Δυτική Ελλάδα: Παραδόθηκε η μελέτη για το φυσικό αέριο - Η Ηλεία είναι μέσα;

«Η έλευση του φυσικού αερίου και κατ’ επέκταση η δυνατότητα για φθηνή ενέργεια αποτελεί βασική προϋπόθεση για την ανάπτυξη της Δυτικής Ελλάδας, για την προσέλκυση

νέων επενδύσεων, για την ελάφρυνση των μονάδων που ήδη λειτουργούν αλλά και, σε ό,τι αφορά την οικιακή χρήση, για την ελάφρυνση των νοικοκυριών», τόνισε με έμφαση ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας κατά τη συνάντηση με τον υφυπουργό Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (ΥΠΕΚΑ) Γιάννη Μανιάτη.  

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης παραδόθηκε και η σχετική μελέτη που συνέταξαν το τμήμα Δυτικής Ελλάδας του Τεχνικού Επιμελητήριου από κοινού με το τμήμα Αιτωλοακαρνανίας του ΤΕΕ.

Από την πλευρά του ο Υφυπουργός ανέφερε ότι αυτήν τη στιγμή το δίκτυο φυσικού αερίου έχει φτάσει μέχρι τα Εξαμίλια Κορινθίας, ανέφερε ότι προϋπόθεση για την άφιξη του φυσικού αερίου είναι η ύπαρξη ενός μεγάλου καταναλωτή, όπως μπορεί να είναι ένα εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος από φυσικό αέριο, ενώ εξήγησε ότι το όλο θέμα συναρτάται με τη μονάδα της ΔΕΗ στη Μεγαλόπολη. Πρόσθεσε, επίσης, ότι το όλο εγχείρημα συναρτάται με το γενικότερο ενεργειακό σχεδιασμό της χώρας.

Σημειώνεται ότι κατά τη διάρκεια της συνάντησης έγινε και μια κατ’ αρχήν συζήτηση πιθανών εναλλακτικών σχεδίων ενώ, επίσης, τέθηκε και το θέμα της ένταξης του έργου στο πρόγραμμα ανάπτυξης του φυσικού αερίου αλλά και της συμμετοχής που πρέπει να έχουν στην όλη προσπάθεια τόσο η ΔΕΗ όσο και η Ρυθμιστική Αρχή ενέργειας (ΡΑΕ).

Η συνάντηση κατέληξε με την απόφαση να αξιολογήσουν τη μελέτη του ΤΕΕ οι ειδικοί της «Δημόσιας Επιχείρησης Αερίου Α.Ε.» (ΔΕΠΑ) και του «Διαχειριστή Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου» (ΔΕΣΦΑ) αλλά και του ΤΕΕ, με διάθεση εξάντλησης των αντικειμενικών κριτηρίων και η αξιολόγηση αυτή να επανέλθει εντός μηνός προς συζήτηση σε πολιτικό επίπεδο.  

Ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας, αφού ευχαρίστησε τους υπευθύνους του ΤΕΕ για την εκπόνηση της μελέτης κατέληξε υπογραμμίζοντας ότι στο θέμα της έλευσης του φυσικού αερίου θα παραμείνει αμετακίνητος διότι «αποτελεί όρο για την έξοδο της Δυτικής Ελλάδας από την αναπτυξιακή απομόνωση». Τόνισε ότι πολιτική βούληση της Περιφέρειας και στόχος υψηλής προτεραιότητας είναι η πρόσβαση της Δυτικής Ελλάδας σε μια φθηνή και φιλικότερη προς το περιβάλλον πηγή ενέργειας όπως είναι το φυσικό αέριο.  

Στη συνάντηση πήραν, επίσης, μέρος ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΣΦΑ Γιώργος Παπαρσένος, ο αντιπρόεδρος της ΔΕΠΑ Σπύρος Παλαιογιάννης, ο καθηγητής του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου Ανδρέας Ανδρεόπουλος, η Εκτελεστική Γραμματέας της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας Διονυσία Μαράτου, ο Πρόεδρος του τμήματος του ΤΕΕ Δυτικής Ελλάδας Θανάσης Γιανναδάκης και ο Πρόεδρος του τμήματος Αιτωλοακαρνανίας του ΤΕΕ Κώστας Ρόκος.

Σ.Σ. Ηλεία Live !: Επειδή το θέμα έχει τεθεί πολλές φορές, στο δελτίο Τύπου δεν γίνεται πουθενά λόγος για την Ηλεία. Αν προσπαθήσουμε να βγάλουμε συμπέρασμα από τις δηλώσεις, αν προϋπόθεση για την επέκταση του δικτύου είναι η ύπαρξη μεγάλων καταναλωτών, στην αγροτική Ηλεία μάλλον δεν υπάρχουν. Ας ελπίσουμε πως μαζί με το "βασιλικό" της Μεγαλόπολης, θα ποτιστεί και η "γλάστρα" της Ηλείας.

Πηγή

Δελτίο Τύπου ΠΔΕ

28ης Οκτωβρίου 1
Πύργος Ηλείας
Τηλ: 26210-30400
Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976-869414
Εμπορικό Τμήμα: 6945556212
Email: Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Copyright © 2011 Ηλεία Live!. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος. Μέλος του emedia logo  Όροι χρήσης - Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Ο παρών ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη πλοήγησή σας. Συνεχίζοντας, αποδέχεστε την χρήση αυτών
Περισσότερα Ok Απόρριψη