Άνοιξε με 2 εκ. ευρώ το CLLD/LEADER στην Ηλεία για τα δημόσια έργα

Υποβολή αιτήσεων στην ΑΝ.ΟΛ έως τις 31 Ιουλίου 2018 –Τι περιλαμβάνει

Έως τις 31 Ιουλίου 2018, θα μπορούν να υποβάλλουν τις αιτήσεις τους ηλεκτρονικά προς την Αναπτυξιακή Ολυμπίας- ΑΝΟΛ- οι φορείς και λοιποί δικαιούχοι της Ηλείας για έργα δημόσιου χαρακτήρα, καθώς άνοιξε για τον νομό μας, η 1η πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για το CLLD/LEADER του ΠΑΑ 2014-2020, για την Δράση 19.2.4 «.«Βασικές υπηρεσίες & ανάπλαση χωριών σε αγροτικές περιοχές». Η 1η πρόσκληση με τη συγχρηματοδοτούμενη δημόσια δαπάνη που διατίθεται για την ένταξη πράξεων ανέρχεται ενδεικτικά σε 2 περίπου εκ. ευρώ.

Μέσω του συγκεκριμένου προγράμματος, θα διατεθούν σημαντικά κονδύλια για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας, αλλά και την κατασκευή μικρών δημόσιων έργων υποδομής. Οι χρηματοδοτήσεις αυτές, δημιουργούν νέες προοπτικές για την Ηλεία και αναμένεται να δώσουν νέα πνοή σε μικρές πόλεις, παραδοσιακές οικισμούς, ορεινές περιοχές κ.α.

Έτσι από την ΑΝΟΛ καλούνται να υποβάλλουν προτάσεις οι φορείς που εμπίπτουν στις παρακάτω κατηγορίες δυνητικών Δικαιούχων : 
• ΟΤΑ Α & Β βαθμού και φορείς τους
• Φορείς Δημοσίου Τομέα
• Iδιωτικοί φορείς με καταστατικό σκοπό την υλοποίηση αντίστοιχων έργων, καθώς και φυσικά ή νομικά πρόσωπα, σύμφωνα και με την επιλεξιμότητα που καθορίζεται σε κάθε υποδράση του 
• Δικαιούχοι στην εν λόγω δράση δύναται να είναι και η ΟΤΔ ή μέλος αυτής.
Για την υποβολή προτάσεων έργων (πράξεων), προκειμένου να ενταχθούν και χρηματοδοτηθούν στο πλαίσιο του Μέτρου 19, Υπομέτρου 19.2 του ΠΑΑ 2014-2020 (για παρεμβάσεις Δημοσίου χαρακτήρα).

Οι δράσεις που προκηρύσσονται


Οι δράσεις και υποδράσεις που δύναται να υλοποιηθούν, μέσω των τοπικών στρατηγικών, όσον αφορά σε δημοσίου χαρακτήρα παρεμβάσεις είναι οι ακόλουθες:
Τοπικού Προγράμματος της ΟΤΔ – ΑΝΟΛ Α.Ε. 
Δράση 19.2.4 – Αφορά το σύνολο του Ν. Ηλείας εκτός από τις εντός σχεδίου περιοχές του ΔΚ Πύργου και της ΔΚ Αμαλιάδας. 
ΣΥΓΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΟΥΜΕΝΗ ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΑΠΑΝΗ ΥΠΟΔΡΑΣΗΣ: 150.000,00 €. 


Βασικές υπηρεσίες & ανάπλαση χωριών σε αγροτικές περιοχές, η οποία περιλαμβάνει τις ακόλουθες υποδράσεις:

19.2.4.1 Στήριξη για υποδομές μικρής κλίμακας (ενδεικτικά: ύδρευση, αποχέτευση, οδοποιία εντός οικισμού), συμπεριλαμβανομένης της εξοικονόμησης ενέργειας σε χρησιμοποιούμενα δημόσια κτίρια.
Η υποδράση αφορά γενικά σε υποδομές μικρής κλίμακας εντός οικισμών. Οι πράξεις που μπορούν να υλοποιηθούν βάσει της υποδράσης αφορούν σε έργα κατασκευής / βελτίωσης δικτύων ύδρευσης και αποχέτευσης, διαχείρισης στερεών και υγρών αποβλήτων, οδοποιίας, καθώς και έργα ενεργειακής αναβάθμισης δημόσιων κτηρίων. 
Ειδικότερα στα πλαίσια της υποδράσης του παρόντος Τοπικού Προγράμματος παρέχεται στήριξη για τα ακόλουθα είδη παρεμβάσεων:
• Μικρές παρεμβάσεις βελτίωσης υφιστάμενων δικτύων ύδρευσης σε περιπτώσεις οικισμών με σοβαρό πρόβλημα ποιότητας/ποσότητας νερού ή σε περιπτώσεις ανάγκης εξοικονόμησης ενέργειας(εξοικονόμηση νερού, εξοικονόμηση ενέργειας, χλωρίωση κλπ).
• Ενέργειες που στοχεύουν στην ανακύκλωση/επαναχρησιμοποίηση απορριμμάτων των οικισμών, όπως κομποστοποίηση/ανακύκλωση κλπ(πχ πράσινα σημεία, μηχανικοί κομποστοποιητές κλπ) 
• ενέργειες αξιοποίησης υφιστάμενων υποδομών που συμβάλλουν στην βελτίωση του επιχειρηματικού και καταναλωτικού περιβάλλοντος, όπως κτίρια/χώροι στέγασης υπηρεσιών με σκοπό την επίδειξη/πώληση τοπικών π.χ. εκθετήρια, τοπικές αγορές κλπ. με την προϋπόθεση της ενεργειακής αναβάθμισης των κτιρίων
• καθώς και γενικότερα πράξεις εξοικονόμησης ενέργειας σε χρησιμοποιούμενα δημόσια κτίρια

Ποσοστό επιχορήγησης υποδράσης : 
Α) 100% (για επενδύσεις χωρίς κέρδη)
 Β) για επενδύσεις που παράγουν κέρδη το ποσό της επιχορήγησης δεν υπερβαίνει τη διαφορά μεταξύ των επιλέξιμων δαπανών και του κέρδους εκμετάλλευσης της επένδυσης. Το κέρδος εκμετάλλευσης αφαιρείται από τις επιλέξιμες δαπάνες εκ των προτέρων, βάσει εύλογων προβλέψεων

19.2.4.2 – Αφορά το σύνολο του Ν. Ηλείας.- ΣΥΓΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΟΥΜΕΝΗ ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΑΠΑΝΗ ΥΠΟΔΡΑΣΗΣ: 400.000,00 €. 


Περιλαμβάνει στήριξη για τη δημιουργία, βελτίωση ή επέκταση τοπικών βασικών υπηρεσιών για τον αγροτικό πληθυσμό, καθώς και των σχετικών υποδομών (ενδεικτικά: παιδικοί σταθμοί, αγροτικά ιατρεία).
Η υποδράση γενικά αφορά σε δημιουργία, βελτίωση ή επέκταση βασικών υπηρεσιών, με σκοπό την εξυπηρέτηση και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής του τοπικού πληθυσμού. Στην παρούσα υποδράση δύναται να ενταχθούν πράξεις όπως παιδικοί σταθμοί, αγροτικά ιατρεία, κέντρα απασχόλησης και φροντίδας νέων, ηλικιωμένων ή ΑμεΑ, αθλητικοί χώροι.


Ποσοστό επιχορήγησης υποδράσης : Α) 100% (για επενδύσεις χωρίς κέρδη)
Β) για επενδύσεις που παράγουν κέρδη το ποσό της επιχορήγησης δεν υπερβαίνει τη διαφορά μεταξύ των επιλέξιμων δαπανών και του κέρδους εκμετάλλευσης της επένδυσης. Για τις επιλέξιμες δαπάνες της υποδράσης το συνολικό επιλέξιμο κόστος θα ανέρχεται μέχρι 600.000,00 € 

19.2.4.3 - ΣΥΓΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΟΥΜΕΝΗ ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΑΠΑΝΗ ΥΠΟΔΡΑΣΗΣ: 703.500,00 €. Αφορά το σύνολο της Ηλείας

Στήριξη για επενδύσεις για δημόσια χρήση σε υπηρεσίες και υποδομές αναψυχής, ανάπλασης χώρων εντός οικισμών, τουριστικές πληροφορίες και τουριστικές υποδομές μικρής κλίμακας (ενδεικτικά: σημάνσεις, δημόσιοι κοινόχρηστοι χώροι, προβολή προώθηση περιοχών, ποδηλατικές διαδρομές).
 Η υποδράση γενικά αφορά σε έργα μικρής κλίμακας που συμβάλουν / στοχεύουν στη βελτίωση της ελκυστικότητας της περιοχής όπως άλση, πάρκα/πλατείες, μονοπάτια, διαδρομές, αξιοθέατα, καταφύγια, παρατηρητήρια, θέσεις θέας. Παράλληλα, μέσω της υποδράσης μπορούν να υλοποιηθούν πράξεις οι οποίες αφορούν στην ενημέρωση επισκεπτών και εξυπηρέτηση της περιοχής εφαρμογής όπως η δημιουργία, βελτίωση και εκσυγχρονισμός των τοπικών κέντρων τουριστικής πληροφόρησης, η δημιουργία ιστοσελίδων, παραγωγή πληροφοριακού και τουριστικού υλικού, δημόσιες υποδομές που κρίνονται απαραίτητες για την αύξηση της προσβασιμότητας σε επισκέψιμους χώρους.


19.2.4.4

Ενίσχυση πολιτιστικών εκδηλώσεων - Αφορά το σύνολο της Ηλείας. ΣΥΓΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΟΥΜΕΝΗ ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΑΠΑΝΗ ΥΠΟΔΡΑΣΗΣ: 100.000,00 €.
Η υποδράση αφορά στη διατήρηση της πολιτιστικής παράδοσης ή άλλων στοιχείων της περιοχής εφαρμογής, τα οποία προβάλλονται μέσα από τις τοπικές εκδηλώσεις. Οι πράξεις που δύναται να υλοποιηθούν θα πρέπει να συνδέονται με άμεσο τρόπο με την προβολή / διατήρηση των τοπικών στοιχείων της περιοχής όπως για παράδειγμα η παράδοση, τα έθιμα, η λαογραφία, η ιστορία, τα τοπικά προϊόντα και επαγγέλματα. Ιδιαίτερη βαρύτητα δίνεται στην αξιοποίηση υφιστάμενων παραδοσιακών εκδηλώσεων/θεσμών καθώς και η ενίσχυση εκδηλώσεων που στοχεύουν στην προβολή τοπικών προϊόντων ποιότητας και η σύνδεσή τους με τον τουρισμό της περιοχής. Η ενίσχυση αφορά σε πράξεις άυλου χαρακτήρα.
Πεδίο και γεωγραφικές περιοχές εφαρμογής της Υποδράσης : Το σύνολο της Περιοχής παρέμβασης.


19.2.4.5- Αφορά όλη την Ηλεία - ΣΥΓΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΟΥΜΕΝΗ ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΑΠΑΝΗ ΥΠΟΔΡΑΣΗΣ: 650.000,00 €.

Στήριξη για μελέτες, υπηρεσίες και επενδύσεις, που συνδέονται με τον πολιτισμό, με τη διατήρηση, αποκατάσταση και αναβάθμιση της πολιτιστικής και φυσικής κληρονομιάς των χωριών, των αγροτικών τοπίων και των τόπων με υψηλή φυσική αξία, συμπεριλαμβανομένων των σχετικών κοινωνικό-οικονομικών πτυχών, καθώς και δράσεις περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης (συμπεριλαμβανομένων πολιτιστικών / συνεδριακών κέντρων, μουσείων, πολιτιστικών χαρακτηριστικών της υπαίθρου – μύλοι, γεφύρια). 

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ – ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ
Για αναλυτικότερες πληροφορίες σχετικά με την υποβολή των προτάσεων, την συμπλήρωση των αιτήσεων στήριξης και άλλες διευκρινίσεις υπεύθυνοι είναι η κ. Γκαβού Αναστασία και ο κ. Μαυροειδής Ιωάννης, τηλέφωνο: 2625024990, e-mail: [email protected]

Πηγή

ilialive.gr
Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος. Μέλος του emedia logo

Ευπρεπές Cooking & Decor