LIVE

Ανάπτυξη για την Ηλεία μέσα από της ανανεώσιμες πηγές ενέργειας

Τεράστιες προοπτικές ανάπτυξης μπορούν να προσφέρουν στην Ηλεία οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και έτσι ο νομός μπορεί να στηρίξει το μέλλον του σε αυτές.

Αυτό συζητήθηκε στην επιστημονική ημερίδα για της ανανεώσιμες πηγές ενέργειας που διοργάνωσε το απόγευμα της Παρασκευής ο δήμος Πύργου και η Πλειάς Συμβουλευτική ΕΠΕ στο Πνευματικό Κέντρο του δήμου.

Βασικός ομιλητής ήταν ο καθηγητής ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στο Πανεπιστήμιο Πατρών Γιάννης Τρυπαναγνωστόπουλος. Οι πληροφορίες που έδωσε στο κοινό της εκδήλωσης ο καθηγητής ήταν σημαντικές ώστε ακόμα και οι γνώστες του χώρου να αντλήσουν αρκετά νέα δεδομένα.

Ο κ. Τρυπαναγνωστόπουλος παρουσίασε την κατάσταση που διαμορφώνεται παγκοσμίως γύρω από τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας αλλά και τις μελλοντικές προοπτικές. «Το πρόγραμμα της ανάπτυξης των ανανεώσιμων πηγών αφορά όλους τους πολίτες γιατί είναι ένα ζήτημα καθαρά ενεργειακό, οικονομικό αλλά και περιβαλλοντικό.

Η Ηλεία είναι ένας από τους νομούς της χώρας, που διαθέτει την πλειοψηφία αυτών των πηγών, οι οποίες είναι ο ήλιος, η βιομάζα  που προέρχεται από την επεξεργασία αγροτικών προϊόντων, η γεωθερμία όπου η πηγή του Καϊάφα μπορεί να δώσει μια μικρή ενέργεια, η ενέργεια του νερού, και σε μικρότερο επίπεδο του αέρα. Αυτές τις πηγές η Ηλεία μπορεί να τις χρησιμοποιήσει για την παραγωγική της διαδικασία τόσο στον  αγροτικό όσο και βιομηχανικό τομέα».

Ο καθηγητής δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στο θέμα της εξοικονόμησης ενέργειας λέγοντας πως ο νέος κανονισμός του ΥΠΕΚΑ για την ενεργειακή κατάσταση των κτιρίων (ΚΕΝΑΚ) θα δώσει την ευκαιρία για ενεργειακή βελτίωση και οικονομική ελάφρυνση.

Ο οικονομολόγος, ειδικός σε θέματα βιοτεχνολογίας και γενικός διευθυντής της Πλειάς Συμβουλευτική ΕΠΕ, Αργύρης Σαπλέας, ήταν καυστικός στην ομιλία του όχι μόνο για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, αλλά και γενικότερα για τις προοπτικές της Ηλείας. «Η Ηλεία έχει ένα μεγάλο ευτύχημα: είναι τόσα χρόνια καθυστερημένη και είναι σε μηδενική βάση.

Άρα πάνω εδώ μπορείς να χτίσεις υγιή ανάπτυξη πλέον, αρκεί η πολιτικής της ηγεσία και το πολιτικό της προσωπικό να αποφασίσει επιτέλους να ασχοληθεί με την ανάπτυξη του νομού και όχι με ότι ασχολείται τόσα χρόνια και στείλανε το νομό πίσω».

Ο κ. Σαλπέας ανέλυσε στην ομιλία του τρεις άξονες ανάπτυξης για τον τόπο.

Α) Την ενέργεια και τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας από τα φωτοβολταϊκά και τα θερμοβολταϊκά, που μπορούν να δώσουν τεράστια ώθηση ανάπτυξης στην Ηλεία. Σχολίασε όμως το θέμα της ύπαρξης και εφαρμογής των ΖΟΕ. «Όχι μόνο οι εγκαταστάσεις αλλά και η προσέλκυση εργοστασίων για τα φωτοβολταϊκά έχουν τις ιδανικές συνθήκες.Πρέπει όμως, αυτό το εξάμβλωμα που λέγεται ΖΟΕ να αλλάξει, γιατί επιτρέπεται για παράδειγμα να κάνεις βουστάσια και χοιροστάσια και στον ίδιο χώρο δεν επιτρέπεται να κάνεις βιομηχανία παραγωγής φωτοβολταϊκών στοιχείων που έχει μηδενικούς περιβαλλοντικούς όρους».

Β) Τον εκσυγχρονισμό της γεωργίας με την εφαρμογή νέου τύπου τεχνολογίες. «Εμείς προτείνουμε τα φωτοβολταϊκά θερμοκήπια, μια νέα μορφή πολλαπλών πηγών εισοδημάτων για τους γεωργούς. Αυτό προϋποθέτει από την πολιτική ηγεσία του νομού και από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης  να δούνε το μέλλον μιας τέτοιας ιστορίας και να στηρίξουν το ερευνητικό πρόγραμμα που  έχουμε προτείνει για το νομό Ηλείας» είπε ο κ. Σαλπέας

Γ) Την τυποποίηση και επεξεργασία των γεωργικών προϊόντων. «Έτσι θα υπάρξει μια μεγάλη προστιθέμενη αξία σ’ αυτά για να μπορούν να δημιουργηθούν νέες αγροτοεργατικές ζώνες ανθρώπινου δυναμικού που θα εμπλουτίσει το εισόδημα των νέων ανθρώπων στην περιοχή. Στο πλαίσιο αυτό θα πρέπει να δημιουργηθεί ένα επιχειρηματικό πάρκο ή μια μικρή βιομηχανική ζώνη όπου εκεί οργανωμένα να εγκατασταθεί ο δευτερογενής τομέας γιατί είμαστε ο μοναδικός νομός χωρίς βιομηχανική ζώνη» είπε ο κ Σαλπέας.

Πηγή

ilialive.gr
Sites του Ομίλου

28ης Οκτωβρίου 1 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος. Μέλος του emedia logo

Όροι χρήσης - Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.