ΕΒΕ Ηλείας: Ημερίδα για την εξωστρέφεια των εξαγωγών

Μια σημαντική ημερίδα για τους Ηλείους εξαγωγείς πραγματοποιήθηκε χθες το απόγευμα στην αίθουσα εκδηλώσεων του Επιμελητηρίου Ηλείας, στον Πύργο, με θέμα «Εξαγωγές:

Ασφάλιση και Χρηματοδότηση – Πρόγραμμα ΕΞΩΣΤΡΕΦΕΙΑ». Κεντρικό πρόσωπο στην εκδήλωση ήταν ο Γενικός Διευθυντής του Οργανισμού Ασφάλισης Εξαγωγικών Πιστώσεων Βασίλης Λάζαρης. Χαιρετισμό απηύθυνε ο πρόεδρος του ΕΒΕ Ηλείας Κώστας Νικολούτσος, που μαζί με τον πρόεδρο του Εξαγωγικού τμήματος Αντώνη Παρασκευόπουλο, συντόνισαν την εκδήλωση. Αρκετοί επιχειρηματίες στο χώρο των εξαγωγών αλλά και ο πρώην πρόεδρος του ΕΒΕ Ηλείας κ. Αγγελόπουλος παρακολούθησαν την εκδήλωση.

Το Πρόγραμμα Εξωστρέφεια – ΟΑΕΠ, αποτελεί μια τονωτική ένεση για την ρευστότητα των ελληνικών εξαγωγικών επιχειρήσεων και εντάσσεται στην συνολική στρατηγική του Υπουργείου Ανάπτυξης Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας για την ενίσχυση των εξαγωγών.

Πρόκειται για ένα πρόγραμμα - πάγιο αίτημα των εξαγωγικών επιχειρήσεων της χώρας, που στη δεδομένη χρονική στιγμή μπορεί να προσφέρει τόνωση ρευστότητας στην πραγματική οικονομία, ουσιαστική στήριξη στην εξωστρεφή επιχειρηματικότητα και να ενισχύσει την  ανταγωνιστικότητα, προσφέροντας επιπροσθέτως ευελιξία στις ελληνικές εξαγωγικές επιχειρήσεις. Αυτές οι προοπτικές επισημάνθηκαν από τον πρόεδρο του ΕΒΕ Ηλείας κ. Νικολούτσο, αλλά και από τον κ. Παρασκευόπουλο.

Στη συνέχεια ο γενικός Διευθυντής του ΟΑΕΠ, Βασίλης Λάζαρης, αναφέρθηκε σε μεγέθη και αριθμούς επισημαίνοντας ότι οι εξαγωγές το πρώτο 7μηνο του 2011 ήταν αυξημένες κατά 45% σε σχέση με το 2010.

Τονίστηκε πως το πρόγραμμα δίνει τη δυνατότητα χρηματοδότησης των εξαγωγικών επιχειρήσεων ώστε να αποκτήσουν άμεση ρευστότητα και να συνεχίσουν ή να ξεκινήσουν την εξαγωγική τους δραστηριότητα.

Το πρόγραμμα απευθύνεται ιδιαίτερα σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις, με δυνατότητα χρηματοδότησης των εξαγωγικών επιχειρήσεων έως 200.000€ για διάστημα 4 μηνών, ισόποσης της ασφαλισμένης αξίας των τιμολογίων. Μόνη προϋπόθεση η ασφάλιση του τιμολογίου της εξαγωγής στον ΟΑΕΠ, ενώ είναι ιδιαίτερα ευνοϊκό το επιτόκιο.

Στο πρόγραμμα «Εξωστρέφεια» μπορούν να ενταχθούν τιμολόγια τα οποία έχουν ήδη ασφαλισθεί στον ΟΑΕΠ, άρα ο εξαγωγέας πρέπει να έρθει πρώτα σε επαφή με τον ΟΑΕΠ ακολουθώντας τα παρακάτω βήματα:

Ο Εξαγωγέας συμπληρώνει την αίτηση ασφάλισης, συνοδευόμενη από καταθετήριο τράπεζας για την συμμετοχή του στα έξοδα για την λήψη εμπορικών πληροφοριών. Αποστέλλει και τα δύο στον ΟΑΕΠ.

Ο ΟΑΕΠ ελέγχει την πιστοληπτική ικανότητα (φερεγγυότητα) των αλλοδαπών αγοραστών. Σύμφωνα με το αποτέλεσμα της έρευνας καθορίζεται το ύψος των Πιστωτικών Ορίων των αλλοδαπών αγοραστών.

Ο εξαγωγέας ενημερώνεται από τον ΟΑΕΠ για τα εγκριθέντα πιστωτικά όρια καθώς και για τους όρους ασφάλισης (ποσοστό κάλυψης- ασφάλιστρο). Αποδοχή των εγκριθέντων πιστωτικών ορίων και των όρων ασφάλισης από τον Εξαγωγέα. Έκδοση και Υπογραφή Ασφαλιστηρίου Συμβολαίου μεταξύ ΟΑΕΠ - Εξαγωγέα.

Ο εξαγωγέας αποστέλλει στον ΟΑΕΠ τα τιμολόγια προς ασφάλιση καταβάλλοντας ταυτόχρονα τα αναλογούντα ασφάλιστρα (αποστολή στον ΟΑΕΠ του καταθετηρίου της τράπεζας). Ο εξαγωγέας με αίτημά του προς τον ΟΑΕΠ ζητά την ένταξη συγκεκριμένων ασφαλισμένων τιμολογίων στο Πρόγραμμα «Εξωστρέφεια» αναφέροντας την συμβεβλημένη Τράπεζα, από την οποία επιθυμεί να χρηματοδοτηθεί.

Η Τράπεζα ενημερώνεται από τον ΟΑΕΠ για τα τιμολόγια που έχουν ασφαλισθεί και δύναται να ενταχθούν στο Πρόγραμμα «Εξωστρέφεια». Ο εξαγωγέας απευθύνεται στην Τράπεζα για την χρηματοδότησή του για αξία ισόποση της ασφαλισμένης αξίας των τιμολογίων του και μέχρι 200.000 ευρώ, με αποπληρωμή έως 4 μήνες, με ευνοϊκό επιτόκιο και χωρίς εμπράγματες διασφαλίσεις, υπό τον όρο πλήρωσης όλων των απαιτούμενων όρων και προϋποθέσεων του Προγράμματος «Εξωστρέφεια».

Πηγή

ilialive.gr
Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος. Μέλος του emedia logo

Beauvoir

ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ