Ηλεία: Δεν έμεινε τίποτα μετά το χαλάζι . . .

Ο καιρός αποτελειώνει τους αγρότες του κάμπου

Του Γιάννη Σπυρούνη


Ταφόπλακα στην αγροτική παραγωγή έβαλε η τελευταία κακοκαιρία για τους αγρότες του κάμπου της Ηλείας. Μετά τους παγετούς και το χαλάζι, θυελλώδεις άνεμοι και νέες χαλαζοπτώσεις, έδωσαν το τελειωτικό χτύπημα στα εσπεριδοειδή. Η παραγωγή των ποικιλιών του πρώιμου πορτοκαλιού χάθηκε πριν λίγες ημέρες και τώρα καταστράφηκε και η παραγωγή του όψιμού.

Στους πορτοκαλεώνες ο καρπός έχει σχηματίσει στρώμα στο έδαφος και η εικόνα είναι αποκαρδιωτική για τους παραγωγούς. Περιμένουν τον ΕΛΓΑ για αυτοψίες ώστε να προχωρήσει το θέμα των αποζημιώσεων, ενώ προσπαθούν την ύστατη ώρα να περισώσουν ότι μπορούν σχετικά με το πορτοκάλι που προορίζεται για χυμοποίηση με μηδαμινό κέρδος για αυτούς.
Ο πρόεδρος της Ομάδας Εσπεριδοειδών Τραγανού, Κώστας Κυπριώτης, σε δηλώσεις του τόνισε ότι «η κατάσταση είναι πολύ άσχημη. Μετά τα Θεοφάνεια δεν έχουν σταματήσει να μας χτυπούν τα καιρικά φαινόμενα. Πάγος, χαλάζι, θυελλώδεις άνεμοι και πολύ - πολύ χαλάζι. Δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα με το πορτοκάλι. Και με το χυμό έχουμε πρόβλημα δεν έχει ξεκαθαρίσει η κατάσταση και είναι σοβαρό και αυτό το πρόβλημα. Τα πρώιμα πορτοκάλια έχουν φύγει τα περισσότερα, όμως τα όψιμα που ήταν για συγκομιδή το Μάρτιο, έχουν πάθει μεγάλη ζημιά. Από τον αέρα τελευταία τα πορτοκάλια είναι στρώμα στο έδαφος. Και ο παραγωγός δεν μπορεί να το μαζέψει για χυμό. Ένα στρεμματιάτικο που είχαμε πει για το 2015,δεν έχει συμφωνηθεί ακόμα, όπου θα παίρναμε 44 ευρώ το στρέμμα. Τα εργοστάσια μέχρι προχθές έδιναν 5,5 λεπτά το κιλό και παραδοτέο το προϊόν στο Άργος. Που σημαίνει πως ο παραγωγός πέρα από τα μεταφορικά θα πάρει 2 με 2,5 λεπτά. Ίσα – ίσα να το μαζέψουμε» ανέφερε χαρακτηριστικά. Παράλληλα σχολίασε πως για την ώρα ο ΕΛΓΑ έχει μια γενική εικόνα αλλά δεν έχει προχωρήσει στις εξατομικεύσεις.
Ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Τραγανού Ανδρέας Τσουκαλάς, δήλωσε πως τίποτα δεν έχει μείνει και η κατάσταση είναι μια πανωλεθρία για τους αγρότες. Για το θέμα του πορτοκαλιού προς χυμοποίηση, οι παραγωγοί ζητούν να υπάρξουν οι προϋποθέσεις εκείνες που θα τους επιτρέψουν να κάνουν μια διαλογή στο προϊόν που χάνεται και να σταλούν κάποια φορτία. Από την άλλη στάθηκε στην πρακτική των «κανονιών» που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να αποφευχθούν οι έντονες χαλαζοπτώσεις χαιρετίζοντας την πρωτοβουλία των δημάρχων Πηνειού και Ανδραβίδας – Κυλλήνης για τα κανόνια. «Ήταν μια υποδομή προ ετών που λειτουργούσε ανασταλτικά με τρομερά αποτελέσματα. Όμως κάποια στιγμή σταμάτησε η χρηματοδότηση από τον ΕΛΓΑ και σταμάτησε. Μετά τις καταστροφές τις τελευταίες, ζητάμε κατεπειγόντως να λυθεί αυτό το πρόβλημα. Τα πράγματα δεν είναι απλά, οι καιρικές συνθήκες άλλαξαν και πρέπει να βρούμε λύση στα προβλήματα». Σχολιάζοντας συνολικά την κατάσταση που επικρατεί με τις φυσικές καταστροφές είπε πως «το 2014 θα μείνει χαραγμένο στη μνήμη μας γιατί δεν πουλήθηκε τίποτα. Είχαμε όνειρα και φιλοδοξίες και για το 2015, όμως το νέο έτος μας κατέστρεψε ολοκληρωτικά με την έλευσή του. Μετά την πατάτα, κατέστρεψε και το πορτοκάλι. Η ποσότητα των 20.000 τόνων που παράγεται εδώ είναι πολύ μεγάλη δεν είναι αμελητέα για να μην ασχολείται κανείς».
Οι παραγωγοί στο Τραγανό προσανατολίζονται άμεσα σε πραγματοποίηση συσκέψεων στον Αγροτικό Συνεταιρισμό της περιοχής, για να συζητηθούν τα προβλήματά τους με στόχο να δοθεί άμεση λύση και όχι υποσχέσεις που χρονίζουν. Και για αυτό το σκοπό είναι διατεθειμένοι να αναλάβουν πρωτοβουλίες.

Πηγή

ilialive.gr
Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος. Μέλος του emedia logo

ΚΟΜΙΩΤΗΣ Δ ΙΩΑΝΝΗΣ - ΜΑΙΕΥΤΗΡΑΣ - ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ - ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΣ