Εκμετάλλευση υδρογονανθράκων: Τι θα λάβει και τι δεν θα λάβει η Ηλεία

Όλες οι επιφυλάξεις των φορέων για το θέμα της εκμετάλλευσης των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων εκφράστηκαν στη χθεσινή σύσκεψη στον Πύργο, υπό τον υφυπουργό

Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Γιάννη Μανιάτη. Τον καλωσόρισαν ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας και ο αντιπεριφερειάρχης Ηλείας Χαράλαμπος Καφύρας με τον τελευταίο να του εξηγεί το ιστορικό του πετρελαίου και των αναζητήσεών του επί ηλειακού εδάφους δεκαετίες πριν.

Το θέμα των οικονομικών ωφελημάτων που θα προκύψουν για το νομό, αλλά και το ζήτημα τις πιθανής περιβαλλοντικής επιβάρυνσης έθεσε ο κ. Καφύρας. Μάλιστα εστίασε πως το Κατάκολο είναι μια εθνική πύλη για τον τουρισμό και αυτό θα πρέπει να προστατευτεί ως κόρη οφθαλμού για να μην υπάρξουν συνέπειες, ακόμα και από τις εντυπώσεις που θα μπορούσαν να προκαλέσουν οι εικόνες από τις εξέδρες άντλησης πετρελαίου.

Η απάντηση σε αυτά τα καίρια ζητήματα ήταν θετική από τον κ. Μανιάτη κάνοντας λόγο για ποσοστό 5% επί των κερδών που θα δίδεται στην τοπική κοινωνία ως ανταποδοτικό τέλος, ενώ ένα ποσοστό της τάξης του 20 % θα επιστρέφει ευρύτερα στην περιοχή για υλοποίηση δράσεων και προγραμμάτων προστασίας του περιβάλλοντος, μέσω του Πράσινου Ταμείου.

Σε ότι αφορά τον περιβάλλον επισημάνθηκε πως δεν θα υπάρξει καμία επιβάρυνση και δεν θα επηρεαστεί η τουριστική δραστηριότητα, ενώ θα γίνουν περιβαλλοντικές μελέτες, ώστε να υπάρξει πλήρης κάλυψη του θέματος. Ακόμα τονίστηκε πως προτού το θέμα προχωρήσει προς τον υποψήφιο επενδυτή, θα τεθεί σε διαβούλευση με τη συνεργασία των τοπικών φορέων.

Από την πλευρά του προέδρου του ΕΒΕ Ηλείας κ. Νικολούτσου ζητήθηκε στη διαδικασία των επιτροπών που θα εξετάσουν τις προτάσεις των επενδυτών, να υπάρχει και εκπρόσωπος των επιμελητηρίων.

Ένα από τα θέματα που επίσης τέθηκαν ήταν και η έλευση του φυσικού αερίου στο νομό που θα μπορούσε να προσφέρει μεγάλες προοπτικές. Όμως εκεί οι Ηλείοι φορείς, ένιωσαν απογοήτευση όταν σχεδόν κάθετα ο κ. Μανιάτης απέκλεισε το ενδεχόμενο αυτό, παρά μόνο με την προοπτική της μεταφοράς υγροποιημένου φυσικού αερίου και υπό προϋποθέσεις, με το θέμα να απομακρύνεται αρκετά από την Ηλεία.

Πηγή

ilialive.gr
Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος. Μέλος του emedia logo

ΚΟΜΙΩΤΗΣ Δ ΙΩΑΝΝΗΣ - ΜΑΙΕΥΤΗΡΑΣ - ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ - ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΣ