Ηλεία: Ίδια ποιότητα, μικρότερο κόστος για την ελιά στην πυρόπληκτη ζώνη

Δύο χρόνια μετά την πρώτη φύτευση ελαιοδένδρων γραμμικού τύπου, οι παραγωγοί στην Ηλεία που εμπιστεύτηκαν αυτή την καλλιέργεια, είδαν τους καρπούς τους.

Πρόκειται για ένα πιλοτικό πρόγραμμα της ΕΑΣ Ηλείας - Ολυμπίας που χρηματοδοτήθηκε από την Marfin και την ΕΔΟΕΕ, την Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση Ελαιολάδου και Ελιάς, μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές του Αυγούστου του 2007.

Χθες στο Κάτω Σαμικό αγρότες και εκπρόσωποι της ΕΑΣ Ηλείας – Ολυμπίας συγκεντρώθηκαν για να δουν από κοντά το νέο μηχάνημα που μέσα σε ελάχιστο χρόνο πραγματοποιεί την συγκομιδή του καρπού χωρίς απώλειες και χωρίς κόπο για τον αγρότη, «καταργώντας» πλέον τους εργάτες.

Χωρίς να αλλάζει η άριστη ποιότητα του ελαιολάδου, τα ελαιόδεντρα μέσα σε δύο χρόνια έχουν πετύχει το 60% της παραγωγής. Το ειδικό μηχάνημα μπορεί να κάνει τη συγκομιδή με ρυθμό πέντε έως εφτά στρεμμάτων την ώρα, που αντιστοιχούν σε οκτώ τόνους καρπού. Αυτό αποτελεί το σημαντικότερο πλεονέκτημα στην υπερπυκνή γραμμική καλλιέργεια που πρωτοεφαρμόστηκε στην Ισπανία.

Οι γνώστες του θέματος αναφέρουν ως η ποιότητα της κορωνέϊκης ποικιλίας δεν αλλοιώνεται, ενώ η οξύτητα δεν υπάρχει καμία πιθανότητα να ξεπεράσει το 0,3%.
Στο νομό Ηλείας καλλιεργούνται σήμερα 2.800 στρέμματα ελαιόδεντρων αυτό του τύπου. Το μοναδικό μειονέκτημα είναι το βάθος κλίσης – έως 15% - που σημαίνει ότι αποκλείονται ορεινές και ημιορεινές περιοχές.

Οι καλλιεργητές δηλώνουν ικανοποιημένοι από τις αποδόσεις αυτής της καλλιέργειας, ενώ ο πρόεδρος της Ένωσης κ. Καλλιμώρος στάθηκε στις επιφυλάξεις με τις οποίες αντιμετώπισαν οι παραγωγοί αρχικά την νέα καλλιέργεια, που τώρα ξεπερνιούνται και οδηγούν στη μείωση του κόστους, καθιστώντας το ελληνικό ελαιόλαδο ανταγωνιστικό όχι μόνο ποιοτικά αλλά και με χαμηλό κόστος συγκομιδής.

Αυτό μπορεί να προσφέρει καλύτερη κέρδη για τους παραγωγούς. Ακόμα ο κ. Καλλιμώρος έκανε γνωστό ότι η ΕΑΣ σύντομα θα λειτουργήσει νέο ελαιοτριβείο και τυποποιητήριο στο νομό.

Πηγή

ilialive.gr
Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος. Μέλος του emedia logo

Studio Μαθηματικών