Μουντιάλ 2018: Αυτά είναι τα ρόστερ των 32 ομάδων και οι 736 ποδοσφαιριστές

Η μεγάλη γιορτή του παγκοσμίου ποδοσφαίρου... ξεκινά!

Την Πέμπτη αρχίζει στην Ρωσία το 21ο Παγκόσμιο Κύπελλο με 32 ομάδες να συμμετέχουν και 736 ποδοσφαιριστές να κάνουν τα... δικά τους όνειρα. Δισεκατομμύρια μάτια θα είναι... καρφωμένα στα γήπεδα των αγώνων για ένα μήνα, ελπίζοντας ότι θα δουν το καλύτερο ποδοσφαιρικό θέαμα από τους μεγάλους αστέρες.

Το iefimerida.gr σήμερα σας παρουσιάζει τις 32 εθνικές ομάδες και τα ρόστερ τους για να πάρετε μια πρώτη... γεύση πριν την πρώτη σέντρα.

1ος όμιλος: Ρωσία, Σαουδική Αραβία, Αίγυπτος και Ουρουγουάη

Αίγυπτος

Μετά από 28 ολόκληρα χρόνια και το Μουντιάλ του 1990 της Ιταλίας, η Αίγυπτος επιστρέφει ξανά σε Παγκόσμιο Κύπελλο. Οι… φαραώ βρίσκονται στην 46η θέση της Παγκόσμιας κατάταξης, δύο θέσεις κάτω από την Εθνική μας. Μετρούν ήδη δύο συμμετοχές το 1934 και το 1990. Μέχρι στιγμής δεν έχουν καταφέρει να κατακτήσουν κάποιο τίτλο στην συγκεκριμένη διοργάνωση. 

Η πρόκρισή τους εξασφαλίστηκε μέσα από έναν αγώνα… θρίλερ κόντρα στο Κονγκό. Εκεί νίκησαν χάρις το πέναλτι των καθυστερήσεων του σούπερ σταρ τους Σαλάχ. Τερμάτισαν παράλληλα πρώτοι στον όμιλο με 13 βαθμούς, αφήνοντας δεύτερη την Ουγκάντα, τρίτη την Γκάνα και τελευταίους τους Κονγκολέζους. Ο στόχος της Αιγύπτου μπορούμε να πούμε ότι έχει εν μέρει επιτευχθεί αφού επέστρεψε και πάλι στην κορυφαία διοργάνωση. Όμως σίγουρα η ομάδα του γνώριμού μας από το πέρασμά του στον Άρη, Έκτορ Ραούλ Κούπερ, θα προσπαθήσει να μας εκπλήξει. Γιατί όχι και να κυνηγήσει το κάτι παραπάνω σε έναν όμιλο όπου όλα είναι «ανοιχτά». Όσο για το μεγάλο της αστέρι” αυτό δεν θα μπορούσε να είναι άλλο από τον Μοχάμεντ Σαλάχ. Ο ίδιος έχει εξελιχθεί σε… εθνικό ήρωα στη χώρα του. 

H αποστολή:

ΤΕΡΜΑΤΟΦΥΛΑΚΕΣ: Σερίφ Εκράμι (Αλ Αχλί), Εσάμ Ελ Χανταρί (Αλ Τααβούν), Μοχάμεντ Ελ Σεναουϊ (Αλ Αχλί).

ΑΜΥΝΤΙΚΟΙ: Μοχάμεντ Αμπντέλ Σαφί (Αλ Φατέχ), Αϊμάν Ασράφ (Αλ Αχλί), Αχμέντ Ελμοχαμαντί (Αστον Βίλα), Αχμέντ Φατί (Αλ Αχλί), Ομάρ Γκαμπέρ (Λος Αντζελες), Αλι Γκαμπρ (Ζάμαλεκ), Μαχμούντ Χαμντί (Ζάμαλεκ), Αχμεντ Χεγκάζι (Γουέστ Μπρομ), Σαάντ Σαμίρ (Αλ Αχλί).

ΜΕΣΟΙ: Μοχάμεντ Ελνένι (Αρσεναλ), Αμπνταλα Ελ Σαϊντ (Αλ Αχλί Τζέντα), Τάρεκ Χαμέντ (Ζάμαλεκ), Μαχμούντ Καράμπα (Αλ Ιτιχαντ Τζέντα), Σαμ Μόρσι (Γουίγκαν), Σικαμπάλα (Αλ Ραέντ), Ραμαντάν Σομπι (Στόουκ Σίτι), Μαχμούντ Χασάν (Κασίμπασα), Αμρ Ουάρντα (Ατρόμητος).

ΕΠΙΘΕΤΙΚΟΙ: Μαρουάν Μοσέν (Αλ Αχλί), Μοχάμεντ Σαλάχ (Λίβερπουλ).

Ουρουγουάη

Οι παθιασμένοι Ουρουγουανοί βρίσκονται για ακόμη μια φορά σε Μουντιάλ και συγκεκριμένα αυτή θα είναι η 13η. Έχουν κατακτήσει δύο φορές το πολύτιμο τρόπαιο το 1930 (διεξήχθη στην χώρα τους) και το 1950 στην Βραζιλία, ενώ τερμάτισαν 4οι το 2010 σε αυτό της Ν. Αφρικής. Βρίσκονται στην 17η θέση της Παγκόσμιας κατάταξης.

Στα γήπεδα της Ρωσίας «πέρασαν» μέσα από την διαδικασία των προκριματικών μέσα από έναν πολύ δύσκολο όμιλο με μεγαθήρια όπως η Βραζιλία, η Αργεντινή, η Χιλή. Παρ’ όλα αυτά, κατάφεραν να τερματίσουν δεύτεροι με 31 βαθμούς, αφήνοντας τρίτη την «αλμπισελέστε» του Λιονέλ Μέσι.

Στόχος της ομάδας του Όσκαρ Ταμπάρες, είναι να προκριθεί στους “16” σε έναν όμιλο που της δίνει αυτή τη δυνατότητα. Όπως τονίσαμε και στην περίπτωση της Αιγύπτου, όλα είναι ανοιχτά. Φυσικά ποντάρουν πολλά στο μαχητικό και άκρως ποιοτικό τους ρόστερ.

Το αστέρι της ομάδας είναι ο επιθετικός της Μπαρτσελόνα, Λουίς Σουάρες ο οποίος θέλει να οδηγήσει τη χώρα του σε νέες διακρίσεις. Ας μην ξεχνάμε ότι σε 97 εμφανίσεις με το εθνόσημο στο στήθος, έχει πετύχει 50 τέρματα.

Η αποστολή:

ΤΕΡΜΑΤΟΦΥΛΑΚΕΣ: Φερνάντο Μουσλέρα (Γαλατάσαράι), Μαρτίν Σίλβα (Βάσκο ντα Γκάμα), Μαρτίν Καμπάνια (Ιντεπεντιέντε).

ΑΜΥΝΤΙΚΟΙ: Ντιέγκο Γοδίν (Ατλέτικο), Σεμπαστιάν Κοάτες (Σπόρτινγκ Λισαβόνας), Χοσέ Μαρία Χιμένες (Ατλέτικο Μαδρίτης), Μάξι Περέιρα (Πόρτο), Γκαστόν Σίλβα (Ιντεπεντιέντε), Μαρτίν Κάσερες (Λάτσιο), Γκιγιέρμο Βαρέλα (Πενιαρόλ).

ΜΕΣΟΙ: Νάιταν Νάντες (Μπόκα Τζούνιορς), Λούκας Τορέιρα (Σαμπντόρια), Ματίας Βεσίνο (Ίντερ), Ροντρίγκο Μπετανκούρ (Γιουβέντους), Κάρλος Σάντσες (Μοντερέι), Χιόρχιαν ντε Αρασκαέτα (Κρουζέιρο), Ντιέγκο Λασάλτ (Τζένοα), Κριστιάν Ροντρίγκες (Πενιαρόλ), Χόναταν Ουρεταβισκάγια (Μοντερέι).

ΕΠΙΘΕΤΙΚΟΙ: Κριστιάν Στουάνι (Τσιρόνα), Μάξι Γκόμες (Θέλτα), Έντινσον Καβάνι (Παρί Σεν Ζερμέν), Λουίς Σουάρες (Μπαρτσελόνα).

Ρωσία

Η φετινή διοργανώτρια του Παγκοσμίου Κυπέλλου και σε αυτήν της την προσπάθεια, θα έχει στο πλάι της τον δωδέκατο παίκτη της… τον κόσμο. Μετράει δέκα παρουσίες σε τελική φάση Μουντιάλ χωρίς όμως να έχει κατακτήσει τον τίτλο και τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή βρίσκεται στο Νο66 της κατάταξης της FIFA.

Στο μεγάλο τουρνουά, για τον λόγο ότι θα το φιλοξενήσει, προκρίθηκε απευθείας χωρίς να χρειαστεί να δοκιμαστεί.

Στόχος της με τον Στάνισλαβ Τσερτσέσοφ να βρίσκεται στον πάγκο, είναι να δώσει χαρά στο κοινό της και να διεκδικήσει στη πρόκριση στους «16». Γι’ αυτό χρειάζεται μόνο νίκη στον πρώτο αγώνα του φετινού Μουντιάλ με αντίπαλο την Σαουδική Αραβία.

Ο Άλαν Τζαγκόεφ είναι το αστέρι της, με τον 27χρονο άσο της ΤΣΣΚΑ Μόσχας να καλείται με την εμπειρία του να οδηγήσει την χώρα του όσο πιο ψηλά γίνεται. Αξίζει να σημειωθεί πως έχει καταγράψει όλα αυτά τα χρόνια με το εθνόσημο 55 εμφανίσεις και 9 τέρματα.

Η αποστολή:

ΤΕΡΜΑΤΟΦΥΛΑΚΕΣ: Ίγκορ Ακινφέεφ (ΤΣΣΚΑ Μόσχας), Βλάντιμιρ Γκαμπούλοφ (Μπριζ), Αντρέι Λουνιόφ (Ζενίτ Αγίας Πετρούπολης).

ΑΜΥΝΤΙΚΟΙ: Φίοντορ Κουντριασόφ (Ρούμπιν Καζάν), Βλάντιμιρ Γκάρατ (Ρούμπιν Καζάν), Αντρέι Σεμιόνοφ (Αχμάτ), Σεργκέι Ιγκνασέβιτς (ΤΣΣΚΑ Μόσχας), Ίλια Κουτέποφ (Σπαρτάκ Μόσχας), Ίγκορ Σμολνίκοφ (Ζενίτ Αγίας Πετρούπολης), Μάριο Φερνάντες (ΤΣΣΚΑ Μόσχας).

ΜΕΣΟΙ: Γιούρι Γκαζίνσκι (Κρασνοντάρ), Άντον Μιραντσούκ (Λοκομοτίβ Μόσχας), Αλεξάντρ Γκολόβιν (ΤΣΣΚΑ Μόσχας), Άλαν Τζαγκόεφ (ΤΣΣΚΑ Μόσχας), Αλεξάντρ Ερόχιν (Ζενίτ Αγίας Πετρούπολης), Γιούρι Ζιρκόφ (Ζενίτ Αγίας Πετρούπολης), Ρόμαν Ζόμπνιν (Σπαρτάκ Μόσχας), Ντάλερ Κουζιάεφ (Ζενίτ Αγίας Πετρούπολης), Αλεξάντρ Σαμέντοφ (Σπαρτάκ Μόσχας), Ντένις Τσερίσεφ (Βιγιαρεάλ).

ΕΠΙΘΕΤΙΚΟΙ: Άρτεμ Τζιούμπα (Άρσεναλ Τούλα), Αλεξέι Μίραντσουκ (Λοκομοτίβ Μόσχας), Φίοντορ Σμολόφ (Κρασνοντάρ).

Σαουδική Αραβία

Σε έναν όμιλο με τόσο καλές ομάδες, αντιλαμβάνεται κανείς πως το έργο της Σαουδικής Αραβίας είναι εξαιρετικά δύσκολο. Οι Άραβες μετρούν 4 παρουσίες σε τελική φάση Μουντιάλ. Το 1994 (ΗΠΑ), το 1998 (Γαλλία), το 2002 (Ιαπωνία-Νότια Κορέα) και το 2006 (Γερμανία). Βέβαια δεν έχουν πραγματοποιήσει κάποια σπουδαία διάκριση παρά μόνο το ΄98 όταν και πέρασαν στον δεύτερο γύρο αφήνοντας εκτός το Βέλγιο.

Στην τελική φάση του Παγκοσμίου Κυπέλλου προκρίθηκε δεύτερη με 19 βαθμούς. Μια «ανάσα» δηλαδή, μόλις πίσω από την πρώτη Ιαπωνία και πάνω από την Αυστραλία σε ισοβαθμία. Εδώ πρέπει να τονισθεί πως βρίσκεται στο Νο67 Παγκόσμιας κατάταξης, δηλαδή πιο χαμηλά από όλες τις ομάδες που συμμετέχουν.

Στον πάγκο της έχει τον παλαίμαχο Ισπανό ποδοσφαιριστή, Αντόνιο Πίτσι καιστόχος της είναι να βάλει… δύσκολα στους αντιπάλους της.  Δείχνοντας  ότι όσοι κάνουν το λάθος να την υποτιμήσουν μπορεί να το πληρώσουν πολύ ακριβά.

Ως αστέρι της λογίζεται ο επιθετικός της Αλ Νασρ, Αλ Σαχλαβί, ο οποίος έχει πετύχει 28 γκολ σε 38 συμμετοχές και αποτελεί τον κύριο κίνδυνο για τις αντίπαλες άμυνες.

Η αποστολή:

ΤΕΡΜΑΤΟΦΥΛΑΚΕΣ: Μοχάμεντ Αλ Οβαϊς (Αλ Αχλί), Γιασέρ Αλ Μοσαϊλέμ (Αλ Αχλί), Αμπντουλάχ Αλ Μαγιούφ (Αλ Χιλάλ).

ΑΜΥΝΤΙΚΟΙ: Μανσούρ Αλ Χαρμπί (Αλ Αχλί), Γιασέρ Αλ Σαχρανί (Αλ Χιλάλ), Μοχάμεντ Αλ Μπουραϊκ (Αλ Χιλάλ), Μοτάζ Χαβσαβί (Αλ Αχλί), Οσάμα Χαβσαβί (Αλ Χιλάλ), Ομάρ Χαβσαβί (Αλ Νασρ), Αλί Αλ Μπουλαϊχί (Αλ Χιλάλ).

ΜΕΣΟΙ: Αμπντουλάχ Αλ Καϊμπαρί (Αλ Σαμπάμπ), Αμπντουλμαλίκ Αλ Καϊμπαρί (Αλ Χιλάλ), Αμπντουλά Οταϊφ (Αλ Χιλάλ), Ταϊσίρ Αλ Τζασίμ (Αλ Αχλί), Χουσαϊν Αλ Μογκαβί (Αλ Αχλί), Σαλμάν Αλ Φαράτζ (Αλ Χιλάλ), Μοχάμεντ Κανό (Αλ Χιλάλ), Χατάν Μπαχεμπρί (Αλ Σαμπάμπ), Σαλέμ Αλ Νταουσάρι (Αλ Χιλάλ), Γιάχια Αλ Σεχρί (Αλ Νασρ), Φαχάντ Αλ Μουβαλάντ (Αλ Ιτιχάντ).

ΕΠΙΘΕΤΙΚΟΙ: Μοχάμαντ Αλ Σαχλαβί (Αλ Νασρ), Μοχάναντ Ασίρι (Αλ Αχλί).

2ος όμιλος: Πορτογαλία, Ισπανία, Ιράν και Μαρόκο

Ιράν

Έχουν τρεις παρουσίες ήδη σε τελική φάση Μουντιάλ (1978,1998,2006). Το Ιράν βρίσκεται για τέταρτη φορά στην κορυφαία διοργάνωση χωρίς να έχει κάποια σημαντική διάκριση. Παράλληλα, βρίσκεται στην 36η θέση στην κατάταξη της FIFA.

Η ομάδα του Κάρλος Κεϊρόζ προκρίθηκε πρώτη με 22 βαθμούς στον όμιλο της, αφήνοντας πίσω του τις Κορέα, Συρία, Ουζμπεκιστάν, Κίνα και Κατάρ. Όμως η κληρωτίδα δε τους έκανε το «χατίρι» αφού βρέθηκε σε έναν πολύ δύσκολο όμιλο.

Οι «Πέρσες» θέλουν πάνω απ’ όλα να χαρούν την παρουσία τους στην διοργάνωση.Στόχος τους είναι να προσπαθήσουν να πετύχουν ότι καλύτερο μπορούν. Αυτό σ’ έναν δύσκολο όμιλο και όντας το απόλυτο αουτσάιντερ. Κάτι που ενδεχομένως να λειτουργήσει και υπέρ τους.

Το αστέρι της ομάδας είναι αρκετά γνώριμος στο ελληνικό κοινό. Πρόκειται για τον επιθετικό του Ολυμπιακού, Καρίμ Ανσαριφάντ. Ο ίδιος έχει πετύχει 16 τέρματα σε 62 εμφανίσεις.

Η αποστολή:

ΤΕΡΜΑΤΟΦΥΛΑΚΕΣ: Μπεϊρανβάντ, Μαζαχερί, Αμπεντζαντέχ

ΑΜΥΝΤΙΚΟΙ: Γκολιζαντέχ, Χοσεϊνί, Μοχαμάντι, Κανζαντέχ, Πουραλιγκανί, Μονταζερί, Ραζεγιάν, Τσεσμί

ΜΕΣΟΙ: Χατζισαφί, Μασούντ, Τοραμπί, Εμπραχίμι, Εζατολαχί

ΕΠΙΘΕΤΙΚΟΙ: Ανσαριφάρντ, Τζαχανμπακάς, Ντεζαγκί, Ταρεμί, Γκούντος, Αζμούν, Αμιρί, Γκουντσανεϊχάντ.

Ισπανία

Μετά την κατάκτηση του τροπαίου το 2010, αλλά και του Εuro 2012, η Ισπανία δεν έχει καταφέρει κάποια άλλη διάκριση. Τώρα ψάχνει την ευκαιρία της φέτος για να επανέλθει στους τίτλους. Οι «Φούριας Ρόχας» μετρούν 14 παρουσίες σε τελική φάση Μουντιάλ, έχοντας όπως είπαμε μονάχα μια κατάκτηση. Βρίσκονται στην όγδοη θέση της κατάταξης της FIFA.

Προκρίθηκαν αήττητοι με συνολικό απολογισμό 9 νίκες και 1 ισοπαλία. συγκεντρώνοντας 28 βαθμούς. Έτσι άφησαν δεύτερη την Ιταλία, η οποία στη συνέχεια αποκλείστηκε από την Σουηδία.

Στον πάγκο ο Λοπετέγκι και μια… ανάμικτη αποστολή από νέους, ταλαντούχους και έμπειρους ποιοτικούς ποδοσφαιριστές. Οι Ισπανοί θέλουν την επιστροφή στις επιτυχίες, με τον απόλυτο στόχο τους να είναι η κατάκτηση του τροπαίου. Οι bookmakers τους συμπεριλαμβάνουν μέσα στα φαβορί της διοργάνωσης και όχι άδικα.

To αστέρι της ομάδας είναι ο Αντρές Ινιέστα ο οποίος έχει τεράστια εμπειρία (130 εμφανίσεις, 11 γκολ). Θα είναι εκείνος που θα δώσει την ώθηση στους υπόλοιπους συμπαίκτες του ώστε φέτος να φτάσουν ξανά στην κορυφή του κόσμου.

Η αποστολή:

ΤΕΡΜΑΤΟΦΥΛΑΚΕΣ: Νταβίντ Ντε Χέα (Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ), Πέπε Ρέινα (Νάπολι), Κέπα (Αθλέτικ Μπιλμπάο)

ΑΜΥΝΤΙΚΟΙ: Ντάνι Καρβαχάλ (Ρεάλ Μαδρίτης), Άλβαρο Οδριοθόλα (Σοσιεδάδ), Ζεράρ Πικέ (Μπαρτσελόνα), Σέρχιο Ράμος (Ρεάλ Μαδρίτης), Νάτσο (Ρεάλ Μαδρίτης), Θέσαρ Αθπιλικουέτα (Τσέλσι), Ζόρντι Άλμπα (Μπαρτσελόνα), Νάτσο Μονρεάλ (Άρσεναλ)

ΜΕΣΟΙ: Σέρχιο Μπουσκέτς (Μπαρτσελόνα), Σαούλ (Ατλέτικο Μαδρίτης), Κόκε (Ατλέτικο Μαδρίτης), Τιάγκο Αλκάνταρα (Μπάγερν Μονάχου), Αντρές Ινιέστα (Μπαρτσελόνα), Νταβίντ Σίλβα (Μάντσεστερ Σίτι), Ίσκο (Ρεάλ Μαδρίτης), Μάρκο Ασένσιο (Ρεάλ Μαδρίτης), Λούκας Βάθκεθ (Ρεάλ Μαδρίτης)

ΕΠΙΘΕΤΙΚΟΙ: Ιάγκο Άσπας (Θέλτα), Ροδρίγο Μορένο (Βαλένθια), Ντιέγκο Κόστα (Ατλέτικο Μαδρίτης)

Mαρόκο

Για πρώτη φορά μετά το 1998 και το Μουντιάλ της Γαλλίας, το Μαρόκο επιστρέφει σε τελική φάση Παγκοσμίου Κυπέλλου. Mε την συγκεκριμένη παρουσία να είναι η 5η συνολικά στη ιστορία του μετά από αυτές των 1970,1986,1990 και 1998. Οι Μαροκινοί δεν έχουν πετύχει κάποια διάκριση και αυτή τη στιγμή βρίσκονται στην στην 42η θέση της Παγκόσμιας κατάταξης.

Η πρόκριση για την ομάδα ήρθε μέσα από έναν πολύ δύσκολο όμιλο. Κόντρα σε Ακτή Ελεφαντοστού, Γκαμπόν και Αλγερία τερμάτισε πρώτη με 12 βαθμούς.

Η ομάδα του Ερβέ Ρενάρντ διαθέτει καλούς και σκληροτράχηλους ποδοσφαιριστές και έχει στόχο. Μεταξύ άλλων στο ρόστερ βρίσκονται και οι γνωστοί μας από το πέρασμά τους από τον Ολυμπιακό, Καρσελά και Ντα Κόστα. Οι Αφρικανοί γνωρίζουν ότι σε έναν τόσο δύσκολο όμιλο οι πιθανότητες τους είναι περιορισμένες. Το μόνο σίγουρο είναι πως θα κάνουν τα πάντα για να αφήσουν στο στίγμα τους στην διοργάνωση.

Ως αστέρι τους λογίζεται ο κεντρικός αμυντικός της Γιουβέντους και ηγέτης της ομάδας, Μεντί Μπενατιά. Ο συγκεκριμένος είναι ο πιο έμπειρος στο ρόστερ καθώς έχει πραγματοποιήσει 53 εμφανίσεις πετυχαίνοντας 2 τέρματα.

Η αποστολή:

ΤΕΡΜΑΤΟΦΥΛΑΚΕΣ: Γιασίν Μπουνού (Τζιρόνα), Μουνίρ Ελ Καιουϊ (Νουμάνθια), Αχμάντ Ρέντα Ταναούτι (Ίτιχαντ)

ΑΜΥΝΤΙΚΟΙ: Μπαντρ Μπανούν (Ράγια Καζαμπλάνκα), Μεχντί Μπενατιά (Γιουβέντους), Μανουέλ ντα Κόστα (Μπασακσεχίρ), Ναμπίλ Ντιράρ (Φενέρμπαχτσε), Αχράφ Χακίμι (Ρεάλ Μαδρίτης), Χαμζά Μεντίλ (Λιλ), Ρομέν Σαΐς (Γουλβς)

ΜΕΣΟΙ: Γιουσέφ Αΐτ-Μπενασέρ (Καέν), Σοφιάν Αμραμπάτ (Φέγενορντ), Νορντίν Αμραμπάτ (Λεγανές), Γιουνές Μπελχαντά (Γαλατασαράι), Μπαρκ Μπουσούφα (Αλ Τζαζίρα), Καρίμ Ελ Αχμάντι (Φέγενορντ), Φαϊσάλ Φαΐρ (Χετάφε), Αμίν Χαρίτ (Σάλκε), Χακίμ Ζιγέχ (Άγιαξ)

ΕΠΙΘΕΤΙΚΟΙ: Αζίς Μπουχαντούζ (Σ. Πάουλι), Καλίντ Μπουνταΐμπ (Μαλάτιασπορ), Μεχντί Καρσελά (Σταντάρ Λιέγης), Αγιούμπ Ελ Καάμπι (Ρενεσάνς Μπερκάνε)

Πορτογαλία

Η πρωταθλήτρια Ευρώπης Πορτογαλία πρόκειται να συμμετάσχει για έβδομη φορά σε τελική φάση Μουντιάλ.

Έχει βρεθεί άλλες έξι (1966,1986,2002,2006 2010,2014) χωρίς όμως να έχει πετύχει κάποια διάκριση. Μετά και την κατάκτηση του Εuro 2016 η παρέα του Κριστιάνο Ρονάλντο ανέβηκε στην θέση Νο4 της κατάταξης της FIFA.

Οι Πορτογάλοι προκρίθηκαν πρώτοι στον όμιλο τους με 27 βαθμούς αφήνοντας δεύτερη την Ελβετία.

Στόχος τους είναι να φτάσουν όσο πιο ψηλά μπορούν. Η ομάδα του Φερνάντο Σάντος απέδειξε πως με σκληρή δουλειά και πάθος, μπορείς να καταφέρεις τα όνειρά σου.

O απόλυτος σταρ της ομάδας είναι βεβαίως ο Κριστιάνο Ρονάλντο. Ο ποδοσφαιριστής της Ρεάλ Μαδρίτης, έχει πετύχει 81 τέρματα σε 149 αναμετρήσεις με τη φανέλα της εθνικής Πορτογαλίας.

Η αποστολή:

ΤΕΡΜΑΤΟΦΥΛΑΚΕΣ: Άντονι Λόπες (Λιόν), Μπέτο (Γκέζτεπε), Ρουί Πατρίσιο (Σπόρτινγκ).

ΑΜΥΝΤΙΚΟΙ: Μπρούνο Άλβες (Ρέιντζερς), Σέντρικ Σοάρες (Σαουθάμπτον), Zοσέ Φόντε (Ντάλιαν Γιφάνγκ), Μάριο Ρουί (Νάπολι), Πέπε (Μπεσίκτας), Ράφαελ Γκερέιρο (Ντόρτμουντ), Ρικάρντο Περέιρα (Πόρτο), Ρούμπεν Ντίας (Μπενφίκα).

ΜΕΣΟΙ: Αντριάν Σίλβα (Λέστερ), Μπρούνο Φερνάντες (Σπόρτινγκ), Ζοάο Μάριο (Γουέστ Χαμ), Ζοάο Μουτίνιο (Μονακό), Μανουέλ Φερνάντες (Λοκομοτίβ), Γουίλιαμ Καρβάλιο (Σπόρτινγκ).

ΕΠΙΘΕΤΙΚΟΙ: Αντρέ Σίλβα (Μίλαν), Μπερνάρντο Σίλβα (Μάντσεστερ Σίτι), Κριστιάνο Ρονάλντο (Ρεάλ), Ζέλσον Μάρτινς (Σπόρτινγκ), Γκονσάλο Γκουέδες (Βαλένθια), Ρικάρντο Κουαρέσμα (Μπεσίκτας).

3ος όμιλος: Περού, Δανία και Αυστραλία

Αυστραλία

Έχουν ήδη τέσσερις παρουσίες σε τελικό 1974 και 2006 (Γερμανία), 2010 (Νότια Αφρική) και 2014 (Βραζιλία). Οι Αυστραλοί δηλώνουν για μια ακόμη φορά «παρών». Αυτή τη φορά στα γήπεδα της Ρωσίας όπου ψάχνουν το κάτι παραπάνω. Βρίσκονται στην 40η θέση της κατάταξης της FIFA.

Στους προκριματικούς αγώνες, τα «καγκουρό» τερμάτισαν στην τρίτη θέση του ομίλου τους. Αυτό έγινε με ισοβαθμία κόντρα στη Σαουδική Αραβία και χρειάστηκε να επικρατήσουν σε διπλούς αγώνες μπαράζ. Τελικά απέναντι στην Ονδούρα επικράτησαν (0-0,3-1) και κατάφεραν να βρίσκονται στο Παγκόσμιο Κύπελλο.

Στόχος της ομάδας του Φαν Μαρβάικ είναι να κάνει το βήμα παραπάνω. Αφού το Περού και η Δανία είναι ομάδες στα μέτρα της, αυτό σημαίνει ότι έχει πιθανότητες για πρόκριση στους “16”.

«Αστέρι» της ομάδας παραμένει ο 38χρονος Τιμ Κέιχιλ. Ο παίκτης έχει πετύχει 50 τέρματα σε 105 εμφανίσεις με τη φανέλα της χώρας του.

Η αποστολή:

ΤΕΡΜΑΤΟΦΥΛΑΚΕΣ: Μπραντ Τζόουνς (Φέγενορντ), Μάθιου Ράιαν (Μπράιτον), Ντάνιελ Βούκοβιτς (Γκενκ)

ΑΜΥΝΤΙΚΟΙ: Αζίζ Μπεχίτς (Μπουρσασπόρ), Μίλος Ντέγκενεκ (Γιοκοχάμα Μαρίνος), Μάθιου Γιούρμαν (Σουγουόν Μπλούγουινγκς), Τζέιμς Μέρεντιθ (Μίλγουολ), Τζος Ρίσντον (Γουέστερν Σίντνεϊ Γουόντερερς), Τρεντ Σέινσμπερι (Γκρασχόπερς)

ΜΕΣΟΙ: Τζάκσον Ιρβάιν (Χαλ), Μίλε Γέντινακ (Άστον Βίλα), Ρόμπι Κρούζε (Μπόχουμ), Μάσιμο Λουόνγκο (Κουίνς Παρκ Ρέιντζερς), Μαρκ Μίλιγκαν (Αλ Αχλί), Άαρον Μούι (Χάντερσφιλντ), Τομ Ρόγκιτς (Σέλτικ)

ΕΠΙΘΕΤΙΚΟΙ: Ντάνιελ Αρζάνι (Μέλμπουρν Σίτι), Τιμ Κέιχιλ (Μίλγουολ), Τόμι Γιούριτς (Λουκέρνη), Μάθιου Λέκι (Χέρτα Βερολίνου), Τζέιμι Μακλάρεν (Χιμπέρνιαν), Άντριου Νάμπουτ (Ουράουα Ρεντ Ντάιαμοντς), Ντιμίτρι Πετράτος (Νιούκαστλ Τζετς)

Γαλλία

Η συγκεκριμένη παρουσία στο Μουντιάλ της Ρωσίας θα είναι η 15η για τους Γάλλους. Η ομάδα έχει κατακτήσει τον τίτλο μια φορά. Ήταν τη χρονιά του 1998 όποτε και φιλοξένησε την διοργάνωση.

Φέτος προκρίθηκαν στα τελικά πρώτοι με 23 βαθμούς, αφήνοντας πίσω τους, την Σουηδία και την Ολλανδία. Κατά γενική ομολογία έχουν παίξει ολοκληρωτικό ποδόσφαιρο μέχρι τώρα. Μεγάλη συμβολή σ’ αυτό είχε ο Ντιντιέ Ντεσάμπ, που έχει τον σεβασμό των παικτών του.

Οι «τρικολόρ» συγκαταλέγονται στα φαβορί του μεγάλου τουρνουά. Αν αναλογιστεί κανείς και τον χαμένο ευρωπαϊκό τελικό κόντρα στην Πορτογαλία ο στόχος είναιένας. Ψάχνουν την… εξιλέωση μέσω της κατάκτησης του παγκόσμιου τίτλου.

Το αστέρι που θα προσπαθήσει να τους οδηγήσει στην κορυφή, είναι ο Αντουάν Γκριεζμάν. Ο επιθετικός της Κυπελλούχου Ευρώπης Ατλέτικο Μαδρίτης, πραγματοποιεί φέτος καταπληκτική χρονιά. Σε 51 εμφανίσεις με το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα της χώρας του έχει πετύχει 19 τέρματα.

Η αποστολή:

ΤΕΡΜΑΤΟΦΥΛΑΚΕΣ: Αλφόν Αρεολά (Παρί Σεν Ζερμέν), Ούγκο Λιορίς (Τότεναμ), Στιβ Μανταντά (Μαρσέιγ)

ΑΜΥΝΤΙΚΟΙ: Λούκας Εραντές (Ατλέτικο Μαδρίτης), Πρεσνέλ Κιμπέμπε (Παρί Σεν Ζερμέν), Μπενζαμέν Παβάρ (Στουτγκάρδη), Μπενζαμεν Μεντί (Μάντσεστερ Σίτι), Τζιμπίλ Σιντιμπέ (Μονακό), Αντίλ Ραμί (Μαρσέιγ), Σαμουέλ Ουμτιτί (Μπαρτσελόνα), Ραφαέλ Βαράν (Ρεάλ Μαδρίτης)

ΜΕΣΟΙ: Μπλες Ματουϊντί (Γιουβέντους), Ενγκολό Καντέ (Τσέλσι), Στίβεν Ενζονζί (Σεβίλη), Πολ Πογκμπά (Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ), Κορεντέν Τολισό (Μπάγερν)

ΕΠΙΘΕΤΙΚΟΙ: Ολιβιέ Ζιρού (Τσέλσι), Αντουάν Γκριεζμάν (Ατλέτικο Μαδρίτης), Κιλιάν Εμπαμπέ (Παρί Σεν Ζερμέν), Τομά Λεμάρ (Μονακό), Ναμπίλ Φεκίρ (Λιόν), Φλοριάν Τοβέν (Μαρσέιγ), Ουσμάν Ντεμπελέ (Μπαρτσελόνα)

Δανία

Η Δανία θα συμμετάσχει για 5η φορά σε τελική φάση Παγκοσμίου Κυπέλλου. Τις χρονιές  1986, 1998, 2002 και 2010 πέρασε ξανά χωρίς όμως διάκριση. Βρίσκεται στην 12η θέση της κατάταξης της FIFA.

Στα γήπεδα της Ρωσίας βρέθηκε μέσω μπαράζ όταν και επικράτησε της Ιρλανδίας (0-0,1-5). Στον όμιλο της τερμάτισε δεύτερη με 20 βαθμούς, πίσω από την Πολωνία.

Ο συγκεκριμένος όμιλος της αφήνει κάθε ελπίδα να ονειρεύεται, αλλά και να δείξει τις τεράστιες ικανότητες της. Διαθέτει ένα αρκετά ποιοτικό ρόστερ και ο Νορβηγός προπονητής της Άγκε Χαρέιντε, έχει υψηλό στόχο.

Το «αστέρι» της είναι ο Κρίστιαν Έρικσεν, ο οποίος την πήρε από το «χεράκι» και τώρα είναι έτοιμος να ηγηθεί. Ο ίδιος έχει πετύχει 21 γκολ σε 77 εμφανίσεις με το εθνόσημο στο στήθος.

Η αποστολή:

ΤΕΡΜΑΤΟΦΥΛΑΚΕΣ: Κάσπερ Σμάιχελ, Φρέντρικ Ρένοβ, Γιόνας Λεσλ.

ΑΜΥΝΤΙΚΟΙ: Χένρικ Ντάλσγκαρντ, Σίμον Κιέρ, Αντρέας Κρίστενσεν, Γιάνικ Βέστεργκααρντ, Ματίας Ζάνκα Γιόργκενσεν, Γενς Λάρσεν, Γιόνας Κνούντσεν.

ΜΕΣΟΙ: Ουίλιαμ Κβιστ, Τόμας Ντιλέινι, Κρίστιαν Έρικσεν, Λάσε Σούνε, Μάικλ-Κρον Ντέλι, Λούκας Λεράγκερ.

ΕΠΙΘΕΤΙΚΟΙ: Γιουσούφ Πόουλσεν, Νικολάι Γιόργκενσεν, Πιόνε Σίστο, Κάσπερ Ντόλμπεργκ, Βίκτορ Φίσερ, Μάρτιν Μπρέιθγουέιτ, Αντρέας Κορνέλιους.

Περού

Οι Νοτιοαμερικανοί βρίσκονται για τέταρτη μόλις φορά στα τελικά της μεγάλης διοργάνωσης, ύστερα από τις παρουσίες τους το 1970, 1978 και 1982, ενώ στην παγκόσμια κατάταξη της FIFA βρίσκονται στην 11η θέση, την υψηλότερη της ιστορίας τους.

Το Περού προκρίθηκε στο Μουντιάλ μέσω αγώνων μπαράζ, αποκλείοντας την Νέα Ζηλανδία (0-0,2-0). Στους ομίλους τερμάτισε στην 5η θέση με 26 βαθμούς και κατάφερε να αποκλείσει τις πανίσχυρες Χιλή και Παραγουάη.

Στόχος της ομάδας του Ρικάρντο Γκαρέκα είναι να παλέψει μαζί με την Δανία και την Αυστραλία για την 2η θέση, που οδηγεί στους νοκ-άουτ αγώνες του τουρνουά.

Το «αστέρι» του Περού δεν είναι άλλο από τον 34χρονο αρχηγό του Πάολο Γκερέρο. Τελικά θα μπορέσει να αγωνιστεί αφού το CAS αποφάσισε ν’ αναστείλει την τιμωρία του. Ο έμπειρος στράικερ είχε τιμωρηθεί με έξι μήνες αποκλεισμό λόγω χρήσης κοκαΐνης, η οποία ανιχνεύθηκε στον οργανισμό του τον περασμένο Οκτώβριο.

Η αποστολή:

ΤΕΡΜΑΤΟΦΥΛΑΚΕΣ: Πέδρο Γκαγιέσε (Βερακρούζ), Κάρλος Κασέδα (Βερακρούζ), Χοσέ Καρβάλιο (UTC).

ΑΜΥΝΤΙΚΟΙ: Λουίς Αντβίνκουλα (Λόμπος), Αλντο Κόρσο (Ουνιβερσιτάριο), Μιγκέλ Τραούκο (Φλαμένγκο), Κριστιάν Ράμος (Βερακρούζ), Αλμπέρτο Ροντρίγκες (Τζούνιορ), Μιγκέλ Αραούχο (Αλιάνσα Λίμα), Αντερσον Σανταμαρία (Πουέμπλα), Νίλσον Λογιόλα (Μελγκάρ).

ΜΕΣΟΙ: Έντισον Φλόρες (Άαλμποργκ), Πάολο Ουρτάδο (Γκιμαράες), Ρενάτο Τάπια (Φέγενορντ), Γιοσιμάρ Γιοτούν (Ορλάντο Σίτι), Πέδρο Ακίνο (Λεόν), Κριστιάν Κουέβα (Σάο Πάολο), Βίλμερ Καρταχένα (Βερακρούζ).

ΕΠΙΘΕΤΙΚΟΙ: Πάολο Γκερέρο (Φλαμένγκο), Αντρέ Καρίγιο (Γουότφορντ), Τζέφερσον Φαρφάν (Λοκομοτίβ Μόσχας), Άντι Πόλο (Πόρτλαντ), Ραούλ Ρουϊντιάς (Μορέλια).

4ος όμιλος: Αργεντινή, Κροατία, Ισλανδία, Νιγηρία

Αργεντινή

Η εθνική αυτή συγκαταλέγεται σε μία από τις πιο επιτυχημένες ομάδες στο θεσμό του Παγκοσμίου Κυπέλλου. Έχει κατακτήσει δύο τρόπαια (1978 και 1986) σε 15 συμμετοχές ενώ τη δεδομένη χρονική στιγμή βρίσκεται στην 5η θέση της παγκόσμιας κατάταξης.

Στους προκριματικούς αγώνες, η ομάδα του Χόρχε Σαμπάολι τερμάτισε 3η στον όμιλό της με 28 βαθμούς, κάτω από Ουρουγουάη και Βραζιλία.

Η «αλμπισελέστε» λογίζεται ως ένα από τα φαβορί της διοργάνωσης¨. Αποκλειστικός της στόχος είναι η κατάκτηση του τροπαίου, που θα δώσει χαρά στον λαό της.

Το «αστέρι» είναι φυσικά ο Λιονέλ Μέσι ο οποίος θέλει να οδηγήσει τη χώρα του στο τρίτο Παγκόσμιο Κύπελλο της ιστορίας του. Ο ηγέτης της Μπαρτσελόνα επιθυμεί να προσθέσει στην τροπαιοθήκη του, μία από τις λίγες κούπες που δεν έχει  κατακτήσει. Με την Αργεντινή ο Μέσι έχει πραγματοποιήσει 123 συμμετοχές και έχει σημειώσει 61 τέρματα.

Η αποστολή:

ΤΕΡΜΑΤΟΦΥΛΑΚΕΣ: Ναουέλ Γκουσμάν (Τίγκρες), Γουίλι Καμπαγέρο (Τσέλσι), Φράνκο Αρμάνι (Ρίβερ Πλέιτ)

ΑΜΥΝΤΙΚΟΙ: Γκάμπριελ Μερκάντο (Σεβίλη), Κρίστιαν Ανσάλντι (Τορίνο), Νίκολας Οταμέντι (Μάντσεστερ Σίτι), Φεντερίκο Φάζιο (Ρόμα), Μάρκος Ρόχο (Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ), Νίκολας Ταλιαφίκο (Άγιαξ), Μάρκος Ανκούνια (Σπόρτινγκ Λισαβόνας).

ΜΕΣΟΙ: Χαβιέ Μασεράνο (Χέμπει Σάβιο Φόρτσουν), Εντουάρντο Σάλβιο (Μπενφίκα), Λούκας Μπίλια (Μίλαν), Τζοβάνι Λο Σέλσο (Παρί Σεν Ζερμέν), Έβερ Μπανέγκα (Σεβίλη), Μανουέλ Λανσίνι (Γουέστ Χαμ), Μαξιμιλιάνο Μέσα (Ιντεπεντιέντε), Ανχελ Ντι Μαρία (Παρί Σεν Ζερμέν), Κρίστιαν Παβόν (Μπόκα Τζούνιορς).

ΕΠΙΘΕΤΙΚΟΙ: Λιονέλ Μέσι (Μπαρτσελόνα), Πάουλο Ντιμπάλα (Γιουβέντους), Γνονσάλο Ιγκουαΐν (Γιουβέντους), Σέρχιο Αγουέρο (Μάντσεστερ Σίτι).

Ισλανδία

Μετά από το εντυπωσιακό της ντεμπούτο στο Euro 2016, η Ισλανδία είναι έτοιμη για την «παρθενική» της εμφάνιση στο Μουντιάλ. Η Ισλανδία βρίσκεται στην 22η θέση της κατάταξης της FIFA.

Στα γήπεδα της Ρωσίας… προσγειώθηκε, μετά την πρωτιά που κατέκτησε στον προκριματικό όμιλο με 22 βαθμούς. Πίσω της άφησε δεύτερη την Κροατία με δύο λιγότερους.

Στον όμιλο της έχει να αντιμετωπίσει την Αργεντινή του Λιονέλ Μέσι, την «γνώριμη» της από τα προκριματικά Κροατία και τη Νιγηρία. Στόχος της παρά τις δεδομένες δυσκολίες, είναι να πραγματοποιήσει μια αντίστοιχη πορεία όπως στο Euro. Θέλει να εκπλήξει τους πάντες γι’ ακόμη μια φορά.

Το αστέρι της ομάδας του Εμίρ Χάλγκμρισον, είναι ο Γκίλφι Σίγκουρντσον. O μέσος της Έβερτον, είναι ο ποιοτικότερος παίκτης στην αποστολή και ο ηγέτης αυτής της ομάδας. Σε 55 εμφανίσεις με το εθνόσημο της Ισλανδίας, έχει πετύχει 18 τέρματα.

Η αποστολή:

ΤΕΡΜΑΤΟΦΥΛΑΚΕΣ: Χάνες Χάλντορσον (Ράντερς), Ρούναρ Ρούναρσον (Νόρτζελαντ), Φρέντερικ Σραμ (Ρόσκιλντε)

ΑΜΥΝΤΙΚΟΙ: Άρι Σκούλασον (Λόκερεν), Χέρντουρ Μάγκνουσον (Μπρίστολ Σίτι), Ράγκναρ Σίγκουρντσον (Ροστόβ), Κάρι Άρνασον (Αμπερντίν), Χόλμαρ Έιγιολφσον (Λέφσκι), Σβέριρ Ίνγκασον (Ροστόβ), Μπίρκιρ Σάιβαρσον (Βάλουρ), Σάμουελ Φρίντγιονσον (Βαλερέγκα)

ΜΕΣΟΙ: Γκίλφι Σίγκουρντσον (Έβερτον), Άρον Γκούναρσον (Κάρντιφ), Έμιλ Χάλφρεντσον (Ουντινέζε), Μπίρκιρ Μπιάρνασον (Άστον Βίλα), Γιόχαν Γκούντμουντσον (Μπέρνλι), Όλαφουρ Σκούλασον (Καράμπιουκσπορ), Άρνορ Τρίστασον (Μάλμε), Ρούρικ Γκίσλασον (Ζάντχαουζεν)

ΕΠΙΘΕΤΙΚΟΙ: Άλφρεντ Φινμπόγκασον (Άουγκσμπουργκ), Μπιερν Σίγκουρντσον (Ροστόβ), Γιον Μπέντβαρσον (Ρέντινγκ), Άλμπερτ Γκούντμουντσον (Αϊντχόφεν)

Κροατία

Στην πέμπτη της παρουσία σε τελικά Παγκοσμίου Κυπέλλου, η Κροατία θέλει να αποτελέσει την μεγάλη έκπληξη για φέτος. Στις προηγούμενες συμμετοχές της (το 1998, 2002, 2006 και 2014) δεν έχει καταφέρει να πετύχει κάποια σημαντική διάκριση.

Στα προκριματικά τερμάτισε δεύτερη στον όμιλό της με 20 βαθμούς. Μπροστά της βρήκε την εθνική Ελλάδος, την οποία νίκησε με συνολικό σκορ 4-1 σε δύο αναμετρήσεις.

Διαθέτει ένα ρόστερ πλούσιο σε ταλέντο και ποδοσφαιριστές-προσωπικότητες που αγωνίζονται σε κορυφαίες ομάδες και πρωταθλήματα. Η Κροατία πάει στη Ρωσία με στόχο να πάρει μία πολύ καλή θέση στη φετινή διοργάνωση.

Αστέρι του συνόλου του Ζλάτκο Ντάλιτς, είναι ο Λούκα Μόντριτς. Από τον μέσο της Ρεάλ περνάει όλο το παιχνίδι της ομάδας. Με το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα της χώρας του, έχει πετύχει 9 τέρματα σε 166 εμφανίσεις.

Η αποστολή:

ΤΕΡΜΑΤΟΦΥΛΑΚΕΣ: Σούμπασιτς (Μονακό), Κάλινιτς (Γάνδη), Λιβάκοβιτς (Ντιναμό Ζάγκρεμπ).

ΑΜΥΝΤΙΚΟΙ: Βίντα (Ντιναμό Κιέβου), Στρίνιτς (Σαμπντόρια), Λόβρεν (Λίβερπουλ), Βρσάλικο (Ατλέτικο Μαδρίτης), Πίβαριτς (Ντιναμό Κιέβου), Μίτροβιτς (Μπεσίκτας), Λέοβατς (ΠΑΟΚ), Νίζιτς (Χάιντουκ).

ΜΕΣΟΙ: Μόντριτς (Ρεάλ Μαδρίτης), Ράκιτιτς (Μπαρτσελόνα), Μπαντέλι (Φιορεντίνα), Ρογκ (Νάπολι), Πάσαλιτς (Σπαρτάκ Μόσχας), Μπράνταριτς (Ριέκα), Βλάσιτς (Έβερτον).

ΕΠΙΘΕΤΙΚΟΙ: Μάντζουκιτς (Γιουβέντους), Πέρισιτς (Ίντερ), Κάλινιτς (Μίλαν), Κράμαριτς (Χόφενχαϊμ), Ρέμπιτς (Άιντραχτ Φρανκφούρτης)

Nιγηρία

Οι Αφρικανοί θα βρεθούν για 5η φορά σε Μουντιάλ μετά τις χρονιές 1994, 1998, 2002, 2010 και 2014. Μέχρι τώρα δεν έχουν κατακτήσει ποτέ το τρόπαιο ενώ στην κατάταξη της FIFA συγκαταλέγονται στην 47η θέση.

Στους προκριματικούς αγώνες πέρασαν πολύ εύκολα ως πρώτοι στον όμιλο τους με 14 βαθμούς.

Στόχος τους και αυτό για το οποίο θα προσπαθήσουν, είναι να διεκδικήσουν τις πιθανότητες τους για πρόκριση. Τα παιχνίδια με την Κροατία και την Ισλανδία, είναι σαφώς πιο κοντά στα «μέτρα» τους. Εκεί δίνουν όλο τους το «βάρος» για να επιτύχουν.

Το «αστέρι » της ομάδας του Γκέρνοτ Ρορ, ακούει στο όνομα Βίκτορ Μόουζες. Είναι ο ποιοτικότερος ποδοσφαιριστής της εθνικής αυτής. Ο παίκτης της Τσέλσι από το 2012 μέχρι και σήμερα, έχει πετύχει 11 τέρματα σε 29 εμφανίσεις.

Η αποστολή:

ΤΕΡΜΑΤΟΦΥΛΑΚΕΣ: Ικετσούκβου Εζενουα (Ενίμπα), Φράνσις Ουζόχο (Ντεπορτίβο Λα Κορούνια), Ντανιέλ Ακπέγι (Τσίπα Γιουνάϊτεντ).

ΑΜΥΝΤΙΚΟΙ: Αμπντουλάχι Σέχου (Μπουρσασπόρ), Τάιρον Εμπουέχι (Ντεν Χάαγκ), Ελντερσον Ετσιαεγίλε (Σερκλ Μπριζ), Μπράιαν Ιντόβου (Αμκαρ Περμ), Τσιντόζι Αβαζίεμ (Ναντ), Ουίλιαμ Εκονγκ (Μπουρσασπόρ), Λέον Μπαλογκάν (Μάϊντς), Κένεθ Ομερούο (Κασίμπασα).

ΜΕΣΟΙ: Τζον Όμπι Μίκελ (Τιανγίν Τέντα), Ογκένι Ονάζι (Τραμπζονσπόρ), Βίλφριντ Εντιντί (Λέστερ), Ογκενεκάρο Ετέμπο (Λας Πάλμας), Τζον Ογκου (Χάποελ Μπιρ Σεβά), Τζόελ Ομπι (Τορίνο), Βίκτορ Μόουζες (Τσέλσι).

 

ΕΠΙΘΕΤΙΚΟΙ: Αχμέντ Μούσα (ΤΣΣΚΑ Μόσχας), Κελέτσι Ιχεανάτσο (Λέστερ), Οντιόν Ιγκάλο (Τσανγκτσουν Γιατάϊ), Αλεξ Ιβόμπι (Αρσεναλ), Νουάνκβο Σιμεόν (Κροτόνε).

5ος όμιλος: Βραζιλία, Ελβετία, Κόστα Ρίκα, Σερβία

Βραζιλία

Δεν έχει απουσιάσει ποτέ από τελικές φάσεις. Θεωρείται η κορυφαία και πιο επιτυχημένη ομάδα στην ιστορία της διοργάνωσης. Με 5 κατακτήσεις (τις χρονιές 1958, 1962, 1970, 1994 και 2002) από τα 20 Παγκόσμια Κύπελλα, βρίσκεται στην θέση Νο2 της παγκόσμια κατάταξης.

Προκρίθηκε πρώτη στον όμιλό της με 41 βαθμούς. Με δέκα δηλαδή μπροστά από την Ουρουγουάη και 13 από την αιώνια αντίπαλο Αργεντινή.

Είναι δεδομένο πως στην “σελεσάο” δεν θα είναι ευχαριστημένοι με τίποτα λιγότερο από την κατάκτηση του φετινού μουντιάλ. Στόχος λοιπόν είναι ένας, το Κύπελλο. Οι bookmakers την θεωρούν το απόλυτο φαβορί του μεγάλου τουρνουά.

Ο Νεϊμάρ είναι ο «σούπερ σταρ» της ομάδας του Αντενόρ Λεονάρντο Μπάκι (Τίτι). Προέρχεται όμως από μία πολύμηνη απουσία του από τα γήπεδα. Με το εθνόσημο έχει πετύχει 53 τέρματα σε 83 εμφανίσεις.

Η αποστολή:

ΤΕΡΜΑΤΟΦΥΛΑΚΕΣ: Άλισον (Ρόμα), Κάσιο (Κορίνθιανς), Έντερσον (Μάντσεστερ Σίτι)

ΑΜΥΝΤΙΚΟΙ: Τιάγκο Σίλβα (Παρί Σεν Ζερμέν), Μιράντα (Ίντερ), Μαρκίνιος (Παρί Σεν Ζερμέν), Ντανίλο (Μάντσεστερ Σίτι), Ζερομέλ (Γκρέμιο), Φιλίπε Λουίς (Ατλέτικο), Μαρσέλο (Ρεάλ), Βάγκνερ (Κορίνθιανς)

ΜΕΣΟΙ: Κασεμίρο (Ρεάλ), Φερναντίνιο (Μάντσεστερ Σίτι), Ρενάτο Αουγκούστο (Γκουοάν), Παουλίνιο (Μπαρτσελόνα), Φρεντ (Σαχτάρ), Γουίλιαν (Τσέλσι)

ΕΠΙΘΕΤΙΚΟΙ: Νεϊμάρ (Παρί Σεν Ζερμέν), Κουτίνιο (Μπαρτσελόνα), Τάισον (Σαχτάρ), Ντάγκλας Κόστα (Γιουβέντους), Ρομπέρτο Φιρμίνο (Λίβερπουλ), Γκαμπριέλ Ζεσούς (Μάντσεστερ Σίτι)

Ελβετία

Για 12η φορά στην ιστορία της η Ελβετία θα δώσει το “παρών” στο Παγκόσμιο Κύπελλο της Ρωσίας. Τις προηγούμενες έντεκα ωστόσο δεν έχει πετύχει κάποια διάκριση. Τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο βρίσκεται στην 6η θέση της παγκόσμιας κατάταξης, η οποία είναι η υψηλότερη στα χρονικά της.

Στα τελικά της διοργάνωσης προκρίθηκε χάρις σε… ανύπαρκτο πέναλτι στο Μπέλφαστ σε βάρος της Ιρλανδίας. Στον όμιλό της τερμάτισε δεύτερη, ισοβαθμώντας με την Πορτογαλία στους 27 βαθμούς.

Στόχος του συνόλου του Βλαντιμίρ Πέτκοβιτς, είναι να προσπαθήσει μέσα από έναν πολύ δύσκολο όμιλο, να «κλέψει» τις εντυπώσεις.

Ο ηγέτης και σταρ της ομάδας, είναι ο ποδοσφαιριστής της Άρσεναλ, Γκρανίτ Τσάκα. Οι συμπατριώτες του περιμένουν πάρα πολλά από εκείνον. Με το εθνόσημο στο στήθος έχει αγωνιστεί 61 φορές και έχει πετύχει 9 τέρματα.

Η αποστολή:

ΤΕΡΜΑΤΟΦΥΛΑΚΕΣ: Ζόμερ (Γκλάντμπαχ), Εμβογκό (Λειψία), Μπούρκι (Μπορούσια Ντόρτμουντ)

ΑΜΥΝΤΙΚΟΙ: Λιχστάινερ (Γιουβέντους), Μουμπαντζέ (Τουλούζ), Ελβέντι (Γκλάντμπαχ), Ακαντζί (Μπορούσια Ντόρτμουντ), Λανγκ (Βασιλεία), Ροντρίγκες (Μίλαν), Τζουρού (Αντάλιασπορ), Σάερ (Ντεπορτίβο Λα Κορούνια)

ΜΕΣΟΙ: Φριούλερ (Αταλάντα), Τζάκα (Άρσεναλ), Μπεχράμι (Ουντινέζε), Ζούμπερ (Χόφενχαϊμ), Τζεμαϊλί (Μπολόνια), Ζέλσον Φερνάντες (Άιντραχτ Φρανκφούρτης), Ζακάρια (Γκλάντμπαχ), Σακίρι (Στόουκ Σίτι)

ΕΠΙΘΕΤΙΚΟΙ: Εμπολό (Σάλκε), Σεφέροβιτς (Μπενφίκα), Γκαβράνοβιτς (Ντιναμό Ζάγκρεμπ), Ντρμιτς (Γκλάντμπαχ)

Κόστα Ρίκα

Για 5η φορά στην κορυφαία διοργάνωση η Κόστα Ρίκα.  Μετά το 1990, 2002, 2006 και 2014, σκοπεύει να κάνει ξανά το μεγάλο… “μπαμ”. Βρίσκεται στην 25η θέση της κατάταξης της FIFA.

Oι «ιππότες» κατάφεραν να προκριθούν δεύτεροι από τον όμιλό τους συγκεντρώνοντας 16 βαθμούς.

Το σύνολο του Όσκαρ Ραμίρες θέλει να πραγματοποιήσει μια ανάλογη πορεία όπως εκείνη πριν τέσσερα χρόνια. Η δυσκολία είναι δεδομένη, όμως ο στόχος παραμένει ίδιος. Πρόκριση στους “16” του θεσμού!

Το αστέρι της ομάδας σε αντίθεση με τις υπόλοιπες είναι ο τερματοφύλακάς της. Ο 31χρονος κίπερ της Ρεάλ Μαδρίτης, Κέιλορ Νάβας στέφθηκε πρωταθλητής Ευρώπης με τους «μερέγχες». Έτσι είναι έτοιμος να ηγηθεί της χώρας του. Με το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα της χώρας του έχει αγωνιστεί 76 φορές.

Η αποστολή:

ΤΕΡΜΑΤΟΦΥΛΑΚΕΣ: Κέιλορ Νάβας (Ρεάλ Μαδρίτης), Πάτρικ Πέμπερτον (Αλαχουελένσε), Λιονέλ Μορέιρα (Ερεντιάνο)

ΑΜΥΝΤΙΚΟΙ: Κριστιάν Γκαμπόα (Σέλτικ), Ίαν Σμιθ (Σάντος ντε Γκουαπίλες), Ρόναλντ Ματαρίτα (Νιου Γιορκ Σίτι), Μπράιαν Οβιέδο (Σάντερλαντ), Όσκαρ Ντουάρτε (Εσπανιόλ), Τζιανκάρλο Γκονζάλες (Μπολόνια), Φρανσίσκο Κάλβο (Μινεσότα), Κένταλ Γουόστον (Βανκούβερ), Τζόνι Ακόστα (Ριονέγκρο Αγκίλας)

ΜΕΣΟΙ: Νταβίντ Γκουσμάν (Πόρτλαντ), Γιέλτσιν Τεχέδα (Λωζάννη), Σέλσο Μπόρχες (Λα Κορούνια), Ράνταλ Ασοφέιφα (Ερεντιάνο), Ρόντνεϊ Γουάλας (Νιου Γιορκ Σίτι), Μπράιαν Ρουίς (Σπόρτινγκ Λισσαβώνας), Ντάνιελ Κολίντρες (Ντεπορτίβο Σαπρίσα), Κριστιάν Μπολάνος (Ντεπορτίβο Σαπρίσα)

ΕΠΙΘΕΤΙΚΟΙ: Γιόχαν Βένεγκας (Ντεπορτίβο Σαπρίσα), Τζόελ Κάμπελ (Μπέτις), Μάρκος Ουρένα (Λος Άντζελες).

Σερβία

Για μόλις δεύτερη φορά πρόκειται να συμμετάσχει ως ανεξάρτητο έθνος η Σερβία σε Μουντιάλ, μετά το 2010. Οι υπόλοιπες δέκα ήταν ως Γιουγκοσλαβία και ως Σερβία-Μαυροβούνιο. Βρίσκεται στην 35η θέση της παγκόσμιας κατάταξης.

Στους προκριματικούς αγώνες οι Σέρβοι κατάφεραν να αφήσουν εκτός τελικής φάσης την Ουαλία του Γκάρεθ Μπέιλ. Έτσι τερμάτισαν στην πρώτη θέση του βαθμολογικού πίνακα με 21 βαθμούς.

Το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα των «γειτόνων» μας, ταξιδεύει στη Ρωσία με στόχο να προκαλέσει «αίσθηση». Διαθέτει ένα ρόστερ με ιδιαίτερα αξιόλογους και ποιοτικούς ποδοσφαιριστές. Οι αντίπαλοί της, της αφήνουν ελπίδες για τη δεύτερη θέση. Στην αποστολή βρίσκονται ο πρώην ποδοσφαιριστής του Ολυμπιακού  Λούκα Μιλιβόγεβιτς και ο νυν επιθετικός του ΠΑΟΚ, Αλεξάνταρ Πρίγιοβιτς.

Το «αστέρι» της ομάδας του Μλάντεν Κρστάγιτς, θεωρείται ο Νεμάνια Μάτιτς. O 30χρονος μέσος της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ είναι ο «κινητήριος μοχλός» της ομάδας. Προέρχεται από μία πολύ καλή σεζόν στο πρωτάθλημα της Premier League, ενώ σε συνολικά 38 εμφανίσεις με τη Σερβία, έχει πετύχει 2 τέρματα.

Η αποστολή:

ΤΕΡΜΑΤΟΦΥΛΑΚΕΣ: Βλάντιμιρ Στοϊκοβιτς (Παρτιζάν), Μάρκο Ντμίτροβιτς (Εϊμπάρ), Πρέντραγκ Ράικοβιτς (Μακάμπι Τελ Αβίβ).

ΑΜΥΝΤΙΚΟΙ: Αντόνιο Ρουκάβινα (Βιγιαρεάλ), Αλεξάνταρ Κολάροβ (Ρόμα), Μίλαν Ρόντιτς (Ερυθρός Αστέρας), Μπράνισλαβ Ιβάνοβιτς (Ζενίτ), Ούρος Σπάγιτς (Κράσνονταρ), Ντούσκο Τόσιτς (Γκουάνγκζου ΡΦ), Μίλος Βέλκοβιτς (Βέρντερ), Νικόλα Μιλένκοβιτς (Φιορεντίνα).

ΜΕΣΟΙ: Λούκα Μιλιβόγεβιτς (Κρίσταλ Πάλας), Νεμάνια Μάτιτς (Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ), Μάρκο Γκρούγιτς (Λίβερπουλ), Άντεμ Λιάγιτς (Τορίνο), Σεργκέι Μιλίνκοβιτς-Σάβιτς (Λάτσιο), Ντούσαν Τάντιτς (Σαουθάμπτον), Φίλιπ Κόστιτς (Αμβούργο), Άντριγια Ζίβκοβιτς (Μπενφίκα), Νεμάνια Ράντονιτς (Ερυθρός Αστέρας).

ΕΠΙΘΕΤΙΚΟΙ: Αλεξάνταρ Μίτροβιτς (Φούλαμ), Αλεξάνταρ Πρίγιοβιτς (ΠΑΟΚ), Λούκα Γιόβιτς (Άιντραχτ Φρανκφούρτης).

6ος όμιλος: Γερμανία, Σουηδία, Μεξικό, Νότια Κορέα

Γερμανία

H κάτοχος του Μουντιάλ, Γερμανία, είναι ένα από τα φαβορί για να κατακτήσει τη διοργάνωση. Στο παρελθόν άλλωστε το έχει καταφέρει 4 φορές (1954, 1974, 1990 και 2014). Επίσης βρίσκεται δικαιωματικά στην 1η θέση της παγκόσμιας κατάταξης.

Στους προκριματικούς αγώνες τα «πάντσερ» σημείωσαν 10 νίκες, μαζεύοντας 30 βαθμούς. Στόχος της ομάδας του Γιοακίμ Λεβ είναι η δεύτερη σερί κατάκτηση.

Το αστέρι των «πάντσερ» είναι ο Τόμας Μίλερ ο οποίος αποτελεί «βαρόμετρο» τόσο στη Μπάγερν όσο και στην εθνική. Σε 90 εμφανίσεις με το εθνόσημο, έχει πετύχει 38 τέρματα.

Η αποστολή:

ΤΕΡΜΑΤΟΦΥΛΑΚΕΣ: Μάνουελ Νόιερ (Μπάγερν Μονάχου), Μαρκ Αντρέ Τερ Στέγκεν (Μπαρτσελόνα), Κέβιν Τραπ (Παρί Σεν Ζερμέν).

ΑΜΥΝΤΙΚΟΙ: Ζερόμ Μπόατενγκ (Μπάγερν Μονάχου), Ματίας Γκίντερ (Γκλάντμπαχ), Γιόνας Χέκτορ (Κολωνία), Ματς Χούμελς (Μπάγερν Μονάχου), Γιόσουα Κίμιχ (Μπάγερν Μονάχου), Μάρβιν Πλάτενχαρτ (Χέρτα Βερολίνου), Αντόνιο Ρίντιγκερ (Τσέλσι), Νίκλας Ζίλε (Μπάγερν Μονάχου).

ΜΕΣΟΙ: Γιούλιαν Μπράντ (Μπάγερ Λεβερκούζεν), Ιλκάι Γκιντογκάν (Μάντσεστερ Σίτι), Σάμι Κεντίρα (Γιουβέντους), Τόνι Κρόος (Ρεάλ Μαδρίτης), Μεζούτ Εζίλ (Άρσεναλ), Σεμπάστιαν Ρούντι (Μπάγερν Μονάχου), Λέον Γκορέτσκα (Μπάγερν Μονάχου), Γιούλιαν Ντράξλερ (Παρί Σεν Ζερμέν).

ΕΠΙΘΕΤΙΚΟΙ: Μάριο Γκόμεζ (Στουτγκάρδη), Τόμας Μίλερ (Μπάγερν Μονάχου), Μάρκο Ρόις (Μπορούσια Ντόρτμουντ), Τίμο Βέρνερ (Λειψία).

Μεξικό

Συνεπές στο ραντεβού του με το Παγκόσμιο Κύπελλο, το Μεξικό θα συμμετάσχει για 16η φορά στην τελική φάση. Βρίσκεται στην 15η θέση της κατάταξης της FIFA και σταθερά θεωρείται από τις σκληροτράχηλες ομάδες του θεσμού.

Στα προκριματικά, η «Ελ Τρι» τερμάτισε πρώτη με 21 βαθμούς, αφήνοντας δεύτερη την Κόστα Ρίκα με 19.

Η ομάδα του Χουάν Κάρλος Οσόριο που πάντα διακρίνεται για το μαχητικό της πνεύμα θέλει να προκριθεί στους «16» της διοργάνωσης. Εφικτός στόχος αν δει κανείς τις ομάδες που απαρτίζουν το γκρουπ.

Το αστέρι της ομάδας είναι ο Τσιταρίτο Ερνάντεζ. O 30χρονος επιθετικός της Γουέστ Χαμ, είναι το «βαρύ όπλο» στη γραμμή «κρούσης» του Μεξικού. Με τη χώρα του, έχει πετύχει 49 τέρματα σε 101 συμμετοχές.

Η αποστολή:

ΤΕΡΜΑΤΟΦΥΛΑΚΕΣ: Χεσούς Κορόνα (Κρους Ασούλ), Γκιγιέρμο Οτσόα (Σταντάρ Λιέγης), Αλφρέδο Ταλαβέρα (Τολούκα).

ΑΜΥΝΤΙΚΟΙ: Έκτορ Μορένο (Σοθιεδάδ), Μιγκέλ Λαγιούν (Σεβίλλη), Ντιέγκο Ρέγιες (Πόρτο), Ούγκο Αγιάλα (Τίγκρες), Κάρλος Σαλσέδο (Άιντραχτ), Χεσούς Γκαγιάρδο (Πούμας), Οσβάλντο Αλανίς (Αμέρικα), Έντσον Άλβαρες (Αμέρικα), Ραφαέλ Μάρκες (ελεύθερος).

ΜΕΣΟΙ: Τζόναθαν Ντος Σάντος (Λος Άντζελες Γκάλαξι), Τζιοβάνι Ντος Σάντος (Λος Άντζελες Γκάλαξι), Αντρές Γουαρδάδο (Μπέτις), Έκτορ Ερέρα (Πόρτο), Χαβιέρ Ακίνο (Τίγκρες), Γιούργκεν Νταμν (Τίγκρες), Μάρκο Φαμπιάν (Άιντραχτ), Χεσούς Μολίνα (Μοντερέι), Έρικ Γκουτιέρες (Πατσούκα).

ΕΠΙΘΕΤΙΚΟΙ: Ίρβινχ Λοσάνο (Αϊντχόφεν), Χεσούς Μανουέλ Κορόνα (Πόρτο), Ραούλ Χιμένες (Μπενφίκα), Χαβιέρ Ερνάντες (Γουέστ Χαμ), Ορίμπε Περάλτα (Αμέρικα), Κάρλος Βέλα (Λος Άντζελες).

Νότια Κορέα

Η Νότιος Κορέα ακόμα θυμάται την πορεία το 2002, όπου είχε φτάσει μέχρι τα ημιτελικά του Μουντιάλ. Φέτος δεν έχει τέτοιες βλέψεις, αν και θα παλέψει για το καλύτερο δυνατό. Βρίσκεται στην 61η θέση της κατάταξης της FIFA.

Στους ομίλους των προκριματικών, η Κορέα τερμάτισε δεύτερη πίσω από το Ιράν με 15 βαθμούς.

Στόχος της στο φετινό τουρνουά είναι να πραγματοποιήσει όσο το δυνατόν καλύτερες εμφανίσεις και γιατί όχι να διεκδικήσει την πρόκριση στην επόμενη φάση.

Στον πάγκο της βρίσκεται ο Σιν Ταε Γιονγκ και το “αστέρι” της είναι ο Σον Χέουνγκ Μιν. Ο 25χρονος ακραίος επιθετικός της Τότεναμ πραγματοποίησε εξαιρετική σεζόν στην Premier League. Με την εθνική ομάδα έχει πραγματοποιήσει 63 εμφανίσεις και έχει σκοράρει 20 φορές.

Η αποστολή:

ΤΕΡΜΑΤΟΦΥΛΑΚΕΣ: Κιμ Σέουνγκ Γκιου, Κιμ Γιν Γέον, Τσο Χιουν Βου

ΑΜΥΝΤΙΚΟΙ: Κιμ Γιουνγκ Γκουον, Γιουνγκ Σέουνγκ Χιουν, Γιουν Γιονγκ Σουν, Ο Μπαν Σουκ, Κιμ Μιν Βου, Παρκ Γιου Χο, Χονγκ Τσουλ, Γο Γιο Χαν, Λι Γιονγκ

ΜΕΣΟΙ: Κι Σουνγκ Γιουένγκ, Γιου Σε Γιονγκ, Κου Για Τσέολ, Λι Γιάε Σουνγκ, Λι Σεουνγκ Βου, Μουν Σέον Μιν

ΕΠΙΘΕΤΙΚΟΙ: Κιμ Σιμ Γουκ, Σον Χέουνγκ Μιν, Χβαγκ Χι Τσαν

Σουηδία

Οι Σουηδοί επιστρέφουν σε τελική φάση Μουντιάλ μετά το 2006. Βρίσκεται στην 23η θέση της κατάταξης της FIFA.

Η μεγάλη πρόκριση για την ομάδα του Όλοφ Άντερσον ήρθε μέσω μπαράζ, όπου και απέκλεισε την Εθνική Ιταλίας (0-0, 1-0). Στον όμιλό της είχε τερματίσει στη δεύτερη θέση με 19 βαθμούς, πίσω από την Γαλλία.

Παρά τις απουσίες των Ιμπραΐμοβιτς, Κάλστρομ και Βέρνμπλουμ, στόχος είναι η παρουσία στις «16» καλύτερες ομάδες του κόσμου.

Το «αστέρι» της ομάδας είναι ο Έμιλ Φόρσμπεργκ ο οποίος πραγματοποίησε σπουδαία χρονιά φέτος με την φανέλα της Λειψίας. Ετοιμάζεται μάλιστα να ηγηθεί της νέας εποχής στην εθνική του ομάδα.

Η αποστολή:

ΤΕΡΜΑΤΟΦΥΛΑΚΕΣ: Ρόμπιν Όλσεν (Κοπεγχάγη), Καρλ-Γιόχαν Γιόνσον (Γκινγκάμ), Κρίστοφερ Νόρντφελτ (Σουόνσι)

ΑΜΥΝΤΙΚΟΙ: Μίκαελ Λούστιγκ (Σέλτικ), Βίκτορ Λίντελoφ (Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ), Αντρέας Γκράνκβιστ (Κρασνοντάρ), Μάρτιν Όλσον (Σουόνσι), Λούντβικ Αουγκούστινσον (Βέρντερ), Φίλιπ Χελάντερ (Μπολόνια), Έμιλ Κραφτ (Μπολόνια), Πόντους Γιάνσον (Λιντς)

ΜΕΣΟΙ: Σεμπάστιαν Λάρσον (Χαλ), Άλμπιν Έκνταλ (Αμβούργο), Έμιλ Φόρμπεργκ (Λειψία), Γκούσταβ Σβένσον (Seattle Sounders FC), Όσκαρ Χίλιεμαρκ (Τζένοα), Βίκτορ Κλάεσον (Κρασνοντάρ), Μάρκους Ροντέν (Κροτόνε), Τζίμι Ντουρμάζ (Τουλούζ)

ΕΠΙΘΕΤΙΚΟΙ: Μάρκους Μπεργκ (Αλ-Αΐν), Γιον Γκουιντέτι (Αλαβές), Όλα Τοϊβόνεν (Τουλούζ), Άιζακ Τέλιν (Βάασλαντ-Μπέβερεν)

7ος όμιλος: Αγγλια, Βέλγιο, Τυνησία, Παναμάς

Αγγλία

Η συμμετοχή της Aγγλίας στο Μουντιάλ της Ρωσίας θα είναι η 15η της ιστορία της. Η χώρα που λατρεύει το ποδόσφαιρο έχει κατακτήσει μια φορά το τρόπαιο το 1966 κι αυτή τη στιγμή βρίσκεται στη 13η θέση της παγκόσμιας κατάταξης.

Στα γήπεδα της Ρωσίας προκρίθηκε με άνεση ως πρώτη στον όμιλο με 26 βαθμούς, αφήνοντας πίσω τις Σλοβακία και Σκωτία.

Στόχος των «λιονταριών» είναι μετά από πολλά χρόνια να επιστρέψουν στην κορυφή του κόσμου. Το ρόστερ της Αγγλίας, προέρχεται από το κορυφαίο πρωτάθλημα του κόσμου, την Premier League κι αυτό είναι το μεγάλο της όπλο.

Αστέρι της ομάδας του Γκάρεθ Σάουθγεϊτ είναι ο Χάρι Κέιν. Ο 25χρονος επιθετικός της Τότεναμ προέρχεται από μία καταπληκτική σεζόν. Κατάφερε να πετύχει 30 τέρματα στο πρωτάθλημα της Premier League. Με το εθνόσημο αγωνίζεται από το 2015 και έχει σημειώσει 13 γκολ σε 24 αναμετρήσεις.

H αποστολή:

ΤΕΡΜΑΤΟΦΥΛΑΚΕΣ: Μπάτλαντ (Στόουκ), Πίκφορντ (Έβερτον), Πόουπ (Μπέρνλι)

ΑΜΥΝΤΙΚΟΙ: Στόουνς (Τσέλσι), Τζόουνς (Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ), Γουόκερ (Μάντσεστερ Σίτι), Κέιχιλ (Τσέλσι), Ρόουζ (Μάντσεστερ Σίτι), Μαγκουάιρ (Λέστερ), Αλεξάντερ-Άρνολντ (Λίβερπουλ), Γιανγκ (Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ), Τρίπιερ (Τότεναμ)

ΜΕΣΟΙ: Χέντερσον (Λίβερπουλ), Ντάιερ (Τότεναμ), Λίνγκαρντ (Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ), Στέρλινγκ (Μάντσεστερ Σίτι), Ντελφ (Μάντσεστερ Σίτι), Λόφτους Τσικ (Κρίσταλ Πάλας), Ντέλε Άλι (Τότεναμ)

ΕΠΙΘΕΤΙΚΟΙ: Κέιν (Τότεναμ), Βάρντι (Λέστερ), Ράσφορντ (Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ), Γουέλμπεκ (Άρσεναλ)

Βέλγιο

Η 13η παρουσία του Βελγίου σε τελική φάση Παγκοσμίου Κυπέλλου, μπορεί να είναι και η πιο πετυχημένη της ιστορίας του. Οι «κόκκινοι διάβολοι» έχουν συμμετάσχει άλλες δώδεκα φορές χωρίς κάποια ιδιαίτερη διάκριση. Τη συγκεκριμένη περίοδο βρίσκονται στην 3η θέση της κατάταξης της FIFA.

Στη φάση των προκριματικών, το Βέλγιο πέρασε πρώτο από τον όμιλο της Εθνικής Ελλάδος με 28 βαθμούς.

Στόχος είναι να φτάσει πολύ μακριά στο φετινό Μουντιάλ. Φέτος η ομάδα του Ρομπέρτο Μαρτίνεθ θεωρείται η πιο πετυχημένη στην ιστορία της χώρας.

Αν και διαθέτει πολλά «αστέρια», μπορούμε να πούμε ότι ο 27χρονος εξτρέμ της Τσέλσι, Έντεν Αζάρ είναι ο ηγέτης των Βέλγων. Με την φανέλα της χώρας του έχει αγωνιστεί 83 φορές, έχοντας σημειώσει 21 τέρματα.

Η αποστολή:

ΤΕΡΜΑΤΟΦΥΛΑΚΕΣ: Τιμπό Κουρτουά (Τσέλσι), Σιμόν Μινιολέ (Λίβερπουλ), Κοέν Καστέελς (Βόλφσμπουργκ)

ΑΜΥΝΤΙΚΟΙ: Τόμπι Αλντερβάιρελντ, Γιαν Βερτόνχεν (Τότεναμ), Βενσάν Κομπανί (Μαν. Σίτι), Τόμας Βερμάελεν (Μπαρτσελόνα), Λοράν Σιμάν (Λος Άντζελες FC), Τόμας Μενιέ (Παρί), Ντεντρίκ Μπογιατά (Σέλτικ)

ΜΕΣΟΙ: Κέβιν Ντε Μπράιν (Μαν. Σίτι), Μούσα Ντεμπελέ (Τότεναμ), Αξέλ Βίτσελ (Τιαντζίν), Μαρουάν Φελαϊνί (Μαν. Γιουνάιτεντ), Γιανίκ Καράσκο (Ντάλιαν Γιφάνγκ), Νασέρ Σαντλί (Γουέστ Μπρομ), Λεάντερ Ντεντόνκερ (Άντερλεχτ), Τοργκάν Αζάρ (Γκλάντμπαχ), Γιούρι Τίλεμανς (Μονακό)

ΕΠΙΘΕΤΙΚΟΙ: Εντέν Αζάρ (Τσέλσι), Ντρις Μέρτενς (Νάπολι), Ρομέλου Λουκάκου (Μαν. Γιουνάιτεντ), Μισί Μπατσουαγί (Ντόρτμουντ), Αντνάν Γιανουζάι (Ρεάλ Σοσιεδάδ)

Παναμάς

Για πρώτη φορά στην ιστορία του ο Παναμάς πρόκειται να δώσει το “παρών” σε τελική φάση παγκοσμίου κυπέλλου. Βρίσκεται στην 55η θέση της κατάταξης της FIFA.

Στα προκριματικά ο Παναμάς πέρασε ως τρίτος από τον όμιλο του με 13 βαθμούς, αφήνοντας από κάτω τις Ονδούρα, Η.Π.Α. και Τρινιντάντ.

Στόχος του είναι να κάνει αξιοπρεπείς εμφανίσεις. Θέλει ν’ αποδείξει πως δίκαια προκρίθηκε στη γιορτή του ποδοσφαίρου τραυματική εμπειρία.

Ο καλύτερος παίκτης της ομάδας του Χερνάν Ντάριο Γκόμεζ, είναι ο Λουίς Τεχάδα, ο οποίος αγωνίζεται στην επίθεση. Με το εθνόσημο έχει πραγματοποιήσει 104 συμμετοχές από το 2001, έχοντας σημειώσει 43 τέρματα.

Η αποστολή:

ΤΕΡΜΑΤΟΦΥΛΑΚΕΣ: Χάιμε Πενέδο (Ντινάμο Βουκουρεστίου), Χοσέ Καλδερόν (Τσορίγιο), Άλεξ Ροντρίγκες (Σαν Φρανσίσκο)

ΑΜΥΝΤΙΚΟΙ: Μάικλ Αμίρ Μουρίγιο (Νιου Γιορκ Ρεντ Μπουλς), Χάρολντ Κάμινγκς (Σαν Χοσέ Έρθκουεϊκς), Φιντέλ Εσκομπάρ (Νιου Γιορκ Ρεντ Μπουλς), Ρομάν Τόρες (Σιάτλ Σάουντερς), Αντόλφο Ματσάδο (Χιούστον Ντάιναμο), Έρικ Ντέιβις (Ντουνάσκα Στρέντα), Λουίς Όβαγε (Ολίμπια), Φελίπε Μπαλόι (Μουνισιπάλ)

ΜΕΣΟΙ: Γκαμπριέλ Γκόμες (Ατλέτικο Μπουκαραμάνγκα), Έντγκαρ Μπάρσενας (Ταπατσούλα), Αρμάντο Κούπερ (Ουνιβερσιδάδ ντε Τσίλε), Βαλεντίν Πιμεντέλ (Πλάσα Αμαδόρ), Αλμπέρτο Κιντέρο (Ουνιβερσιτάριο), Ανιμπάλ Γκοδόι (Σαν Χοσέ Έρθκουεϊκς), Χοσέ Λουίς Ροντρίγκες (Γάνδη ΙΙ)

ΕΠΙΘΕΤΙΚΟΙ: Μπλας Πέρες (Μουνισιπάλ), Γκαμπριέλ Τόρες (Ουατσιπάτο), Ισμαέλ Ντίας (Ντεπορτίβο Φαμπρίλ), Λουίς Τεχάδα (Σπορτ Μπόις), Αμπντιέλ Αρόγιο (Αλαχουελένσε)

Τυνησία

Η Τυνησία προκρίθηκε για 5η φορά στην ιστορία της σε τελική φάση παγκοσμίου Κυπέλλου (1978, 1998, 2002 και 2006). Βρίσκεται στην 21η θέση της παγκόσμιας κατάταξης.

Η Τυνησία προκρίθηκε ως πρώτη στα τελικά της διοργάνωσης με 14 βαθμούς, αφήνοντας πίσω την Δημοκρατία του Κονγκό, την Λιβύη και την Γουϊνέα.

Στόχος της σ’ ένα γκρουπ με δύο «μεγαθήρια» είναι να πάρει τουλάχιστον μία νίκη απέναντι στον Παναμά. Φυσικά θέλει και να συλλέξει εμπειρίες.

Αστέρι της ομάδας του Ναμπίλ Μαάλουλ είναι ο Βαχμπί Καζρί. O 27χρονος μεσοεπιθετικός αγωνίζεται με τη φανέλα της Σάντερλαντ. Φέτος βέβαια έλαβε μέρος στο γαλλικό πρωτάθλημα ως δανεικός στη Ρεν. Πέτυχε 9 τέρματα σε 24 αναμετρήσεις. Με το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα της χώρας του, έχει αγωνιστεί 36 φορές και έχει πετύχει 12 γκολ.

Η αποστολή:

ΤΕΡΜΑΤΟΦΥΛΑΚΕΣ: Φαρούκ Μπεν Μουστάφα (Αλ Σαμπάμπ), Μόες Χασέν (Σατορού), Αϊμέν Μαχλούθι (Αλ Μπάτεν).

ΑΜΥΝΤΙΚΟΙ: Ραμί Μπεντούι (Ετουάλ Σαχέλ), Γιόχαν Μπεναλουάνε (Λέστερ), Σίαμ Μπεν Γιούσεφ (Κασίμπασα), Ντίλαν Μπροντ (Γάνδη), Ουσάμα Χαντάντι (Ντιζόν), Αλί Μααλούλ (Αλ Αχλί), Γιασίν Μεριά (Σφαξιέν), Χαμντί Ναγκές (Ζάμαλεκ).

ΜΕΣΟΙ: Μοχάμεντ Αμίν Μπεν Αμόρ (Αλ Αχλί), Γκαϊλέν Τσααλί (Εσπεράνς), Αχμέντ Χαλίλ (Κλαμπ Αφρικέν), Σαϊφεντίν Χαούι (Τρουά), Φεριάνι Σασί (Αλ Νασρ), Ελίς Σκχίρι (Μονπελιέ).

ΕΠΙΘΕΤΙΚΟΙ: Φακχρεντίν Μπεν Γιούσεφ (Αλ Ιτιχάντ), Σαμπέρ Χαλίφα (Κλαμπ Αφρικέν), Βαχμπί Κζαρζί (Ρεν), Ανίς Μπαντρί (Εσπεράνς), Μπασέμ Σραρφί (Νις), Ναίμ Σλίτι (Ντιζόν).

8ος όμιλος: Πολωνία, Κολομβία, Σενεγάλη και Ιαπωνία

Ιαπωνία

Έκτη συνολικά παρουσία της Ιαπωνίας σε τελική φάση παγκοσμίου κυπέλλου. Το 2010 και το 2014 μάλιστα είχε προκριθεί και στη νοκ –  άουτ φάση. Βρίσκεται στην 61η θέση της κατάταξης της FIFA.

Η Ιαπωνία προκρίθηκε στα τελικά του Μουντιάλ τερματίζοντας στην πρώτη θέση του ομίλου της με 20 βαθμούς (17-6).

Στόχος της είναι να περάσει τον όμιλο, όμως το έργο της δεν είναι εύκολο. Ο λόγος φυσικά διότι αναφερόμαστε σ’ ένα εξαιρετικά αμφίρροπο γκρουπ.

Το αστέρι της ομάδας του Ακίρα Νισίνο, είναι ο Σίνζι Καγκάβα. Ο ίδιος αγωνίζεται στην Μπορούσια Ντόρτμουντ και θεωρείται ο “εγκέφαλος” στο παιχνίδι των “σαμουράι”. Με το εθνόσημο έχει «γράψει» 97 συμμετοχές και έχει σκοράρει 20 τέρματα.

Η αποστολή:

ΤΕΡΜΑΤΟΦΥΛΑΚΕΣ: Εϊτζι Καουασίμα (Μετζ), Μασαάκι Χιγκασιγκούτσι (Γκάμπα Οσάκα), Κοσούκε Νακαμούρα (Κασίουα Ρεϊσόλ)

ΑΜΥΝΤΙΚΟΙ: Γιούτο Ναγκατόμο (Γαλατασαράι), Τομοάκι Μακίνο (Ουράουα Ρεντς), Ουατάρου Έντο (Ουράουα Ρεντς), Μάγια Γιοσίντα (Σαουθάμπτον), Χιρόκι Σακάι (Μαρσέιγ), Γκοτόκου Σακάι (Αμβούργο), Γκεν Σότζι (Κασίμα Άντλερς), Ναομίτσι Ουέντα (Κασίμα Άντλερς)

ΜΕΣΟΙ: Μακότο Χασέμπε (Αϊντραχτ Φρανκφούρτης), Κεϊσούκε Χόντα (Πατσούκα), Τακάσι Ινούι (Εϊμπάρ), Σίντζι Καγκάουα (Ντόρτμουντ), Χοτάρου Γιαμαγκούτσι (Σερέζο Οσάκα), Γκένκι Χαραγκούτσι (Φορτούνα Ντίσελντορφ), Τακάσι Ουσάμι (Φορτούνα Ντίσελντορφ), Γκάκου Σιμπασάκι (Χετάφε), Ριότα Οσίμα (Καουασάκι Φροντάλε)

ΕΠΙΘΕΤΙΚΟΙ: Σίντζι Οκαζάκι (Λέστερ), Γιούγια Οσάκο (Βέρντερ Βρέμης), Γιοσινόρι Μούτο (Μάιντς)

Κολομβία

Η Κολομβία πρόκειται να συμμετέχει για 6η φορά στην ιστορία της σε Μουντιάλ Οι προηγούμενες φορές ήταν τις χρονιές: 1962, 1990, 1994, 1998 και 2014. Βρίσκεται στην 16η θέση της κατάταξης της FIFA.

Στα προκριματικά οι Κολομβιανοί τερμάτισαν στην τέταρτη θέση στον όμιλο τους με 27 βαθμούς. Μπροστά τους είχαν τις Βραζιλία, Ουρουγουάη και Αργεντινή. Μην ξεχνάμε πως βοηθός προπονητής θα είναι ο Εστέμπαν Καμπιάσο, πρώην παίκτης του Ολυμπιακού.

Στον πιο αμφίρροπο όμιλο της διοργάνωσης στόχος των Κολομβιανών του Χοσέ Πέκερμαν είναι τουλάχιστον η πρόκριση στους “16” του Μουντιάλ.

Το «αστέρι» της ομάδας είναι ο Χάμες Ροντρίγκεζ. Ο 27χρονος ποδοσφαιριστής φέτος αγωνίστηκε με μεγάλη επιτυχία στο γερμανικό πρωτάθλημα με τη φανέλα της Μπάγερν ως δανεικός από τη Ρεάλ. Με το εθνόσημο έχει αγωνιστεί 62 φορές, έχοντας σκοράρει 21 τέρματα.

Η αποστολή:

ΤΕΡΜΑΤΟΦΥΛΑΚΕΣ: Νταβίντ Οσπίνα (Άρσεναλ), Καμίλο Βάργκας (Ντεπορτίβο Κάλι), Χοσέ Φερνάντο Κουαδράδο (Όνσε Κάλδας)

ΑΜΥΝΤΙΚΟΙ: Ντάβινσον Σάντσες (Τότεναμ), Σαντιάγκο Αρίας (Αϊντχόφεν), Φρανκ Φάμπρα (Μπόκα Τζούνιορς), Κριστιάν Ζαπάτα (Μίλαν), Γέρι Μίνα (Μπαρτσελόνα), Χοάν Μοχίκα (Ζιρόνα), Όσκαρ Μουρίγιο (Πατσούκα)

ΜΕΣΟΙ: Χάμες Ροντρίγκες (Μπάγερν), Κάρλος Σάντσες (Εσπανιόλ), Ουιλμάρ Μπάριος (Μπόκα Τζούνιορς), Χέφερσον Λέρμα (Λεβάντε), Ματέους Ουρίμπε (Αμέρικα), Χουάν Φερνάντο Κιντέρο (Ρίβερ Πλέιτ), Αμπέλ Αγκιλάρ (Κάλι), Χουάν Γκιγιέρμο Κουαδράδο (Γιουβέντους)

ΕΠΙΘΕΤΙΚΟΙ: Ραδαμέλ Φαλκάο (Μονακό), Χοσέ Ισκιέρο (Μπράιτον), Κάρλος Μπάκα (Βιγιαρεάλ), Λουίς Μουριέλ (Σεβίλλη), Μιγκέλ Μπόρχα (Παλμέιρας)

Πολωνία

Για 8η φορά η Πολωνία θα λάβει μέρος σε παγκόσμιο κύπελλο. Στις προηγούμενες συμμετοχές της δεν κατάφερε να διακριθεί όσο θα ήθελε, κάτι που ελπίζει ν’ αλλάξει φέτος. Βρίσκεται στην 8η θέση της παγκόσμιας κατάταξης η οποία είναι και η δεύτερη υψηλότερη στην ιστορία της.

Στα προκριματικά οι Πολωνοί πέρασαν πρώτοι από τον όμιλό τους με 25 βαθμούς, αφήνοντας δεύτερους τους Δανούς.

Στόχος της Πολωνίας είναι να διεκδικήσει με αξιώσεις μία από τις δύο πρώτες θέσεις του γκρουπ, ώστε να προκριθεί στην επόμενη φάση του θεσμού.

«Αστέρι» και ηγέτης της ομάδας είναι φυσικά ο Ρόμπερτ Λεβαντόφσκι. O 29χρονος επιθετικός προέρχεται από μία καταπληκτική σεζόν με τη φανέλα της Μπάγερν Μονάχου. Ευελπιστεί να συνεχίζει στον ίδιο ρυθμό και στο Μουντιάλ. Σε 93 εμφανίσεις μετράει 52 γκολ με την φανέλα της χώρας του.

Η αποστολή:

ΤΕΡΜΑΤΟΦΥΛΑΚΕΣ: Μπάρτος Μπιαλκόβσκι (Ίπσουιτς), Λούκας Φαμπιάνσκι (Σουόνσι), Βόιτσεχ Σέζνι (Γιουβέντους).

ΑΜΥΝΤΙΚΟΙ: Γιαν Μπέντναρεκ (Σαουθάμπτον), Μπάρτος Μπερεζίνσκι (Σαμπντόρια), Τιάγκο Τσιόνεκ (Σπαλ), Καμίλ Γκλικ (Μονακό), Άρτουρ Γεντζέιτσικ (Λέγκια), Μίχαλ Πάζνταν (Λέγκια), Λούκας Πίστσεκ (Ντόρτμουντ).

ΜΕΣΟΙ: Γιάκουμπ Μπλαστσικόβσκι (Βόλφσμπουργκ), Γιάτσεκ Γκοράλσκι (Λουντογκόρετς), Καμίλ Γκροσίτσκι (Χαλ), Γκρέγκορζ Κριχόβιακ (Γουέστ Μπρομ), Ράφαλ Κουρζάβα (Γκόρνικ Ζάμπρζε), Κάρολ Λίνετι (Σαμπντόρια) , Σλαβόμιρ Πέτσκο (Λέγκια Γκντανσκ), Ματσιέι Ρίμπους (Λοκομοτίβ Μόσχας), Πιότρ Ζελίνσκι (Νάπολι).

ΕΠΙΘΕΤΙΚΟΙ: Ντάβιντ Κοβνάτσκι (Σαμπντόρια) Ρόμπερτ Λεβαντόφσκι (Μπάγερν), Αρκάντιους Μίλικ (Νάπολι), Λούκας Τεόντορτσικ (Άντερλεχτ).

Σενεγάλη

Το 2002 η Σενεγάλη είχε φτάσει μέχρι τα ημιτελικά του Μουντιάλ της Νότιας Κορέας. Δεκάξι χρόνια αργότερα, θέλει να ξανά είναι η έκπληξη της διοργάνωσης, αν και… θαύματα δεν γίνονται κάθε φορά.

Η Σενεγάλη έφτασε με άνεση στην πρόκριση, καθώς τερμάτισε πρώτη στον όμιλο της με 14 βαθμούς. Πίσω τις άφησε τις Μπουρκίνα Φάσο, Πράσινο Ακρωτήρι και Νότιο Αφρική.

Στόχος της είναι να πραγματοποιήσει ένα δυναμικό come back στην διοργάνωση και να καταφέρει να προκριθεί στην επόμενη φάση.

Το μεγάλο “αστέρι” της ομάδας του Αλιού Σισέ (αρχηγός στην μεγάλη πορεία το 2002) είναι ο Σαντιό Μανέ της Λίβερπουλ. Φέτος ο γοργοπόδαρος επιθετικός έκανε εκπληκτική σεζόν με 20 τέρματα σε 44 εμφανίσεις. Με το εθνόσημο αγωνίζεται από το 2012, έχοντας καταγράψει 51 συμμετοχές και 14 γκολ.

Η Αποστολή:

ΤΕΡΜΑΤΟΦΥΛΑΚΕΣ: Αμντουλάγιε Ντιαλό (Ρεν), Άλφρεντ Γκομίς (Σπαλ), Καντίμ Νντιαγέ (Χορόγια)

ΑΜΥΝΤΙΚΟΙ: Γκασαμά (Αλάνιασπορ), Σις (Βαλενσιέν), Κουλιμπαλί (Νάπολι), Μπόντι (Άντερλεχτ), Σαμπαλί (Μπορντό), Σανέ (Ανόβερο), Ουαγκέ (Γουότφορντ)

ΜΕΣΟΙ: Γκουεγέ (Έβερτον), Κουγιατέ (Γουέστ Χαμ), Εντιαγέ (Γούλβς), Μπαντού Εντιαγέ (Στόουκ), Ντόι (Μπέρμιγχαμ), Σαρ (Ρεν)

ΕΠΙΘΕΤΙΚΟΙ: Μπαλντέ (Μονακό), Ντιούφ (Στόουκ), Κονατέ (Αμιέν), Μανέ (Λίβερπουλ), Νιάνγκ (Τορίνο), Σακό (Ρεν), Σο (Μπούρσασπορ)

 

Πηγή

iefimerida.gr
Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος. Μέλος του emedia logo

ΚΟΜΙΩΤΗΣ Δ ΙΩΑΝΝΗΣ - ΜΑΙΕΥΤΗΡΑΣ - ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ - ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΣ