Έγκλημα κατά της Ηλείας οι εξοντωτικές χρεώσεις του ΕΝΦΙΑ! - Απίστευτες περιπτώσεις φόρου

Να παρέμβουν οι βουλευτές για να γλιτώσουν οι Ηλείοι τα απανωτά… εγκεφαλικά! - Την νύφη πλήρωσαν τα οικόπεδα εντός οικισμού στα χωριά

•    25.000 ευρώ για 18 στρέμματα στην Μυρτιά!
•    75.000 ευρώ για πολυκατοικία στον Πύργο!
•    31.000 ευρώ για σταφιδοκαλλιέργεια στη Βροχίτσα!


Ρεπορτάζ Ελένη Παπαδοπούλου

Έγκλημα κατά της Ηλείας, συνιστά ο νέος Ενιαίος Φόρος Ακινήτων, το γνωστό πλέον  ΕΝΦΙΑ με τον τρόπο που αυτός αποδόθηκε, αφού τη Δευτέρα το πρωί οι περισσότεροι Ηλείοι ξημερώθηκαν με ένα φέσι χιλιάδων ευρώ στο κεφάλι τους, από την στιγμή που μπήκαν στο ηλεκτρονικό σύστημα του υπουργείου Οικονομικών και κατέβασαν το λογαριασμό που πρέπει να πληρώσουν για τα ακίνητα που διαθέτουν! Οι εξωφρενικές χρεώσεις κυρίως για τα οικόπεδα περιφερειακά του Πύργου, της Ολυμπίας και της Νότιας Ηλείας αλλά  και τις αγροτικές καλλιέργειες στα χωριά που είχαν την ατυχία να τα χαρακτηρίσουν οικόπεδα εντός οικισμού, αφού το υπουργείο Οικονομικών επειδή δεν είχε φροντίσει να δώσει τιμές ζώνης, βρήκε την εύκολη λύση και ακολούθησε την λογιστική οδό, παίρνοντας ως τιμή ζώνης για να βγάλει τον ΕΝΦΙΑ, την κατώτερη τιμή κτισμάτων του Πύργου! Που σημαίνει ότι αγροτική γη χαρακτηρισμένη ως οικόπεδο εντός οικισμού, χρεώνεται με αντικειμενική αξία… 170.000 ευρώ το στρέμμα σε χωριά και τοποθεσίες που δεν τα βλέπει ανθρώπου μάτι, σε μια περιουσία που οι περισσότεροι κληρονόμησαν από τους πατεράδες τους και τους παππούδες τους και που στις περισσότερες περιπτώσεις δεν τους αποφέρει έσοδα ούτε ένα ευρώ!  Με λίγα λόγια αν οι Ηλείοι είχαν την δυνατότητα να πληρώσουν αυτό το τίμημα του ΕΝΦΙΑ, θα είχε αποπληρωθεί το δημόσιο χρέος της χώρας!  

Σήκωσαν τα χέρια ψηλά στη Δ.Ο.Υ Πύργου
Στην Δ.Ο.Υ Πύργου  χθες από το πρωί, με το που άνοιξε η εφορία τις πόρτες της έγινε το αδιαχώρητο. Δεκάδες φορολογούμενοι αφού είχαν πρώτα επισκεφθεί το λογιστή τους, με τους λογαριασμούς ανά χείρας που τύπωσαν από το taxis , προσπαθούσαν να βρουν την άκρη και να πάρουν μια απάντηση από τους εφοριακούς, για ποιο λόγο χρεώθηκαν με εξοντωτικά ποσά για τον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων. Οι άνευ προηγουμένου υψηλές χρεώσεις αφορούσαν όπως προαναφέραμε κυρίως τις αγροτικές εκτάσεις που είναι χαρακτηρισμένες ως οικόπεδα εντός οικισμού και που στα χωριά ο κάθε ιδιοκτήτης μπορεί να έχει και πέντε και δέκα και είκοσι στρέμματα. Όπως μας ενημέρωσαν από την Δ.Ο.Υ Πύργου το Υπουργείο Οικονομικών ως  τιμή ζώνης για να χαρακτηρίσει την αντικειμενική αξία, έβαλε την κατώτερη τιμή ζώνης του Πύργου, ήτοι 600 ευρώ το τ.μ που το πολλαπλασίασε με τον  Συντελεστή Αξίας Οικοπέδου 1.40 και βγήκε το τραγελαφικό ποσόν αντικειμενικής αξίας 170 ευρώ το τ.μ, δηλαδή 170.000 ευρώ το στρέμμα! Με αυτήν την αντικειμενική αξία του Πυργου, εκτιμήθηκαν και όλα τα χωριά. Όπως μας είπε εφοριακός υπάρχει περίπτωση στο… Αμπάρι – ορεινό χωριό του Καλλικρατικού δήμου Ολυμπίας- όπου 9 στρέμματα εκτιμήθηκαν με αντικειμενική αξία… 345.000 ευρώ και ο ιδιοκτήτης χρεώνεται με 1500 ευρώ ΕΝΦΙΑ, για μια άγονη γη σε ένα απομακρυσμένο χωριό της Ηλείας. Εκεί δηλαδή θα πρέπει να σε… επιδοτεί το κράτος για να ζεις, όχι να πληρώνεις 1.500 ευρώ χαράτσι το χρόνο!
Υπάρχουν ωστόσο άλλες πιο εξωφρενικές τιμές σε χωριά περιφερειακά του Πύργου που έκαναν φορολογούμενους να τραβάνε τα μαλλιά τους. 18 στρέμματα και 100 τ.μ στην Μυρτιά, χαρακτηρισμένα ως οικόπεδο εντός οικισμού με ένα σπίτι μέσα, ΕΝΦΙΑ…. 25.000 ευρώ! Στον συγκεκριμένο… λογαριασμό, τα 2 στρέμματα φέτος εκτιμήθηκαν 340.000 ευρώ, ενώ πέρυσι εκτιμήθηκαν … 38.000 ευρώ, μιλάμε για δεκαπλάσιο κοστολόγιο μέσα σε ένα χρόνο.
Όπως μας εξήγησαν στην εφορία του Πύργου, το ίδιο σκηνικό πρέπει να εκτυλίσσεται και στην Αχαία, γιατί η Ηλεία και η Αχαία δεν είχαν αντικειμενικές τιμές στα οικόπεδα και έτσι πέρασαν νόμο που έλαβαν ως αντικειμενική αξία την κατώτερη τιμή ζώνης του Πύργου για να βγάλουν το ΕΝΦΙΑ. Αντιθέτως στα κτίσματα οι τιμές είναι χαμηλές, σε πολλά το ΕΝΦΙΑ είναι μικρότερο από το χαράτσι που πλήρωναν μέσω Δ.Ε.Η.

Προσφυγή αφού πληρώσεις το 50% του ΕΝΦΙΑ

Σε επικοινωνία που είχαν με το Υπουργείο Οικονομικών τους απάντησαν ότι αυτό λέει ο νόμος του κράτους και ότι για να κάνει προσφυγή ο κάθε φορολογούμενος που θεωρεί ότι έχει υψηλή χρέωση ΕΝΦΙΑ, θα πρέπει να πληρώσει το… 50% του ΕΝΦΙΑ και μετά να εξεταστεί η προσφυγή του! Δηλαδή ο ιδιοκτήτης  18 στρεμμάτων στην Μυρτιά καλείται να προκαταβάλλει 17.500 ευρώ και μετά να κάνει προσφυγή! Ο άνθρωπος βεβαίως βρισκόταν σε απόγνωση, όπως μας είπε θέλοντας να διατηρήσει την ανωνυμία του προσωρινά τουλάχιστον, είναι ένας απλός δημόσιος υπάλληλος και την περιουσία αυτή την είχε από πατρογονικά κτήματα και δεν είναι και καλλιεργήσιμη, δηλαδή δεν του αποδίδει κανένα εισόδημα!

Απελπισμένοι οι λογιστές!
Ωστόσο και οι λογιστές στην Ηλεία, από χθες το πρωί… τραβάνε τα μαλλιά τους, γιατί όλοι οι πελάτες τους καταφεύγουν πρώτα σε αυτούς για να εξακριβώσουν τις ακριβώς συμβαίνει και καλούνται να δώσουν εξηγήσεις, χωρίς βεβαίως να φταίνε σε τίποτα. Ο πρόεδρος τη Ένωσης Λογιστών- Φοροτεχνικών Ελευθέρων Επαγγελματιών  Ηλείας Διονύσης Χαμεζόπουλος μιλώντας χθες στην Πρωϊνή για το σοβαρότατο αυτό θέμα που απασχολεί τους Ηλείους, τόνισε ότι « βρισκόμαστε σε απελπιστική κατάσταση από τα εξωφρενικά νούμερα που έχουμε δει! Σηκώνουμε τα χέρια ψηλά! Αν δεν υπάρξει διορθωτική κίνηση και τροποποίηση εκ μέρους του Υπουργείου Οικονομικών, σχεδόν κανένας φορολογούμενος που έχει χρεωθεί με αυτά τα εξοντωτικά ποσά ΕΝΦΙΑ δεν θα μπορέσει να πληρώσει. Από την Παρασκευή που άρχισαν να αναρτώνται ηλεκτρονικό σύστημα του taxis τα εκκαθαριστικά σημειώματα του ΕΝΦΙΑ, έχουμε ζήσει απίστευτες καταστάσεις και βρισκόμαστε σε τόσο δύσκολη θέση, που δεν τολμάμε καν να πούμε τα εξωφρενικά ποσά στους ιδιοκτήτες ακινήτων που διαθέτουν οικόπεδα εντός οικισμών, ενώ υπάρχουν περιπτώσεις όπου φορολογούμενος που ξεπερνά σε ακίνητη περιουσία τα 300.000 ευρώ, καλείται να πληρώσει μεγαλύτερο συμπληρωματικό φόρο από τον κύριο. Για παράδειγμα, ιδιοκτήτης τετραόροφης πολυκατοικίας στον Πύργο, χρεώθηκε με βασικό φόρο ΕΝΦΙΑ 10.000 ευρώ και συμπληρωματικό… 64.000 ευρώ! Καλείτια δηλαδή να πληρώσει ΕΝΦΙΑ 75.000 ευρώ ετησίως! Η εμπορική αξία του ακινήτου σαφώς και είναι πολύ κατώτερη και η χρέωση αυτή γίνεται με πλασματικά νούμερα, με πλασματική αξία και αυτό έχει συμβεί εν προκειμένω με πολλά ακίνητα.  Ακόμα δεν έχω τολμήσει να του πω το λογαριασμό γιατί φοβάμαι αν θα αντέξει να το ακούσει!»
Ο κ. Χαμεζόπουλος μας αναφέρει κι άλλα παραδείγματα πελατών του με τρελές χρεώσεις: « Σταφιδοκαλλιέργεια στην Βροχίτσα  κοστολογήθηκε από τον ΕΝΦΙΑ με πολλές χιλιάδες ευρώ, λιγότερα από όσα θα πάρει αν πουλήσει σε καλή τιμή την σταφίδα του.  Επίσης υψηλές χρεώσεις έχουν και πολλά εγκαταλελειμμένα και χορταριασμένα οικόπεδα του Πύργου, όπως ένα στην οδό Ιφίτου με ΕΝΦΙΑ 1500 ευρώ, ενώ  όσοι ιδιοκτήτες αυθαιρέτων έκαναν το λάθος κάποτε να δηλώσουν τα αυθαίρετα τους στην εφορία για να είναι νομοταγείς, τώρα θα πληρώσουν ακριβά την νύφη, αφού η αξία του κοστολογείται ως οικοπέδου… παραθαλάσσιου!»
Με λίγα λόγια έρχεται το ίδιο το κράτος που με την πολιτική του σε κάνει να είσαι αυθαίρετος γιατί δεν δίνει λύση στο πρόβλημα του παλαιού αιγιαλού στο οποίο εντάσσει όλη την παραθαλάσσια ζώνη της Ηλεία, να σε χρήζει εν μια νυκτί… νόμιμο, μόνο και μόνο για να σου αρπάξει τον ΕΝΦΙΑ όπως έγινε και με το χαράτσι στη ΔΕΗ αφού όλα τα παραθαλάσσια αυθαίρετα πλήρωναν κανονικά χαράτσι 3 ευρώ το τ.μ! Και όπως μαθαίνουμε, για να μπορέσεις να κάνεις προσφυγή για την χρέωση του αυθαιρέτου, θα σου ζητάνε τίτλους ιδιοκτησίας κλπ οπότε είναι δώρον άδωρον να κάνεις οποιαδήποτε κίνηση να αμφισβητήσεις τον ΕΝΦΙΑ που σου χρέωσαν.

Τα παραδείγματα των υπέρογκων χρεώσεων στην Ηλεία δεν έχουν τελειωμό:
-    Στον Τ.Δ Αγίου Γεωργίου Πύργου οικόπεδο 7 στρεμμάτων με οικία 180 τ.μ με παλαιότητα 40νταετίας, το 2013 χρεώθηκε στο Ε9 με αντικειμενική αξία 128.221,04 ευρώ και το 2014 με αντικειμενική αξία 872.986 ευρώ. ΕΝΦΙΑ… 4.007 ευρώ!
-    Στα Χανάκια οικόπεδο 4 στρεμμάτων με οικία 150 τ.μ χρεώθηκε με ΕΝΦΙΑ 2167 ευρώ.
-    Στην Σκαφιδιά, αγροτικό τεμάχιο πολλών στρεμμάτων εντός όμως οικισμού, στο οποίο είναι φυτεμένο καλαμπόκι, χρεώθηκε με ΕΝΦΙΑ… 38.000 ευρώ! Και όλο το καλαμπόκι να πουλήσει ο ιδιοκτήτης, τα έσοδα θα είναι λιγότερα.
-    Στην Βαρβάσαινα 18 στρέμματα εντός οικισμού, χρεώθηκαν ΕΝΦΙΑ… 20.000 ευρώ!
-    14 στρέμματα στο Λάνθι, ΕΝΦΙΑ 8.500 ευρώ!
-    Αγροτεμάχιο έξι στρεμμάτων εντός οικισμού  στο Λεβεντοχώρι,  το 2013 είχε αξία 91.494,58 και φέτος εμφανίζεται με αξία 818.828,30 ευρώ!

Να παρέμβουν οι βουλευτές της Ηλείας

Μετά από όλα τα παραπάνω, ο καθένας καταλαβαίνει ότι κανένας Ηλείος δεν έχει να πληρώσει αυτά τα εξωφρενικά ποσά που τον έχουν φορολογήσει αδίκως, γιατί όλη αυτή η ιστορία κοστολόγησης έγινε εντελώς εκ του προχείρου. Όφειλε το υπουργείο Οικονομικών πρώτα να καθορίσει τιμές ζώνης αντικειμενικής αξίας οικοπέδων και μετά να προχωρήσει στην φορολόγηση των ακινήτων. Ειδικά σε έναν νομό που έχει πληγεί ανεπανόρθωτα από τρεις φυσικές καταστροφές, σεισμούς, φωτιές και πλημμύρες, το κράτος έπρεπε να ακολουθήσει προνομιακή μεταχείριση και όχι να εξοντώσει τους Ηλείους. Καλούμε τους βουλευτές του νομού να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους γιατί έχουν χρέος να ανατρέψουν αυτήν την κατάσταση και να ζητήσουν ακύρωση των λογαριασμών που έχουν εκδοθεί με τροποποίηση του Νόμου. Ήδη ερώτηση κατέθεσαν οι βουλευτές Ανδρέας Μαρίνος και Θεοδώρα Αυγερινοπούλου.

 

Πηγή

εφημερίδα Πρωινή
Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος. Μέλος του emedia logo

Beauvoir

-26

ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ