Η παράκαμψη του Αγίου Ιωάννη στο Ε.Π της ΔΕΠΙΝ - "Ανάσα" για το Κατάκολο

Προσπάθεια να ξεμπλοκάρει και να δώσει ώθηση στο οδικό έργο της παράκαμψης του Αγίου Ιωάννη που θα δώσει νέα προοπτική στο λιμάνι Κατακόλου καθώς θα υπάρχει

σύγχρονος δρόμος πρόσβασης απευθείας από την Εθνική Οδό για τα λεωφορεία που εξυπηρετούν την κρουαζιέρα και τους επισκέπτες, κάνει η ΠΕ Ηλείας.

Ο αντιπεριφερειάρχης κ. Χαράλαμπος Καφύρας σε συνέντευξη τύπου ανακοίνωσε χθες ότι οι εξελίξεις είναι θετικές και όσον αφορά το δρόμο αλλά και όσον αφορά τα έργα στο Κατάκολο. Ειδικότερα, η ΠΕ Ηλείας ζήτησε εγγράφως από την Επιτροπή Αναπτυξιακής και Κοινωνικής Πολιτικής του Περιφερειακού Συμβουλίου της ΠΔΕ, την έγκριση υποβολής της πρότασης στο επιχειρησιακό Πρόγραμμα ΔΕΠΙΝ στον Άξονα Προτεραιότητας «Υποδομές και Υπηρεσίες προσπελασιμότητας ΔΕ» του έργου : «Κατασκευή Οδού Λαστέικα – Παράκαμψη Άγιου Ιωάννη – Κατάκολο» για την υλοποίηση του έργου, καθώς πληροί όλα τα κριτήρια για να ενταχθεί.

Όπως ανέφερε ο κ. Καφύρας ο οδικός άξονας είναι 3,3χλμ και έχει προϋπολογισμό 11.000.000€  μαζί με τις συμπληρωματικές μελέτες και τις απαλλοτριώσεις. Έχουν εκπονηθεί οριστική μελέτη οδοποιίας, οριστική γεωλογική μελέτη, γεωτεχνικές μελέτες και μελέτες τεχνικών έργων καθώς επίσης έχει εγκριθεί η Μ.Π.Ε. Έχει συνταχθεί κτηματολόγιο και δεν έχει κινηθεί η διαδικασία απαλλοτριώσεων.

«Ήδη η υπηρεσία μας με το Αριθ. Πρωτ.   212078/3610 έγγραφό της προς την Οικονομική Επιτροπή ζητεί την έγκριση της προκήρυξης για την επικαιροποίηση –τροποποίηση –συμπλήρωση της μελέτης του έργου συνολικής προεκτιμώμενης αμοιβής 328.640 €.  Το έργο αυτό ουσιαστικά συνδέει το Κατάκολο με την Εθνική Οδό, διευκολύνει απεριόριστα την κίνηση των οχημάτων και συντομεύει πάρα πολύ τη διαδρομή και βεβαίως βοηθάει στη γενικότερη αναβάθμιση του Λιμένος Κατακόλου.

Υπενθυμίζω ότι και το Λιμάνι Κατακόλου βρίσκεται σε εξέλιξη και είναι πολύ κοντά στη δημοπράτηση το έργο «Ανάπλαση του χερσαίου χώρου» από τον ΕΟΤ, που πιστεύω το αργότερο μέχρι τις αρχές του επόμενου έτους θα δημοπρατηθεί. Για το συγκεκριμένο έργο που αφορά την «Κατασκευή Οδού Λαστέικα – Παράκαμψη Άγιου Ιωάννη – Κατάκολο», μετά την διαδικασία ανάθεσης της μελέτης που προανέφερα, ύψους 330.000€ περίπου, μπορεί σε διάστημα ενός μηνός να γίνει επικαιροποίηση – ανασύνταξη του κτηματολογίου και πράξεων αναλογισμού και να προχωρήσει η διαδικασία των απαλλοτριώσεων, έτσι ώστε να υπάρχει πλήρης ωριμότητα έργου για δημοπράτηση εντός του 2012.»

Τι περιμένουμε τώρα για το λιμάνι

Παράλληλα ο κ. Καφύρας αναφέρθηκε γενικότερα στις θετικές εξελίξεις που αφορούν το λιμάνι Κατακόλου όπως:

1.    Την ολοκλήρωση των μελετών λιμενικών – περιβαλλοντικών – γεωτεχνικών στον λιμένα Κατακόλου, βάση του νέου Προγραμματικού Σχεδίου (Master Plan), που με βάση πρόταση προς την Οικονομική Επιτροπή της ΠΔΕ θα εγκριθούν ο φάκελος του έργου, τα τεύχη δημοπράτησης και η δημοπράτηση μελέτης, οικονομικού ύψους 425.000€, εκ των οποίων τα 335.000€ τα χρηματοδοτεί η ΠΔΕ και τα 100.000€ περίπου τα χρηματοδοτεί ο Δήμος Πύργου και το Λιμενικό Ταμείο.

2.    Τις συμπληρωματικές μελέτες για την ωρίμανση του έργου «Κατασκευή Οδού Λαστέικα – Παράκαμψη Άγιου Ιωάννη - Κατάκολο», προϋπολογισμού 330.000€ περίπου που προαναφέρθηκαν, που με βάση πρόταση προς την Οικονομική Επιτροπή της ΠΔΕ θα εγκριθούν ο φάκελος του έργου, τα τεύχη δημοπράτησης και η δημοπράτηση μελέτης. Γι αυτό άλλωστε και προτάθηκε στην Επιτροπή Αναπτυξιακής και Κοινωνικής Πολιτικής του Περιφερειακού Συμβουλίου της ΠΔΕ να εγκρίνει την υποβολή της πρότασης στο επιχειρησιακό Πρόγραμμα ΔΕΠΙΝ στον Άξονα Προτεραιότητας «Υποδομές και Υπηρεσίες προσπελασιμότητας ΔΕ» του έργου της παράκαμψης του Αγίου Ιωάννη.

Τέλος, όπως είναι γνωστό, στις 28-11-11, περνάει από την ΕΣΑΛ η τελική έγκριση του Νέου Προγραμματικού Σχεδίου του Λιμένος Κατακόλου (Master Plan), που ουσιαστικά θα απελευθερώσει και θα διευκολύνει τις δυνατότητες για την δημοπράτηση και άλλων έργων.
«Είμαστε πολύ κοντά- σημείωσε ο κ. Καφύρας-  επίσης να ωριμάσουμε το έργο «Βελτίωση των λιμενικών υποδομών στο Λιμάνι Κατακόλου» (επέκταση προσήνεμου μώλου – κατασκευή νησίδας στην κεντρική προβλήτα – προέκταση χερσαίου χώρου μπροστά από τα καταστήματα κ.λ.π)».

Αναδημοσίευση από την εφημερίδα "Πρώτη της Ηλείας"

Πηγή

protinews.gr
Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος. Μέλος του emedia logo

Studio Μαθηματικών