Αβέβαιο το μέλλον της φράουλας στη χώρα μας, αναμένεται φέτος μείωση των στρεμμάτων καλλιέργειας

Μεγάλη ανησυχία υπάρχει στις τάξεις των παραγωγών φράουλας επειδή δεν εντάχθηκε η καλλιέργεια, παρά τις διαβεβαιώσεις του ΥπΑΑΤ, στο νέο πρόγραμμα της ΕΕ για τη λήψη μέτρων για την αντιμετώπιση της υπερπροσφοράς από το εμπάργκο της Ρωσίας. Οι παραγωγοί αυτές τις ημέρες θα έπρεπε να προχωρήσουν στις νέες φυτεύσεις αλλά φέρονται «αιφνιδιασμένοι» από αυτή την απόφαση της ΕΕ και δεν γνωρίζουν τι να κάνουν. Η αβεβαιότητα για την απορρόφηση της παραγωγής είναι σίγουρο ότι θα αναγκάσει μεγάλο αριθμό παραγωγών να στραφεί προς νέες καλλιέργειες. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του ΑγροΤύπου, η Eurostat αναφέρει ότι για το 2012 οι ελληνικές εξαγωγές φράουλας στη Ρωσία ανήλθαν σε 14.492 τόνους, ενώ για το 2013 σε 16.368 τόνους. Από την άλλη τα στοιχεία της ρώσικης στατιστικής υπηρεσίας αναφέρουν ότι το 2012 οι εξαγωγές έφτασαν στους 18.948 τόνους, ενώ το 2013 στους 21.959 τόνους.
Ο πρόεδρος της Ομάδας Παραγωγών «Υρμίνη» κ. Φώτης Κυριαζής, μας δήλωσε: «το 90% της παραγωγής που διακινούσε η Ομάδας μας το εξήγαγε προς τη Ρωσία. Αυτές τις ημέρες θα έπρεπε να ξεκινήσει η φύτευση της φράουλας, όμως η πλειοψηφία των παραγωγών στρέφεται σε νέες καλλιέργειες. Οι περισσότεροι αναμένεται να φυτέψουν πατάτες, καρπούζια κ.α. Εκτιμώ ότι φέτος θα μειωθούν κατά 50% τα στρέμματα που θα φυτευτούν με φράουλες στη χώρα μας. Ο δρόμος για εναλλακτικές αγορές είναι δύσκολος και μακρύς. Επίσης δεν είχαμε κάποια απάντηση από την πλευρά της πολιτείας στο αίτημά μας να δημιουργηθούν οι απαραίτητες υποδομές για αεροπορική μεταφορά του προϊόντος από το αεροδρόμια του Αράξου ή και της Ανδραβίδας, ώστε αν υπάρξει η δυνατότητα για κάποια απομακρυσμένη αγορά, να είναι εφικτή η μεταφορά του προϊόντος».

Ο κ. Ιωάννης Αρβανιτάκης, παραγωγός φράουλας από την περιοχή της Μανωλάδας, δήλωσε στον ΑγροΤύπο τα εξής: «εγώ ήμουν ο πρώτος που έκανε εξαγωγή 350 τόνους φράουλας από την Ελλάδα στη Ρωσία το 2005. Μέσα σε μια πενταετία η χώρα μας έφτασε να εξάγει 35.000 τόνους στη ρώσικη αγορά. Από τα 1.800 στρέμματα που ήταν το 2004 η καλλιέργεια της φράουλας στην περιοχή της Ηλείας και της Αχαΐας, έφτασε το 2014 στα 12.000 στρέμματα. Σε αυτό βοήθησε η μεγάλη ζήτηση από τη ρώσικη αγορά. Από τους 50.000 τόνους φράουλας που παράγαμε στην Ελλάδα περίπου το 75% το απορροφούσε η Ρωσία».

Όπως αναφέρουν οι παραγωγοί για τη νέα εμπορική περίοδο, αν επιμείνει η Ρωσία στο εμπάργκο, τα πράγματα θα είναι πολύ δύσκολα για την απορρόφηση της παραγωγής τους. Αναμένεται να μειωθούν οι ποσότητες φράουλας σε σχέση με πέρσι. Οι εμπλεκόμενοι παραγωγοί καθώς και οι υπόλοιποι σχετικοί επαγγελματικοί κλάδοι, ενδεχομένως να απολέσουν έως και το 80 % της επιχειρηματικής τους δραστηριότητας, με το κόστος της από-επένδυσης να εκτιμάται περίπου στα 60 εκατ. ευρώ. Παράλληλα, οι παραγωγοί για τη φετινή καλλιεργητική περίοδο, έχουν ήδη παραγγείλει και καταβάλει τα χρήματα για την αγορά των φυτών, ενώ έχουν ταυτόχρονα αναλάβει το κόστος των καλλιεργητικών εργασιών, όπως της προετοιμασίας των θερμοκηπίων και της απολύμανσης τους εδάφους. Το ΥπΑΑΤ, τονίζουν, θα πρέπει να «πιέσει» την Κομισιόν να εντάξει την καλλιέργεια στο νέο «πακέτο» μέτρων που ανακοίνωσε.

Όμως, όπως επισημαίνει στον ΑγροΤύπο ο κ. Αρβανιτάκης, «πέρα από το εμπάργκο υπάρχουν και άλλα προβλήματα. Ακόμη και αν «ανοίξει» η ρώσικη αγορά για την ελληνική φράουλα, θα υπάρχουν προβλήματα από την υποτίμηση του ρουβλίου σε σχέση με το ευρώ και το δολάριο, όπως και από το πρόβλημα της «υποκατανάλωσης».
Πάντως δεν είναι δυνατόν σήμερα να αντικατασταθεί η ρώσικη αγορά. Όλα αυτά τα χρόνια μας «βόλεψε» αυτή η αγορά και εφησυχάσαμε. Θα μπορούσαμε και εμείς, όπως οι Ισπανοί, να βρισκόμασταν στις ευρωπαϊκές αγορές αλλά θα έπρεπε να είχαμε άλλες ποικιλίες και καλύτερες συσκευασίες. Σήμερα η Ισπανία έχει εξαπλάσιες ποσότητες και έχει «δικτυωθεί» στα σούπερ μάρκετ της ΕΕ αλλά βέβαια και εκεί αντιμετωπίζουν προβλήματα με τις τιμές παραγωγού. Οι αραβικές χώρες μπορούν να απορροφήσουν κάποιες εκατοντάδες τόνους αλλά όχι τις χιλιάδες που εξάγαμε όλα αυτά τα χρόνια στη Ρωσία. Η ερχόμενη χρονιά θα είναι πολύ «κρίσιμη» για το μέλλον της καλλιέργειας φράουλας στη χώρα μας. Το σίγουρο είναι ότι θα αρχίσει σταδιακά η μείωση των στρεμμάτων καλλιέργειας. Εκτιμώ ότι τα στρέμματα με φράουλα φέτος θα μειωθούν σε 7.500 στρέμματα».

Πηγή

agrotypos.gr
Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος. Μέλος του emedia logo

ΚΟΜΙΩΤΗΣ Δ ΙΩΑΝΝΗΣ - ΜΑΙΕΥΤΗΡΑΣ - ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ - ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΣ