Αρκετοί Ηλείοι ανάμεσα στους 6.000 μεγαλο-οφειλέτες του Υπουργείου Οικονομικών (Νεότερα)

Στην ηλεκτρονική σελίδα http://link.minfin.gr/ofeilesNP αναρτήθηκαν από το υπουργείο Οικονομικών τα στοιχεία 6.000 νομικών προσώπων κερδοσκοπικού χαρακτήρα με

ληξιπρόθεσμες οφειλές μεγαλύτερες από 150.000 ευρώ.

Στην Ηλεία δεν είναι λίγα τα ονόματα των οφειλετών, όμως με μια πρώτη ματιά ανάμεσά τους βρίσκονται και επιχειρήσεις που έχουν βάλει λουκέτο. Σύμφωνα με τα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα οφειλέτες υπάρχουν στις μεγάλες πόλεις όπως ο Πύργος και η Αμαλιάδα και σε μικρότερες όπως η Βάρδα, η Γαστούνη, η Ζαχάρω, τα Καβάσιλα κ.α.

Πανελλαδικά μεταξύ αυτών συγκαταλέγονται δημόσιες επιχειρήσεις, ιδιωτικές εταιρίες, συνεταιρισμοί αλλά και Ποδοσφαιρικές Ανώνυμες Εταιρίες, αλλά και σημαντικός αριθμός επιχειρήσεων που έχει κηρύξει πτώχευση με αποτέλεσμα η είσπραξη των οφειλών τους να θεωρείται αδύνατη.

Ειδικότερα, στις πρώτες θέσεις της «μαύρης λίστας» που δόθηκε στη δημοσιότητα φιγουράρουν ο ΟΣΕ με χρέη 1,262 δισ. ευρώ (πρώτος στον κατάλογο ως ο μεγαλύτερος οφειλέτης), ενώ ακολουθούν ο Οργανισμός Αστικών Συγκοινωνιών Αθηνών με 163,5 εκατ. ευρώ και η Ολυμπιακή Αεροπορία με 152 εκατ. ευρώ.

Οφειλές ύψους 146,5 εκατ. ευρώ έχουν τα ναυπηγεία Νεώριον [NEOr.AT] Σχετικά άρθρα Σύρου, ενώ η ΠΑΕ ΑΕΚ χρωστά 103,2 εκατ. ευρώ. Η πτωχευμένη εταιρεία Γραμμή ΑΕ εμφανίζεται στη λίστα με χρέη 77,9 εκατ. ευρώ, η Λάρκο Μεταλλευτική έχει χρέη 70,7 εκατ. ευρώ, η Artisti Italiani 62,9 εκατ. ευρώ και η ΚΑΕ ΠΑΟΚ 68,4 εκατ. ευρώ.

Το υπουργείο ετοιμάζεται να δώσει μάλιστα στη δημοσιότητα και τις ληξιπρόθεσμες οφειλές φυσικών προσώπων, αφού ολοκληρωθεί η υπό εξέλιξη διαδικασία με την Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα η οποία σύμφωνα με το ΥΠΟΙΚ, έχει ζητηθεί να επισπευστεί.

Το οικονομικό επιτελείο εκτιμά ότι με τη δημοσίευσή των συγκεκριμένων στοιχείων θα βοηθήσει σημαντικά στη βελτίωση απόδοσης της συλλογής των εσόδων. Το σύνολο των οφειλών που περιλαμβάνονται στον πίνακα ξεπερνά τα 30 δισ. ευρώ από τα 42 δισ. ευρώ συνολικά των ληξιπροθέσμων οφειλών.

Συγκεκριμένα, τα στοιχεία των καταστάσεων, αφορούν σε ληξιπρόθεσμες δόσεις οφειλών με ημερομηνία λήξης έως 5/9/2010 και με προσαυξήσεις εκπρόθεσμης καταβολής έως την ημερομηνία άντλησης 5/9/2011. Στις συγκεκριμένες καταστάσεις δεν περιλαμβάνονται οφειλές οι οποίες έχουν υπαχθεί σε διευκόλυνση τμηματικής καταβολής ή σε νομοθετική ρύθμιση τμηματικής καταβολής και οι οφειλές για την καταβολή των οποίων έχει διαταχθεί αναστολή με δικαστική απόφαση.

Εκτός από τις οφειλές που αφορούν σε κωδικούς του προϋπολογισμού , συμπεριλήφθησαν και οφειλές που έχουν βεβαιωθεί στους κωδικούς αριθμούς εσόδων που αφορούν στα Κεφάλαια Ασφαλίσεως Χρηματοδοτήσεων εκ Κεφαλαίων ή εγγυήσεις του Ελληνικού Δημοσίου και σε καταργούμενους ειδικούς λογαριασμούς οι οποίοι βάσει αποφάσεων υπάγονται στα έσοδα προϋπολογισμού.

Οπως επισημαίνει το υπουργείο Οικονομικών σε σχετική του ανακοίνωση, τα στοιχεία δημοσιεύονται σύμφωνα με τη δημόσια δέσμευση της κυβέρνησης και σε εφαρμογή των παραγράφων 1, 2 του άρθρου 9, περί δημοσιοποίησης ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο, του ν.3943/2011 (ΦΕΚ 66 Α’) βάσει της ΠΟΛ 1185/2011.

Σημειώνει τέλος ότι η άντληση των στοιχείων, πραγματοποιήθηκε σύμφωνα με τα στοιχεία των βάσεων δεδομένων TAXIS/ICIS της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων όπως αυτά ενημερώνονται και τηρούνται από τις Δ.Ο.Υ. και τα τελωνεία.

Σε περίπτωση που, όπως διευκρινίζεται, για οποιοδήποτε λόγο η ενημέρωση των βάσεων δεδομένων των Πληροφοριακών Συστημάτων κατά την ημέρα άντλησης δεν ταυτίζεται με τα διαθέσιμα στις υπηρεσίες αυτές στοιχεία, τότε ενδεχομένως να μην υπάρχει ορθή αποτύπωση των ανά οφειλέτη αντλούμενων στοιχείων ληξιπρόθεσμων οφειλών.

Η αποκατάσταση των περιπτώσεων αυτών, ξεκαθαρίζει το υοπυργείο, θα γίνει το ταχύτερο σύμφωνα με τα οριζόμενα στο άρθρο 7 της ΠΟΛ 1185/2011 σχετικά με τη διαδικασία άρσης/διόρθωσης δημοσιοποίησης εγγραφής.

Δείτε τα ονόματα ΕΔΩ

Πηγή

naftemporiki.gr - ilialive.gr - thebest.gr
Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος. Μέλος του emedia logo

ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ