Ο Ερνέστο Βαλβέρδε ανέλαβε και επίσημα την Μπαρτσελόνα

Οι «μπλαουγκράνα» ανακοίνωσαν ότι ο Βάσκος τεχνικός με την σπουδαία θητεία στους «ερυθρόλευκους» θα είναι ο αντικαταστάτης του Λουίς Ενρίκε στον πάγκο της ομάδας

Ήταν δεδομένο, αλλά πλέον ανακοινώθηκε με κάθε επισημότητα. Ο Ερνέστο Βαλβέρδε θα είναι ο προπονητής της Μπαρτσελόνα για την επόμενη διετία. 

Ο πρώην τεχνικός του Ολυμπιακού υπέγραψε στους Καταλανούς και θα αντικαταστήσει τον Λουίς Ενρίκε. Ο «τσινγκούρι» θα παρουσιαστεί από την διοίκηση την ερχόμενη Πέμπτη και θα ξεκινήσει το στήσιμο της επόμενης σεζόν.

«Ο Βαλβέρδε έχει την ικανότητα, την κρίση, τη γνώση και την εμπειρία. Ξέρει να δουλεύει σκληρά και να χρησιμοποιεί την τεχνολογία μεθοδικά στις προπονήσεις. Επίσης, ξέρει να προωθεί τα ταλέντα και έχει γνώση του τρόπου της Μπάρτσα», ήταν τα λόγια του προέδρου τουclub, Τζουζέπ Μαρία Μπαρτομέου με τα οποία υποδέχτηκε τον 53χρονο Βάσκο κόουτς.



Ο Βαλβέρδε έχει υπηρετήσει την ομάδα ως παίκτης για δύο σεζόν (1988-'90) και μάλιστα υπό τις οδηγίες του Γιόχαν Κρόιφ, αποτελώντας έναν ακόμα «απόστολο» των ποδοσφαιρικών ιδεών του Ιπτάμενου Ολλανδού. 

Η προπονητική πορεία του είναι γνωστή λόγω και του Ολυμπιακού, απ' όπου πέρασε δύο φορές (2008-'09, 2010-'12), έχοντας καθίσει στον πάγκο της αγαπημένης του Αθλέτικ Μπιλμπάο (2003-'05, 2013-'17), αλλά και σε εκείνους των Εσπανιόλ (2006-'08), Βιγιαρεάλ (2009-'10) και Βαλένθια (2012-'13). 

 



Με τις δύο τελευταίες είχε εξάμηνη παρουσία, ενώ με την Εσπανιόλ είχε φτάσει στον χαμένο από την Σεβίλλη τελικό του Κυπέλλου UEFA (2007).

Μαζί του ο Βαλβέρδε θα έχει όπως πάντα (και στον Ολυμπιακό) τον βοηθό του Γιον Ασπιάθου και τον γυμναστή Χοσέ Αντόνιο Ποθάνκο.

 



Ο Ερνέστο του Ολυμπιακού
Ο Βαλβέρδε ακούστηκε για πρώτη φορά για ελληνικό πάγκο για την ΑΕΚ του Ντέμη Νικολαΐδη, ωστόσο αυτός που τον έφερε ήταν ο Σωκράτης Κόκκαλης για τον Ολυμπιακό το καλοκαίρι του 2008.

Έφυγε το 2009 αναλαμβάνοντας την Βιγιαρεάλ, χωρίς όμως το πέρασμα του από το «κίτρινο υποβρύχιο» να στεφθεί με επιτυχία και το επόμενο καλοκαίρι τον επανέφερε ο Βαγγέλης Μαρινάκης, αναλαμβάνοντας ο ίδιος προσωπικά να κάμψει τις όποιες αντιστάσεις είχε και δείχνοντας του απόλυτη εμπιστοσύνη.

Η πρώτη ερυθρόλευκη θητεία του ξεκίνησε με το σοκ του αποκλεισμού από την Ανόρθρωση στα προκριματικά του Champions League, αλλά η συνέχεια ήταν εκκωφαντική στην Ελλάδα και την Ευρώπη (5-1 την Μπενφίκα, 4-0 την Χέρτα) κατακτώντας το νταμπλ στον κορυφαίο τελικό του Κυπέλλου όλων των εποχών κόντρα στην ΑΕΚ (4-4 στην παράταση και 15-14 στα πέναλτι).

Στις 2 Μαΐου 2009 ο «τσινγκούρι» αποθεώθηκε στη φιέστα με τον ίδιο να δηλώνει στο αντίο του «Είμαι Ολυμπιακάρα»…

 



Το είπε και το ένιωθε κι έτσι όταν τον Αύγουστο του 2010 ο Βαγγέλης Μαρινάκης «τελείωσε» τον Λίνεν από τη θέση του προπονητή, του έδωσε τα κλειδιά του Ολυμπιακού και δικαιώθηκε.

Ο Ολυμπιακός κατέκτησε και πάλι τον τίτλο, με τον Ισπανό να συνεχίζει και την επόμενη σεζόν παίζοντας εξαιρετικό ποδόσφαιρο σε έναν όμιλο φωτιά με Ντόρτμουντ, Μαρσέιγ, Άρσεναλ (αποκλείστηκε στα τελευταία λεπτά) και στο Europa League βρέθηκαν μια ανάσα από τους «8», αλλά πλήρωσαν δύο στιγμές αδράνειας με την Μέταλιστ στο Καραϊσκάκη…

Κι όμως οι ερυθρόλευκοι για πρώτη φορά στην ιστορία τους έκαναν τρεις σερί εκτός έδρας νίκες στην Ευρώπη (όλες με 0-1 κόντρα σε Μαρσέιγ, Ρουμπίν Καζάν και Μέταλιστ).

Συνολικά ο Βαλβέρδε σε τρεις σεζόν στον ερυθρόλευκοι πάγκο στην Super League είχε 68 νίκες, 10 ισοπαλίες και 11 ήττες ενώ στην Ευρώπη είχε 11 νίκες και 9 ήττες.

Επιστρέφοντας στην Ισπανία μετά από ένα σύντομ πέρασμα από τον πάγκο της Βαλένθια ανέλαβε την αγαπημένη του Ατλέτικ Μπιλμπάο, την οποία αναγέννησε και πάλι, αναδεικνύοντας τα ουκ ολίγα ταλέντα από τις ακαδημίες της, την επανέφερε στα Ευρωπαϊκά Κύπελλα, ενώ πέρσι της χάρισε και τον πρώτο της τίτλο μετά από πολλά χρόνια (κατέκτησε το Σούπερ Καπ Ισπανίας στον διπλό τελικό κόντρα στην Μπαρτσελόνα!).

Πηγή:www.gazzetta.gr

Πηγή

protothema.gr
Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος. Μέλος του emedia logo

Studio Μαθηματικών