Ελαιοπαραγωγοί Ηλείας: Ελπίζουν σε καλή τιμή

Σε περίπου 600 ελαιοπαραγωγούς μοίρασε χθες η Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Ηλείας Ολυμπίας αλυσοπρίονα, στο πλαίσιο  της δράσης «Εφοδιασμός επιδεικτικών μέσων

συγκομιδής ελαιόκαρπου» μέσω του τριετούς προγράμματος ελαιοκομικών φορέων, που φέτος ολοκληρώνεται. Η παράδοση-παραλαβή έγινε χθες το πρωί στις εγκαταστάσεις του παλιού Οινοποιείου στον Πύργο όπου εκατοντάδες παραγωγοί απ’ όλα τα μέρη της Ηλείας έσπευσαν να παραλάβουν τα εργαλεία τους.

«Η προσέλευση του κόσμου είναι μεγάλη και πιστεύουμε ότι ανταποκρίνεται στη δουλειά που κάνουμε . Ελπίζω φέτος, να υπάρξει μια καλή ελαιοκομική περίοδος με ένα καλό οικονομικό αποτέλεσμα για τους παραγωγούς» δήλωσε ο πρόεδρος της ΕΑΣ , Γεράσιμος Καλιμμώρος,

Σε μια καλή τιμή για το προϊόν τους ευελπιστούν όλοι οι ελαιοπαραγωγοί, καθώς όπως δηλώνουν στην «ΠΡΩΤΗ», η παραγωγή αναμένεται φέτος σε υψηλά επίπεδα, τόσο ποσοτικά όσο και ποιοτικά. Προβλήματα ιδιαίτερα δεν αντιμετώπισαν στις περισσότερες περιοχές της Ηλείας, το πρόγραμμα της δακοκτονίας «κύλησε» ομαλά και ο καιρός όλο το προηγούμενο διάστημα ήταν με το μέρος τους.
 
Τι δηλώνουν οι παραγωγοί

«Ιδιαίτερα προβλήματα δεν είχαμε φέτος στις καλλιέργειες. Φέτος πιστεύουμε ότι θα έχουμε μια καλή σοδειά» δηλώνει ο κ. Ανδρέας Γραμματικός από τους Σχοίνους της Ζαχάρως. «Από πλευράς τιμής του προϊόντος δεν ξέρουμε ακόμη τι θα γίνει γιατί και η παραγωγή αναμένεται αυξημένη. Ελπίζουμε ότι θα είναι καλύτερη αλλά δεν εξαρτάται μόνο από μας. Η ποιότητά μας είναι πολύ καλή αλλά οι παράγοντες που επιδρούν στην τιμή του προϊόντος είναι πολλοί, όπως οι διεθνές συγκυρίες κ.α.» σημειώνει.

Ο πρόεδρος της τοπικής κοινότητας Σοπίου Χρήστος Σταυρόπουλος, ανέφερε ότι η ξηρασία του καλοκαιριού μπορεί και να επηρεάσει την τελική ποσότητα του ελαιοκάρπου. «Επειδή δεν έβρεξε καθόλου όλο το καλοκαίρι πιστεύω ότι θα είναι μειωμένος ο ελαιόκαρπος. Βέβαια, επειδή δεν έβρεξε δεν παρουσιάστηκε καθόλου δάκος, και τώρα έχουμε ξεκινήσει τους ψεκασμούς. Η μόνη μας ελπίδα  είναι η τιμή να είναι πιο αυξημένη από πέρυσι, γιατί τα λιπάσματα και τα φάρμακα αυξήθηκαν πολύ όπως και τα εργατικά έξοδα. Ευελπιστούμε σε καλύτερη τιμή για να μπορέσουμε να συνεχίσουμε τις καλλιέργειές μας».

Σε μια καλή τιμή ελπίζει και ο γραμματέας του αγροτικού συνεταιρισμού Γούμερου Δημήτρης Πιπίνης, που θα αντισταθμίσει τις μεγάλες ζημιές των παραγωγών της περιοχής από τα αμπέλια εξ’ αιτίας του περονόσπορου.

«Αν και έριξε χαλάζι πριν μήνες στην περιοχή μας και επηρέασε τις ελιές, είναι τόσο αυξημένη η παραγωγή που δεν πιστεύω ότι θα σημειωθεί μείωση. Περιμένουμε μια καλή τιμή για να ισορροπήσουμε τη ζημιά που πάθαμε από τον περονόσπορο στα αμπέλια και τη σταφίδα. Η τιμή όμως ακούγεται για 1,85- 2 ευρώ. Σ’ αυτά τα επίπεδα δεν είναι καλή γιατί το εργατικό κόστος έχει αυξηθεί πολύ. Μακάρι να πιάσει φέτος η ελιά μια καλή τιμή για να μην μείνει στα δέντρα και να μπορέσουμε να τη μαζέψουμε» δήλωσε.
 

Ικανοποιημένος από το πρόγραμμα της δακοκτονίας δηλώνει και ο παραγωγός Δημήτρης Γούτος από το Χελιδόνι ο οποίος σημειώνει ότι αν επιβεβαιωθούν οι φήμες που θέλουν την τιμή να κυμαίνεται στο  1,80  δεν θα είναι καθόλου ικανοποιημένος γιατί δεν καλύπτονται τα έξοδα. «Η ποσότητα φέτος θα είναι αυξημένη και η ποιότητα πολύ καλή. Ακούμε ότι η τιμή θα είναι γύρω στο 1,80. Δεν είναι καλή τέτοια  τιμή και δεν καλύπτει τα έξοδα».

Να μην είναι μειωμένη από πέρυσι η τιμή της ελιάς ευελπιστεί και ο παραγωγός Λεωνίδας Φωτόπουλος από την Καλλίδωνα Ζαχάρως που δηλώνει ευχαριστημένος από τη φετινή του καλλιέργεια. «Οι καλλιέργειες πήγαν πολύ καλά φέτος. Δεν αντιμετωπίσαμε προβλήματα. Δεν είχαμε καθόλου δάκο και τώρα που έβρεξε το πρόγραμμα της δακοκτονίας κύλησε καλά. Δεν γνωρίζουμε όμως ακόμη τίποτα για το που θα κυμανθεί η τιμή. Μακάρι να μην είναι χειρότερη από πέρυσι».

Αναδημοσίευση από την εφημερίδα "Πρώτη της Ηλείας"

Πηγή

ilialive.gr
Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος. Μέλος του emedia logo

ΚΟΜΙΩΤΗΣ Δ ΙΩΑΝΝΗΣ - ΜΑΙΕΥΤΗΡΑΣ - ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ - ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΣ