Ριζικές αλλαγές στο κυνήγι το . . .2017

Χωρίς εκπλήξεις η φετινή κυνηγετική περίοδος που ξεκινά το τελευταίο δεκαήμερο του Αυγούστου - Παρουσιάστηκε από τον Γιάννη Τσιρώνη παρουσία εκπροσώπων της Κυνηγετικής Συνομοσπονδίας Ελλάδας το πόρισμα του Εθνικού Διαλόγου για το κυνήγι

Χωρίς εκπλήξεις αναμένεται να ξεκινήσει το τελευταίο δεκαήμερο του Αυγούστου, η φετινή κυνηγετική περίοδος πέραν του ότι θα αυξηθούν οι περιορισμοί για κάποια είδη σε ορισμένες περιοχές, όμως από την επόμενη χρονιά, όπως επισημαίνουν κυνηγετικές οργανώσεις θα πρέπει να περιμένουμε ριζικές αλλαγές στο κυνήγι. Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με πληροφορίες του ihunt σταθερή θα παραμείνει  για την κυνηγετική περίοδο 2016– 2017 η συνδρομή προς στους αναγνωρισμένους συνεργαζόμενους Κυνηγετικούς Συλλόγους, στο ποσό των εξήντα (60) ευρώ. Επίσης σταθερά παραμένουν και τα τέλη των αδειών θήρας. Έτσι σταθερή παραμένει η τιμή της άδειας θήρας για την περίοδο 2016-2017. Οι μόνες διαφοροποιήσεις που μπορεί να υπάρχουν είναι σε ομοσπονδίες και Κ.Σ που θέλουν να επιβάλουν έκτακτη εισφορά. Η πρόταση για σταθερά τέλη έχει κατατεθεί και βρίσκεται στο γραφείο του αναπληρωτή υπουργού περιβάλλοντος κ. Τσιρώνη. Μόλις υπογραφεί θα πάρει το δρόμο για το Εθνικό Τυπογραφείο και μετά θα αποσταλεί στα δασαρχεία και στις κυνηγετικές οργανώσεις.
Την Πέμπτη ο αν. υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας,  Γιάννης Τσιρώνης,  ενημέρωσε τους δημοσιογράφους σχετικά με το περιεχόμενο του πορίσματος της αξιολόγησης των απόψεων του Εθνικού Διαλόγου για το Κυνήγι. Οι αλλαγές έρχονται από το 2017 και θα οριστικοποιηθούν το φθινόπωρο. Οι κατευθύνσεις του υπουργείου είναι:
• Μία άδεια για ένα είδος
• Δυνατότητα ηλεκτρονικής έκδοσης αδειών
• Σύσταση ειδικής επιτροπής που θα αποφασίζει για την διάρκεια και τους περιορισμούς της θηρευτικής περιόδου
• Αυστηρότερος έλεγχος στα οικονομικά στοιχεία των κυνηγετικών συλλόγων
άμεση πληρωμή των προστίμων
• Ενιαίο σώμα φύλαξης της φύσης στο οποίο θα υπαχθούν και οι θηροφύλακες χωρίς όμως να προβλέπεται για την ώρα να προσληφθούν στο δημόσιο
• Επίσης, θα επανεξεταστεί το υποχρεωτικό σφράγισμα ή η φύλαξη σε ειδικούς χώρους όσων κυνηγετικών όπλων δεν χρησιμοποιούνται
 

Τα κύρια σημεία του Πορίσματος για το κυνήγι

Μετά το πέρας της Συνέντευξης Τύπου, ο Αν. Υπουργός Περιβάλλοντος είχε συνάντηση με εκπροσώπους της Κυνηγετικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος, προκειμένου να τους ενημερώσει σχετικά με το πόρισμα που προέκυψε από τον εθνικό διάλογο για το κυνήγι. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης ο Γιάννης Τσιρώνης δήλωσε στους εκπροσώπους ότι όσον αφορά την φετινή ρυθμιστική, αυτή θα λάβει υπόψη της όλα τα τεκμηριωμένα επιστημονικά δεδομένα που διασφαλίζουν την βιοποικιλότητα.
 
Τα κύρια σημεία του Πορίσματος Αξιολόγησης του Εθνικού Διαλόγου για το κυνήγι συνοψίζονται στο γεγονός ότι:
 
1. Για πρώτη φορά στην Ελλάδα και για ένα τόσο "ιδιαίτερο" θέμα, όπου ιστορικά υπήρχαν σοβαρές εντάσεις, υπάρχουν πλέον σε ένα κοινό κείμενο περιληπτικά η σύνθεση όλων των (συχνά αντίθετων) απόψεων όλων των φορέων και ανά ερώτηση που τέθηκε στον διάλογο, τα κυριότερα προβλήματα, καθώς και οι πρώτες προτάσεις των υπηρεσιακών παραγόντων ιεραρχημένες χρονικά, ώστε να προχωρήσουμε γρήγορα σε μία αναμόρφωση του νομοθετικού πλαισίου με συγκεκριμένο πλαίσιο εργασίας.
 
2. Σχεδιάζεται να υπάρχουν πλέον σε δημόσια θέα στην ιστοσελίδα του εθνικού διαλόγου για το κυνήγι όλα τα επιπλέον θέματα που το αφορούν (μελέτες, λίστα με σχετική βιβλιογραφία, οικονομικά στοιχεία κλπ) τα οποία θα εμπλουτίζονται με επιπλέον στοιχεία και θα ενημερώνονται τακτικά.
 
3. Προχωράει άμεσα η δημιουργία Εθνικής Επιτροπής για την Διαχείριση της Άγριας Πανίδας (ΕΕΔΑΠ) ως ανεξάρτητου γνωμοδοτικού οργάνουπου θα βοηθάει τις δημόσιες υπηρεσίες με την εξειδικευμένη γνώση των συμμετεχόντων στην λήψη αποφάσεων (π.χ. ρυθμιστικές διατάξεις, παρακολούθηση ειδών, μελέτες για την άγρια πανίδα κλπ). Στο πλαίσιο αυτό συζητιέται με ειδικούς εμπειρογνώμονες για κάποιες μικρές, αλλά πιθανές απαραίτητες, αλλαγές στην φετινή ρυθμιστική.
 
4. Προχωράει άμεσα η σύνταξη Τοπικών Σχεδίων Δράσης με την ενεργή συνεργασία των εμπλεκομένων δομών (π.χ Δασαρχείου, Λιμενικού, θηροφυλακής, ΔΟΥ κλπ) και τίθενται οι βάσεις για την δημιουργία του ενιαίου Ελληνικού Σώματος Φύλαξης της Φύσης, αναζητώντας παράλληλα τρόπο να εξαιρεθεί η φύλαξη της υπαίθρου από τη σημερινή δέσμευση του 97,5% των πόρων του Πράσινου Ταμείου.
 
5. Συστήνεται νομοπαρασκευαστική επιτροπή για θέματα θηρευτικής νομοθεσίας
 
6. Προχωράει (μαζί με τα άλλα υπουργεία) η διερεύνηση του τρόπου έκδοσης των αδειών θήρας με αυτόματο ηλεκτρονικό τρόπο (μείωση γραφειοκρατίας, εξυπηρέτηση πολιτών)
 
7. Θεσμοθετείται επιβολή προστίμων μεσοπρόθεσμα και μέχρι το τέλος του χρόνου (μείωση δικαστικών υποθέσεων, άμεσα ανταποδοτικά έσοδα για το κράτος, μείωση εγκληματικότητας).
 
8. Σχεδιάζονται προδιαγραφές παρακολούθησης και εκπόνησης διαχειριστικών σχεδίων των ειδών της άγριας πανίδας και των οικοτόπων  / ενδιαιτημάτων της,  με προτεραιότητα στα θηρεύσιμα είδη.
 
9. Σχεδιάζεται η διεπιστημονική ενδυνάμωση και (κάθετη) οργάνωση της Δασικής Υπηρεσίας και πλήρη αξιοποίηση της εμπειρίας και του δυναμικού της

Να σημειώσουμε τέλος, ότι όπως αναφέρει και το portal ¨Κυνηγός και φύση», κατά την διάρκεια της πρόσφατης επίσκεψής του στην Ηλεία, ο κ. Τσιρώνης είχε συνάντηση με εκπροσώπους των κυνηγών του νομού  όπου τους διαβεβαίωσε ότι ότι δεν θα υπάρξουν αλλαγές όσον αφορά τη νέα ρυθμιστική για το κυνήγι, καθώς και την άσκηση της θήρας στον Κυπαρισσιακό Κόλπο για την φετινή περίοδο. Άφησε ωστόσο ανοιχτό το ενδεχόμενο να αυξηθεί ο μέγιστος αριθμός αγριόχοιρων, που επιτρέπεται να θηρεύει ο κάθε κυνηγός στην ημερήσια έξοδό του.

Πηγή

ilialive.gr
Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος. Μέλος του emedia logo

Studio Μαθηματικών