλπ)  είναι ο αντικειμενικός σκοπός τους . Το χρέος και τα πρωτογενή πλεονάσματα ήταν μόνο προφάσεις. Δέσμιοι των ακραίων  νεοφιλελεύθερων ιδεοληψιών τους , κάνουν τα πάντα για να ταπεινώσουν και να θάψουν πολιτικά  την πρώτη κυβέρνηση με κορμό την Αριστερά στην Ευρώπη . Οι Έλληνες  "τόλμησαν" να αμφισβητήσουν με την ψήφο τους  το νεοφιλελεύθερο πολιτικό κατεστημένο  και πρέπει να τιμωρηθούν  γι΄ αυτό. Βοηθούς σε αυτή τους την προσπάθεια έχουν τα κόμματα των μνημονίων και της υποτέλειας (Ν.Δ. , ΠΑΣΟΚ , Ποτάμι) που υπονόμευσαν και υπονομεύουν με κάθε μέσο την Ελληνική κυβέρνηση . "Βασιλικότεροι του βασιλέως " θυσιάζουν την αξιοπρέπεια του λαού  και υπόσχονται την  υποταγή του   , υποταγμένοι και αυτοί στους πάτρωνές τους . Δεν θα μας φοβίσουν όμως οι εκβιασμοί ,η τρομοκρατία , το οργανωμένο ψέμα, το κλείσιμο των τραπεζών Ξέρουμε καλά από την ιστορία ότι τα μεγάλα ΟΧΙ ήταν αυτά που κράτησαν λεύτερο τον λαό και τον τόπο μας στις δυόμιση χιλιετίες της ύπαρξης του. Ξέρουμε επίσης ότι τίποτα δεν χαρίζεται αλλά τα πάντα καταχτιούνται με αγώνες . Παραμένουμε αποφασισμένοι για το μεγάλο και δυνατό ΟΧΙ στις προτάσεις των δανειστών

ΟΧΙ στους εκβιασμούς και τα τελεσίγραφα
ΟΧΙ στην υποταγή
ΟΧΙ στην συνέχιση της λιτότητας
ΟΧΙ στις θυσίες χωρίς νόημα και αντίκρισμα
ΟΧΙ στην αύξηση των έμμεσων φόρων  (ΦΠΑ) που πλήττουν το Λαϊκό εισόδημα
ΟΧΙ στην συνέχιση άδικων φορολογικών πρακτικών ( ΕΝΦΙΑ)
ΟΧΙ στην μείωση του λαϊκού εισοδήματος  με άμεσο ή έμμεσο τρόπο
ΟΧΙ στην αναστολή  αντι υφεσιακών φιλολαϊκών μέτρων ( κατώτατος μισθός - αφορολόγητο)
ΟΧΙ ΣΕ αυτούς που θέλουν τη δημοκρατία στο περιθώριο.
Στις 5 Ιούλη ψηφίζουμε ΟΧΙ .
Παραμένουμε αταλάντευτοι στον αγώνα για ψωμί, λευτεριά και τιμή του λαού .

Γιώργος Χήνος- πρόεδρος ΝΟΔΕ Ηλείας: «Ψηφίζουμε ΝΑΙ για να διατηρήσουμε την Ελλάδα στην Ευρωζώνη»

Η εκτίμησή μας είναι ότι ο Πρωθυπουργός κ. Τσίπρας επιχειρώντας να περάσει το δικό του θολό και αδιευκρίνιστο σχέδιο για το τι τελικά επιθυμεί για όλη αυτή τη δοκιμασία στην οποία έβαλε την Ελλάδα τους 5 τελευταίους μήνες, αδιαφορεί για την τύχη της πατρίδας και την τύχη 11 εκατομμυρίων Ελλήνων. Είναι επίσης εκτός των άλλων, κυρίως ένδειξη πολιτικής δειλίας το να βάζει ομήρους 11 εκ. ανθρώπους, ο ίδιος άνθρωπος που τιμηθηκε από την πλειοψηφία των Ελλήνων, αδιαφορώντας για την τύχη τους, αποσκοπώντας μόνο σην εξυπηρέτηση των προσωπικών και κομματικών του επιδιώξεων.
Θέλουμε να θυμίσουμε στον κ. Τσίπρα, ότι τα ΟΧΙ που είπε η πατρίδα στο παρελθόν, ξεκίνησαν από τους Πρωθυπουργούς που έχουν ονοματεπώνυμο και δεν κρυβόντουσαν πίσω από τον Ελληνικό λαό, όπως κάνει ο ίδιος σήμερα. Άλλωστε και οι συνεχείς παλινωδίες του ιδίου και του ΣΥΡΙΖΑ επί ένα εξάμηνο, γνωστές σε όλους τους Έλληνες από τους «ζουρνάδες κατά νταούλια» που θα χόρευε καθώς έλεγε τους Ευρωπαίους, ως το «σκίσιμο του μνημονίου και στην κατάργησή του με έναν νόμο», ως το «δεν ζητάμε χρήματα» του κ. Βαρουφάκη, στην δραματική εξέλιξη του κλεισίματος των τραπεζών, επιβεβαιώνουν δυστυχώς τα όσα προαναφέραμε.
Για μας, την ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ, το δίλημμα είναι καθαρό και ταυτόχρονα συγκλονιστικό: Οι Έλληνες και οι Ελληνίδες, στις 5 Ιουλίου με το ΝΑΙ ή με το ΟΧΙ στο δημοψήφισμα, θα αποφασίσουν για την παραμονή τους ή μη, στην Ευρωζώνη και στην Ευρωπαϊκή οικογένεια. Είναι μια απόφαση καθοριστικής και μείζονος σημασίας που δεν αφορά μόνο το σήμερα, αλλά κατά κύριο λόγο το αύριο και το μέλλον της νέας γενιάς της πατρίδας μας.
Είμαστε σίγουροι ότι οι Έλληνες και οι Ελληνίδες στις 5 Ιουλίου, θα πάρουν την απόφαση ψηφίζοντας ΝΑΙ, για να διατηρήσουν την Ελλάδα στη θέση της, μέσα στην μεγάλη Ευρωπαϊκή οικογένεια, ώστε να μην μεταβληθεί σε πολιτικό εκκρεμές που θα μετακινείται μεταξύ Δύσης και Ανατολής στην πιο επικίνδυνη γειτονιά του πλανήτη, στα Βαλκάνια και την Μέση  Ανατολή»

ΚΚΕ- Τομεακή Επιτροπή Ηλείας Το «όχι» που συμφέρει το λαό

Στο δημοψήφισμα της Κυριακής 5 Ιούλη, ο λαός δεν πρέπει να συρθεί να επιλέξει ανάμεσα στη Σκύλλα και τη Χάρυβδη, δηλαδή ανάμεσα στην πρόταση ΕΕ - ΕΚΤ - ΔΝΤ για συμφωνία και την πρόταση των 47+8 σελίδων της κυβέρνησης. Και τα δύο ισοδυναμούν με νέο αντιλαϊκό μνημόνιο. Φέρνουν νέα αντιλαϊκά μέτρα, που προστίθενται στα προηγούμενα.
Πραγματικό συμφέρον του λαού είναι να σηκώσει το ανάστημά του. Να εκφράσει με όλα τα μέσα και τους τρόπους την αντίθεσή του στην ΕΕ και τα μνημόνια διαρκείας, ψηφίζοντας στην κάλπη την πρόταση του ΚΚΕ: «Οχι στην πρόταση των ΕΕ - ΔΝΤ - ΕΚΤ. Οχι στην πρόταση της κυβέρνησης. Αποδέσμευση από την ΕΕ, με το λαό στην εξουσία».
Η άρνηση της κυβερνητικής πλειοψηφίας ακόμα και να συζητήσει στη Βουλή την πρόταση του ΚΚΕ για το περιεχόμενο των ερωτημάτων, που θα τεθούν στο δημοψήφισμα, επιβεβαιώνει ότι στόχος της είναι να νομιμοποιήσει, μέσα από αυτό, το δικό της μνημόνιο, έναντι αυτού που προτείνουν οι ιμπεριαλιστικοί «θεσμοί», ή ένα άλλο μνημόνιο, προϊόν συμβιβασμού της τελευταίας ώρας.
Αυτό που δεν λέει η κυβέρνηση, όπως και τα κόμματα που καλούν σε υπερψήφιση της πρότασης των ΕΕ - ΕΚΤ - ΔΝΤ, είναι ότι είτε με «ναι», είτε με «όχι» στο ερώτημα που διαμορφώθηκε τελικά για το δημοψήφισμα, ο λαός βάζει από μόνος του το κεφάλι κάτω από τη λεπίδα, ανεξάρτητα αν τελικά θα του το κόψει η γκιλοτίνα της ελληνικής πρότασης, ή η λαιμητόμος των ιμπεριαλιστικών οργανισμών.
Η κυβέρνηση εμφανίζεται να λέει «όχι» στην πρόταση της τρόικας, η οποία όμως είναι κατά 80% ίδια με τη δική της.
Η πρόταση της κυβέρνησης διατηρεί τους αντιλαϊκούς νόμους των προηγούμενων μνημονίων, επαναλαμβάνει βασικές διακηρύξεις της συμφωνίας της 20ής Φλεβάρη, που αποτέλεσε βάση για τις διαπραγματεύσεις από εκεί και πέρα, και προβλέπει νέα μέτρα σε βάρος του λαού, ύψους 7,9 δισ. ευρώ.
Από αυτήν τη σκοπιά, είναι πρόκληση ο πρωθυπουργός να κομπάζει από το βήμα της Βουλής ότι η κυβέρνησή του δεν έφερε ένα νέο μνημόνιο. Επέκταση του μνημονίου ήταν η συμφωνία της 20ής Φλεβάρη, νέο μνημόνιο 47 σελίδων έχει υπογράψει ο ίδιος και το έχει στείλει στους εταίρους του για έγκριση. Άλλωστε, στελέχη της διαβεβαιώνουν ότι ακόμα και τώρα οι επαφές με τους «θεσμούς» συνεχίζονται στο παρασκήνιο, προκειμένου να υπάρξει συμφωνία πριν φτάσουμε στο δημοψήφισμα.
Αν υπάρξει συμφωνία, αυτή θα είναι κάτι ανάμεσα στο κείμενο των 47+8 σελίδων και την πρόταση των ιμπεριαλιστικών «θεσμών». Δηλαδή, ένα καραμπινάτο νέο μνημόνιο. Όμως, νέα αντιλαϊκά μέτρα θα έρθουν και χωρίς συμφωνία, γιατί και αυτή η κυβέρνηση, όπως και οι προηγούμενες, είναι δεσμευμένη στις απαιτήσεις του κεφαλαίου που απαιτεί να στηριχτεί η ανάκαμψη των κερδών του.
Το ερώτημα του δημοψηφίσματος είναι έτσι διατυπωμένο, ώστε κάθε απάντηση να οδηγεί και σε ένα νέο μνημόνιο.
Θα το επιτρέψει ο λαός; Το ΚΚΕ λέει όχι και τον καλεί να βάλει τη σφραγίδα του στις εξελίξεις. Να δείξει ότι κυβέρνηση και ιμπεριαλιστικοί θεσμοί δεν μπορούν να τον εκβιάσουν, να τον τρομοκρατήσουν, να τον κοροϊδέψουν.
Το ΚΚΕ θα αξιοποιήσει το δημοψήφισμα, για να ενημερώσει το λαό για τις θέσεις του και την πραγματική διέξοδο που προτείνει.
Θα παλέψει για να εκφραστεί μαζικά στην κάλπη το μόνο γνήσιο «όχι» που συμφέρει το λαό.

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ  Ν. ΗΛΕΙΑΣ- ΑΝΕΛ: «Οι Έλληνες στον εκβιασμό απαντούν με Δημοκρατία!»

«Με το δημοψήφισμα που θα  διεξαχθεί την  5 Ιουλίου , ο ελληνικός λαός καλείται να απαντήσει στον αυταρχισμό και στη σκληρή λιτότητα που προτείνουν οι δανειστές. Καλείται να απαντήσει με ψυχραιμία και αποφασιστικότητα αν θέλει  να συνεχίσουν  να  αυτοκτονούν  οι συμπολίτες μας,  να  μην έχουν πρόσβαση σε  γιατρό και να μην  μπορούν  να  αγοράσουν ούτε τα  φάρμακά τους,  να  φεύγουν στο εξωτερικό  οι  νέοι μας και να αυξάνεται  η ανεργία,  να  περικόπτονται  οι  δαπάνες  για  την  Άμυνα  της  πατρίδας  μας. Να απαντήσει  με  ένα  μεγάλο  ΟΧΙ, για δεύτερη φορά  στις συμφωνίες των κυβερνήσεων Σαμαρά - Βενιζέλου, που  καταδικάστηκαν κατηγορηματικά από τον Ελληνικό λαό στις πρόσφατες εκλογές. Μετά από πέντε μήνες σκληρής και επώδυνης διαπραγμάτευσης οι εταίροι μας, δυστυχώς, κατέληξαν σε μια πρόταση - λαιμητόμο προς την ελληνική δημοκρατία και τον ελληνικό λαό. Στη  συνέχεια μας  επιβάλουν  οικονομική  ασφυξία  με  τον  έλεγχο  κίνησης κεφαλαίων  στις  τράπεζες,  για  να  υποτάξουν  το  φρόνημα  της  συντριπτικής πλειοψηφίας  του  υπερήφανου  λαού  μας. Σε μια χώρα όπως η Ελλάδα, στην οποία γεννήθηκε η Δημοκρατία και ο Πολιτισμός, προσπαθούν να λεηλατήσουν την ελπίδα μας, την καταγωγή μας, την αξιοπρέπειά μας, την εθνική μας ανεξαρτησία, την πολύτιμη ιστορία μας. Να ταπεινώσουν το πατριωτικό μας αίσθημα. Είναι μια ώρα ιστορικής ευθύνης. Η χώρα μας πρέπει να σωθεί και όχι να οδηγηθεί στα βράχια. Η λαϊκή εντολή της 25ης Ιανουαρίου θα είναι αυτή που θα καθορίσει τι μέλλον θέλει για την νεολαία μας, για την πατρίδα μας. Ο ελληνικός λαός είναι ένας περήφανος λαός με  πραγματικά  ένδοξη  ιστορία και φωτεινά αντίστοιχα παραδείγματα. Είμαστε μαχητές ιστορικά, δώσαμε μια πρώτη απάντηση στις πρόσφατες εκλογές και θα συνεχίσουμε με την ίδια αποφασιστικότητα και θέληση και τώρα. Οι Έλληνες στον εκβιασμό απαντούν με Δημοκρατία, γιατί έτσι έχουν μάθει. Στις μνημονιακές πολιτικές και στο χρεοκρατικό διευθυντήριο της Γερμανικής Ευρώπης απαντούν με ενότητα και ομοψυχία. Σαν μια γροθιά που είναι έτοιμη να συνθλίψει όποιον απειλεί την ελευθερία της!».

Συντονιστές εθελοντών ΠΟΤΑΜΙΟΥ Ν. Ηλείας  «Ψυχραιμία και καθαρή σκέψη»

 Το Ποτάμι σήμερα καλείται να παίξει το ρόλο του βοηθού -ρυθμιστή και διασώστη σε μια πραγματικότητα που κανείς μας δεν θα μπορούσε να φανταστεί και στα πιο τρελά του όνειρα λαμβάνοντας μέρος «Σε μια μάχη που δεν θέλαμε , αλλα αυτή την μάχη πρέπει να την κερδίσουμε. Η Ελλάδα αποτελεί τα φυσικά αλλά και τα νοητικά σύνορα της Ευρώπης που κανείς δεν μπορεί να τα αμφισβητεί με τον οποιοδήποτε τρόπο παίζοντας επικίνδυνα διπλωματικά παιχνίδια , σε σκακιέρες που κανείς δεν έχει υπολογίσει τις συνέπειες μιας λάθος κίνησης , σε παιχνίδια που κανείς δεν ξέρει τους σαφείς όρους αυτών. «Η Ελλάς προορίζεται να ζήσει και θα ζήσει» πολλοί επενδύουν στην έξοδο της χώρας από το ευρώ , χωρίς να επενδύουν απλά σε μια τέτοια ιδέα, αλλά σε μια νέα τακτική με σκοπό η Ελλάδα να ζήσει μια δεύτερη Μικρασιατική καταστροφή , με πιο επώδυνες συνέπειες από την πρώτη. ΟΙ επιλογές της σημερινής κυβέρνησης μας έφεραν ως εδώ στο χειλος ενός γκρεμού που κανείς δεν ξέρει ουτε το βάθος του ούτε το τέλος του.
 Προκαλούμε τον Τσίπρα σε Debate για το ευρώ ή την δραχμή , να μας ενημερώσει να μας πεί επιτέλους την αλήθεια αυτής της διαπραγμάτευσης. Οι αποκαλύψεις για το ΦΠΑ που απο το 23% έγινε 13% στον τουρισμό έρχονται στην ελληνική γλώσσα μέσω Γούνγκερ. Η θλιβερή εικόνα μια «ευρωπαικής τονίζω χώρας» , με ουρές στα ΑΤΜ , με ελλείψεις στα βενζινάδικα και με ανθρώπους σε απόγνωση και πανικό , και μια κοινωνία σε διχασμό φέρει την υπογραφή του πολιτικού της «Ελπίδας» Αλέξη Τσίπρα.
Το Ποτάμι συνιστά ψυχραιμία και καθαρή σκέψη στηρίζοντας με το ηχηρό του «ΝΑΙ» μια ευρωπαϊκή πολιτική που θα μας οδηγήσει , σε ένα ασφαλές μέλλον εντός ευρώ , μέσα στην Ευρωπαϊκή Οικογένεια».

Τάκης Αθανασόπουλος- Γραμματέας ΝΕ ΠΑΣΟΚ Ηλείας  «Λέμε ΝΑΙ στην παραμονή μας στην Ευρώπη, ΝΑΙ στο ευρώ»

Σ' αυτές τις κρίσιμες στιγμές που περνάει η χώρα  μας μετά τις  τελευταίες εξελίξεις,  η  Ν. Ε. Π.Α.Σ.Ο.Κ ΗΛΕΙΑΣ συνιστά ψυχραιμία, μακριά από εντάσεις και ακραίες πολώσεις που μπορεί να οδηγήσουν σε πρακτικές διχασμού. Αν και διαφωνούμε με την διεξαγωγή δημοψηφίσματος,  καλούμε τους Έλληνες πολίτες να ασκήσουν το δημοκρατικό τους καθήκον και να ψηφίσουν αυτό που κατά τη γνώμη τους θεωρούν ότι είναι καλύτερο για τη ΧΩΡΑ μας και τον ΛΑΟ μας. Εμείς έχουμε εκφράσει ελευθέρα και αβίαστα τη θέση μας που είναι σαφής και ξεκάθαρη. Λεμέ  ΝΑΙ  στην παραμονή μας στην Ευρώπη,   λέμε  ΝΑΙ στο ΕΥΡΩ. Λέμε  ένα μεγάλο  ΟΧΙ  στην έξοδο και στην χρεωκοπία. Γι' αυτό ψηφίζουμε  ΝΑΙ  και  δεν έχει να κάνει ούτε με κείμενα ούτε με τους δανειστές. Εξ' αλλού γι' αυτό ψηφίσαμε Κυβέρνηση για να ανταποκρίνεται στα προβλήματα που δημιουργούνται και να δίνει λύσεις προς όφελος της κοινωνίας και της Χώρας. Σ ‘αυτές τις κρίσιμες στιγμές αυτό που χρειάζεται είναι Εθνική συνεννόηση και Εθνική  Ενότητα.

Πηγή

εφημερίδα Πρωινή
Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος. Μέλος του emedia logo