LIVE

Ηλεία: Σύσκεψη για τις συνέπειες του ρωσικού εμπάργκο - Πεθαίνουμε ως χώρα αν χάσουμε τις αγορές !

Καταστροφικές είναι οι επιπτώσεις του ρωσικού εμπάργκο αγροτικών προϊόντων από την Ε.Ε. για τους παραγωγούς και τη μεταποιητική και εξαγωγική βιομηχανία, όσο και αν η κυβέρνηση προσπαθεί να υποβαθμίσει  το πρόβλημα χαρακτηρίζοντας το  «περιορισμένο» και κοστολογώντας το στα 50 εκατ ευρώ. Οι ίδιοι οι παραγωγοί εκτιμούν ότι αγγίζει το ένα δισ.   αν δεν το έχει ξεπεράσει και θεωρούν ότι οι τυχόν αποζημιώσεις δεν «απαντούν» στο ερώτημα μετά τις Ρωσικές αγορές τι;   Οι συνέπειες που έχει υποστεί η Ελλάδα, έπειτα από την απόφαση της Ρωσίας για εμπάργκο στις εισαγωγές τροφίμων και οπωροκηπευτικών, έπεσαν στο «τραπέζι» στην έκτακτη σύσκεψη στο υπουργείο Εξωτερικών, αλλά και σε εκείνη που ακολούθησε στο υπουργείο Οικονομικών. Σε ό,τι αφορά στις αποζημιώσεις, η κυβέρνηση «δείχνει» προς την Ευρωπαϊκή Ένωση,  ενώ παράλληλα θα αναζητούνται εναλλακτικές λύσεις, με την προώθηση των φορτίων σε άλλες αγορές, αλλά και η απορρόφηση των αδιάθετων προϊόντων από την ελληνική αγορά.

Σύσκεψη αύριο στον Αγροτικό Συνεταιρισμό Τραγανού

Ωστόσο αυτά αφορούν τις άμεσες συνέπειες . Αποσιωπούνται όμως οι  μεγάλοι  κίνδυνοι  που εγκυμονεί το ρωσικό εμπάργκο για την ελληνική γεωργία και την αγροτική οικονομία και ειδικότερα: συμπίεση αγροτικών εξαγωγών, ολοκληρωτική καταστροφή για κλάδους και περιοχές με σημαντική εξάρτηση από τις εξαγωγές στη Ρωσία (πυρηνόκαρπα, φράουλα, ακτινίδιο, εσπεριδοειδή, κ.ά.), υποκατάσταση των ελληνικών προϊόντων στη ρωσική αγορά από αγροτικά προϊόντα άλλων χωρών, πλήγμα στην μεταποιητική και εξαγωγική βιομηχανία, απώλεια μιας αγοράς στην οποία υπάρχουν μεγάλα περιθώρια διάθεσης για τα ελληνικά αγροτικά προϊόντα.
Για όλους αυτούς τους λόγους μάλιστα η Ομάδα Παραγωγών Αμαλιάδας και η ΕΑΣ Ηλείας –Ολυμπίας Αγροτική Εταιρική Σύμπραξη Α.Ε, καλούν, αύριο  Πέμπτη 14-08-2014 και ώρα 8.30μ.μ. στα γραφεία του ΑΣ Τραγανού , τους Παραγωγούς, τους Βουλευτές και όλους τους θεσμικούς παράγοντες του Νομού Ηλείας σε ανοιχτή συζήτηση για τα προβλήματα που προκύπτουν και θα προκύψουν τη νέα καλλιεργητική περίοδο από το εμπάργκο της Ρωσίας στα αγροτικά προϊόντα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Φ. Κυριαζής, πρόεδρος του Α/Σ ΥΡΜΙΝΗ: Η  Ελλάδα πεθαίνει !

«Αν συνεχιστεί για ένα χρόνο το εμπάργκο από τους Ρώσους, όχι μόνον η Ηλεία, αλλά η Ελλάδα έχει πεθάνει !» Απόλυτος στην δήλωσή του ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού  «Υρμίνη»  Φώτης Κυριαζής, απαντά στις ερωτήσεις μας, ενώ βρίσκεται συνεχώς σε ανοικτό διάλογο με τους συναδέλφους του σε άλλους νομούς της χώρας και  για το λόγο αυτό μάλιστα σήμερα θα βρίσκεται όπως μας δήλωσε στη Μακεδονία. Επισημαίνει ότι η παραγωγή της φράουλας στο νομό δεν μπορεί να αρχίσει τον επόμενο χρόνο,  υπό αυτές τις συνθήκες. Οι παραγωγοί έχουν παγώσει τις όποιες καλλιεργητικές δραστηριότητες είχαν ξεκινήσει και φυσικά το μόνο που έχουν να κάνουν τώρα είναι να περιμένουν την προγραμματισμένη σύσκεψη των Βρυξελλών στις αρχές του επόμενου μήνα, για να δουν πως θα κινηθούν. Δεν παρέλειψε βέβαια να μας επισημάνει, ότι δεν είναι μόνο καταστροφή για τους ίδιους αλλά για δεκάδες άλλα επαγγέλματα ή ύπαρξη των οποίων συνδέεται άμεσα με την παραγωγή της φράουλας, από τους εργάτες που απασχολούνται στην καλλιέργεια, μέχρι τους οδηγούς –μεταφορείς, τις γεωπονικές επιχειρήσεις, τους κατασκευαστές των συσκευασιών κλπ.

Κ. Νικολούτσος: ο μεγαλύτερος κίνδυνος είναι η απώλεια των αγορών

«Βιώνουμε μια μεγάλη κρίση με καταλυτικές συνέπειες για την οικονομία της χώρας μας και ειδικά της Ηλείας» αυτή ήταν η αρχική απάντηση του προέδρου του ΕΒΕ Ηλείας Κώστα Νικολούτσου. Ο ίδιος εκτιμά ότι μόνο σε υψηλό επίπεδο και μπορεί να γίνουν διορθωτικές κινήσεις και ίσως μόνον αν ζητήσουμε και επιτύχουμε εξαίρεση από το Ρωσικό εμπάργκο σε διμερή συμφωνία. Το πρόβλημα που έχει προκύψει κατά τον κ. Νικολούτσο, την εξέλιξη του οποίου το ΕΒΕ Ηλείας παρακολουθεί  στενά, ( ο κ. Αντώνης Παρασκευόπουλος και λόγω αρμοδιότητος ήταν και χθες  στην Αθήνα) έχει δυο σκέλη : Την απορρόφηση της υφιστάμενης παραγωγής νωπών οπωροκηπευτικών και φρούτων και του προγραμματισμού των καλλιεργειών της νέας περιόδου. Ο πρόεδρος του ΕΒΕ εκτιμά επίσης ότι κανένα προϊόν δεν είναι ασφαλές, ούτε το λάδι, οι ελιές και το κρασί, γιατί μπορεί να έχουν εξαιρεθεί της απαγόρευσης εισαγωγής  από τη Ρωσική κυβέρνηση, ωστόσο , επισημαίνει, υπάρχουν και έμμεσοι τρόποι απαγόρευσης, όπως είναι  οι ακόμα πιο αυστηροί φυτουγειονομικοί έλεγχοι στα προϊόντα μας. Και βέβαια δεν είναι μόνον οι τωρινές οικονομικές απώλειες για την αγροτική μας παραγωγή, αλλά ο μεγάλος φόβος είναι να χάσουμε για πάντα αυτές τις αγορές…

Γεράσιμος Καλλιμώρος: Τεράστιες οι συνέπειες για την οικονομία μας

Ο  πρόεδρος της ΕΑΣ Ηλείας –Ολυμπίας Αγροτική Εταιρική Σύμπραξη Α.Ε, Γεράσιμος Καλιμμώρος, με αφορμή την αυριανή σύσκεψη, μας δήλωσε ότι σε τοπικό επίπεδο αυτό που μπορούν να κάνουν είναι να αναδείξουν το πρόβλημα που δημιουργείται για όλα τα προϊόντα μας, να ενημερώσουν τους κοινοβουλευτικούς μας εκπροσώπους και το ΕΒΕ Ηλείας για τις συνέπειες στην τοπική μας οικονομία. «’Εμείς είχαμε προβλήματα και πριν το εμπάργκο, από την ώρα της κρίσης με την Ουκρανία γιατί και οι εξαγωγές  έχουν πληγεί εξ αιτίας του κλίματος ανασφάλειας και φόβου ακόμα και της μεταφοράς φορτίων. Τώρα έρχεται και αυτή η εξέλιξη να μας αποτελειώσει. Όλες οι εξαγωγές μας έχουν σχέση με τη Ρωσία. Μας έστρεφαν σε αυτές τις αγορές και σήμερα τις χάνουμε. Ούτε καν για το λάδι δεν μπορούμε να είμαστε βέβαιοι. Να μην αναφερθώ στη φράουλα που το 90% της παραγωγής μας εκεί κατευθύνεται. Και είναι και τα αλλά προϊόντα . Τι θα γίνει αύριο με το πορτοκάλι, τα τουρσιά, τα νωπά κηπευτικά λάχανα, κουνουπίδια κλπ;  Ακόμα έχει σκεφθεί κανείς που θα διοχετευτούν οι πατάτες της Πολωνίας τώρα που έκλεισαν τα σύνορα με τη Ρωσία ; Στην ελληνική αγορά θα καταλήξουν και θα τελειώσουν τις δικές μας…Η κυβέρνηση πρέπει να πιέσει να βρεθεί λύση.»

 

Πηγή

εφημερίδα Πρωινή
Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος. Μέλος του emedia logo

Όροι χρήσης - Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

ekdilosi karkinou tou mastou