Εκμετάλλευση υδρογονανθράκων: Τι θα λάβει και τι δεν θα λάβει η Ηλεία

Όλες οι επιφυλάξεις των φορέων για το θέμα της εκμετάλλευσης των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων εκφράστηκαν στη χθεσινή σύσκεψη στον Πύργο, υπό τον υφυπουργό

Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Γιάννη Μανιάτη. Τον καλωσόρισαν ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας και ο αντιπεριφερειάρχης Ηλείας Χαράλαμπος Καφύρας με τον τελευταίο να του εξηγεί το ιστορικό του πετρελαίου και των αναζητήσεών του επί ηλειακού εδάφους δεκαετίες πριν.

Το θέμα των οικονομικών ωφελημάτων που θα προκύψουν για το νομό, αλλά και το ζήτημα τις πιθανής περιβαλλοντικής επιβάρυνσης έθεσε ο κ. Καφύρας. Μάλιστα εστίασε πως το Κατάκολο είναι μια εθνική πύλη για τον τουρισμό και αυτό θα πρέπει να προστατευτεί ως κόρη οφθαλμού για να μην υπάρξουν συνέπειες, ακόμα και από τις εντυπώσεις που θα μπορούσαν να προκαλέσουν οι εικόνες από τις εξέδρες άντλησης πετρελαίου.

Η απάντηση σε αυτά τα καίρια ζητήματα ήταν θετική από τον κ. Μανιάτη κάνοντας λόγο για ποσοστό 5% επί των κερδών που θα δίδεται στην τοπική κοινωνία ως ανταποδοτικό τέλος, ενώ ένα ποσοστό της τάξης του 20 % θα επιστρέφει ευρύτερα στην περιοχή για υλοποίηση δράσεων και προγραμμάτων προστασίας του περιβάλλοντος, μέσω του Πράσινου Ταμείου.

Σε ότι αφορά τον περιβάλλον επισημάνθηκε πως δεν θα υπάρξει καμία επιβάρυνση και δεν θα επηρεαστεί η τουριστική δραστηριότητα, ενώ θα γίνουν περιβαλλοντικές μελέτες, ώστε να υπάρξει πλήρης κάλυψη του θέματος. Ακόμα τονίστηκε πως προτού το θέμα προχωρήσει προς τον υποψήφιο επενδυτή, θα τεθεί σε διαβούλευση με τη συνεργασία των τοπικών φορέων.

Από την πλευρά του προέδρου του ΕΒΕ Ηλείας κ. Νικολούτσου ζητήθηκε στη διαδικασία των επιτροπών που θα εξετάσουν τις προτάσεις των επενδυτών, να υπάρχει και εκπρόσωπος των επιμελητηρίων.

Ένα από τα θέματα που επίσης τέθηκαν ήταν και η έλευση του φυσικού αερίου στο νομό που θα μπορούσε να προσφέρει μεγάλες προοπτικές. Όμως εκεί οι Ηλείοι φορείς, ένιωσαν απογοήτευση όταν σχεδόν κάθετα ο κ. Μανιάτης απέκλεισε το ενδεχόμενο αυτό, παρά μόνο με την προοπτική της μεταφοράς υγροποιημένου φυσικού αερίου και υπό προϋποθέσεις, με το θέμα να απομακρύνεται αρκετά από την Ηλεία.

Πηγή

ilialive.gr

28ης Οκτωβρίου 1
Πύργος Ηλείας
Τηλ: 26210-30400
Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976-869414
Εμπορικό Τμήμα: 6945556212
Email: Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Copyright © 2011 Ηλεία Live!. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος. Μέλος του emedia logo  Όροι χρήσης - Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Ο παρών ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη πλοήγησή σας. Συνεχίζοντας, αποδέχεστε την χρήση αυτών
Περισσότερα Ok Απόρριψη