Ηλεία: Διχάζουν τους αγρότες τα βιβλία εσόδων - εξόδων

Θορυβημένοι και διχασμένοι είναι οι αγρότες με τις πληροφορίες που θέλουν την εξαίρεσή τους από το ειδικό καθεστώς φορολόγησης, με την υποχρέωση να διατηρούν βιβλία εσόδων

και εξόδων όπως επιβάλλεται στους ελεύθερους επαγγελματίες. Οι νέοι αγρότες τονίζουν ότι ένα τέτοιο μέτρο πρέπει να επιβληθεί για να υπάρξει νοικοκύρεμα στην αγροτική παραγωγή και πώληση των προϊόντων ενώ οι παραδοσιακοί παραγωγοί τονίζουν ότι κάτι τέτοιο θα είναι καταστροφικό για τον κλάδο τους.

Σύμφωνα με πληροφορίες που είδαν πρόσφατα το φως της δημοσιότητας η τρόικα πιέζει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης να λάβει νέα μέτρα, με στόχο την αναμόρφωση του φορολογικού συστήματος και την πιο αυστηρή φορολόγηση των ατομικών επιχειρήσεων και των ελεύθερων επαγγελματιών.

Έτσι το υπουργείο Οικονομικών σχεδιάζει να εντάξει μια ρύθμιση για τους αγρότες, στο υπό εκπόνηση φορολογικό νομοσχέδιο, με την οποία θα υποχρεωθούν να τηρούν φορολογικά βιβλία και να εκδίδουν τιμολόγια και αποδείξεις για τα προϊόντα που πωλούν, δηλαδή να γίνουν κι αυτοί επιτηδευματίες. Στην περίπτωση αυτή, οι επαγγελματίες του αγροτικού χώρου μετά την αφαίρεση του αφορολογήτου ορίου των 5.000 ευρώ θα υποβάλλονται σε αυτοτελή φορολογία με συντελεστή 20% ή 25%.

Όπως αναφέρουν σχετικά δημοσιεύματα, το προωθούμενο νέο φορολογικό καθεστώς των αγροτών θα υποχρεώσει σε απόδοση φόρου ακόμα και χαμηλά εισοδήματα, την ίδια στιγμή όμως δημιουργούνται οι προϋποθέσεις για έλεγχο της διακίνησης των αγροτικών προϊόντων σε όλα τα στάδια, διαδικασία η οποία αναμένεται να βάλει φραγμό στα «παιχνίδια» μεσαζόντων και να περιορίσει κατά πολύ την ψαλίδα των τιμών από το χωράφι στο ράφι.

Δεν πρέπει να εξαιρεθούν από το ειδικό καθεστώς οι αγρότες

«Στην οικονομική συγκυρία που διανύουμε όλοι μας, αυτό το μέτρο θα είναι η «ταφόπλακα» κάθε παραγωγού, συν του ότι θα επωμισθούν με ένα επιπλέον έξοδο, αυτό του λογιστή» δηλώνει στην «Π» ο πρόεδρος της ΕΑΣ Ηλείας Ολυμπίας Γεράσιμος Καλλιμώρος.

«Το ειδικό καθεστώς φορολόγησης» συνεχίζει «έγινε για συγκεκριμένους λόγους, καθώς έχουμε τους αστάθμητους παράγοντες που μπορούν να επηρεάσουν την απόδοση μιας καλλιέργειας  όπως τα φυσικά φαινόμενα και από την άλλη υπάρχει μια  επιτροπή που συστήνεται ανά νομό η οποία βγάζει τις αντικειμενικές αξίες φορολόγησης των παραγωγών. Θεωρώ λοιπόν ότι θα είναι  λάθος η ένταξη των παραγωγών σε σύστημα φορολόγησης με αντικειμενικά κριτήρια».

Επιφυλακτικός για το μέτρο εμφανίζεται ο πρόεδρος των παραγωγών πωλητών λαϊκών αγορών «Η Δήμητρα» Ανδρέας Κούτρας, καθώς όπως σημειώνει θα πρέπει πρώτα να ολοκληρωθεί για να εξετάσουν οι παραγωγοί σε ποια σημεία θίγονται ή όχι.

Ωστόσο δηλώνει ότι η πλειοψηφία των αγροτών δεν πρέπει να φύγει από το ειδικό καθεστώς, όπως ούτε και οι παραγωγοί - πωλητές της λαϊκής. «Η αγροτική οικονομία στην Ελλάδα δεν μπορεί να λειτουργήσει έτσι. Πιστεύω ότι δεν γίνεται νοικοκύρεμα, αντίθετα θα μπούνε σε νέες περιπέτειες οι αγρότες καθώς η φιλοσοφία της κυβέρνησης δεν είναι να μπει μια τάξη αλλά νέοι φόροι.

Το πρώτο σημείο που θίγει τους παραγωγούς αυτό το μέτρο είναι η μη επιστροφή του ΦΠΑ, και αμέσως μετά τα επιπλέον έξοδα για τον λογιστή καθώς καλούνται να διατηρούν βιβλία εσόδων-εξόδων. Και με τα βιβλία μπαίνουν σε ένα νέο φορολογικό καθεστώς που δεν ξέρουμε ακριβώς τι είναι και που μπορεί να φτάσει».

Θα ξεκαθαρίσει το τοπίο

Απαραίτητο μέτρο που θα βοηθήσει στο νοικοκύρεμα του αγροτικού τομέα και παράλληλα θα ξεκαθαρίσει το τοπίο, δηλώνει πως είναι το  υπό εξέταση μέτρο ο πρόεδρος της Ένωσης Νέων Αγροτών Ηλείας Θοδωρής Βασιλόπουλος. «Σαφώς και έτσι πρέπει να μπει σε εφαρμογή το μέτρο.

Μάλιστα αποτελεί πρόταση της Πανελλήνιας Ένωσης Νέων Αγροτών ώστε να ξέρουμε τι δηλώνει ο κάθε αγρότης, τι παράγει, τι πουλάει. Να είναι γνωστές οι δοσοληψίες, γιατί έχει παρατηρηθεί πολλές φορές  στον σωστό επαγγελματία αγρότη, να εισχωρούν διάφοροι τρίτοι που δεν έχουν καμία σχέση με το επάγγελμα. Θα υπάρξει καλύτερος έλεγχος και θα ξεκαθαρίσει το τοπίο ποιοι είναι πραγματικά παραγωγοί  και ποιοι όχι.

Εμείς λέμε πως όποιος έχει πάνω από 35% αγροτικό εισόδημα να διατηρεί βιβλία. Έτσι θα υπάρχει νομιμότητα και θα διασφαλιστεί το επάγγελμα». Επιπλέον ο κ. Βασιλόπουλος διευκρινίζει ότι πρόταση της ένωσης νέων αγροτών είναι η διατήρηση των βιβλίων εσόδων-εξόδων να μην απαιτείται τη συνεργασία λογιστή για να μην επιβαρύνεται με επιπλέον έξοδα ο παραγωγός και παράλληλα να μην μπει στο καθεστώς των εμπόρων ώστε να αποφύγουν την περαίωση.

Θετικός στο μέτρο δηλώνει και ο παραγωγός Τρύφωνας Μάτσας ο οποίος βρίσκεται οικειοθελώς στο καθεστώς διατήρησης βιβλίων εδώ και 12 χρόνια. «Σαφέστατα επιβαρύνεσαι τα έξοδα του λογιστή. Υπάρχει όμως ένα «νοικοκύρεμα».  Ξέρεις ανά πάσα στιγμή τι έχεις πουλήσει, τι έχεις αγοράσει και γενικά τι έχεις κάνει. Όπως γίνεται δηλαδή σε κάθε επιχείρηση.

Το αρνητικό είναι ότι δεν παίρνεις επιστροφή ΦΠΑ» μας λέει ο κ. Μάτσας, ο οποίος συμπληρώνει ότι με το καθεστώς αυτό δεν θα υπάρχουν και τα φαινόμενα αισχροκέρδειας που παρατηρούνται στην αγορά εις βάρος του καταναλωτή. «Θ επέλθει μια ισορροπία, καθώς δεν θα υπάρχει μεγάλο άνοιγμα τιμών από τον  παραγωγό στον έμπορο και από τον έμπορο στην αγορά με αποτέλεσμα να βγαίνει κερδισμένος και ο καταναλωτής».

Της Βίκυς Γκουγκουστάμου - Αναδημοσίευση από την εφημερίδα Πρώτη

Πηγή

ilialive.gr
Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος. Μέλος του emedia logo

ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ