Κατάκολο: Νέα βήματα για την υλοποίηση των έργων

Δύο νέες θετικές εξελίξεις υπήρξαν χθες σχετικά με τη βελτίωση των υποδομών και την ανάπτυξη του λιμένος Κατακόλου, όπως άλλωστε είχε ανακοινώσει και ο Αντιπεριφερειάρχης Ηλείας

Χαράλαμπος Καφύρας σε πρόσφατη  συνέντευξη του.
Η πρώτη αφορά τις ομόφωνες αποφάσεις του Δ.Σ του Λιμενικού Ταμείου Κατακόλου που έχουν σχέση :
A.    με την Έγκριση Σύναψης Προγραμματικής Σύμβασης μεταξύ του Λιμενικού Ταμείου και της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και  
B.    με την Έγκριση υποβολής πρότασης στο ΕΠ ΔΕΠΙΝ στον άξονα προτεραιότητας «Υποδομές & υπηρεσίες προσπελασιμότητας ΔΕ»

για το έργο: «ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ  ΣΤΟΝ ΛΙΜΕΝΑ ΚΑΤΑΚΠΛΟΥ: A΄ ΥΠΟΕΡΓΟ: ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΠΑΡΑΛΙΑΚΟΥ ΚΡΗΠΙΔΩΜΑΤΟΣ ΕΜΠΡΟΣΘΕΝ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΩΝ ,

Β΄ ΥΠΟΕΡΓΟ: ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΠΡΟΣΗΝΕΜΟΥ ΜΩΛΟΥ ΚΑΙ  ΚΕΝΤΡΙΚΟΥ ΠΡΟΒΛΗΤΑ ΜΕ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΝΗΣΙΔΑΣ ΠΑΡΑΒΟΛΗΣ».

Οι αποφάσεις αυτές του Λιμενικού Ταμείου ήταν απολύτως απαραίτητες για την εκτέλεση των εργασιών βελτίωσης των λιμενικών έργων στο Κατάκολο.

Η δεύτερη αφορά την έγκριση Προγραμματικής Σύμβασης από την Επιτροπή αναπτυξιακής και κοινωνικής πολιτικής του Περ/κού Συμβουλίου της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, στην συνεδρίαση της την Παρασκευή 16/03/12 στην Πάτρα, για το προαναφερόμενο έργο.

Στη συνέχεια θα υποβληθεί πρόταση στο ΕΠ ΔΕΠΙΝ στον άξονα προτεραιότητας «Υποδομές & υπηρεσίες προσπελασιμότητας ΔΕ» με  προϋπολογισμό  7.000.000€
Τα έργα αφορούν :

Επέκταση παραλιακού κρηπιδώματος μπροστά από τα καταστήματα.

Επέκταση προσήνεμου μώλου.

Επέκταση κεντρικού προβλήτα με κατασκευή νησίδας παραβολής.

Το έργο βρίσκεται σε φάση μεγάλης ωριμότητας διότι :
-    είναι έτοιμη η μελέτη για την επέκταση του παραλιακού κρηπιδώματος μπροστά από τα καταστήματα.
-    οι άλλες απαιτούμενες μελέτες θα εκπονηθούν άμεσα αφού η διαδικασία ανάθεσης για την εκπόνηση τους βρίσκεται σε τελικό στάδιο και θα είναι και αυτές έτοιμες εντός του καλοκαιριού.

Οι μελέτες αυτές περιλαμβάνουν :  
o    Μελέτη επέκτασης του Προσήνεμου Μώλου του λιμένα κατά 150μ. περίπου
o    Προμελέτη για την κατασκευή νέας θέσης εξυπηρέτησης κρουαζιερόπλοιων μήκους άνω των 300μ., με κατασκευή νησίδας πρόσδεσης επί πασσάλων, μεταλλικής πεζογέφυρας και διαδρόμου προσπέλασης. Η νέα εγκατάσταση προβλέπεται να εξυπηρετεί ταυτόχρονα δύο κρουαζιερόπλοια που θα παραβάλλουν αμφίπλευρα στη νέα προβλήτα.
o    Προμελέτη εκβάθυνσης και επέκτασης της υφιστάμενης λιμενολεκάνης και προμελέτη θωράκισης παραλιακών κρηπιδωμάτων.
o    Μελέτη συμπληρωματικών εργασιών στην κεντρική προβλήτα, που περιλαμβάνουν την κατασκευή νέας νησίδας παραβολής και μεταλλικής πεζογέφυρας προς περαιτέρω επέκταση της βόρειας πλευράς της εν λόγω προβλήτας.
o    Υποστηρικτικά, θα ανορυχθούν δειγματοληπτικές περιστροφικές γεωτρήσεις συνολικού βάθους 170μ. Οι θέσεις ανόρυξης θα υποδειχθούν από την Προϊστάμενη Αρχή (Δ/νση Τεχνικών Έργων Π.Ε. Ηλείας), σύμφωνα με την προκαταρκτική μελέτη λιμενικών έργων. Θα εκτελεστεί πλήρες πρόγραμμα εργαστηριακών δοκιμών και θα συνταχθεί τεύχος παρουσίασης ερευνών.
o    Επίσης θα συνταχθεί φάκελος ΜΠΕ για την έγκριση Περιβαλλοντικών Όρων στα προτεινόμενα έργα.
Οι προαναφερόμενες μελέτες έχουν κόστος 430.000€ και χρηματοδοτούνται με 330.000€ από την Περιφερειακή Ενότητα Ηλείας και τα υπόλοιπα 100.000€ θα διατεθούν από τον Δήμο και το Λιμενικό Ταμείο.

Επισημαίνουμε επίσης ότι με την ΑΠ 770/24.2.2012 απόφαση του κ. Περιφερειάρχη εντάχθηκε η πράξη με τίτλο: «ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΟΔΟΥ ΛΑΣΤΕΪΚΑ –ΠΑΡΑΚΑΜΨΗ ΑΓΙΟΥ ΙΩΑΝΝΗ –ΚΑΤΑΚΟΛΟ» στο Επιχειρησιακό πρόγραμμα ΔΕΠΙΝ 2007-2013 με προϋπολογισμό 10.898.840 €, προκειμένου να γίνεται απευθείας σύνδεση του λιμανιού Κατακώλου με την Εθνική οδό και  τον βορειοδυτικό άξονα.

Ηδη, για την ωρίμανση του έργου, έχει προκηρυχθεί η μελέτη ανάθεσης συμπληρωματικών μελετών  με προϋπολογισμό 328.640€ και η κατάθεση των προσφορών θα γίνει στις 9/4/2012.

Πηγή

Δελτίο Τύπου Π.Ε. Ηλείας
Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος. Μέλος του emedia logo

ΚΟΜΙΩΤΗΣ Δ ΙΩΑΝΝΗΣ - ΜΑΙΕΥΤΗΡΑΣ - ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ - ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΣ