Μουσείο Σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων Ολυμπίας - Διαμάντι στο "βούρκο"

Το Μουσείο των Σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων βρίσκεται στο κέντρο της Αρχαίας Ολυμπίας . Ιδρύθηκε την ίδια χρονιά με τη Διεθνή Ακαδημία το 1961, με την πρωτοβουλία ενός σημαντικού ανθρώπου. Εμπνευστής του Μουσείου ήταν ο φίλαθλος, φιλότεχνος και φιλοτελιστής Γεώργιος Παπαστεφάνου - Προβατάκις, ο οποίος υπήρξε και εκ των ιδρυτών και πρώτος Πρόεδρος του Σωματείου της Φιλοτελικής Εταιρείας Αθηνών (ΦΕΑ). Ήταν ο πρώτος που πίστεψε στη δυνατότητα διάδοσης της Ολυμπιακής Ιδέας και εκπαίδευσης μέσα από ένα Μουσείο. Υπήρξε ένας εξαιρετικός φιλοτελιστής με γνώσεις και ιδιαίτερη αγάπη στα Ολυμπιακά γραμματόσημα.

Κείμενα - φωτογραφίες: Γιάννης Σπυρούνης

Με πρωτοβουλία του, το Ταχυδρομικό Γραφείο της Αρχαίας Ολυμπίας χρησιμοποίησε κατά καιρούς στην περίοδο 1962-1966 μηχανικές σφραγίδες αλληλογραφίας με παραστάσεις σχετικές με την Ολυμπία, τους Ολυμπιακούς Αγώνες, το Μουσείο των Ολυμπιακών Αγώνων, την Ολυμπιακή Ακαδημία κ.ά., σφραγίδες με ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τους φιλοτελιστές Ολυμπιακών θεμάτων. Το Μουσείο των Σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων στην πρωταρχική μορφή του στεγάστηκε στο παλαιό οίκημα του πρώην Δημοτικού Σχολείου της Ολυμπίας, που αγόρασε μαζί με το οικόπεδό του ο ιδρυτής του Γεώργιος Παπαστεφάνου, όπου με κατάλληλες διαρρυθμίσεις, το διαμόρφωσε σε εκθεσιακό χώρο και εξέθεσε την προσωπική συλλογή του και τα επί σειρά ετών κάθε είδους αναμνηστικά και ενθυμήματα γύρω από τους σύγχρονους Ολυμπιακούς Αγώνες. Στις 3 Σεπτεμβρίου 1961 το ιδιωτικό αυτό μικρό Μουσείο, 82 τ.μ., άρχισε να δέχεται επισκέπτες, που έδειχναν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τα εκθέματά του.

Από το έτος 1961 και μέχρι το 1972 το Μουσείο έφερε την ονομασία «Αθλοφιλοτελικό Ολυμπιακό Μουσείο». Στις 27 Δεκεμβρίου 1963 ο Γεώργιος Παπαστεφάνου απέστειλε στον τότε Διάδοχο Κωνσταντίνο επιστολή με την οποία του γνώριζε την επιθυμία του να δωρίσει το Μουσείο με τις συλλογές του στην Επιτροπή Ολυμπιακών Αγώνων (ΕΟΑ), καθώς όπως ανέφερε στην επιστολή του, πίστευε ότι ήταν το μόνο κατάλληλο Νομικό Πρόσωπο για να περιβάλλει το Μουσείο με την απαιτούμενη στοργή για την εξυπηρέτηση του Ολυμπιακού ιδεώδους.

Πράγματι στις 28 Μαρτίου του 1964 το οίκημα όπου είχε στεγάσει το Μουσείο και το υλικό των συλλογών του περιήλθε στην κυριότητα της ΕΟΕ, με δωρεά εν ζωή του Γεωργίου Παπαστεφάνου, ο οποίος μάλιστα διορίστηκε διευθυντής του Μουσείου.
Εμπνευσμένος από το Ολυμπιακό Πνεύμα αφιέρωσε τη ζωή του στην προσπάθεια να συμπληρώσει το υλικό του Μουσείου. Έτσι η προσωπική του συλλογή εμπλουτίστηκε σταδιακά και με άλλα αντικείμενα που ο ίδιος αγόραζε, από προσφορές των Εθνικών Ολυμπιακών Επιτροπών διαφόρων κρατών και από δωρεές ιδιωτών. Ο Παπαστεφάνου για την ίδρυση και δωρεά του Μουσείου, αλλά και για την εν γένει προσφορά του στο Ολυμπιακό Ιδεώδες, ανακηρύχθηκε το έτος 1965 Επίτιμο μέλος της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας. Το έτος 1968 άρχισαν εργασίες κατασκευής νέου κτηρίου, που θα στέγαζε το Μουσείο και στις 27 Ιουλίου 1972 εγκαινιάσθηκε το καινούργιο κτίριο του Μουσείου Σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων, επιφανείας 400 τ.μ., το οποίο και τέθηκε υπό την αιγίδα της Εφορείας της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας. Το έτος 1978 σε ηλικία 88 ετών απεβίωσε ο δωρητής του Μουσείου των Σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων της Αρχαίας Ολυμπίας.

Στο μουσείο εκτίθενται Ολυμπιακά μετάλλια, δάδες από λαμπαδηδρομίες, φωτογραφίες και αφίσες αγώνων, συλλεκτικές καρφίτσες των διοργανώσεων (pins), αναμνηστικές σειρές γραμματοσήμων και νομισμάτων και πολλά άλλα από διοργανώσεις θερινών και χειμερινών Αγώνων. Αρκετά από τα εκθέματα έχουν παραχθεί την εποχή ακόμα - ακόμα των πρώτων σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων στην Αθήνα το 1896. Ανάμεσά τους το επίχρυσο αναμνηστικό μετάλλιο που χαράχτηκε από τον Νικηφόρο Λύτρα για την πρώτη Ολυμπιάδα του 1896. Ιδιαίτερη μνεία γίνεται στις προσπάθειες αναβίωσης των Αγώνων κατά το 1859, 1870, 1875 και 1889.
Μετά το σεισμό της 8ης Ιουνίου 2008 το κτίριο υπέστη αρκετές φθορές και το 2010, διεκόπη η λειτουργία του μουσείου. Πριν λίγες ημέρες μετά απο μια σειρά διαπραγματεύσεων και την εξασφάλιση κονδυλίων, το μουσείο παραχωρήθηκε από την ΕΟΕ στο δήμο Αρχαίας Ολυμπίας που σε συνεργασία με την Περιφέρεια Δυτ. Ελλάδας αναλαμβάνουν την ανακατασκευή του και την βελτίωση του εκθεσιακού προγράμματος με αρκετές προσθήκες...

Sigxronon Agonon1

Sigxronon Agonon4

Άποψη από αίθουσες του μουσείου.

Sigxronon Agonon2

Ο προθάλαμος του μουσείου φιλοξενεί και προολυμπιακό αρχειακό υλικό.

Sigxronon Agonon3

Σπάνιο φωτογραφικό υλικό από την πρώτη σύγχρονη διοργάνωση στην Αθήνα το 1896, με εικόνες του Σπύρου Λούη και του Χαρίλαου Βασιλάκου, αλλά και των αγωνισμάτων στο Καλλιμάρμαρο, καρτ ποστάλ της εποχής κλπ.

Sigxronon Agonon5

Διάφορα μετάλλια των αγώνων.

Sigxronon Agonon6

Πίνακας με πλήρες σειρές γραμματοσήμων των Ολυμπιακών Αγώνων από το 1896 έως το1964.

Sigxronon Agonon7

Άποψη προθήκης με υλικό από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Μόντρεαλ 1976.

Sigxronon Agonon8

Προθήκη με υλικό από τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Μόσχας το 1980.

Sigxronon Agonon9

Και οι χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες έχουν τη θέση τους στο μουσείο, όπως εδώ η 14η διοργάνωση στο Σεράγεβο το 1984.

Sigxronon Agonon10

Σειρές γραμματοσήμων και νομισμάτων στις προθήκες του μουσείου Σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων.

Sigxronon Agonon11

Εξωτερική άποψη του μουσείου κοντά το κέντρο της πόλης της Αρχαίας Ολυμπίας.

Περισσότερα από την κατηγορία

COPYRIGHT © 2016 ILIALIVE.GR

wkndrelogo

Βλαχαντώνη Ολυμπία - Μεσιτικό Γραφείο