Εκτός απονιτροποίησης Δουνέϊκα και Καρδαμάς

Έξω από το πρόγραμμα της απονιτροποίησης μένουν περιοχές της Ηλείας, οι οποίες έχουν επιβαρυνθεί με νιτρικά, με ότι αυτό συνεπάγεται για τα εδάφη, τον υδροφόρο ορίζοντα και τους παραγωγούς.

Το θέμα ανέδειξαν πρόσφατα με δηλώσεις τους ο υπεύθυνος αγροτικού τομέα της ΝΟΔΕ Ηλείας Γιώργος Αχαμνός και ο βουλευτής του νομού Κώστας Τζαβάρας.

Οι δύο άντρες επισήμαναν ότι δεν πρέπει να χαθεί αυτή η ευκαιρία την οποία αξιοποιούν συνεχώς τα τελευταία χρόνια οι αγρότες του Θεσσαλικού κάμπου και της βόρειας Ελλάδας. Ο κ. Αχαμνός τόνισε ότι στο πρόγραμμα κατά της νιτροποίησης μπορούν να ενταχθούν στη Δυτική Ελλάδα, 90.000 στρέμματα από την Ηλεία και την Αχαΐα.

Με βάση τους παλιούς Δήμους καθαρίστηκαν  τα χωριά και στον πρώην δήμο Αμαλιάδας εξαιρούνται τα Δουνέϊκα και ο Καρδαμάς, δύο περιοχές όπου βασική καλλιέργεια είναι τα κηπευτικά.

Ο κ. Αχαμνός σχολίασε πως οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ στην Ηλεία, δεν έχουν ενδιαφερθεί για τον αγροτικό κόσμο του νομού, παρά μόνο για τις αποζημιώσεις μικρών ομάδων παραγωγών από το ΕΛΓΑ. Κάλεσε δε, τη Διεύθυνση Αγροτικής Ανάπτυξης και τον αντιπεριφερειάρχη Ηλείας κ. Καφύρα να ασχοληθούν με το θέμα και να στελεχώσουν άμεσα ένα γραφείο στο οποίο θα απευθύνονται οι  Ηλείοι αγρότες αφού σε διαφορετική περίπτωση είναι αναγκασμένοι να «τρέχουν» στην Πάτρα.

Ο κ. Τζαβάρας χαρακτήρισε το θέμα πολύ σημαντικό για την Ηλεία ρίχνοντας ευθύνη για τη μη προβολή του στην Περιφέρεια. Όπως τόνισε, η Περιφέρεια πρέπει να αποκαταστήσει την αδικία σε βάρος των Δουνέικων και του Καρδαμά όπου καλλιεργούνται κυρίως κηπευτικά και έχουν επιβαρυνθεί με νιτρικά.

Ο κ. Τζαβάρας όμως ανέδειξε και μια ακόμη πτυχή του ζητήματος, αυτή των συνεπειών στην υγεία. Επιδημιολογικές μελέτες που έχουν αποδείξει ότι ο κόσμος της αγροτιάς είναι εκτεθειμένος στις βλαβερές συνέπειες της χρήσης των νιτρικών και των φυτοφαρμάκων, με πολύ υψηλό ποσοστό θνησιμότητας από καρκίνο. Πρότεινε δε, περιοχές όπως η Αγουλινίτσα, η Ζαχάρω και το Γιαννιτσοχώρι  να ενταχθούν στο πρόγραμμα απονιτροποίησης.

Πηγή

ilialive.gr
Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος. Μέλος του emedia logo

ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ