LIVE
00:00:00 ΜΜ

Αφιέρωμα Πάσχα 2024

Κτήμα Καντρή Hair & The City - Πύργος
ilialive ad 755x150 21vollaris 755x150 easter24
ilialive Μυλωνάς Δημήτριος

Νταβάρης Σταύρος - Πρατήριο Υγρών Καυσίμων Πύργος

Νταβάρης Σταύρος - Πρατήριο Υγρών Καυσίμων Πύργος

23|04
2024
21:09

Σε πολεμική ετοιμότητα η Βρετανία – Εκτοξεύει τις δαπάνες για όπλα κατά 75 δισεκατομμύρια

Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Ρίσι Σούνακ κάλεσε τα άλλα ευρωπαϊκά κράτη μέλη του ΝΑΤΟ να ακολουθήσουν το «πρότυπό» του

Σε πολεμική ετοιμότητα τίθεται η αμυντική βιομηχανία της Βρετανίας. Ο πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ ανακοίνωσε πως θα αντληθούν επιπλέον 75 δισεκατομμύρια για τον αμυντικό προϋπολογισμό τα επόμενα έξι χρόνια, αυξάνοντας το ποσοστό στο 2,5% του ΑΕΠ και φτάνοντας τα 108 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως έως το 2030.

Η απόφαση της βρετανικής κυβέρνησης θα οδηγήσει σε δαπάνες πάνω από τον κρίσιμο στόχο του ΝΑΤΟ. Ο Ρίσι Σούνακ τόνισε πως πρόκειται για «τη μεγαλύτερη ενίσχυση της άμυνας εδώ και μια γενιά», ενώ το πρωθυπουργικό γραφείο με την ανακοίνωσή του κάλεσε και τα υπόλοιπα ευρωπαϊκά κράτη μέλη του ΝΑΤΟ να ακολουθήσουν την ίδια πορεία.

«Θέτουμε ένα νέο πρότυπο για άλλες μεγάλες ευρωπαϊκές οικονομίες του ΝΑΤΟ που πρέπει να ακολουθήσουν», επισημαίνεται χαρακτηριστικά και προστίθεται: «Εάν όλες οι χώρες του ΝΑΤΟ δεσμεύσουν τουλάχιστον το 2,5% του ΑΕΠ τους για την άμυνα, ο συλλογικός προϋπολογισμός μας θα αυξανόταν κατά περισσότερο από 140 δισεκατομμύρια λίρες».

Σημειώνεται πως με την αύξηση των δαπανών, η Βρετανία υπερβαίνει σημαντικά τον στόχο του ΝΑΤΟ για τους αμυντικούς προϋπολογισμούς των κρατών μελών του, ο οποίος έχει τεθεί στο 2%.

Σημειώνεται πως το 2023 μόλις 11 χώρες από τις συνολικά 31 τήρησαν τον κανόνα του ΝΑΤΟ. Συγκεκριμένα τα συμφωνηθέντα κατέβαλαν η Πολωνία, οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Ελλάδα, η Εσθονία, η Λιθουανία, η Φινλανδία, η Ρουμανία, η Ουγγαρία, η Λετονία, η Βρετανία και η Σλοβακία. Τα προηγούμενα χρόνια τα «φερέγγυα» μέλη ήταν πολύ λιγότερα.

Οι τρεις χώρες με το υψηλότερο ποσοστό αμυντικών δαπανών ήταν η Πολωνία με 3,9%, οι ΗΠΑ με 3,49% και η Ελλάδα με αμυντικές δαπάνες 3,01% του ΑΕΠ. Η Γερμανία, η ισχυρότερη οικονομία της Ευρώπη, περνούσε παραδοσιακά κάτω από τον πήχη, ωστόσο για φέτος έχει ανακοινωθεί πως θα καλύψει τον προβλεπόμενο στόχο για πρώτη φορά.

Σε «πολεμική ετοιμότητα»

«Θα θέσουμε τη βρετανική αμυντική βιομηχανία σε πολεμική ετοιμότητα. Ένα από τα κεντρικά διδάγματα του πολέμου στην Ουκρανία είναι ότι χρειαζόμαστε μεγαλύτερα αποθέματα πυρομαχικών», είπε ο Σούνακ κατά τη διάρκεια συνέντευξή Τύπου στην Πολωνία, όπου περιοδεύει με τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ.

Η αμυντική βιομηχανία πρέπει «να είναι σε θέση να αναπληρώνει τα πυρομαχικά με ταχείς ρυθμούς», δήλωσε, υπογραμμίζοντας πως «τώρα δεν είναι η στιγμή για εφησυχασμό».

«Βρισκόμαστε σε ένα σημείο καμπής για την ευρωπαϊκή ασφάλεια και μια στιγμή ορόσημο για την άμυνα του Ηνωμένου Βασιλείου», ανέφερε και τόνισε: «Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε να πιστεύουμε ότι οι ΗΠΑ θα πληρώσει οποιοδήποτε τίμημα ή θα φέρει οποιοδήποτε βάρος εάν δεν είμαστε πρόθυμοι να κάνουμε θυσίες για τη δική μας ασφάλεια».

Πηγή: Ethnos.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΠΕ-ΕΡΑ/ ANDY RAIN

Google News ilialive.rg

Loading...

Περισσότερα από την κατηγορία

Περισσότερα από την κατηγορία

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Λιναρδόπουλος Αποστόλης - Οπτικά

ΑΝΑΓΝΩΠΟΥΛΟΙ FARM