Ηλεία: Απένταξη έργων ύψους 1,4 δισ. από το ΕΣΠΑ - "Πυρετός" για την ολοκλήρωσή τους εντός του 2015

Σύσκεψη με αιχμή τα λιμενικά Κατακόλου την προσεχή Δευτέρα

Από την Δευτέρα ήδη συγκαλεί ο αντιπεριφερειάρχης Ηλείας Γιώργος Γεωργιόπουλος σύσκεψη με όλα τα τεχνικά στελέχη της  Περιφερειακής Ενότητας Ηλείας προκειμένου να εξετάσουν ενδελεχώς τα εν εξελίξει έργα που εκτελούνται στο νομό με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ και να δουν «βήμα –βήμα» όπως μας δήλωσε χαρακτηριστικά, τι ενέργειες πρέπει να γίνουν άμεσα για να προλάβουν να ολοκληρωθούν οι εργολαβίες ως το τέλος του έτους.
«Γεγονός είναι ότι από τις αρχές του 2015 και κυρίως από τον Απρίλιο και μετά, αντιμετωπίζουμε σοβαρές καθυστερήσεις με τις χρηματοδοτικές ροές. Στην κυριολεξία με το σταγονόμετρο στέλνονται τα χρήματα για τις πληρωμές των έργων, που φυσικά μένουν πίσω. Το μεγαλύτερο άγχος μας, είναι η ολοκλήρωση των έργων στο λιμάνι Κατακόλου για ευνόητους λόγους. Τελευταία πήραμε 2 εκατομμύρια ευρώ για αποπληρωμή των εργασιών που έχουν εκτελεστεί ώστε να συνεχιστούν τα έργα. Οι προσπάθειές μας είναι συνεχείς προς αυτή την κατεύθυνση.
Τα υπόλοιπα έργα αυτής της κατηγορίας που βρίσκονται «εν κινδύνω», είναι η ολοκλήρωση του δρόμου που συνδέει το λιμάνι της Κυλλήνης με την Εθνική Οδό Πατρών –Πύργου ( για το τμήμα της Κάτω Παναγιάς που εκκρεμεί) και πρέπει να ολοκληρωθεί και να παραδοθεί μέσα στο Σεπτέμβριο,  η εργολαβία στα Μπαρακίτικα και το τμήμα Δάφνη –Κεραμιδιά που καλώς εχόντων των πραγμάτων πρέπει να ολοκληρωθεί μέσα στον Νοέμβριο. Για τα έργα αυτά θα δώσουμε πραγματικά μάχη για να ολοκληρωθούν» θα μας πει ο κ. Γεωργιόπουλος.
 Όλα αυτά με αφορμή την ερώτηση που του θέσαμε για    κλίμα άγχους και αβεβαιότητας  μέσα στο οποίο λειτουργούν οι αιρετοί του πρώτου και δεύτερου βαθμού.
Ο δήμαρχος Πηνειού Αλέξης Καστρινός, απαντώντας στο ίδιο ερώτημα, μας είπε ότι όλοι οι δήμοι έχουν έργα που χρηματοδοτούνται από το προηγούμενο ΕΣΠΑ και αγωνιούν για το αν θα προλάβουν να τα ολοκληρώσουν έγκαιρα. «Δεν ξέρω να σας πω πόσα και σε τι ποσά ανέρχονται αυτά που βρίσκονται σε εξέλιξη στους επτά δήμους της Ηλείας, αλλά ξεπερνούν το ένα δις πανελλαδικά! Για το λόγο αυτό την Τετάρτη θα συνεδριάσει και πάλι η ΚΕΔΕ για να δούμε πως θα κινηθούμε μετά από τις τελευταίες εξελίξεις».  Παράλληλα ο κ. Καστρινός μας επεσήμανε ότι , χωρίς να ευθύνονται οι Δήμοι, δημιουργούνται τεράστιες ευθύνες για τις δημοτικές αρχές ( δημοσιονομικές, ποινικές, πειθαρχικές κλπ) από την πιθανή ματαίωση των έργων , αλλά και την υποχρέωση επιστροφής των χρημάτων που μέχρι σήμερα έχουν καταβληθεί για την χρηματοδότησή τους .
Ε.Ε : καμιά παράταση …

Γεγονός είναι ότι ανησυχία και απογοήτευση επικρατεί  σε όλους στους δήμους μετά την επιβεβαίωση και επίσημα από το αρμόδιο υπουργείο ότι απορρίφθηκε το αίτημα της Ελλάδας για παράταση του ΕΣΠΑ 2007-2013 από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά η σχετική είδηση προκύπτει μέσω της επίσημης απάντησης που έδωσε γραπτώς στη Βουλή το υπουργείο Οικονομίας, Υποδομών, Τουρισμού και Ναυτιλίας σε σχετική ερώτηση.
Ο υπουργός Γ. Σταθάκης παραδέχεται ότι είναι πιθανόν να χαθούν πόροι από το πρόγραμμα, ενώ αποκαλύπτει ότι έργα ύψους 1,4 δισ. ευρώ απεντάσσονται από το παλιό και ίσως ενταχθούν στο νέο ΕΣΠΑ. Για τι λόγο αυτό προτείνεται δεκάδες έργα να περάσουν ως «γέφυρες» στο νέο πρόγραμμα.  Αξίζει να επισημανθεί ότι η ΚΕΔΕ εδώ και καιρό έχει επισημάνει το πρόβλημα και ζητεί να υπάρξει χρονική παράταση ενός τουλάχιστον έτους , στο χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης των έργων που περιλαμβάνονται στο ΕΣΠΑ της προηγούμενης περιόδου. Προς την κατεύθυνση αυτή έχουν αποσταλεί εδώ και καιρό επιστολές τόσο προς το Υπουργείο Ανάπτυξης όσο και προς το Γραφείο του Πρωθυπουργού, όπου επισημαίνεται ο κίνδυνος να μην ολοκληρωθούν δεκάδες έργα που βρίσκονται σε εξέλιξη σε όλους τους Δήμους της χώρας και να χαθούν εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ, αν δεν υπάρξει παράταση του χρονοδιαγράμματος που λήγει στις 31/12/2015.

Πηγή

εφημερίδα Πρωινή
Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος. Μέλος του emedia logo

Studio Μαθηματικών