Επιστήμονες: Άμεσα η αξιοποίηση του κοιτάσματος πετρελαίου στο Κατάκολο

Η Δυτική Ελλάδα, τόσο σε υποθαλάσσιες περιοχές όσο και στην ξηρά, θεωρείται πετρελαιοπιθανή περιοχή και πρέπει να εξερευνηθεί συστηματικά,

ενώ το εξακριβωμένο κοίτασμα στο Κατάκολο πρέπει να αξιοποιηθεί το ταχύτερο δυνατόν.

Αυτό τονίστηκε σε ημερίδα του τμήματος Μηχανικών Ορυκτών Πόρων του Πολυτεχνείου Κρήτης με θέμα “Έρευνα πετρελαίου και φυσικού αερίου στην Ελλάδα: Προκλήσεις και προοπτικές”, στην οποία έλαβαν μέρος διεθνούς φήμης καθηγητές από την Ελλάδα και το εξωτερικό, καθώς και εκπρόσωποι εταιρειών και φορέων που δραστηριοποιούνται στον τομέα της έρευνας και της παραγωγής υδρογονανθράκων.

Στην ίδια ημερίδα τονίστηκε πως ο ελλαδικός χώρος παραμένει ανεξερεύνητος τα τελευταία 50 χρόνια όσον αφορά το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο, καθώς εξαιτίας της ατολμίας και της έλλειψης στρατηγικής και οργάνωσης εκ μέρους των εκάστοτε κυβερνήσεων έχουν εκτελεστεί μόνο λίγες γεωφυσικές έρευνες και ελάχιστες γεωτρήσεις.

Οι σύνεδροι χαιρέτισαν θετικά τις προσπάθειες του ΥΠΕΚΑ για το άνοιγμα της αγοράς υδρογονανθράκων, δηλαδή την ψήφιση του νέου νόμου, την πρόσκληση ενδιαφέροντος για τη διενέργεια σεισμικών ερευνών μη αποκλειστικής χρήσης και τη δημιουργία της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων, επισημαίνοντας ότι αυτές οι προσπάθειες θα πρέπει να συνεχιστούν με ταχύτατους ρυθμούς, ώστε να οδηγήσουν σε αποτελέσματα.

Σύμφωνα με τους εισηγητές, η Δυτική Ελλάδα, τόσο σε υποθαλάσσιες περιοχές όσο και στην ξηρά, θεωρείται πετρελαιοπιθανή περιοχή και πρέπει να εξερευνηθεί συστηματικά, ενώ το εξακριβωμένο κοίτασμα στο Κατάκολο πρέπει να αξιοποιηθεί το ταχύτερο δυνατόν.

Η περιοχή νότια της Κρήτης ενδέχεται να κρύβει τεράστια κοιτάσματα, σύμφωνα με εκτιμήσεις της Γεωλογικής Υπηρεσίας των Ηνωμένων Πολιτειών (USGS) και ανεπίσημα γεωφυσικά δεδομένα, αλλά επιβάλλεται και εδώ να διεξαχθεί επισταμένη γεωφυσική έρευνα στην περιοχή.

Τα βάθη νερού, μολονότι δεν είναι απαγορευτικά, κυμαίνονται μεταξύ 1.000 και 3.000 μέτρων, εν τούτοις δημιουργούν δύσκολες συνθήκες, αυξάνουν το κόστος της έρευνας και της εκμετάλλευσης και απαιτούν την παρουσία ειδικών γεωτρητικών πλοίων.

Ως εκ τούτου, το κόστος εξόρυξης υδρογονανθράκων από τα βάθη της Μεσογείου είναι τεράστιο και θα απαιτηθεί να έρθουν εταιρείες με μεγάλη κεφαλαιακή βάση.

Ο κεντρικός ομιλητής, καθηγητής του Πανεπιστημίου του Χιούστον, Μιχάλης Οικονομίδης αναφέρθηκε στην εξάρτηση της παγκόσμιας οικονομίας από την ενέργεια από ορυκτούς πόρους, εξάρτηση για την οποία εκτίμησε πως θα συνεχίσει να υπερβαίνει και στο απώτερο μέλλον το 85% της συνολικής παραγωγής, ενώ τόνισε την αυξανόμενη αξία του φυσικού αερίου στο ενεργειακό ισοζύγιο.

Όπως ανέφερε, η Κίνα αναδεικνύεται η αναδυόμενη μεγάλη δύναμη στην παραγωγή και την κατανάλωση ενέργειας, έχοντας επενδύσει τεράστια κεφάλαια σε διάφορες περιοχές του κόσμου για την ανεύρεση και την εξόρυξη υδρογονανθράκων.

Τα ανακαλυφθέντα κοιτάσματα φυσικού αερίου στο Ισραήλ είναι πολύ μεγάλα, ανακοίνωσε, ενώ εκτίμησε πως η Κύπρος, όπου η πρώτη γεώτρηση στα 2.500 μέτρα περίπου είναι γεγονός, θα έχει ακόμη μεγαλύτερα κοιτάσματα.

Πηγή

thebest.gr
Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος. Μέλος του emedia logo

ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ