IliaLive.gr
LIVE

Η Ελλάδα δεν θα μπορέσει να δανειστεί από τις αγορές λένε οι αναλυτές

Η απόφαση του  Eurogroup που κλώτσησε το τενεκεδάκι του χρέους για το καλοκαίρι του 2018 αποδυναμώνει τον στόχο της δοκιμαστικής εξόδου στις αγορές που είχε θέσει η ελληνική κυβέρνηση πριν τη νέα συμφωνία με τους πιστωτές της.  

Την εκτίμηση αυτή διατυπώνει ο επικεφαλής  οικονομολόγος του Ινστιτούτου Bruegel Ζολτ Νταρβάς ο οποίος λέει ότι « Η συνεδρίαση του Eurogroup δεν άλλαξε τίποτα» και πως «Η Ελλάδα δεν θα μπορέσει να επιστρέψει στις αγορές με βιώσιμα επιτόκια».

Σε ραδιοφωνική του συνέντευξη στον 9,84 ο κ. Νταρβάς  σημείωσε  «Κατά βάση το Eurogroup δεν έχει αλλάξει κανένα από τα πιθανά μελλοντικά σενάρια και συνεχίζω να είμαι πεπεισμένος ότι κάτω από τις τρέχουσες συνθήκες η Ελλάδα δεν θα μπορέσει να επιστρέψει στις αγορές με βιώσιμα επιτόκια. Τα επιτόκια θα είναι αρκετά υψηλά. Συνεπώς, ή μία σημαντική ελάφρυνση χρέους πρέπει να προκύψει την επόμενη χρονιά ή το Eurogroup πρέπει να ενεργοποιήσει ένα νέο πρόγραμμα οικονομικής βοήθειας». 

Στο ερώτημα αν θεωρεί αυτή τη στιγμή τι θεωρεί πιθανότερο ένα τέταρτο πρόγραμμα ή μία πιστοληπτική γραμμή απάντησε με τα εξής: «Αυτό που περιμένω είναι ότι το αποτέλεσμα θα είναι κάπου στη μέση. Γιατί πολλά από τα μέλη του Eurogroup αναγνωρίζουν ότι πρέπει να βοηθήσουν την Ελλάδα. Θεωρώ λοιπόν ότι αυτό που θα συμβεί είναι να βοηθήσουν την Ελλάδα. Θα προσφέρουν μέτρα ελάφρυνσης το χρέους. Αλλά ο φόβος μου είναι ότι αυτά τα μέτρα δε θα είναι επαρκή. Κατά συνέπεια μπορεί να προσφέρουν στην Ελλάδα ένα προληπτικό πρόγραμμα που θα εξασφαλίζει στην Ελλάδα χαμηλότερα επιτόκια. Θα περίμενα, λοιπόν, να βρεθεί κάπου στη μέση η συμφωνία. Κάποια ελάφρυνση χρέους, αλλά και ένα νέο πρόγραμμα».

Βίζερ: Ναι μπορεί... αν πληρώσετε κάτι παραπάνω 

Την ίδια στιγμή ο ο επικεφαλής του EuroWorkingGroup (EWG) Τόμας Βίζερ, ήταν αισιόδοξος για την προθυμία των επενδυτών να δανείσουν την Ελλάδα ...Αρκεί και η Ελλάδα να δεχθεί να πληρώσει τα ασφάλιστρα κινδύνου

Ο κ. Βίζερ εκτίμησε ότι «το φθινόπωρο του 2017 ή την άνοιξη του 2018» μπορεί να καταστεί δυνατόν οι επενδυτές να δανείσουν χρήματα στην Ελλάδα» υπό την «προϋπόθεση του σωστού χειρισμού και μια καλής οικονομικής πολιτικής».

Και  επισήμανε πως αρχικά  Ελλάδα θα πληρώσει στην αγορά κεφαλαίων «σίγουρα ορισμένα ασφάλιστρα κινδύνου και θα πρέπει να αποδεχτεί συντομότερους χρόνους αποπληρωμής»

Σιγή ασυρμάτου για την δοκιμαστική έξοδο   

Ουδείς γνωρίζει αν η Αθήνα θα επιχειρήσει αυτή την δοκιμαστική έξοδο μετά τις αποφάσεις του Eurogroup.  

Η τελευταία ένδειξη από πλευράς κυβέρνησης  υπήρξε στις 7 Ιουνίου όταν σύμφωνα με το Reuters πηγές της  έλεγαν πως η Ελλάδα θα  επιστρέψει στις αγορές όταν το κόστος δανεισμού της μειωθεί κάτω από 5%.

Μετά την απόφαση του Eurogroup και συγκεκριμένα την Παρασκευή η απόδοση του διετούς ελληνικού ομολόγου υποχώρησε στο 4,5% και του δεκαετούς στο 5,8% γεγονός που επιτρέπει σχετική αισιοδοξία στην κυβέρνηση για το εγχείρημα προς το τέλος του χρόνου και υπό τις προϋποθέσεις που έθεσε ο Βίζερ.

Πηγή

thetoc.gr
Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος. Μέλος του emedia logo

ΚΟΜΙΩΤΗΣ Δ ΙΩΑΝΝΗΣ - ΜΑΙΕΥΤΗΡΑΣ - ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ - ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΣ