Αιτήσεις για το ΟΣΔΕ 2018 στο ΚΕΑ Πύργου

 

Όπως είναι γνωστό στους παραγωγούς, με αναφορές στα μέσα μαζικής ενημέρωσης σε όλη την χώρα, από τις 23 Φεβρουαρίου, έχει ξεκινήσει η διαδικασία υποβολής των Αιτήσεων ΟΣΔΕ 2018.

Από την εγκύκλιο διαπιστώσαμε τις διαφορές που έχει η φετινή Αίτηση και μετά το σεμινάριο του ΟΠΕΚΕΠΕ και του GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ (Φορέας Συντονισμού και Τεχνικής Υποστήριξης) που παρακολούθησαν τα στελέχη του ΚΕΑ ΠΥΡΓΟΥ στις 7-3-2018 στην Αθήνα, ενημερώνουμε τους παραγωγούς, όπως πάντα έγκαιρα και με υπευθυνότητα, για τις αλλαγές και τα σημεία που πρέπει να προσέξουν, ώστε να είναι προετοιμασμένοι με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, όταν θα έλθουν να υποβάλουν την Αίτησή τους.

Οι διαφορές σε σχέση με το 2017 είναι :

1. Από φέτος είναι υποχρεωτικό να έχει ο κάθε παραγωγός μοναδική διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (e-mail), διαφορετικά δεν θα ολοκληρώνεται η Αίτηση ΟΣΔΕ. Και αν οι νεαρής ηλικίας γεωργοί πιθανότατα έχουν και χρησιμοποιούν e-mail, οι γεωργοί μεγάλης ηλικίας πιθανότατα δεν έχουν. Θα πρέπει λοιπόν τα παιδιά τους ή τα εγγόνια τους ή κάποιο κοντινό τους πρόσωπο να τους δώσουν το δικό τους e-mail προς χρήση. Στις περιπτώσεις που δεν μπορούν να βρουν e-mail από κάποιον δικό τους, τότε θα τους βοηθάμε στο ΚΕΑ, βρίσκοντας λύση και γι' αυτούς.
Είναι σημαντικό να καταλάβουν όλοι ότι πλέον ο ΟΠΕΚΕΠΕ θα επικοινωνεί και θα ενημερώνει τον παραγωγό ΜΟΝΟ ΜΕ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΑ ΜΗΝΥΜΑΤΑ ΣΤΟ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟ ΤΑΧΥΔΡΟΜΕΙΟ (E-MAIL) ΠΟΥ ΘΑ ΕΧΕΙ ΔΩΣΕΙ Ο ΠΑΡΑΓΩΓΟΣ, Ο ΟΠΟΙΟΣ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΟ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΤΑΚΤΙΚΑ.

2. Συγκατάθεση του παραγωγού για την χρήση προσωπικών δεδομένων από τον ΟΠΕΚΕΠΕ προς Τραπεζικά Ιδρύματα, Δήμους, Πανεπιστήμια και διάφορους άλλους φορείς, στα πλαίσια του GDPR δηλαδή του νέου Νομικού Πλαισίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την προστασία των προσωπικών δεδομένων.

Ο παραγωγός μπορεί να αρνηθεί την διάθεση των προσωπικών δεδομένων του σε κάποιο ή σε κάποιους φορείς, όμως θα πρέπει να ενημερωθεί για τις πιθανές επιπτώσεις που μπορεί να έχει.
Για παράδειγμα αν ένας παραγωγός έχει αιγοπρόβατα, ζητά κοινοτικά βοσκοτόπια και δεν συναινέσει να δοθούν τα στοιχεία του στους Δήμους, δεν θα μπορεί ο Δήμος να ζητήσει τα τέλη βοσκής και πιθανόν να υπάρχει πρόβλημα με την πληρωμή των ενισχύσεων και της εξισωτικής για τα κοινοτικά βοσκοτόπια.

Άλλο παράδειγμα προβλήματος είναι η περίπτωση που ο παραγωγός δεν συναινεί να δοθούν τα δεδομένα του σε Τραπεζικά Ιδρύματα, δεν θα μπορεί να βγάλει κάρτα αγρότη.

3. Ο Αριθμός Ταυτότητας Ακινήτου (ΑΤΑΚ) , δηλαδή ο εντεκαψήφιος αριθμός που βρίσκεται μπροστά από κάθε ακίνητο – αγροτεμάχιο στο Ε9 του ιδιοκτήτη, είναι υποχρεωτικός ΚΑΙ για τα ενοικιαζόμενα αγροτεμάχια. Στις περιπτώσεις ηλεκτρονικών ενοικιαστηρίων το ΑΤΑΚ υπάρχει, για τα χειρόγραφα ενοικιαστήρια ή χρησιδάνεια θα πρέπει να αναζητηθεί από τον ιδιοκτήτη, χωρίς να χρειάζεται να γίνουν νέα ενοικιαστήρια. Η ενημέρωση του ΟΠΕΚΕΠΕ είναι ότι θα γίνει διασταύρωση με τα στοιχεία της Εφορίας για το αν ανήκει το συγκεκριμένο ΑΤΑΚ στο ΑΦΜ του ιδιοκτήτη και δεν είναι κάποιος τυχαίος αριθμός και σε πρώτη φάση δεν θα ελέγχει και την έκταση που δηλώνεται.
Τα αγροτεμάχια που έχουν παραχωρηθεί στους παραγωγούς από το Δημόσιο (πχ αποξηραμένες λίμνες Αγουλινίτσας και Μουριάς) ΔΕΝ ΘΑ ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ ΑΤΑΚ.

4. Ο ακριβής εντοπισμός του αγροτεμαχίου και η απεικόνισή του στον ηλεκτρονικό χάρτη (σύστημα GIS) του ΟΠΕΚΕΠΕ είναι απαραίτητη προϋπόθεση για να μην δημιουργούνται προβλήματα στην πληρωμή των επιδοτήσεων κυρίως μετά από επιτόπιους ελέγχους του ΟΠΕΚΕΠΕ ή έλεγχο από δορυφόρο (Τηλεπισκόπηση). Αυτό το τονίζουμε ΚΑΘΕ ΧΡΟΝΟ.
Το ιδανικό είναι η χρήση τοπογραφικών, αλλά στις περισσότερες περιπτώσεις δεν υπάρχουν. Η χρήση στιγμάτων από όργανα GPS ή και από δωρεάν εφαρμογές (πχ GAIA Field Tracker) που υπάρχουν για έξυπνα κινητά (smart phones) τις οποίες μπορούμε να σας βοηθήσουμε να εγκαταστήσετε, θα σας απαλλάξουν από την αναζήτηση στην οθόνη του ηλεκτρονικού υπολογιστή, που μπορεί να είναι πολύωρη και να μην οδηγήσει σε σωστό εντοπισμό.
Μια ακόμα περίπτωση που ο λάθος εντοπισμός θα δημιουργήσει πρόβλημα είναι στις ζημιές από φυσικά φαινόμενα που ο ελεγκτής του ΕΛΓΑ θα εντοπίζει το αγροτεμάχιο σε άλλη θέση από αυτή που είναι δηλωμένο στο ΟΣΔΕ. Αν όχι από το 2018, που σύμφωνα με πληροφορίες θα είναι ενημερωτικό, σίγουρα στα επόμενα χρόνια θα το εξαιρεί και ΔΕΝ ΘΑ ΤΟ ΑΠΟΖΗΜΙΩΝΕΙ.

5. Οι Δασικοί Χάρτες έχουν κυρωθεί στην Ηλεία και σε άλλες περιοχές της χώρας (μπορούμε να τους δούμε στην ηλεκτρονική διεύθυνση http://gis.ktimanet.gr/wms/forestfinal/default.aspx), αλλά μέχρι τώρα δεν εμφανίζονται στο σύστημα του ΟΠΕΚΕΠΕ και δεν υπάρχει επίσημη ενημέρωση για το εάν θα γίνει χρήση τους στο ΟΣΔΕ του 2018.
Παρά το μεγάλο ζήτημα των Δασικών Χαρτών και τον “θόρυβο” που έγινε από τον Φλεβάρη του 2017 και τις διαδοχικές παρατάσεις μέχρι τον Σεπτέμβριο, οι πλειοψηφία των γεωργών δεν μπορούσε να αντεπεξέλθει οικονομικά στην σύνταξη τοπογραφικών για όλα τα χωράφια τους και δεν κατέθεσαν αντιρρήσεις ή αιτήματα παραχώρησης χρήσης ή εξαγοράς. Βέβαια οι διαδικασίες για εξαγορά των αγροτεμαχίων προ του 1975 ισχύει μέχρι τον Αύγουστο του 2018 και οι διαδικασίες για παραχώρηση χρήσης δεν σταματούν καθόλου και συνεπώς οι γεωργοί, που τα αγροτεμάχιά τους εμπλέκονται με δασικά, μπορούν να κάνουν τις απαραίτητες ενέργειες για να εξασφαλίσουν τις επιδοτήσεις τους.
Σύμφωνα με πληροφορίες πάντως, κατά πάσα πιθανότητα, δεν θα εφαρμοστούν οι Δασικοί χάρτες φέτος στο ΟΣΔΕ, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι οι παραγωγοί πρέπει να το αμελήσουν, αλλά αντίθετα θα πρέπει να εκμεταλλευτούν τον χρόνο και να προγραμματίσουν την τακτοποίηση των εμπλεκομένων χωραφιών.

Τα υπόλοιπα τμήματα της Αίτησης ΟΣΔΕ είναι παρόμοια με πέρσι, αλλά χρειάζεται προσοχή και επαλήθευση - επικαιροποίηση των στοιχείων, καθώς και να καταχωρηθούν όλα τα μέτρα που μπορεί ενταχθεί και όλες οι συνδεδεμένες ενισχύσεις που μπορεί να πάρει.

Αυτά που χρειάζεται ο παραγωγός για να υποβάλει την Αίτηση ΟΣΔΕ 2018 είναι :

- «κωδικό υποβολής/εξουσιοδότησης» από ΟΠΕΚΕΠΕ ή κωδικούς TAXIS
- φωτοτυπία ταυτότητας ή/και βιβλιαρίου τράπεζας εάν έχουν αλλάξει
- νέα ενοικιαστήρια εάν υπάρχουν ή εάν τα παλιά λήγουν πριν από τις 31-5-2018 με ΑΤΑΚ
- φωτοτυπία Α4 του Μητρώου Αιγοπροβάτων εφόσον υπάρχει

Η υποβολή των αιτήσεων έχει ξεκινήσει στα γραφεία του Πύργου και από Δευτέρα 12-3-2018 θα λειτουργούν και τα εξωτερικά συνεργεία στην Κρέστενα, στην Ζαχάρω, στο Λάλα και στο Καράτουλα και στη συνέχεια στο Επιτάλιο και την Νέα Φιγαλεία και στις περιοχές Αρχαίας Ολυμπίας και Καλλιθέας - Ανδρίτσαινας με πρόγραμμα που θα ανακοινωθεί, προκειμένου να διευκολύνουμε τους παραγωγούς των απομακρυσμένων χωριών του Νομού μας.

Το ΚΕΑ ΠΥΡΓΟΥ έχοντας εκπαιδεύσει και ενημερώσει πλήρως τα έμπειρα στελέχη του για τα νέα δεδομένα, είναι έτοιμο να βοηθήσει τον παραγωγό να υποβάλει την Αίτησή του αξιόπιστα, εξασφαλίζοντάς του το μέγιστο των ενισχύσεων που δικαιούται, καθώς και την ενημέρωση και υποστήριξη που χρειάζεται, όχι μόνο κατά την περίοδο των Δηλώσεων, αλλά όπως και τα προηγούμενα χρόνια, ΗΤΑΝ, ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΣΥΝΕΧΩΣ ΚΑΙ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΑΝΟΙΧΤΟ για να εξυπηρετεί τους παραγωγούς που το προτιμούν για την υποβολή της Αίτησης ΟΣΔΕ και το έχουν κατατάξει, βάση στοιχείων και αριθμών, στην ΠΡΩΤΗ ΘΕΣΗ στην Ηλεία.

Για το ΚΕΑ ΠΥΡΓΟΥ

Άλκης Κωνσταντόπουλος Κώστας Μιχαλόπουλος

 

Πηγή

Δελτίο Τύπου
Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος. Μέλος του emedia logo

ΚΟΜΙΩΤΗΣ Δ ΙΩΑΝΝΗΣ - ΜΑΙΕΥΤΗΡΑΣ - ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ - ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΣ