Ηλεία: Σε μαύρα χάλια το αρδευτικό δίκτυο μετά τη θεομηνία

Έκτακτη σύσκεψη για το θέμα των ζημιών στο αρδευτικό και αποστραγκιστικδίκτυο προκάλεσε ο αντιπεριφερειάρχης Ηλείας Χαράλαμπος Καφύρας χθες με τις διοικήσεις του

ΓΟΕΒ Αλφειού – Πηνειού και των ΤΟΕΒ. Στόχος είναι η άμεση καταγραφή των ζημιών ώστε να γίνει και η αποτίμησή τους. Μάλιστα στην σύσκεψη δόθηκε και χρονοδιάγραμμα έως την Τρίτη να παραδοθούν τα πορίσματα. Αυτά θα συμπεριληφθούν στο γενικότερο αίτημα της κήρυξης περιοχών του νομού ως θεομηνιόπληκτες.

Όπως είπε κ. Καφύρας, το θέμα είναι εξαιρετικά σοβαρό καθώς έχει καταστραφεί σχεδόν το σύνολο του δικτύου, δηλαδή 350 χιλ δικτύου στον Πηνειό και 230 στον Αλφειό. «Η κεντρική διώρυγα του Αλφειού από την οποία αρδεύονται οι εκτάσεις του ΤΟΕΒ Επιταλίου, του Α’ και Β’  ΤΟΕΒ Πύργου έχει υποστεί μεγάλη ζημιά και αν δεν αποκατασταθεί είναι αμφίβολο το αν θα ποτίσουν τη φετινή καλλιεργητική περίοδο  οι αγρότες.

Βλάβες έχουν υποστεί ακόμη και τα «κανελέτα»  και περιμένουμε να δούμε πότε επιτέλους θα «τρέξει» η μελέτη για την υπογειοποίηση του δικτύου σε διώρυγες και γραμμές της Γαστούνης, της Αμαλιάδας αλλά και του Πύργου για την οποία έχουν δεσμευτεί 10 εκατομμύρια ευρώ. Γι αυτό ζητήσαμε άμεσα και τα πορίσματα των ΤΟΕΒ ώστε σε περίπτωση που ο νομός κηρυχθεί θεομηνιόπληκτος να μπορέσουμε να τα εντάξουμε και όλα αυτά.»
 

Ο πρόεδρος του ΓΟΕΒ Νίκος Φάμελος επισήμανε πως η αποκατάσταση των ζημιών ίσως να ξεπερνά τα 10 εκατ. ευρώ. «Kαι εμείς και οι ΤΟΕΒ θα καταγράψουμε τα όσα συνέβησαν μετά τις πλημμύρες, ώστε οι αρμόδιες υπηρεσίες της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας να πραγματοποιήσουν αυτοψίες για να εκτιμήσουν ποιες παρεμβάσεις και που πρέπει  να γίνουν αλλά και το ύψος του ποσού που απαιτείται.

Το πρόβλημα είναι πάρα πολύ σοβαρό για την λειτουργία των αντλιοστασίων και των αρδευτικών γιατί κάποια στιγμή δεν θα έχουμε αυτές τις πλημμύρες που ζήσαμε αλλά τριπλάσιες, αν σταματήσουν να λειτουργούν τα αντλιοστάσια! Το έργο είναι παλαιωμένο και χρειάζεται συντήρηση.

Πάθαμε ζημιές και στο αρδευτικό δίκτυο και στο αποστραγγιστικό και στην οδοποιία όπως στα γεφύρια και για να φτάσει μεθαύριο το νερό στον παραγωγό θα πρέπει να συντηρηθεί όλο το δίκτυο. Χρειάζονται επίσης επισκευές του ηλεκτρολογικού, μηχανολογικού, ηλεκτρονικού εξοπλισμού των αντλιοστασίων. Για παράδειγμα το αντλιοστάσιο το αποστραγγιστικό στα Λεχαινά στάζει, μια αντλία στο Καβούρι έχει πρόβλημα.

Πρέπει όλα να τα αντιμετωπίσουμε με το ίδιο ενδιαφέρον. Και την περιοχή του κάμπου, που είχε πληγεί από τις προηγούμενες πλημμύρες και το δίκτυο του Αλφειού» είπε ο κ. Φάμελος.

Πηγή

ilialive.gr
Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος. Μέλος του emedia logo

Beauvoir

Studio Μαθηματικών