Κατάκολο: "Θησαυρός" το κοίτασμα φυσικού αερίου λένε οι επιστήμονες που "προσπερνούν" το πετρέλαιο

Την αποκάλυψη πως το Κατάκολο κρύβει πολύ μεγαλύτερο κοίτασμα φυσικού αερίου, έναντι του πετρελαίου, έκανε χθες με δηλώσεις του στην εφημερίδα «Πρώτη της Ηλείας»

ο καθηγητής Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Πατρών Αβραάμ Ζελιλίδης.

Οι πρόσφατες μετρήσεις που έγιναν από το αρμόδιο εργαστήριο του Πανεπιστημίου Πατρών έδειξαν πως οι διαφυγές φυσικού αερίου μόνο από ένα σημείο στο κέντρο του λιμανιού στο Κατάκολο, ξεπερνά τους 1.000 τόνους και έως τώρα εκτιμάται πως έχουν διαφύγει περισσότερα από ένα τρις κυβικά μέτρα φυσικού αερίου. Άλλη τόση ποσότητα εκτιμάται πως υπάρχει στο κοίτασμα, χωρίς να αποκλείει κανείς τις ευχάριστες εκπλήξεις.

Ο κ. Ζελιλίδης τόνισε πως η Πολιτεία θα πρέπει στην περίπτωση του Κατακόλου να στρέψει προς τα εκεί το ενδιαφέρον, από τη στιγμή που το κοίτασμα του πετρελαίου είναι της τάξης των τριών εκατ. βαρελιών, όταν στον Πρίνο η παραγωγή είναι της τάξης των 200 εκατ. βαρελιών. Είναι δηλαδή υποδεέστερο του κοιτάσματος φυσικού αερίου και υπάρχουν αμφιβολίες αν θα υπάρξουν για αυτή την περίπτωση επενδυτές.

Ο καθηγητής επισήμανε πως δεν είναι δυνατό να ζητάμε να φτάσει από την Αττική το φυσικό αέριο στη δυτική Ελλάδα, τη στιγμή που είναι δίπλα μας ανεκμετάλλευτό. «Το φωνάζαμε τότε στην Αχαΐα και τώρα μας απασχολεί συνολικά ως περιφέρεια.

«Σκοτωνόμαστε» να έρθει το φυσικό αέριο στην δυτική Ελλάδα και το έχουμε στα χέρια μας και δεν το αξιοποιούμε. Αν μια εταιρία μπορούσε να αξιοποιήσει το κοίτασμα του Κατακόλου, δημιουργώντας στην περιοχή μια μονάδα ηλεκτρικής ενέργειας, φανταστείτε την ανάπτυξη στην περιοχή, τις θέσεις εργασίας που θα δημιουργούσε μια τέτοια επένδυση. Μην ξεχνάτε πως σε κάθε κοίτασμα που εντοπίζεται από τα κέρδη ένα έξτρα 5% πάει στις τοπικές κοινωνίες, κάτι που σημαίνει ανάπτυξη στην περιοχή» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Ζελιλίδης.

Γενικότερη εκτίμηση των επιστημόνων είναι πως τα συνολικά κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου στην Ελλάδα, μπορούν να δώσουν πρωταγωνιστικό ρόλο της χώρας στον τομέα της Ενέργειας στην Ευρώπη, πέρα από τα σημαντικότατα έσοδα.

Οι δηλώσεις του καθηγητή έρχονται να επιβεβαιώσουν πανηγυρικά το χθεσινό θέμα του ilialive.gr που ανέφερε πως το Κατάκολο αποτελεί το χρυσορυχείο του Ιονίου. Ο κ. Ζελιλίδης συμπλήρωσε πως υπάρχουν επίσης πλούσια κοιτάσματα υδρογονανθράκων στις περιοχές των Στροφάδων και στον Κυπαρισσιακό κόλπο.

Πηγή

protinews.gr
Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος. Μέλος του emedia logo

ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ