Τζαβάρας: Τελικά ποιος έχει αρμοδιότητα να διαχειριστεί τα πυρόπληκτα δάνεια σε αυτή την Κυβέρνηση των αναρμόδιων;

Ουσιαστικά επιβεβαίωσε το Υπουργείο Οικονομικών με την απάντησή του στην Ερώτηση  Κοινοβουλευτικού Ελέγχου του βουλευτή Ηλείας και πρώην υπουργού Πολιτισμού Κώστα Τζαβάρα, το δημοσίευμα της εφημερίδας «Πρωινή» και της ηλεκτρονικής εφημερίδας της Αμαλιάδας eam.gr, σχετικά με την βεβαίωση στο Δημόσιο Ταμείο οφειλόμενων πυρόπληκτων δανείων επιχειρηματιών της Ηλείας. Παρά τη διάλυση της οικονομίας και την ασφυξία του ιδιωτικού τομέα που η ίδια η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ προκάλεσε με τις επικίνδυνες και αδιανόητες επιλογές της, παρά τα ψέματα και τις αυταπάτες που καλλιέργησε στον λαό διακηρύσσοντας μια απίθανη και παράλογη «σεισάχθεια» και επιφέροντας ένα κύμα στάσης καταβολής στις πληρωμές των δανείων, αδυνατεί πλέον να αντιληφθεί την δυσχερή κατάσταση στην οποία βρίσκονται οι επιχειρηματίες και την εγγενή αδυναμία τους να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους.
Σύμφωνα με την απάντηση του υπουργείου Οικονομικών τα δάνεια πυροπλήκτων, για τα οποία έχει παρασχεθεί η εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου δυνάμει της υπ’ αριθμ. πρωτ. 2/54310/0025/13-09-2007 (ΦΕΚ Β' 1858) υπουργικής απόφασης, καθίστανται ληξιπρόθεσμα και απαιτητά όταν οι δανειολήπτες δεν καταβάλουν τρεις συνεχόμενες δόσεις. Στην περίπτωση αυτή, οι τράπεζες, προκειμένου να εξοφληθούν από το Ελληνικό Δημόσιο οι εγγυημένες απαιτήσεις τους, υποβάλλουν αίτημα κατάπτωσης συνοδευόμενο από τα προβλεπόμενα δικαιολογητικά. Το Ελληνικό Δημόσιο ως εγγυητής και σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ. 1 του άρθρου 11 του Ν.2322/1995, προβαίνει σε εξόφληση των υποχρεώσεών του μετά από προηγούμενη βεβαίωση των σχετικών ποσών στις αρμόδιες Δ.Ο.Υ. ως εσόδων του. Στο πλαίσιο των ανωτέρω διατάξεων, τα αιτήματα κατάπτωσης της εγγύησης του Ελληνικού Δημοσίου που υποβάλλονται από τα πιστωτικά ιδρύματα στην αρμόδια Διεύθυνση Κίνησης Κεφαλαίων, Εγγυήσεων και Δανείων του Γ.Λ.Κ ελέγχονται ως προς την τήρηση των όρων παροχής της εγγύησης του Ελληνικού Δημοσίου και ως προς τον προσδιορισμό του ύψους της απαίτησης των τραπεζών. Στη συνεχεία αποστέλλονται στις αρμόδιες Δ.Ο.Υ. τα προβλεπόμενα δικαιολογητικά, προκειμένου αυτές να προβούν στην βεβαίωση υπέρ του Δημοσίου του ποσού της κατάπτωσης.
Είναι τουλάχιστον ενδιαφέρον το γεγονός ότι – σύμφωνα με τα αρχικά δημοσιεύματα – ο δανειολήπτης του δημοσιευθέντος περιστατικού είχε αντικαταστήσει την εγγύηση του Δημοσίου, έπειτα από απαίτηση της τράπεζας, με προσωπικές εμπράγματες εγγυήσεις, καθιστώντας επομένως το Ελληνικό Δημόσιο ελεύθερο από την κατάπτωση των εγγυήσεων. Σε αυτή την περίπτωση η διαδικασία δεν έπρεπε να έχει καταλήξει σε βεβαίωση της οφειλής στην αρμόδια Δ.Ο.Υ. Αν από την άλλη συνεχίζει η εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου, τότε η βεβαίωση δεν έπρεπε να πραγματοποιηθεί με δεδομένο ότι σύμφωνα με την υπ’ αριθμ. πρωτ. 2/43758/0025/29.06.2015 Υπουργική Απόφαση παρέχεται στις ιδιωτικές επιχειρήσεις που έχουν λάβει πυρόπληκτα δάνεια με την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου, αναστολή καταβολής δόσεων για την περίοδο από 31.12.2013 έως και 31.12.2016. Το αρμόδιο υπουργείο Οικονομικών στην απάντηση του δεν διευκρινίζει τίποτα περαιτέρω σε σχέση με τις δύο αυτές εκδοχές, καθιστώντας ακόμα περισσότερο περίεργο το συμβάν.
Τέλος, στο ερώτημα του Κώστα Τζαβάρα για το αν προτίθεται η Κυβέρνηση να υιοθετήσει την πρόταση του Επιμελητηρίου Ηλείας για την μεσοπρόθεσμη διαχείριση των πυροδανείων και την ανακούφιση των επιχειρηματιών της Ηλείας, φαίνεται η απόλυτη ασυνεννοησία των υπουργών του κ. Τσίπρα και η απουσία σχεδίου για την αντιμετώπιση της τραγικής κατάστασης της οικονομίας, στην οποία μας οδήγησε η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ. Από την μια ο αρμόδιος αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών κ. Χουλιαράκης απαντά ότι το ζήτημα της αντιμετώπισης των δανείων είναι θέμα του υπουργείου Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού, στο πλαίσιο συνολικά των κόκκινων δανείων, από την άλλη ο «αρμόδιος» υπουργός κ. Σταθάκης στην απάντησή του δηλώνει αναρμοδιότητα για το θέμα! Τελικά η μόνη αρμοδιότητα αυτής της κυβέρνησης είναι να διαλύει με συστηματικό τρόπο την οικονομία και την κοινωνία της χώρας, να εξαπατά τους πολίτες της και να διαχειρίζεται το Κράτος ως προίκα της. Προφανώς η αρμοδιότητά της φτάνει μέχρι τους πλειστηριασμούς των ακινήτων των δανειοληπτών, το ξεπούλημα των ελληνικών τραπεζών σε ξένα κεφάλαια και τη μείωση της περιουσίας του Δημοσίου, μέχρι τα άγρια και συνεχή φορομπηχτικά μέτρα. Δυστυχώς πλέον η κυβερνητική άγνοια δεν έχει όριο και βλάπτει πια καταστροφικά το συμφέρον των πολιτών, της οικονομίας και των ανθρώπων του μόχθου, διαχειριζόμενη τις ζωές όλων μας με ιδεοληψίες και εμμονές χωρίς λογική.

Πηγή

Δελτίο Τύπου
Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος. Μέλος του emedia logo

ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ