Αγώνας δρόμου για το πρώιμο καρπούζι στην Ηλεία

Σημαντικές καθυστερήσεις στη φύτευσή του λόγω χαμηλής κάλυψής του στο νομό μας

Σημαντικές καθυστερήσεις στη φύτευσή του παρουσιάζει φέτος το πρώιμο καρπούζι χαμηλής κάλυψης στον Νομό Ηλείας, λόγω των συνεχών και για μεγάλο χρονικό διάστημα βροχοπτώσεων. Η πλειονότητα των παραγωγών πρώιμου καρπουζιού δεν πρόλαβε τη φύτευση, όπως είχε προγραμματίσει, αναμένοντας πλέον το «στέγνωμα» των χωραφιών για να ολοκληρώσει τη διαδικασία.

Ο προϊστάμενος του τμήματος Ποιοτικού και Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής (ΔΑΟΚ) της ΠΕ Ηλείας, Γιώργος Μικέογλου, τονίζει πως ακόμα είναι νωρίς για να κρίνουμε την τύχη του πρώιμου καρπουζιού, αφού το πιο κρίσιμο κομμάτι για τη συγκεκριμένη καλλιέργεια ξεκινά μετά το ξεσκέπασμα των θερμοκηπίων στα μέσα Απρίλη.

«Πράγματι, έχει παρουσιαστεί μια καθυστέρηση στη φύτευση στα τρίμετρα μικρά τούνελ. Δεν θεωρείται όμως πρόβλημα, αφού το σημαντικότερο είναι όταν ξεσκεπαστούν τα καρπούζια τον Απρίλιο να είναι ευνοϊκές οι καιρικές συνθήκες, γιατί τότε γίνεται η καρπόδεση. Οι αυξομειώσεις του καιρού, με τη μεγάλη διαφορά της θερμοκρασίας, μπορεί να προκαλέσουν προβλήματα στην εμφάνιση και την ποιότητα του καρπουζιού, όπως συνέβη κάποιες χρονιές», εξήγησε ο κ. Μικέογλου, ο οποίος πρόσθεσε πως στα τέλη Μαΐου με αρχές Ιουνίου αρχίζει η συγκομιδή, καιρού βέβαια επιτρέποντος.

Προσδοκίες
Πάντως, η καλλιέργεια καρπουζιού έχει δημιουργήσει μεγάλες προσδοκίες στους παραγωγούς, οι οποίοι, εκμεταλλευόμενοι το πλεονέκτημα της Ελλάδας να παράγει πρώιμα καρπούζια σε σχέση με άλλες χώρες, έχουν επενδύσει σε αυτήν.

Το γεγονός αυτό αποτυπώνεται στον αριθμό των καλλιεργούμενων εκτάσεων πρώιμου καρπουζιού, οι οποίες έχουν αυξηθεί στον νομό τα τελευταία τρία χρόνια κατά 30%, με την τάση να μεγαλώνει συνεχώς. Ο λόγος αυτής της αύξησης οφείλεται στην καλή πορεία που παρουσιάζουν τα πρώιμα καρπούζια στην αγορά, αλλά και στο γεγονός ότι πολλοί αγρότες εγκατέλειψαν τις καλλιέργειες βιομηχανικής ντομάτας και πατάτας λόγω του υψηλού κόστους παραγωγής και των χαμηλών τιμών και στρέφονται στο καρπούζι που είναι πιο ελκυστικό.

Εγγύηση τα θερμοκήπια
Σε αντίθεση με το πρώιμο καρπούζι χαμηλής κάλυψης, που η φύτευση βρίσκεται ακόμα σε εξέλιξη λόγω των άσχημων καιρικών συνθηκών, στα μεγάλα θερμοκήπια η διαδικασία, που έχει ξεκινήσει από τις 15 Γενάρη, έχει ήδη ολοκληρωθεί χωρίς προβλήματα.

Με δεδομένο ότι το πρώιμο καρπούζι είναι ένα εξαγωγικό προϊόν με μεγάλη ζήτηση, η στόχευση του παραγωγού στην εξέλιξη της καλλιέργειάς του με την εγκατάσταση θερμοκηπίων αποτελεί πλέον μονόδρομο.

Πηγή

ypaitrhos.gr
Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος. Μέλος του emedia logo

ΚΟΜΙΩΤΗΣ Δ ΙΩΑΝΝΗΣ - ΜΑΙΕΥΤΗΡΑΣ - ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ - ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΣ