ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ: Ένα δις κάθε χρόνο τα έσοδα από τους υδρογονάνθρακες

Εκτιμήσεις για την αξία του ορυκτού πλούτου που κρύβει το ελληνικό υπέδαφος έκανε ο υφυπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Γιάννης Μανιάτης

σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Κεφάλαιο». Ο κ. Μανιάτης επανέλαβε την εκτίμηση για σημαντικά κοιτάσματα υδρογονανθράκων σε χερσαίες περιοχές (Δυτ. Πελοπόννησος, Αιτωλοακαρνανία, Ήπειρος, Ανατ. Θράκη), αλλά και σε θαλάσσιες (βόρεια Κέρκυρα, Πατραϊκός, Κατάκολο, Νότια Κρήτη) υπογραμμίζοντας ότι ουσιαστικά δεν έχουν γίνει διερευνητικές γεωτρήσεις.

Ξεκάθαρη εικόνα για το μέγεθος των κοιτασμάτων θα έχει η χώρα μας σε περίπου ένα χρόνο από σήμερα, όταν θα ολοκληρωθούν οι σεισμικές έρευνες σε Κρήτη και Ιόνιο πρόσθεσε ο κ. Μανιάτης.

Αναφορικά με το Ιόνιο ο κ. Μανιάτης δήλωσε χαρακτηριστικά: "Με όλες τις αβεβαιότητες που έχουμε, έμπειροι και προσγειωμένοι επιστήμονες και στελέχη επιχειρήσεων του χώρου με έχουν διαβεβαιώσει ότι στην περιοχή του Ιονίου μπορεί κανείς να αναμένει 3-4 «Πρίνους». Αυτό σημαίνει 300-500 εκατομμύρια βαρέλια πετρέλαιο.

Αν θεωρήσουμε μια μέση τιμή βαρελιού 80-100 δολάρια ανά βαρέλι για τα επόμενα 20-25 χρόνια που διαρκεί η φυσιολογική αξιοποίηση τέτοιων κοιτασμάτων, μπορούμε να εκτιμήσουμε συνολικά ακαθάριστα έσοδα της τάξης των 30-40 δισ. δολαρίων για όλα αυτά τα χρόνια.

Αφαιρώντας ένα ποσοστό περίπου 40%-60% που είναι το κόστος των επενδύσεων και τα κέρδη των εταιρειών πετρελαίου, μπορούμε να υπολογίσουμε για το ελληνικό Δημόσιο ένα έσοδο της τάξης των 15-20 δισ. δολαρίων.

Με άλλα λόγια (και επαναλαμβάνω, με όλες τις προφανείς αβεβαιότητες), από την ευρύτερη περιοχή του Ιονίου, μετά την παρέλευση 5-6 ετών από σήμερα, μπορούμε να περιμένουμε έως και 1 δισ. δολ. κάθε χρόνο και για τα επόμενα 20-25 χρόνια έσοδα για το Δημόσιο".

Πηγή

dete.gr

28ης Οκτωβρίου 1
Πύργος Ηλείας
Τηλ: 26210-30400
Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976-869414
Εμπορικό Τμήμα: 6945556212
Email: Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Copyright © 2011 Ηλεία Live!. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος. Μέλος του emedia logo  Όροι χρήσης - Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Ο παρών ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη πλοήγησή σας. Συνεχίζοντας, αποδέχεστε την χρήση αυτών
Περισσότερα Ok Απόρριψη