Δραματικές προβλέψεις για την Οικονομία σε συνέντευξη του Ηλείου Διονύση Χιόνη

Προβλέψεις δραματικών αλλαγών έκανε σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Παρασκήνιο και το Ράδιο 9, ο Ηλείος καθηγητής Οικονομίας και εκ των συμβούλων του προέδρου της ΝΔ Αντώνη

Σαμαρά, Διονύσης Χιόνης.

Δ. Χιόνης στο Παρασκήνιο «Μεγάλες οι ποινικές ευθύνες εκείνων που υποθήκευσαν οικονομικά τη χώρα»

Δραματικές εξελίξεις και έξοδο της Ελλάδας και άλλων χωρών από το σημερινό ευρώ με το τρυκ της δημιουργίας ευρώ δυο ταχυτήτων βλέπει ο γνωστός για τις παρεμβάσεις του και εκ των συμβούλων του κ. Σαμαρά καθηγητής Διονύσης Χιόνης σε συνέντευξη που μας παραχώρησε για το ράδιο 9 και το «Παρασκήνιο».

Ο κ. Χιόνης έκανε πολλά βήματα πιο πέρα τονίζοντας ότι το πολιτικό και τραπεζικό σύστημα της χώρας αποφάσισε στην ουσία να θυσιάσει τη χώρα και να κρατήσει ως έχει το χρεωκοπημένο πολιτικό και τραπεζικό σύστημα. Έκανε δε ευθέως λόγο για μεγάλες ποινικές ευθύνες εκείνων που υποθήκευσαν οικονομικά τη χώρα.

Έχει τεράστια σημασία ότι και ο κ. Χιόνης αλλά και ο επικεφαλής του ΙΓΜΕ (Ινστιτούτο Γεωλογικών και Μεταλλευτικών ερευνών) κ. Παπαβασιλείου, καθηγητής επίσης στο Πανεπιστήμιο είπαν ότι η Ελλάδα είναι «οικόπεδο γωνία», είναι «προικισμένη δυσανάλογα πολύ με το μέγεθός της», με ορυκτό πλούτο και με αυτόν θα μπορούσε να λύσει το οικονομικό της πρόβλημα.

Κύριε καθηγητά, αν υπήρχε μια παγκόσμια διακυβέρνηση, ένας παγκόσμιος δικτάτορας και έπιανε τους ηγέτες από τον Ομπάμα και τη Μέρκελ μέχρι τους δικούς μας και όλους τους υπουργούς Οικονομίας και τους Τραπεζίτες και τους έκλεινε σε ένα κτήριο και τους έλεγε «η λύνετε την παγκόσμια οικονομική κρίση η πάτε στο Εκτελεστικό απόσπασμα η ισόβια φυλακή σε δυο μήνες» τι λέτε θα την έλυναν;

Δεν είναι τόσο απλό. Πρέπει να απαντήσουν στο ερώτημα «ποιός θα πληρώσει το μάρμαρο», δηλαδή ποιός θα πληρώσει το χρέος. Αν δώσουν απάντηση-λύση σ αυτό τότε λύνεται. Τα ευρωπαϊκά όργανα δεν μπορούν να αποφασίσουν γιατί δεν μπορούν να κάνουν κατανομή του κόστους, δηλαδή αν θα πληρώσει το ελληνικό χρέος και η Γερμανία, η Γαλλία κλπ.

Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας κ. Σόιμπλε δήλωσε προχθές στο ΣΠΗΓΚΕΛ ότι οι Γερμανοί φορολογούμενοι δεν πλήρωσαν μέχρι στιγμής τίποτα για το ελληνικό χρέος.

Έτσι είναι. Δεν πλήρωσαν τίποτα.

Την ενοποίηση της Γερμανίας και την ένταξη της Ανατολικής Γερμανίας στην Ευρώπη με ισοτιμία μάλιστα μάρκου και οικονομία χειρότερη από την Ελλάδα την πλήρωσαν όλες οι χώρες της Ευρώπης;

Ναι βεβαίως. Και αυτό έπρεπε να είναι επιχείρημα της Ελλάδας εδώ και πάρα πολύ καιρό. Όμως δεν το προβάλλουμε ποτέ και αυτό είναι σοβαρό λάθος. Η επιβάρυνση για όλους έγινε μέσα από την αύξηση των επιτοκίων και την διαφοροποίηση της ισοτιμίας του γερμανικού μάρκου την οποία προκάλεσε τότε η Γερμανία.

Ο μεγαλοπατεώνας με το όνομα Σόρος ξαναχτύπησε πάλι την Ελλάδα και είπε ότι πρέπει να φύγει από το ευρώ μαζί με την Πορτογαλία γιατί δεν μπορούν αυτές οι χώρες να ακολουθήσουν τις άλλες. Από την άλλη ο Νομπελίστας Στίγκλιτς είπε να φύγει η Γερμανία γιατί δεν θέλει να μοιραστεί τη δύναμή της. Εσείς τι προβλέπεται ότι θα συμβεί;

Έτσι, όπως είναι σήμερα τα πράγματα δεν μπορούν να προχωρήσουν. Δεν μπορούν να προχωρήσουν με έναν Βορρά, ο οποίος αρνείται να μεταφέρει πόρους προς το Νότο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και με έναν Νότο με τόσο μεγάλα ελλείμματα και τόσο μικρή ανταγωνιστικότητα. Δεν μπορούν να συνεχίσουν να αποτελούν νομισματική και οικονομική ένωση. Μπορούν να αποτελέσουν μια τελωνειακή ένωση η κάτι παρόμοιο αλλά οικονομική-νομισματική ένωση δεν μπορούν να αποτελέσουν.

Πολιτική Ένωση μπορούν να αποτελέσουν ποτέ;

Για να αποτελέσουν πολιτική ένωση πρέπει να έχει προηγηθεί μια οικονομική σύγκλιση. Και τώρα όχι μόνο σύγκλιση δεν γίνεται αλλά γίνεται απόκλιση.

Μπορεί να υπάρξει πολιτική ένωση της Ευρώπης και να ενωθούν κράτη με τελείως διαφορετικές νοοτροπίες και οικονομίες;

Στις ΗΠΑ αυτό συμβαίνει. Για παράδειγμα η Γιούτα είναι κάτι το τελείως διαφορετικό από την Καλιφόρνια. Τόσο καιρό μας μιλούν για πολιτική ένωση, για συνθήκες Μάαστριχτ, Λισαβόνας κλπ. Όταν όμως ήρθαν τα δύσκολα τι έκαναν; Ούτε καν ένα μηχανισμό διαχείρισης χρέους δεν λειτούργησαν έγκαιρα και αποφασιστικά.

Οι ΗΠΑ έγιναν από μετανάστες όμως και οι μετανάστες ήταν από διάφορες άλλες χώρες. Αυτοί ενώθηκαν στις ΗΠΑ και όχι αυτόχθονες.

Και στη Σοβιετική ένωση έγινε. Βιαίως μεν, έγινε δε.

Κύριε Χιόνη αν καταλάβαμε καλά, λέτε ότι κάποιοι πρέπει να φύγουν από το ευρώ και να φύγουν άμεσα.

Έτσι όπως έχουν διαμορφωθεί αυτή τη στιγμή τα πράγματα δεν μπορεί να είμαστε όλοι μαζί.

Άρα το πιο πιθανό θα είναι να φύγει η Ελλάδα, όχι η Γερμανία...

Αν υπάρξει αυτή η εμμονή στη διαχείριση του προβλήματος το πιο πιθανό είναι να πάμε σε ένα ευρώ δυο ταχυτήτων. Ένα για τις 6 χώρες με τα τρία Α στην οικονομία και ένα για τις υπόλοιπες χώρες. Ίσως αυτό να έχει κατά νου η Γερμάνια και να αρνείται τις λύσεις που τις βλέπουμε όλοι τόσο καιρό και εκείνη να φαίνεται ότι δεν τις βλέπει.

Άρα εσείς δεν θεωρείται πιθανό το ευρωομόλογο ,το οποίο κάποιοι το βλέπουν να έρχεται σιγά αλλά σταθερά.

Μέχρι στιγμής δεν βλέπω κάτι τέτοιο. Το ευρωομόλογο θα το εκδώσει η Γερμανία και η Γαλλία και όχι η Ελλάδα η Πορτογαλία κλπ. Όταν όμως το εκδώσουν αυτό θα υποβαθμιστούν κατευθείαν από τους Οίκους Αξιολόγησης. Άρα θα έχουν πρόβλημα στην εξυπηρέτηση των χρεών τους. Αν ήταν θα είχαν πληρώσει το μάρμαρο τόσο καιρό.

Μήπως το πάνε σιγά-σιγά; Μήπως γι αυτό μας λένε κάθε τόσο ότι κάνουμε μεγάλα βήματα, όπως είπε και ο Σόιμπλε;

Μα ποια μεγάλα βήματα; Μήπως το άνοιγμα του επαγγέλματος των ιερομονάχων η των ταξιτζήδων; Έτσι θα αντιμετωπισθεί ένα χρέος 350 δισ. ευρώ; Αυτά είναι προφάσεις εν αμαρτίαις. Για να μην κάνουν αυτοί αυτά που πρέπει να κάνουν.

Θέμα λύσης του οικονομικού προβλήματος μέσω των κρυφών λογαριασμών μας στην Ελβετία τις οποίες καταθέσεις το ΣΠΗΓΚΕΛ ανεβάζει στα 600 δισ. υπάρχει;

Μέχρι τώρα δεν έχουν κάνει τίποτα παρότι είχαν υποσχεθεί ταξίδια στην Ελβετία, άνοιγμα καταλόγων και λογαριασμών κλπ. Δεν θέλουν να ακουμπήσουν αυτό το θέμα.

Άρα να συμπεράνουμε ότι το πολιτικό σύστημα έχει επιλέξει να μην κάνει τίποτα για να μην πληγούν στελέχη από όλο το φάσμα του πολιτικού συστήματος;

Όταν μια χώρα προσπαθεί να διασώσει και το πολιτικό σύστημα και το τραπεζικό σύστημα και τη χώρα και τα τρία πράγματα μαζί δεν γίνονται. Πρέπει να αποφασίσει ποιο από τα τρία δεν θα σώσει. Και δυστυχώς βλέπω να μην διασώζουμε τη χώρα. Δυστυχώς!

Ζήτημα ορυκτού πλούτου έχουμε; Υπολογίζουν ότι έχουμε 460 τόνους χρυσού στα κοιτάσματα Χαλκιδικής και Θράκης. Είναι πράγματι έτσι; Είναι σημαντική ποσότητα οι 460 τόνοι;

Μα τι λέτε τώρα... Τεράστια ποσότητα. Έχω ασχοληθεί με τα κοιτάσματα. Η Πολιτεία θέλει να εξορυχτεί ο χρυσός. Συγκεκριμένες τοπικές δυνάμεις το εμποδίζουν. Δεν μπορώ να καταλάβω πως ένας σύλλογος με 20 άτομα κλείνει ραντεβού με επιτρόπους που δεν μπορούν να δουν υπουργοί. Η εξουσία που έχουν τέτοιες οργανώσεις είναι δυσανάλογα μεγάλη. Αναμφισβήτητα μπορούν να λύσει το οικονομικό μας πρόβλημα ο ορυκτός μας πλούτος.

Τι προβλέπεται για το φθινόπωρο;

Νομίζω ότι θα είναι μη διαχειρίσιμες οι καταστάσεις σε επίπεδο νοικοκυριών. Και αυτή η διαχειρίσιμη κατάσταση θα εκβιάσει και πολιτικές εξελίξεις. Βλέπω ακόμα και να φτάσουμε μέσα από τις πολιτικές εξελίξεις στην επαναδιαπραγμάτευση του Μνημονίου με ένα καινούργιο πολιτικό-θεσμικό πλαίσιο.

Μπορεί να φτάσουμε στην άρνηση πληρωμής του χρέους η μέρους του χρέους;

Αυτά δεν είναι απλά πράγματα. Γιατί μπορεί να εξοβελιστούμε σε μια κατάσταση που δεν θα έχουμε καμία συμμετοχή ούτε στο διεθνές εμπόριο. Δεν γίνονται μονομερώς αυτά. Αυτά που μπορούμε είναι να δούμε τα περιουσιακά μας στοιχεία, τις εμπράγματες δυνατότητες ώστε να διαπραγματευτούμε, να αντιπαραβάλουμε το εξωτερικό χρέος. Αυτή τη διαπραγμάτευση δεν μπορούν να την κάνουν αυτοί που διαχειρίστηκαν 20 μήνες τώρα το ζήτημα του χρέους κλπ. Αυτοί που πήραν το χρέος στο 138% και το έκαναν με Μνημόνιο και μέτρα 160% σίγουρα δεν μπορούν να δώσουν λύση.

Εγκλήματα στην οικονομική διαχείριση του κράτους τα προ-ηγούμενα 30 χρόνια έγιναν;

Πολλά και μεγάλα.

Αν λοιπόν φτάσουμε στην καταστροφή νοικοκυριών εξαιτίας αυτών των εγκλημάτων γιατί να μην υπάρξει ανάλογα σκληρή τιμωρία όσων διαχειρίστηκαν τα οικονομικά μας;

Πρέπει να συνοδευτεί αυτό το θέμα και με το ανάλογο νομικό πλαίσιο. Στο θέμα του Μνημονίου που υποθήκευσε τη χώρα για τα επόμενα 20-30 χρόνια έχουν γίνει σοβαρά λάθη και θα πρέπει να καταλογισθούν σοβαρές ποινικές ευθύνες γι αυτούς που μας οδήγησαν σ' αυτή την κατάσταση σήμερα.

Πηγή

Το Παρασκήνιο
Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος. Μέλος του emedia logo

ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ