Βουπρασία: Δύο μήνες πίσω η παραγωγή φράουλας

Μεγάλη καθυστέρηση σημειώνεται στην φετινή συγκομιδή της φράουλας. Σύμφωνα με όσα αναφέρουν παραγωγοί και άνθρωποι της αγοράς στον ΑγροΤύπο, η κατάσταση αυτή έχει

δημιουργηθεί λόγω των χαμηλών θερμοκρασιών που επικράτησαν φέτος στην ευρύτερη περιοχή της Βάρδας και της Μανωλάδας, Ηλείας όπου καλλιεργείται ο κύριος όγκος του προϊόντος.

«Οι πελάτες μας ζητούν προϊόν και εμείς δεν έχουμε να τους δώσουμε. Χαρακτηριστικά σας αναφέρω ότι πέρσι τέτοια εποχή είχαμε συγκομίσει το 40% της φράουλας στην περιοχή και φέτος οι ποσότητες που έχουμε μαζέψει δεν ξεπερνούν το 10% της παραγωγής μας», αναφέρει χαρακτηριστικά ο αντιπρόεδρος της ομάδας παραγωγών από τη Μανωλάδα Ηλείας - «Η Υρμίνη», κ. Ανδρέας Γούργαρης.

Να σημειωθεί επίσης ότι την περίοδο αυτή, χώρες όπως η Ισπανία και το Μαρόκο όπου οι θερμοκρασίες τον χειμώνα ήταν υψηλότερες σε σχέση με την Ελλάδα, έχουν ήδη ξεκινήσει τις εξαγωγές τους προς την Ρωσία όπου αποτελεί την κύρια αγορά της ελληνικής φράουλας.

Ειδικότερα, ο κ. Ανδρέας Γούργαρης, αντιπρόεδρος της ομάδας παραγωγών «Η Υρμίνη» ανέφερε στον ΑγροΤύπο: «Έχουμε καθυστερήσει πάρα πολύ λόγω των χαμηλών θερμοκρασιών. Σε σχέση με μια κανονική χρονιά έχουμε πάει πίσω δύο μήνες. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να επηρεάζονται και οι εξαγωγές μας».

Τιμές και ανταγωνισμός

Και προσθέτει: «Οι τιμές παραγωγού αυτή την περίοδο είναι επίσης πολύ χαμηλές σε σχέση με πέρσι και κυμαίνονται στο 1,60 ευρώ/κιλό περίπου ενώ πέρσι ήταν στα 2,40 ευρώ/κιλό.

Σε σχέση με τον ανταγωνισμό ο κ. Γούργαρης μας ανέφερε ότι χώρες όπως το Μαρόκο και η Ισπανία έχουν μπει στην αγορά της Ρωσίας αφού στις χώρες αυτές οι θερμοκρασίες φέτος το χειμώνα ήταν κατά πολύ υψηλότερες από της χώρας μας, με αποτέλεσμα το προϊόν τους να «προηγείται» του ελληνικού.

«Η φετινή χρονιά προβλέπουμε ότι δεν θα πάει καλά αφού έχει μειωθεί η περίοδος συγκομιδής. Πέρσι είχαμε 4 μήνες που συγκομίζαμε και φέτος πέφτει στις 60 ημέρες. Επίσης, θα πέσουν όλες οι ποσότητες τον Απρίλιο και δεν θα υπάρχει απορρόφηση. Ανάλογη χρονιά είχαμε και πριν από τέσσερα χρόνια και τα αποτελέσματα ήταν ίδια».

Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ

Πηγή

ilialive.gr
Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος. Μέλος του emedia logo

Studio Μαθηματικών