Επιστολή Αγγελόπουλου προς Βενιζέλο - Χρυσοχοΐδη για στήριξη πυρόπληκτων επιχειρήσεων

Μια σημαντική πρόταση για την στήριξη των επιχειρήσεων της πυρόπληκτης Ηλείας κατέθεσε σήμερα με επιστολή του προς τον υπουργό Οικονομικών Ευάγγελο Βενιζέλο, ο πρόεδρος του

ΕΒΕ Ηλείας Άγγελος Αγγελόπουλος. Η επιστολή που απευθύνεται και στον υπουργό Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Μιχάλη Χρυσοχοΐδη παρουσιάζει τη μελέτη που εκπόνησε το 2007, μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές το Επιμελητήριο για την στήριξη των επιχειρήσεων.

"Το Επιμελητήριο Ηλείας στο πλαίσιο υποβοήθησης και στήριξης των επιχειρήσεων του Νομού μας μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές του 2007, εκπόνησε μελέτη με θέμα «Εφαρμογή Προγραμμάτων Επιχορήγησης Επιχειρήσεων της Πυρόπληκτης Ηλείας από Πιστώσεις του Ειδικού Ταμείου Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών ή από άλλη χρηματοδοτική πηγή», την οποία και σας παραθέτουμε.

Οι ιδιαίτερα μεγάλης έκτασης και έντασης καταστροφικές πυρκαγιές του καλοκαιριού του 2007, έπληξαν περισσότερο από κάθε άλλη περιοχή της χώρας το Νομό Ηλείας,  καθώς επέφεραν την πλήρη καταστροφή μεγάλου μέρους του φυσικού και τεχνικού, παραγωγικού, ιδιωτικού και δημόσιου κεφαλαίου, αλλά και την τραγική  απώλεια δεκάδων ανθρώπινων ζωών.

Μάλιστα, ο Πρωθυπουργός κ. Γεώργιος Παπανδρέου κατά την άφιξή του στην Αρχαία Ολυμπία μετά τις εκλογές του 2009, ανακοίνωσε αναγνωρίζοντας το μεγάλο μέγεθος των καταστροφών και μόνο για την Ηλεία, την υλοποίηση  «Ειδικού Προγράμματος Ανασυγκρότησης», αλλά το σχετικό σχέδιο νόμου δεν βρήκε ακόμα το δρόμο προς τη Βουλή.

Για την χρηματοδότηση έργων ζωτικής σημασίας για την ανασυγκρότηση και ανάπτυξη των πληγέντων περιοχών, είχε συσταθεί εκείνες τις τραγικές μέρες το «Ταμείο Μολυβιάτη», το οποίο είχε συγκεντρώσει ένα σημαντικό ποσό χρημάτων από χιλιάδες δωρητές που θέλησαν να εκφράσουν την αλληλεγγύη τους κυρίως προς την πυρόπληκτη Ηλεία (το 80% των χρημάτων προορίζονταν για το Νομό μας).

Στις 31.12.2010 το «Ταμείο Μολυβιάτη» είχε 118 περίπου εκατομμύρια ευρώ υπόλοιπο, ποσό που περιήλθε «στην αρμοδιότητα του Υπουργού Οικονομικών» μετά την κατάργηση του ταμείου με το Νόμο 3895/8.12.2010, τα οποία σήμερα παραμένουν ακόμα αδιάθετα.
Από την 1/06/2011 τα ανωτέρω χρήματα ευρίσκονται με ειδικό κωδικό στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, ενώ η διαχείριση των χρημάτων αποφασίζεται από τον Υπουργό Οικονομικών σε συνεργασία με τον Υπουργό Περιφερειακής  Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας.

Κύριοι Υπουργοί,

Με την εκπόνηση της ανωτέρω μελέτης θέλαμε να είμαστε έτοιμοι ώστε  να διεκδικήσουμε, σύμφωνα και με τις δηλώσεις του κ. Πρωθυπουργού, αυτά που δικαίως αναλογούν στις  επιχειρήσεις της πυρόπληκτης Ηλείας.

Έχουμε ήδη αποστείλει ένα αντίγραφο αυτής στον προηγούμενο Υπουργό Οικονομικών της Κυβέρνησης και σήμερα επαναλαμβάνουμε το αίτημά μας με την πεποίθηση ότι θα υπάρξει αποτέλεσμα. Το Επιμελητήριο Ηλείας, λαμβάνοντας υπόψη τη διαμορφωθείσα υφιστάμενη κατάσταση μετά τις πυρκαγιές και προκειμένου να επιτευχθεί αφενός η συνέχιση της παραγωγικής λειτουργίας των υφιστάμενων επιχειρήσεων και αφετέρου να δημιουργηθούν οι κατάλληλες συνθήκες για την  ίδρυση νέων βιώσιμων παραγωγικών μονάδων στο Νομό, προτείνει την εφαρμογή μιας σειράς Προγραμμάτων- Δράσεων αναπτυξιακής διάστασης, οικονομικής και κοινωνικής στήριξης και συγκράτησης του πληθυσμού στον πυρόπληκτο Νομό Ηλείας.

Κεντρικός στόχος των παρεμβάσεων που προτείνονται για την ανασυγκρότηση των πυρόπληκτων περιοχών, είναι η συμβολή τους στη βιώσιμη ανάπτυξη των περιοχών αυτών, με τη δημιουργία προϋποθέσεων συγκράτησης του πληθυσμού αλλά και μετεγκατάστασης υφιστάμενων επιχειρήσεων παλιννοστούντων ή ίδρυσης  νέων επιχειρήσεων από παλιννοστούντες  στο Νομό Ηλείας,  την στήριξη των τοπικών οικονομιών και σε όποια πρόσκαιρα οφέλη.
     Τα επιμέρους προγράμματα που εξυπηρετούν τους παραπάνω στόχους και αποτελούν αντικείμενο της παρούσας εργασίας θα αφορούν :
Α΄ Επιχορήγηση υφιστάμενων ΜΜΕ του Νομού Ηλείας όλων των κλάδων οικονομικής δραστηριότητας.
Β΄ Πρόγραμμα επιχορήγησης νέων κατοίκων πυρόπληκτων περιοχών για δημιουργία επιχειρήσεων στις περιοχές αυτές
Γ΄ Πρόγραμμα επιχορήγησης γυναικών κατοίκων πυρόπληκτων περιοχών για δημιουργία επιχειρήσεων στις περιοχές αυτές
Δ΄ Πρόγραμμα παλιννοστούντων επιχειρηματιών στις πυρόπληκτες περιοχές.
Ε΄ Πρόγραμμα για ίδρυση γυναικείων Συνεταιρισμών πυρόπληκτων περιοχών

Το ποσό της απαιτούμενης δημόσιας δαπάνης των 60.000.000 ευρώ για την χρηματοδότηση των προτεινόμενων προγραμμάτων στήριξης των επιχειρήσεων ολόκληρου του Νομού Ηλείας  μπορεί ευχερώς να καλυφθεί από τις αδιάθετες πιστώσεις του Ειδικού Ταμείου Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών (ΕΤΑΕΑ) που ανέρχονται σήμερα στο ποσό των 118.324.384 €.

Με τα προτεινόμενα προγράμματα, είναι βέβαιο ότι θα υπάρξει διάχυση των ωφελειών σε ολόκληρο το Νομό. Πιστεύουμε ότι θα λάβετε σοβαρά υπόψη τις προτάσεις μας και θα τις συμπεριλάβετε στο πρόγραμμα αναπτυξιακής στρατηγικής της Κυβέρνησης.  Άλλωστε ο Νομός Ηλείας είναι ο Νομός που έχει υποστεί τις μεγαλύτερες συνέπειες των καταστροφικών πυρκαγιών και επομένως δικαιούνται ιδιαίτερη στήριξη, προκειμένου να υπάρξει βελτίωση και ανάκαμψη του οικονομικού και κοινωνικού ιστού".

Πηγή

ilialive.gr
Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος. Μέλος του emedia logo

ΚΟΜΙΩΤΗΣ Δ ΙΩΑΝΝΗΣ - ΜΑΙΕΥΤΗΡΑΣ - ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ - ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΣ